První zkušenosti s instalací WS8 beta do reálného hw

Diskuze k serverovým edicím Microsoft Windows

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Milanr1 29. 3. 2012 19:52

Instalační zdroj:
MSDN
MS Technet

Co je třeba k úspěšné instalaci:
A/ Před instalací zkontrolovat:
1) crc + hash (MD5) staženého ISO|VHD.
2) kompatibilitu hw:
obecně lze k instalaci použít libovolný moderní plně 64-bitový hw, tj. např. na platformě:
VIA 64: vše.
AMD 64: vše od socketu 940 (2004) až po aktuální socket G34;
Intel ix, tj. od února 2010; především MB na bázi socketů 1366|2011.
Funkčně ořezaný herní socket 1155 s chipsety Intel Hx a Px nemusí podporovat instalaci; pokud máte na vyzkoušení jen herní PC, pak se doporučuje MB s chipsetem Intel Zx.

B/ V BIOSu musí být povolena podpora hw virtualizace + ACPI v.2|3.

První dojmy:
1) GUI instalátoru:
standardní jako W8 desktop, nic nového.
2) Edice:
by default nabízí Server Core.
Pokud instalujete stylem „cihla na Enter“, skončíte v cmd; ne že by to vadilo, třeba byste se to konečně naučili. ;-)
3) Lic. smlouva:
platí do 15.1.2013.
MS si vymiňuje testování modulů .net s automatickým odesíláním výsledků.
4) Správce disků:
shodný s W8 desktop.
Oddíl pro WRE vytvoří automaticky o velikosti 350 MB.
Neobsadí ho celý, zpočátku jen 30 MB; nástroje postupně přibývají dle nainstalovaných služeb v OS.
GUI Správce disků umožňuje zároveň nainstalovat ovladač diskového řadiče (Load driver), pokud ho instalátor nezná. Výbava beta verze ovladači je chabá.
Jestliže máte systémový HDD připojen do novějšího typu diskového řadiče v režimu AHCI, bude ovladač výrobce nezbytný. (Beta verze se neinstalují do SSD.)
Pokud na to zapomenete, skončíte instalaci s chybou:
Kód: Vybrat vše
Windows cannot install required files. The file may be corrupt or missing. Make sure all files required for installation are available, and restart the installation. Error code: 0x80070570.

která sugeruje vadný instalační zdroj (např. DVD|VHD), na chybný ovladač diskového řadiče na první pohled nepřijdete.
Chybové hlášky instalátoru jsou někdy dost zavádějící.
Co byste odhadli, že znamená hláška
Kód: Vybrat vše
"Windows is unable to install to the selected location. Error: 0x80300001"

-> roztržitost:
zapomenuté médium s ovladači v mechanice; instalační médium OS na stole. :-)

Pokud jste na nic nezapomněli, skončíte instalaci úspěšně a můžete testovat nové serverové funkce!
Na první pohled si všimnete, že (IMHO nelogické) rozdělení služeb na „Roles“ a „Features“ MS v nové verzi serveru zcela opustil.

6) GUI Repair:
totožné s desktopem W8 beta.
Na rozdíl od instalaček předchozích desktopových/serverových verzí OS WNT řady 6 není integrovaný test RAM (dostupný z WRE i z GUI).
Možnosti funkce Repair v beta-verzi:
v podstatě nabízí jen obnovu stavu OS z vhd, cmd nebo vypnutí počítače:
A/ Troubleshoot
a/ Command Line
b/ Image recovery -> Use latest x Select a system Image -> Search in network (-> UNC) x Install a driver (for a device attached).
B/ Turn Off

Pokud máte další praktické zkušenosti s instalací, podělte se.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 28. 5. 2012 15:29

Líbí se mi, že důležité věci jsou po ruce a hned na očích (Dashboard v Server Manageru).
Líbí se mi snadná správa více serverů z jednoho místa, opět je to hezky logicky uspořádáno.
NIC Teaming snadno konfigurovatelný a spravovatelný přímo z GUI.
Nelíbí se mi notifikace v kombinaci s instalací rolí/služeb na pozadí. IMHO se chová poměrně nelogicky a zmateně.
Dobrá je vylepšená práce s iSCSI (vhodné pro práci obecně s diskovými poli, nutné pro clustery).
Vylepšený Performance monitor a Resource monitor je „hezký“.
Důležitým přínosem je zvýšení výkonu pro virtuální stroje na MS Hyper-V Server, hlavně více RAM, více procesorů a větší kapacita nových vhdx souborů.
Nový virtuální Fibre Channel adaptér hodně usnadní práci s FC diskovými poli.
Značně vylepšená práce s dynamickou alokací paměti pro virtuální stroje.
Vylepšený virtuální switch.
Lepší je pohodlnější správa politik pro hesla v AD pro nižší úrovně něž v hlavní doméně.
Možnost snadné konfigurace Hot Standby pro failover řešení DHCP serveru je užitečné pro sítě, kde nejsou pro běžnou funkci nutné dva DHCP servery a druhý server se záložním DHCP může tedy běžně obsluhovat jiné služby a jen v případě problémů převezme DHCP.

A určitě jsem ještě na spoustu věcí, které se mi líbily, zapomněl. Celkově ale nová verze přináší užitečná vylepšení a metro styl se mi i v administraci serveru líbí, i když jsem k tomu byl původně skeptický, hodně rychle jsem si na ovládání zvykl.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Milanr1 28. 5. 2012 16:11

Díky za pozitivní hodnocení na vysoké odborné úrovni!
Až na výjimky (GUI) lze s hodnocením jedině souhlasit.
Připomínám, že nová beta verze je k dispozici volně ke stažení:
http://technet.microsoft.com/en-us/evalcenter/hh670538
Licence beta verze platí do 15.1.2013.
Z MS vylezl už oficiální název pro RTM:
WS 2012
http://blogs.technet.com/b/windowsserver/
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 29. 5. 2012 04:01

ServerRaid M1015 v x3240M3 je proto beta zatim neprekonany problem.
V historii mel moderator za ukol udrzovat poradek, vecnost a tematickou cistotu na forech. Dnes slouzi vylucne k tomu, aby kazdy kun, ktery zabloudi do staje byl radne vykartacovan, okovan, nakrmen a byl mu zalozen opatrovnicky fond.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Milanr1 29. 5. 2012 08:52

Nemáš na mysli IBM ServeRaid M1015?
Potěšilo mě, že i za mořem testují špičkoví odborníci WS 2012! ;-)
IBM (zatím) neuvádí WS 2012 mezi podporovanými OS:
http://www.redbooks.ibm.com/abstracts/tips0740.html
Potřebný ovladač řadiče v instalátoru není:
Milanr1 píše:Výbava beta verze ovladači je chabá.

Zkoušel jsi kromě reálného hw také instalaci do virtuálu?
Nastavoval jsi v BIOSu podporu pro virtualizaci (Hyper-V) = CSQN :!: :?:
Milanr1 píše:V BIOSu musí být povolena podpora hw virtualizace + ACPI v.2|3.

Analogicky OS Vista/64 ani WS 2008/64 nebyl plně kompatibilní s platformou Intel s.775 a starší. Zde se však jedná jen o chybějící ovladač řadiče. IMHO IBM ho dodá, jinak by nezískal certifikaci.

MS vyžaduje pro WS 2012 certifikovaný hw (dokonce i pro desktop W8).
Ještě nebylo navrženo logo (resp. se to zatím tají). ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 29. 5. 2012 12:28

Spravne, jen mi tam chybi "" ... promin. M1015 cistokrevny premalovanty LSI9211/LSI9240 a jde to preflashovat, coz ovsem delat nebudu.
Zatim ne, vcera to byla spise jen zvedavost. Ono by mi to asi i tak neslo, protoze quad port zatim neni ani v podpore.
Netestujeme, to byla zvedavost. Testy teprve prijdou.
V historii mel moderator za ukol udrzovat poradek, vecnost a tematickou cistotu na forech. Dnes slouzi vylucne k tomu, aby kazdy kun, ktery zabloudi do staje byl radne vykartacovan, okovan, nakrmen a byl mu zalozen opatrovnicky fond.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 31. 5. 2012 21:09

Vyšel Windows Server 2012 RC. Dostupný zatím asi jen na Technet a MSDN.

Kdo budete mít čas, pište své poznatky oproti Beta verzi. Já se bohužel k testům dostanu nejdřív příští týden.
Bari007
VIP uživatel