Jaký print server pro W-7 a W-XP?

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 7

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Milanr1 7. 2. 2012 20:57

Takový křáp s klidem předej do sběrného dvora a pořiď moderní.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomasii 7. 2. 2012 21:23

Jo to už mě radil ten prodejce, když nevěděl, co s tím.

Faktem je, že je to nejjednodušší a "konečné" řešení, na které nemusím mít žádné znalosti a nemusím hledat zkušenější kolegy. Časem si rovnou koupím novou tiskárnu, nechtěl jsem ale, aby to bylo dneska, když jsou ještě obě tiskárny ve formě.

I když jsem s podporou ostatních kolegů řešení (zatím) nenašel, aspoň jsem trochu poznal některé "tiskové" závislosti. Za to a za trpělivost jim už teď děkuji. :-)
tomasii
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 7. 2. 2012 21:47

Kód: Vybrat vše
ještě ke skriptu: proč něco hlásí ve svém běhu

protože generic....
A jinak v cestě X - tedy kliči v regu neexistuje zaznam o portu pro danou tiskarnu....
ak ta idea s registrem je pro mě neschůdná. Záznamy o tiskárnách a portu jsou alespoňa 100 místech a liší se strukturou. Takže přímá editace pro mě nepřichází v úvahu.

To je duvod proč se přistupuje do regu přes PS kterej se k registrum chova jako k objectu a prostě klidně najednou vytahne do jedne tabulky udaje z X umistněni - seřadi je - pokud je to dobře napsaný tak pochopitelně v rozumne tabulce a souvislotech a vyhodi ti je před nos všechny najednou,.pokud je to navic vystup jako ogv umožnuje ihned filtrovat pomoci kličovych slov.Editovat umi taky ale to nema cenu řešit - povoleni editace znamena dalši nastaveni v execution policy a modulu.
Jinak ja se vubec ale nebavim o tomto
Jestli se tam objeví USB_PS236BA3, nebo LPT:PS6BA3-1

Ja se bavim o tom že tam GENERIC při standartni konfiguraci prostě a jednoduše nema co dělat.
Jo a ještě tiskovy server-vlastnosti-zabezpečení,nehybals s tim při těch prvnich pokusech o opravu?
Jinak ty aspon řešiš problem kterej ma vyznam nějak pořešit,ja jsem cely odpoledne řešil po x-te physx nějakymu gamblerovi,za to bych NVIDII nakopal do zadku s rozběhem.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomasii 7. 2. 2012 23:24

Tobě moc dobře rozumím, ale změnit "Generic/TextOnly" na "HP LaserJet 4P" v Name, __RELPATH a __PATH neumím, nevím, odkud se tento název bere. Ale v registrech to je:
REG-Devices.jpg

REG-PrinterPorts.jpg
REG-PrinterPorts.jpg (89.22 ) Zobrazeno 1127 krát

A uvnitř to vypadá takto (u obou v podstatě stejně):
REG-Printers_Lj.jpg
REG-Printers_Lj.jpg (262.56 ) Zobrazeno 1130 krát

(přidal jsem i druhou tiskárnu - HP Dj 930C)
Udělal jsem výpis pomocí Get-WmiObject Win32_Printer| select-oObject
a tam je to už v pořádku (???)
tomasii
Junior

Odeslat příspěvekod marts 7. 2. 2012 23:44

Mrkni se v registrech ještě do HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Print\Monitors
definice portů pro tiskárny bývají uloženy zde.

A teď jsem si ještě všimnul že předtím byly obrázky z hlavní záložky Status a teď ze Setup - je rozsah informací na jejich podzáložkách (TCP/IP, SNMP atd.) shodný.
Mimochodem jaké informace jsou uvedeny na záložce MIsc. ?
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Junior

Odeslat příspěvekod tomasii 8. 2. 2012 17:39

Tak v registrech je toto:
LPT.PS6BA3-1.jpg

LPT.PS6BA3-2.jpg

Teď jsou ve W-7 "nainstalované" obě tiskárny, proto jsou tam dva zápisy. Názvy jsem zadal stejné, jako jsou ve W-XP.
Z webového přístupu na print server jsem dal sem na web nejprve Status, ale v Setupu jsou trochu jiné položky, proto jsem tam dal i ten Setup. Nic z toho ale neumožní změnu nastavení portů.
V Misc je jen Load Factory Defaults a Upgrade z netu.

Ještě uvádím výpis powershellu s Get-WmiObject Win32_Printer| select-Object:
Get-WmiObject.jpg
Get-WmiObject.jpg (79.36 ) Zobrazeno 1087 krát
tomasii
Junior

Odeslat příspěvekod marts 8. 2. 2012 21:04

A teď se mrknout co v tom místě, resp. jaké porty mají v tom místě v registrech Windows XP.

Tímto se snažím zjistit co tam vlastně ten konfigurační program dodaný k printserveru nastavil.

Buď a) jenom přidal a nakonfiguroval nový port pro tiskárnu s použitím standardních Windows ovladačů - pak by to znamenalo toto nastavení použít ve Win7
nebo
b) přidal svůj vlastní ovladač, který tím pádem ve Win7 použít nepůjde.

Přikláním se spíše k variantě a) protože jak jsme viděli v technických parametrech, tento print server používá standardní protokoly, čili nemělo by být nutné mít nějaký speciální ovladač pro komunikaci s ním.
marts
Junior

Odeslat příspěvekod tomasii 9. 2. 2012 11:52

No srovnání je zajímavé. Hodnoty jsou v podstatě stejné, ale:
Ve W-7 jsou vytvořené složky
Print\Monitors\Standard TCP/IP Port\Ports\pojmenování tiskárny
(obsah v předchozím příspěvku)
a
Print\Printers\pojmenování tiskárny
Regs_7-PrintPrinters-1.jpg

a v nich jsou údaje o tiskárnách, kdežto ve W-XP jsou vytvořené složky
Print\Monitors\Network Print port\Ports\pojmenování tiskárny
Regs_XP-PrintPorts-1.jpg

a
Print\Printers\pojmenování tiskárny
Regs_XP-PrintPrinters-1.jpg

Čili - obsah je podobný, ale v jinak pojmenovaných složkách
- v XP to je Network Print port a
- v 7 to je Standard TCP/IP Port

Přiznávám se, že jsem z toho jelen. Zřejmě ten konfigurační program ve W-XP zapíše to pojmenování "Network Print port" do registrů, kdežto ve W-7 používám konfiguraci standardního TCP/IP portu a proto je tam to jiné jméno složky. Ale přepsat jméno natvrdo??? Kdoví kde se ještě používá.
tomasii
Junior

Odeslat příspěvekod marts 9. 2. 2012 13:37

Tak v tomto okamžiku to vypadá poněkud špatně - pokud rozbalíš a zobrazíš z prostředního obrázku sekci Network Print Port tak tam uvidíš informaci o tom že se v tomto případě používá specíální driver.

Něco podobného jako tady:
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
marts
Junior

Odeslat příspěvekod tomasii 9. 2. 2012 21:06

V mém případě je to holt jinak, žádný externí program se nevolá. Zřejmě se ve W-XP i W-7 používá winprint, ale port a ta tisková fronta musí být nějak nakonfigurovaná. Jak, to nevím.
Navíc stačí malá změna v parametrech a je to v registrech jinak - třeba jsem jen zkusil frontu RAW a LPR a najednou tam zůstávají oba záznamy, takže se dají registry pěkně zasvinit.
Udělám ještě pár pokusů, ale asi to nakonec vzdám a budu tisknout přes některý z W-XP notebooků. A později přejdu na nějakou síťovou tiskárnu. :hmm:

Děkuji všem za podporu i když to (zatím) nevedlo k cíli. Minimálně jsem se seznámil s "vnitřnostmi" síťového tisku...
tomasii
Junior

Odeslat příspěvekod marts 9. 2. 2012 22:07

Jen tak pro zajímavost - jaké DLL je teda v té větvi Network Print Port ?

No a ještě by se dalo podívat na ten print server přes Telnet. Z příkazové řádky WinXP zkusit
telnet.exe 192.168.1.20
a pak prolézt textovou nabídku print serveru.

Telnet je i ve Windows7 ale standardně je "vypnutý".
marts
Junior

Odeslat příspěvekod tomasii 10. 2. 2012 00:52

Tak v NetworkPrintPort je jen
Regs_7-NetworkPrintMonitor.jpg

Aktivoval jsem telnet, ale asi ne zcela, udělá se okno, ale jen s kurzorem a na vepsané nereaguje.
tomasii
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 10. 2. 2012 08:51

Tobě moc dobře rozumím, ale změnit "Generic/TextOnly" na "HP LaserJet 4P" v Name, __RELPATH a __PATH neumím, nevím, odkud se tento název bere. Ale v registrech to je:

Můžeš zkusit jednu věc co ti navrhuju už nějakou dobu.Odeber tu tiskarnu odeber driver u printer port.Tiskove servery -tiskovy server - ovladač - delete. Tiskarny - dana tiskarny - vlastnosti - upřesnit - ovladač - novy ovladač - no a když jedeš dolů vidiš tam i generic - text only - a ted nenechaš system at si děla co chce ale pokud svuj v teto nabidce model nevidiš jdeš na stranky vyrobce a pokud tam driver neni zkusiš stahnout Vista driver a dat mu seven kompatibility mode.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod marts 10. 2. 2012 13:38

Opět jsem zapomněl upozornit že bych ty registry potřeboval vidět ve Windows XP, nikoli ve Windows7.

Víme že ve Windows 7 to nefunguje, takže se snažíme podívat jak to mají nastavené funkční Windows XP a podle nich pak případně určit postup co nastavit ve Windows 7.

A co ten telnet?
marts
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 11. 2. 2012 14:16

Víme že ve Windows 7 to nefunguje, takže se snažíme podívat jak to mají nastavené funkční Windows XP a podle nich pak případně určit postup co nastavit ve Windows 7

Nefunguje to protože v kroku o hodně zpět udělal chybu.Nastaveni pro seven je trochu jiné,třeba tato běžna hlaška \\PRINTSERVER is not accessible. You might not have permission to use this network resource je hodně časta při blbe konfiguraci na seven a koukat se na to jak to maji XP k jejimu vyřešeni moc nepomůže.A tak to bude i s dalšima drobnostma.Podle prvniho přispěvku cela serie nestandartnich kroků na nepodporovanym HW.Začal bych s seven a tiskarnou odznovu je to jednodušší.
Hned na startu
zřejmě jsou nějaké ovladače nainstalované a to systému stačí.

Ano - obecné - generic.
oooooooooo
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka