SSD Crucial M4 a P55A-UD3 instalace windows sata 6G

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 7

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod medacek 17. 8. 2012 11:23

Zdravím mám problém, mám desku P55A UD3 a teď jsem dokoupil SSD Crucial M4 128GB sata 6G. A mám problém ,že win jdou nainstalovat pouze pokud je SSD připojen jako sata 3G. Pokud ho připojím do sata 6G napíše mi to při instalaci že na tento oddíl to nejde nainstalovat. Zkoušel jsem i IDE i AHCI. Jinak podotýkám, že sata 6G řadič není obsažen v chipsetu, ale je tam ještě řadič marvell 9128 navíc pro sata 6G. To je jako jediné řešení při instalaci vybrat že chci vyhledat drivery pro tento disk(řadič) a teprve pak to půjde?

PS: tak sem zkusil tam vložit druvery a nabídne mi to toto http://medacek1.rajce.idnes.cz/PC#20120817_095426.jpg

a ať vyberu 32b nebo 64b varinatu tak mi to napíše http://medacek1.rajce.idnes.cz/PC#20120817_095448.jpg

a dál už si nevím rady, má někdo nápad?
medacek
Junior

Odeslat příspěvekod soban 17. 8. 2012 11:36

Jasně pokud instalačka nemá ovladače pro ten řadič tak to na něj nenainstaluješ.

Skusil bych to nainstalovat na tom integrovaném - ostatní HDD odpojit - a doinstalovat ovladač pro ten řadič a pak ho přehodit na ten nový řadič.

Můžeš vůbec bootovat z toho přídavného řadiče - na některých MB nejde botovat z přídavného řadiče.

Pokud to nepůjde nechal bych ho na sata2 myslím že rozdíl by jsi stejně nepoznal když to bude na sata3.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Junior

Odeslat příspěvekod medacek 17. 8. 2012 11:41

no to mně vůbec nenapadlo že by nešlo bootovat z přídavného řadiče(ono to asi bude můj případ).

Ale jinak myslíš, že když to instanu na sata3g a potom dodám ovladače pro řadič 6g a pak přehodím disk do 6g že to pofrčí?

to asi tak jednoduché nebude myslím
medacek
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 17. 8. 2012 11:52

Jedině v případě, že BIOS dokáže bootovat z tohoto řadiče: RTFM!
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr_S 17. 8. 2012 13:49

No je ten ovladač podepsaný nebo nepodepsaný? Instaluje se 32-bitová nebo 64-bitová verze Windows?
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod medacek 17. 8. 2012 13:58

instaluje se 64bit verze a ani s 32b by to nefungovalo, ten ovladač nevím jestli je podepsaný,

PS:tak sem to instl na 3g pak nainstaloval systém komplet přehodil do řadiče 6g a funguje to ale ta rychlost není jak udávaná, spíše to vypadá jako by to jelo jen na 3G, 280/170. Ještě mně napadá jestli sata kabel není na sata 3G. Je nějaký soft který mi ukáže na jaké reychlsoti funguje řadič a taky disk abych ověřil kabel
medacek
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 17. 8. 2012 14:01

Blahopřeji k úspěchu!
Klídek: kabel je v pořádku. Testovat netřeba, OS si ho otestoval už při startu. Jinak by ani nenabootoval.
Stačí jen nezbl.bnout ze syntetických testů! ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr_S 17. 8. 2012 14:02

Kabel pro 3G a 6G je stejný. Je nastavený režim IDE nebo AHCI?
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod medacek 17. 8. 2012 15:20

Je nastaveny IDE. Chápu že ty testy jsou kravina, ale měl sem x25m 80 Gb a rychlost byla 270\130 COŽ je Maximům toho ssd a je to sata 3g. COŽ odpovídá maximu ale tento disk pro sata 6g by měl umět daleko více. Takte něco je špatně asi
medacek
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 17. 8. 2012 15:49

Intel X25 = SLC => dost drahý profi SSD pro WKS
Crucial M4 = MLC => levný spotřebák pro PC.
Nesrovnával bych to.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod medacek 17. 8. 2012 18:11

no ale i tak dle specifikací při koupí by to mělo jet 550/170 a mně to jede polovinou a když mrknu do hdtune tak mám u disk 2TB 6G uvedeno udma 6 a u tohoto SSD jen udma5. Takže něco je špatně. Když bych tam dal win 8 počítám že ty drivery na tento řadič taky nebudou obsaženy v instalačce......
medacek
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 17. 8. 2012 18:22

Milanr1 píše:Intel X25 = SLC => dost drahý profi SSD pro WKS
Crucial M4 = MLC => levný spotřebák pro PC.
Nesrovnával bych to.

Nikoliv, X25-M je také MLC, X25-E je SLC.

-- 17. 8. 2012 18:28 --

Jaký má ten řadič Marvell ovladač? Dal bych tam nejnovější z http://www.station-drivers.com/page/marvell.htm (verze 1.2.0.1027).
Není něco užitečného ve správci zařízení na kartě řadiče? Nemám teď zrovna žádný po ruce.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod r34ktor 17. 8. 2012 18:38

Problémem je omezení čipsetu použitého na desce. PCIe linky jsou sice 2.0, ale s propustností limitovanou na 250 MB/s v každém směru. A na jednu takovou linku je připojen řadič Marvell. Výsledek si lze lehce domyslet.

Řadič Intel (ač SATA 3 GBit/s) by měl teoreticky podávat lepší výkon. Navíc některé SSD se s Marvellem zrovna dobře nesnášejí.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 17. 8. 2012 23:57

ALe já jsem tvrdil že rozdíl nepoznáš :-)
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Junior

Odeslat příspěvekod medacek 18. 8. 2012 11:32

ohledně SSD sem laik. Ale přeci rychlost 550 a 270 musí být vidět i při startu win. S tím řadičem chápu, ideál by bylo mít integrovaný řadič přímo v chipsetu.....
medacek
Junior

Další stránka