Stavba domaciho servriku +ESXi

Hardware, web hosting, server hosting a housing, peering

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod evlo 20. 8. 2012 08:33

Ty IBM jsou lsi. Oficialni podporu pro to supermicro vím, že nemá, ale me jde o to jestli funguje ...
evlo
Junior

Odeslat příspěvekod pita_lbc 20. 8. 2012 09:06

Ask google, ja jsem nasel v rychlosti forum, na ktere jsem uz link daval.

Tech IBM radicu bych se bal, mozna zbytecne. Ale u starsich radicu byl firmware a software dost zavisly na serverovem hw. Ale s trochou snahy jde obcas firmware vymenit za genericky a radic se pak tvari jako klasicky LSI radic. S temito modely jsem to nezkousel, jen s Dell PERC H200 :-)
pita_lbc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod evlo 20. 8. 2012 09:08

Praveze googlu jsem se ptal a vysledky nic moc. Takze jsem se asi ptal spatne.

IOMMU je pro unraid nutnost, potrebuji mu oba radice dat, protoze vmdk je nesmysl, ani bych nevedel ktery disk se rozbil a i pokud ano, tak 3TB pruser, kdyz ma vmdk limit na 2TB.
Cœur de πrate
evlo
Junior

Odeslat příspěvekod evlo 20. 8. 2012 10:45

Jaky je vlastne realny rozdil mezi
IBM Express ServeRAID M1015 LSI SAS2008
a
IBM Express ServeRAID-BR10i LSI1068E
Dival jsem, ze podporovne esxi5 oficialne jsou.

LSI SAS2008 je teda novejsi a ma pcie 2.0, ale to me prijde dost irelevantni.

-- 20. 8. 2012 10:59 --

Ted v mezicase to vidim takto:

Intel Core i5 2400S - 4610 - protoze 65W TDP, intel VT-d, kompatiblni s ESXi5
Intel Crow Point DQ67OWB3 - 2726 - protoze intel sitovka a obecne intel a VT-d, neumi ECC, toz otazka jestli je kompatibilni s ESXi5 no
2* 4GB DDR3 1333 - 900
IBM Express ServeRAID M1015 - 3100 - proste HBA, novejsi nez BR10i, kompatiblni s ESXi5
Norco RPC-3216 - 9500 - 16HDD pozic, standardni zdroj, je potreba dokoupit akorat 1ks sata backplane :(
ST-LAB A-214 - 350 - sil3114, jen pro ten disk na torrenty
Chieftec Smart Series GPS-600A8 600W - 1238 - 46A 12V a neni tu uplne noname

Dohromady cca: 22 000 s DPH, takze zas takova hruza to neni, naopak me to prijde vzhledem ke komponentam na takovy domaci maly a nevykonny servrik vpohode, ani uz z toho nemam pocit takoveho nestabilniho bastlu

Deska + HBA da dohromady 14 sata portu

vyhody
- zasoba slotu na disky na pripadne pridani perfomance virtualek (windows 2008, mssql, DC) na hrani, volne sloty pro RAM, moznost pripadne osijadra
- moznost pridat dalsi HBA a provozovat teda oddelene od unraidu ty perfomace veci a torrenty
- spotreba v idle by mela byt podle me hodne rozumna, cca 40-50?

Aktualizovany obrazek architektury: http://i.imgur.com/P76ha.png
Naposledy upravil evlo dne 20. 8. 2012 12:04, celkově upraveno 1
Cœur de πrate
evlo
Junior

Odeslat příspěvekod evlo 20. 8. 2012 12:01

Hmm s tou cache pro cteni s PCI je o jdno, ono 8x15 nebo 1x 120 vyjde naprosto stejne.
Cœur de πrate
evlo
Junior

Odeslat příspěvekod SpaceExplo 20. 8. 2012 12:38

evlo píše:Intel Core i5 2400S - 4610 - protoze 65W TDP, intel VT-d, kompatiblni s ESXi5
Ja bych mozna navrhnul i5-3470 http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0984YJ1MW1 (info na intelu: http://ark.intel.com/products/68316/Int ... o-3_60-GHz) ) - ma TDP 77W (jen o 12W vic nez i5-2400S v plne zatezi), ma vyssi vykon (frekvence + architektura) a idle spotreba bude velmi podobna (ne-li o neco malo nizsi diky 22nm). VT-d podporuje
K tomu desku, treba tuhle Intel Desktop Board DZ77SL-50K http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0984YC1OLN - sice ma jenom hdmi, ale to by snad nemusel byt problem.

evlo píše:Intel Crow Point DQ67OWB3 - 2726 - protoze intel sitovka a obecne intel a VT-d, neumi ECC, toz otazka jestli je kompatibilni s ESXi5 no
Myslim, ze ESXi je jedno zda mas ECC nebo ne (mne bezi ESXi na AMD non-ECC DDR2 bez potizi), ale je fakt, ze pokud by se ten raid resil nejak softwarove (nejsem si ted uplne jistej ohledne toho unRaid) tak by to ECC mozna i chtelo. Problem na Intelu s ECC je s podporou - tam jedine server-class produkty a tam nevim jak s cenou :--

evlo píše:Chieftec Smart Series GPS-600A8 600W - 1238 - 46A 12V a neni tu uplne noname
Pokud ten zdroj nebude napajet i to diskovy pole, tak bych volil Seasonic nebo Enermax v jejich premiovych radach, ale naopak co nejnizssi vykon, kvuli ucinnosti zdroje pri nizkych odberech. Treba tohle Enermax ErPRO80+ 350W http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0V41NJ1486 , tohle Enermax PRO82+ II 385W Bronze http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... O0V41NJZU1 nebo tohle Seasonic S12II-380 380W Bronze http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... O0V41NJTL5

evlo píše:PCI je o jdno, ono 8x15 nebo 1x 120 vyjde naprosto stejne.
Co se tyce PCI sbernice, neumim asi uplne posoudit, ale myslim, si, ze to 8x15 se nerovna 1x120 - i kdyz zalezi co a jak by na tom bylo zapojeno.
SpaceExplo
Junior

Odeslat příspěvekod evlo 20. 8. 2012 12:46

V tech CPU se nevyznam, jsem to bral proste podle CZC katalogu, ten i5-3470 vypada za stejnou cenu moderneji. Bude to lepsi volba, i kdyz neni "S".

U te DZ77SL-50K je odzkousena podpora vt-d? Nicmene nevidim v ni zadnou zasadni vyhodu, jen je zas drazsi. (ale muzu jako sluzbu komunite koupit obe, vyzkouset a pak jednu vratit)
EDIT: Hehe, ted koukam, ze ta intel sitovka na DQ67OWB3 neni ve vychozi konfiguraci podporovana. :)

Zdroj samozrejme diskove pole napajet bude, proto jsem ho take vybral. Vetsina zdroju je ATX kompatibilni (snad az na corsair, ktere jsou stejne oem) a tudiz maji vic nez jednu 12V. Zadny renomovany vyrobce asi zdroj s jednou 12V vetvi a slusnym maximalnim odberem na ni asi nedela. Tyhle chieftec vidim jako budouci favority pro lidi co stavi takoveto pole, podle me lepesi nez ty corsair.

Jeste co se te desky tyce, tak se me vazne libi http://zakladni-desky.heureka.cz/intel- ... ooth-pass/ - ale to uz se ten rozpocet zas nafunguje :)

Takze kdyz prihlednu k faktu, ze ten NIC driver nahackovany do esxi pro ten intel je asi horsi nez ty nahackovane pro realteky, tak hodlam prozkoumat moznost s FX + ta deska s BCM co psal pita_lbc, zacina to vypada, ze mel dost mozna od zacatku pravdu a je to idealni kombinace :)
Naposledy upravil evlo dne 20. 8. 2012 16:39, celkově upraveno 5
Cœur de πrate
evlo
Junior

Odeslat příspěvekod evlo 20. 8. 2012 14:07

Ale, koukam, se me vyvrbil dalsi dotaz, kdyz budu mit miniSAS backplane, muzu zapojit ty 4 sata kabely z nej do sata radice na desce a bude to fungovat? :)

Zatim jsem to vzdy vydel reseno pouze obracene.

BTW ta case nakonec stoji 10300 s postou, takze o neco vic nez jsem cekal, samotna posta je 1400, jenze ceskeho distributura co by prodaval 3U na 16hdd za rozumnou cenu neznam.

To kdyby nekdo dokazal sehnat teba za 8 nebo 9, tak me udela docela radost :)

Celkove jsem ale od zacatku myslim docela pokrocil - nasel jsem nejaky esxi lab, uz si myslim, ze chapu jak je to s tema diskama, vim co je iommu, vim, ze chci mit radice jako passtrough.

Tak paradni objev Realtek RTL8111E je v Esxi5 podporovan OOB, coz jem doted netusil.
Tak ta ASRock 990FX Extreme3 neni onco, pacto nema grafiku.

Asus M5A88-V EVO asi nikdy nezkousel, ale pokud to chci udelat teda vazne za rozumne penize, tak je to asi jedina prijatelna volba.
Obecne se pry esxi v pripade neserverovych desek ma pry radeji s amd a podle manualu k asusu to ma RTL8111E a IOMMU, jsem dost zvedavi na to jak me vypece treba tim, ze rekne, ze v prvnim pcie slotu chce jen grafiku a ne radic.
Naposledy upravil evlo dne 20. 8. 2012 17:39, celkově upraveno 4
Cœur de πrate
evlo
Junior

Odeslat příspěvekod SpaceExplo 20. 8. 2012 17:25

evlo píše:V tech CPU se nevyznam, jsem to bral proste podle CZC katalogu, ten i5-3470 vypada za stejnou cenu moderneji. Bude to lepsi volba, i kdyz neni "S".
i5-3xxx je nove jadro Ivy Bridge vyrobni postup 22nm a nemusi na startich deskach pracovat, zatimco i5-2xxx je starsi Sandy Bridge 32nm vyrobni postup a budou pracovat "vsude". Protoze jsem psal o nove desce. Pokud nebudes potrebovat kazdej MHz, klidne zustan na tom Sandy Bridge i5-2xxx.
SpaceExplo
Junior

Odeslat příspěvekod evlo 20. 8. 2012 17:40

Nejlepsi bude M5A88-V EVO + AMD FX-4100 koupit a kdyz to bude fungovat tak fajn, kdyz ne, tak holt vratim.

Tak konecne nejaky zaver.

Akorat zas jak vylezla ta bedna pres 10 000, tak to me teda nastavalo, takze idealne case nejak naladit, nejlepe do 9000.

Predpokladam totiz, ze ta ASRock 990FX Extreme3 apod. bez grafiky proste trikrat pipne a nenabootuje.
Cœur de πrate
evlo
Junior

Odeslat příspěvekod SpaceExplo 20. 8. 2012 17:59

Na poprvy urcite, ale pokud by se v BIOSu nastavilo "Halt on no errors" (nebo tak nejak) tak by to nasledne melo bez grafiky bootovat normalne.
SpaceExplo
Junior

Odeslat příspěvekod evlo 22. 8. 2012 17:53

Neexistuje nejake pravidlo, napr., ze vsechny serverove c2d umi vt-d? Jde me o to, ze pri koupi starsiho serveru bych zaplatil jen o trosku vic nez jen za koupi case, ale ze je to nesmysl kdyz by vnitrek letel do popelnice pro nepouzielnost.

EDIT: aha uz to vidim, jen ty co zacinaj na 8 maji vt-d :(
Cœur de πrate
evlo
Junior

Odeslat příspěvekod mager 22. 8. 2012 21:13

toto si pozeral? mas tam vsetky oficialne podporovane komponenty:
http://partnerweb.vmware.com/comp_guide ... matrix.php
mager
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod evlo 22. 8. 2012 21:16

Samozrejme.
Cœur de πrate