Proč se Windows 8 nikomu nelíbí?

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 8

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod alfah4ns 12. 5. 2012 19:31

Falhar:
1. změna být může, ale musí to být změna k lepšímu. Ne všechno nové je zaručeně lepší.

2+3. Lepší v čem? Z hlediska UI si to nemyslím. Hl. kritiku ode mne dostává za to, že neumožňuje současný běh více než 2-3 app na jednom monitoru.
Máme čím dál větší obrazovky, ale čím dál více se na nich plýtvá místem.

Příklad - LCD1 - maximalizovaný autocad, LCD2 - vytažená příkazová řádka k autocadu, aby nezabírala cenné místo na hl. LCD, kalkulačka, malé okno pozn. bloku k poznámkám, nějaké to pdf nebo prohlížeč pro nějaké zdrojové věci, z kterých vycházím, přehrávač, malé okno nějakého IM klienta, ... A ne, nebaví mě přepínat mezi apps, když je možnost mít je hezky přehledně "jako na dlani".

Prostě mi to nepřijde vhodné na velké obrazovky.
V momentě, kdy se to celé překope tak, že dostane uživatel úplnou volnost po stránce toho, kam si jaké okno dá a jak bude velké,. tzn. nahází si tam to co chce a jak chce, dostaneme se vlastně zpátky ke klasickému okennímu systému.
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod chatumbabub 12. 5. 2012 19:35

oooooooooo:

resotre:
jak se na w7 dela? To mi nejak uslo.

bootovani:
no ja v podstate taky (jen hybernuju), ale co znam, tak to skoro vsichni PC standardne vypinaji. Nicmene to povazuju za dobrou vlastnost.

Windows Live
otazka nazoru :)

parkovani jader
viz napr. http://diit.cz/clanek/core-parking-ve-w ... cni-zatezi Nejspis to ale jedinej duvod rychlejsiho systemu nebude. W8 pouzivam pravidelne na jiz historicem notebooku s C2D a ten rozdil je opravdu znat.

-- 12. 5. 2012 19:40 --

alfah4ns píše:Falhar:
...
Příklad - LCD1 - maximalizovaný autocad, LCD2 - vytažená příkazová řádka k autocadu, aby nezabírala cenné místo na hl. LCD, kalkulačka, malé okno pozn. bloku k poznámkám, nějaké to pdf nebo prohlížeč pro nějaké zdrojové věci, z kterých vycházím, přehrávač, malé okno nějakého IM klienta, ... A ne, nebaví mě přepínat mezi apps, když je možnost mít je hezky přehledně "jako na dlani".

Prostě mi to nepřijde vhodné na velké obrazovky.
V momentě, kdy se to celé překope tak, že dostane uživatel úplnou volnost po stránce toho, kam si jaké okno dá a jak bude velké,. tzn. nahází si tam to co chce a jak chce, dostaneme se vlastně zpátky ke klasickému okennímu systému.

Amen.
Z hlediska technologie si myslim, ze WinRT je dobre na zarizeni, kde je potreba setrit systemove zdroje. Neberu ho ale jako nahradu WinAPI. A podle toho, co na odbornych prezentacich rikaji zastupci MS, to pravdu nahrada byt nema.
Naposledy upravil chatumbabub dne 12. 5. 2012 21:12, celkově upraveno 1
i7 2600K, ASUS P8Z77-V DELUXE, Radeon 7850, Intel 320 + Dell U2412M, LG IPS235P
Nokia Lumia 920
chatumbabub
Junior

Odeslat příspěvekod Falhar 12. 5. 2012 20:18

Jak jsem řekl, tohle téma by vyšlo na několik článků. Doporučuji začít zde: http://blogs.msdn.com/b/b8/ . Člověk by neměl Window 8 komentovat, dokud si nepřečte všechny tyto články.

Co se týče WinRT vs WinAPI, tak ve zkratce:
  • Moderní objektové API vůči C-api staré 30 let.
  • Zjednodušení a vynucení asynchroního programování
  • Moderní UI framework, který je nativně nezávislý na DPI
  • UI, které je použitelné na různé řadě zařízení. Od normálních PC, netbooků, tabletů až po (možná) telefony
  • Zabezpečení na bázi manifestu. tzn. když aplikace neříká, že nějakou funkci vyžaduje, tak ji to OS nedovolí. Některé operace navíc vyžadují explicitní souhlas uživatele.
  • Nativní instalace, update a odinstalace včetně zobrazení daného manifestu.
  • Lepší využití zdrojů zařízení omezením aplikací.
  • Nativní propojení různých programovacích jazyků skrze API operačního systému.

Samozřejmě, že některé tyto body mají i své stinné stránky, ale pokud existuje nějaké omezení, tak toto omezení existuje jen kvůli uživateli. Ať už se jedná o bezpečnost, lepší využití zařízení, nebo lepší komfort.
Falhar
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 12. 5. 2012 20:23

Kód: Vybrat vše
jak se na w7 dela? To mi nejak uslo.

To mysliš važně?WINRE ti nic neřika?Omlouvam se že jako hyper futuru nepovažuju to že někdo neni schopen udělat věc aby mohl tuto vlastnost využit.To je jako by mně někdo řekl že pravě vyšla super věc - umi řadit nejen jedna ale 1-6 automaticky a on protože řadit neumí to považuje za uplně fantasticky a novatorsky.Rozdil kterej tam je v restore vim uplně přesně - zrovna věc kterou se zabývám,vim i o rozdilu co se tyče FS atd atd.přesto jde vklidu řict - k obnově na seven rovněž nepotřebuji instalačni cd....
A podle toho, co na odbornych prezentacich rikaji zastupci MS, to pravdu nahrada byt nema.

Zastupci MS ze zasady neřeknou že je zde určita vize a ta se bude tlačit hlava nehlava.mam pocit že prvni zaměstnaní tě ještě bud minulo,nebo jenom lehce přešlo kolem tebe.
Dobrý den jsem zastupce společnosti XYZ a pravě vam jdu představit ten šmejd.Děkuji za pozornost.To jenom k tomu že nikdy v žadne presentaci at se tyka auta,šamponu,operačniho systemu,bytu neuslyšiš chyby,krpy,zavady - a většinou dokonce ani vlastni nazor presentera.
Co se tyče core parking ani bych nevěřil že se ještě najde někdo kdo nechape že daleko důležitějši je kod aplikace - neboli co spacha programator,potom se s tim totiž system bud pere,nebo nepere,nebo neni schopen prát vůbec.Třeba dlouho trvalo než někteři pochopili že čim vic jader tim vic adidas taky neplati.Ten članek se mimochodem sklada z asi,možna,tušime :-)
Z hlediska technologie si myslim, ze WinRT je dobre na zarizeni, kde je potreba setrit systemove zdroje.

A to je jake?Mam par staršich meně vykonných věci doma a i na te nejzmetkovitějěi je běžna činnost ve stylu - vlevo mam roztahlej editor,vpravo běži prohližeč a dole je nudle v niž je ovladaci hejblatko k něčemu.Vivat metro :-) mimochodem,některých dilemat lidi ušetří - prostě to nepůjde.Hybrid byl špatnej napad . kombinace špatnyho a neůspěšneho mobilniho prostředi s desktopovým vyprodukuje průser,jasně budou se bit do pros kolik toho prodali - OEM licence partnerům,cpaní horem dolem ale můj osobni typ je že potichoučku nastanou změny.obdobu kde si natloukli nos - natloukaji maji před očima a kvuli ní cely slavny metro vlastně je.Snaha o můstek mezi mobilnim a desktop světm.Bohužel kopirovat to všechno kvůli čemu je apple absolutně nepřijatelnej pro plno lidí a nemít NIC z toho kvůli čemu si ho ti co zkousnou věci co ja bych třeba nezkous je hodně špatnej napad.
Naposledy upravil oooooooooo dne 12. 5. 2012 20:29, celkově upraveno 1
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod karlos00x 12. 5. 2012 20:26

dokud nebude mit windows nativne:
- instalace programu jako linux (tzn jediny system pro spravu programu a aktualizaci, ty nejpouzivanejsi s moznosti dostat se do hlavniho MS repo nebo moznost podepsanych repo dodavatelu aplikaci).
- vice ploch jako linux
tak je proste nedotazeny a nema pro me cenu z W7 upgradovat behem dalsich asi tak 10 let.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod czatlantis 12. 5. 2012 20:28

akira.uzai píše:Já myslel, že stylusy vymřely po nástupu první generace iPhone. Nepřipadáte si s tím, jako byste psal husím brkem?

Stylusy nevymřely a jsou na tom v konvertibilních tabletech naprosto stejně jako dřív - jelikož to jsou dalo by se říct profi zařízení do firemní sféry a na speciální použití, tak tam se masový trendy jako iphone naprosto neprojeví. Na stylus nedám dopustit, protože jak jinak chceš psát jako opravdu psát a ne ťukáním na klávesnici/virtální klávesnici?
Já to mám od školy (technika) a je to super na podtrhování důležitých věcí z přednášek a zápisů nestandartního textu (matematický/technický věci). JE trochu škoda, že spousta lidí ani neví, že něco takovýho vůbec existuje....furt samý tablety, ultrabooky a další patlací kraviny, ale na tablet-pc ve škole čuměli jak na zjevení...
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 12. 5. 2012 20:32

Na stylus nedám dopustit, protože jak jinak chceš psát jako opravdu psát a ne ťukáním na klávesnici/virtální klávesnici?

Kdo zažil kvalitni resistantni display + stylus se dnešnimu datlovaní prstama tak maximalně utrpně pousměje.Neni šance dosahnout přesnosti a rychlosti jako se stylusem.Ale na věci pust hudbu na mobilu,zavolej,pošli sms to stači...
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chatumbabub 12. 5. 2012 21:55

oooooooooo:

WINRE

aha, ok. WINRE me nenapadlo. Ale jak pises, je potreba to nastavit (dost slozite). Po beznym uzivateli to opravdu nemuzes chtit.

mam pocit že prvni zaměstnaní tě ještě bud minulo,nebo jenom lehce přešlo kolem tebe.

neminulo, toho se neboj :) A moc nechapu na co narazis, je snad nad slunce jasny, ze MS vychvaluje Metro kde se da. To, ze se nejedna o nahradu WinAPI to nijak nevylucuje.

Co se tyče core parking
tady pletes dohromady hrusky s jabkama. Ted se nebavime o kvalite vysledne aplikace, ale o systemu, ktery ji poskutyje prostredi pro beh. K cemu aplikace, ktera je vice vlaknova, ale system ty vlakna distribuuje na jednotlive CPU jadra nevhodne?

A to je jake? (systemove zdroje)

Baterie, nic jineho. Jak rikas, ze "vlevo mam roztahlej editor,vpravo běžiprohližeč a dole je nudle", tak muj maly notebook ani tablet teda toto neumoznuje. A na velkym monitoru je podle me, jak uz jsem psal, Metro pitomost.
Nokia Lumia 920
chatumbabub
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 12. 5. 2012 22:09

ty chces po bfu aby si zalohoval/obnovoval cely system? to je prece prace admina/systemaka.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oooooooooo 12. 5. 2012 22:13

tady pletes dohromady hrusky s jabkama

Nepletu - za prve v članku je možna ,asi a myslime si....Za druhe system se bude uplně jinak chovat při použiti jine aplikace - to je to o čem mimochodem mluvím.
Ale jak pises, je potreba to nastavit (dost slozite). Po beznym uzivateli to opravdu nemuzes chtit.

ROFL - prosimtě raděj se o systemu vůbec nevjadřuj,nastaveni je na 3 kliky,dokonce pouze kliky.Jestli chceš tak ti pastnu misto tři kliků přikaz o cca dvaceti znacích.Tim jsem skončil - neni s kým a o čem se bavit :-)že někdo neni schopen - tim jsem zaobaleně myslel že je totalně neschopnej - takovýmu je jedno co dostane do ruk a co prasí,nikoliv že je to složite,nebo že to nejde chtit po běžnem uživateli.
tak muj maly notebook ani tablet teda toto neumoznuje.

Desitka notas to umožnuje uplně se stoprocentni jistotou - nepleteš si neumožnuje s neni to takové jako na velkem monitoru?Zni to podobně ale rozdil ve vyznamu je brutalní.Občas jsem přece jenom prditko měl v ruce a musel na něm toto řešit..
Jinak to je přistup kteremu ja pravě řikam apple přistup - ty to bereš jako šetřeni zdrojů - neumožněni běhu X aplikaci najednou,ono je to kapku jinak to za prve v připadě metra a za druhe ja preferuji přistup mozek.Takže pokud mně tam tlači bota chovam se podle toho sám a zařidím se.Věc co nejde kvůli architektuře systemu tak jsi navždy bez ní - něčeho se zbavit nebo upravit jde skoro vždycky ale z h.vna bič neupleteš - musi potom nastoupit pani v reklamach co tvrdi žes to tak vlastně chtěl a jestli nechtěl budeš chtit a že tě vice možnosti vlastně obtěžovalo.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chatumbabub 12. 5. 2012 22:51

oooooooooo: a pletes :) Cili ve W8 je, myslim, podle urcitych neoverenych indicii jinak, zda se ze lepe, vyreseno parkovani jader v urcitych aplikacich.
---
K tomu WinRE: ano, prosim napis mi jak se to dela(pro BFU). Stojim si za tim, ze pro BFU je to slozite a proto funci restore ve Win 8 vidim jako prinos.
---
Ano promin. Muj tablet to neumoznuje, notebook samozrejme ano. Nedelej se me(ani ze sebe) blbce. Je snad jasne jak jsem to myslel. A klidne tomu rikej Apple pristup. Pro BFU je toto chovani systemu vhodne. A navic ve W8 reseni mas. Muzes vytvorit desktop aplikace. Proste si vyberes prostredi.
Nokia Lumia 920
chatumbabub
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 12. 5. 2012 23:14

Pro BFU je toto chovani systemu vhodne

Citiš se jako arbitr?Nebo jako BFU?Nebo se pouze do BFU dokažeš vcitit?A hlavně aby bylo jasno - ještě jednou si přečti co k tomu pišu hned zpočatku,je to celkem vystižný,navic takovým nepomůže nic.Neni špatny vědět o tom kdy je takovy postup nepoužitelný...
K tomu WinRE: ano, prosim napis mi jak se to dela(pro BFU).

Fakt neviš jak se obnovuje system bez použiti instalačniho media?Mimochodem postupné kroucení se od neumožnuje, po pro BFU je to složité moc neberu...
http://itexpertvoice.com/home/rescue-wi ... s-or-less/
Zasada je aby ovšem se jako prvni ke stroji nedostal člověk co o existenci winre netuší a že umožnuje obnovu bez instalačniho media nedostal člověk co o tom netuší :-),takovej totiž jako prvni vypne upozorněni na ten jeden klik co ma BFU udělat - byt tebou tak bych se ale tomu označení vyhýbal...Jenom na okraj winre funguje uplně pianko i bez system reserved,jenom technicka poznamka,doufam že nepovažuješ zmačknuti klavesy za přiliš sofistikovanou akci
A navic ve W8 reseni mas. Muzes vytvorit desktop aplikace. Proste si vyberes prostredi.

pořad nedochází?přepinat jsem ochoten do něčeho co přinese něco navic nikoliv že mně omezí ale proti gustu žadny dišputát,napřiklad na Filipinach se o velikonocích pro změnu dobrovolně bičují.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chatumbabub 13. 5. 2012 00:08

Spise BFU vidim :) Napr. segra si koupila mobil s Androidem. Aplikace vubec nevypina, protoze ji to nezajima. Nechce resit, ze tamhle tu aplikaci by bylo vhodne vypinat, protoze... Z tohoto pohledu se WinRT chova spravne. Kdyby si koupila WP7 nebo iPhone, ktery se chova zhruba podobne, tak toto neresi. Stejny problem bude podle me na tabletu. Jeste jednou ale opakuji:
Tak, jak je WinRT pouzito ve W8 se mi nelibi a doufam ze se to rychle zmeni. Jako technologie se mi ale libi.
---
WINRE: Aha, ted uz Ti asi rozumim :) Musi se tedy udelat toto. Nainstalovat W7, kliknut na tri tlacitka, ktery udelaji nekam kompletni zalohu PC, a az potom lze tento "image" pouzit pro pripadny restore. Jsem si myslel, ze mi napises jak obejit nutnost vytvoril tu zalohu ( ktera muze mit rekneme 10GB) Jsem se hned ze zacatku nevyjadril presne. W7 bez instalacniho media lze obnovit pouze za predpokladu, ze se pred tim udela kompletni obraz cele instalace. - Coz ve Win8 uz potreba neni.
---
Ano v necem te omezi, neco zase nabidne. Je to otazka priorit.
Nokia Lumia 920
chatumbabub
Junior

Odeslat příspěvekod skype 13. 5. 2012 00:10

Proc bych na Androidu vypinat aplikace?

Odeslat příspěvekod oooooooooo 13. 5. 2012 06:01

W7 bez instalacniho media lze obnovit pouze za predpokladu, ze se pred tim udela kompletni obraz cele instalace. - Coz ve Win8 uz potreba neni.

raaděj si přečti k čemu to co ty mysliš u W8 slouži,bfu jako ty, co si myslí že to opravdu nahrazuje klasicke zalohovaní budou koukat jako výr až zjisti že to fyzikalní zakony nepopirá.Ja jsem dokonce si myslel cca tak deset minut že viš o čem pišeš.Mala napověda - důvody pro obnovu systemu mohou byt rozlične a nasledna obnova taky.Existuje scenař kdy jsi nucen zapomenout i na winre které leži na sreserved dejme tomu a tentyž postup opakovat bez něj.Hadej proč.Ale na druhe straně lidi co budou chtit tahat data bude o jeden řad vic - přibudou i ti co vio že existuje zalohovaní ale nechapou co je schema a rozdily mezi schematy.Takže i ten zbytek :-) Proto jsem ti řikal at se terminu BFU vyhybáš.
Jo pokud chceš opravdu zalohu - musiš i ve W8 ručně udělat VHD a to umistit na jiny fyzicky disk - jine fyzicke umistnění - to je šok co?zajimalo by mně jestli tušiš proč.Oni to mimochodem v povidaní ke schematu sami důraznně vysvětlují.
Asi netušiš že history vault to je to o čem mluviš a volume shadow copy - jedinej rozdil je v pojmenovaní a tom že akci kterou system děla občas - na zakladě udalosti,nebo vynuceně ručně udělaji w8 automaticky,ale tak jako se v seven nespolehame jen na VSS ale dělame si vhd ktery posilame do pryč a tomu ŘIKAME zaloha,tak se nikdo se zdravym rozumem nebude spolehat na toto funkci - možna to netušiš ale cela funkce jde lehce down v navaznosti na par věci,namatkou myslim je to tyden jsem tady daval celou sekvenci k oživeni VSS - bez toho jsi total recall v kelu a že nabořeni neni problem.Takže když to shrnu - ano je tam o funkci navic,ktera využiva a jinak pracuje se starým znamym principem vss a diky teto funkci jsem si stoprocentně jist že pokud ji budou presentovat jako doposud forum živě se zaplni lidma jako ty.Funkci Refresh - pravděpodobně mysliš :-), pokud o funkci restart taks pobavil dvounasobně.
Refresh přeinstaluje operační systém- zachová uživatelská data- Metro aplikace- jejich nastavení. Systém nabootoje do režimu Windows RE a přeinstaluje jádro OS.

Spise BFU vidim :) Napr. segra si koupila mobil s Androidem. Aplikace vubec nevypina,

pro android pišu nějaky blbůstky - seš si jistej že viš o čem mluviš?
W7 bez instalacniho media lze obnovit pouze za predpokladu, ze se pred tim udela kompletni obraz cele instalace. - Coz ve Win8 uz potreba neni.

Ne není pravda že w7 lze obnovit jen za předpokladu co pišeš ty - tedy s instalačnim mediem,bez instalačniho media a hlavně nutnym vytvořeni zalohy v backup centru,obnoviš a zalohu nemusels dělat - ale viz niže.Zasadni otazka?Viděls je vůbec? Přestože o mechanismech neviš nic budu mit tu trpělivost a vysvětlim ti nějak polopaticky o co jde...
Nebo jinak mrkni na přikazy typu vssadmin list shadows vssadmin list shadowstorage atd a mrkni se co se uchovava,k čemu to slouži a co všechno to použiva.V připadě problemů ktere nejsou fatalní ti stači vss - uplně stejně se budou chovat w8,v připadě fatalnich problémů budeš muset použit zalohu umistněnou fyzicicky jinde než je hardisk na němž maš system nainstalovanej.Uplně stejně jako v připadě seven.A uplně stejně jako u Seven bude jedna varianta a sice backup na sit znemožněna pro 95 procent lidi co si na doma Windows koupi - neprofi edice budou mit jen lokalní backup.
Já mylně myslel že nemusim vysvětlovat co je volume shadow copy a tedy že jeden scenař vůbec není nutno zminovat.
Pokud chceš mit zalohu na niž je spolehnuti tak jedina cesta je nahodit system,system nastavit,nahodit svoje oblibene aplikace - vlezt do backup centra - vytvořit vhd a vhd odeslat do bezpeči.NIc se na teto mantře nezměnilo - ani pismeno.
Jenom na okraj pro většinu lidi je takovy to kam se pišou pismenka strašně složity,nicmeně
wbadmin start backup -backupTarget:f: -allcritical f si zaměn za cil co ti vyhovuje -pismeno oddilu a backup centrum navštivit nemusi ani ten komu dělaji tři kliky problem.
oooooooooo
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka