Po restartu windows 10 bios nevidi SSD EVO 860

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

FAQ sekce notebooky: viewtopic.php?f=907&t=1113128
Testy a srovnání procesorů a grafických čipů: viewtopic.php?f=907&t=1105643

Čtěte FAQ, jinak Vašemu tématu hrozí podmínečné uzamčení!

Odeslat příspěvekod zdrazam 23. 9. 2018 01:53

Zdravim na foru, nikde jsem nenasel reseni, tak zakladam nove tema.

Muj problem:

Mam notebook Samsung NP600B5B-S01CZ a nove jsem si poridil SSD disk Samsung EVO 860 250GB a nainstaloval Windows 10. Uz s instalaci byl problem, nebyl videt SSD disk ani v biosu, ani pri instalaci.
Nekde na foru jsem si precetl, ze by to mohlo byt nastavenim UEFI a AHCI. Nyni mam obe tyto funkce zakazane a alespon je disk videt v biosu a podarilo se mi na nej nainstalovat Windows 10. Kdyz jsem zkousel UEFI a AHCI zapnout, SSD disk nebyl videt ani v biosu. Jeste je divne, ze kdyz ntb restartuji ctrl+alt+del nebo primo restart z Windows 10, tak system nenabehne a hodi to hlasku, ze nema bootovaci disk a SSD disk po restartu neni videt ani v biosu. Kdyz pocitac vypnu a zase zapnu, SSD disk uz v biosu videt je a Windows 10 normalne nabehnou.

Uz jsem v koncich, prosim o pomoc, diky moooc °)
zdrazam
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zdrazam 23. 9. 2018 06:57

Omlouvam se, je to NP600B5B-A01CZ.

zkousel jsem i flash biosu na verzi 07VC a stale beze zmeny.

po jakemkoliv restartu hodi hlasku, ze nemuze najit bootovaci disk i kdyz chci bootovat z USB flash,
staci vypnout a znovu zapnout a najednou vse jde.

AHCI musi byt vypnute jinak SSD neni vydet ani po vypnuti a zapnuti.
zdrazam
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 23. 9. 2018 07:17

Chybná konfigurace BIOSu před instalací OS.
Co s tím?
Svěř nastavení BIOSu a instalaci OS odborníkovi. Není to práce pro začátečníky.
Milan
Milanr1
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 23. 9. 2018 08:57

UEFI a AHCI by mělo být zapnuté!

Prostě windows přepne řadič na AHCI a po restartu se neprovádí inicializace řadiče a ten zůstane v režimu AHCI.

Teď jde o to proč v režimu UEFI a AHCI není SSD vidět v biosu - nějaké jiné nastavení v biosu kolem secure boot, či nějaká HW nekompatibilita.

Jinak kam jsi ten SSD zapojil? Pokud místo původního HDD mělo by to chodit, pokud místo CD/DVD mechaniky může to blbnout, některé notebooky neumí používat HDD/SSD připojené na SATA kde byla CD/DVD mechanika (omezení biosu, někdy omezení i po HW stránce).
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zdrazam 23. 9. 2018 09:43

Dekuji za radu, ale moc mi to nepomuze. Nejsem zacatecnik jen jsem se to snazil polopate vysvetlit.

Ono v tom biosu toho moc nastavit nejde, viz foto https://www.tonymacx86.com/data/attachments/168/168990-617a60ac2121c5ebfee491017af45e3c.jpg

S operacnim systemem to nesouvisi, po zapnuti power a vstoupeni do biosu, je SSD videt,
jakmile z biosu vyskocim s ulozenim i bez, tak po restartu z biosu SSD nevidim.

Kdyz znovu zapnu SSD vidim a funguje, ale jen do restartu.

Pokud tedy samsung nema jeste nejaky jiny bios, kde by se dalo nastavit vice parametru.

Diky za rady

-- 23. 9. 2018 09:49 --

soban píše:UEFI a AHCI by mělo být zapnuté!

Prostě windows přepne řadič na AHCI a po restartu se neprovádí inicializace řadiče a ten zůstane v režimu AHCI.

Teď jde o to proč v režimu UEFI a AHCI není SSD vidět v biosu - nějaké jiné nastavení v biosu kolem secure boot, či nějaká HW nekompatibilita.

Jinak kam jsi ten SSD zapojil? Pokud místo původního HDD mělo by to chodit, pokud místo CD/DVD mechaniky může to blbnout, některé notebooky neumí používat HDD/SSD připojené na SATA kde byla CD/DVD mechanika (omezení biosu, někdy omezení i po HW stránce).


Zapojil jsem ho misto stareho hdd, ktery byl strasne pomaly. UEFI zapnute byt muze, ale jakmile zapnu AHCI,
tak SSD bios nevidi ani po tvrdem vypnuti/zapnuti

-- 23. 9. 2018 09:54 --

zkousel jsem uz vse zakazat i povolit, ale moc toho nastavit nejde a to co jde nepomaha

zadny secure boot v biosu neni

asi mi nezbyde nic jineho nez zkusit jiny SSD, nebo Vas jeste neco napada?
zdrazam
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zivan 23. 9. 2018 10:15

Pokud neexistuje nejaky nove FW toho SSD, tak jen zkusit jine. Mozna Samsung notebook nema rad Samsung SSD :)
Lenovo Moto G5 Plus, Lenovo Thinkpad X220 (12,5" IPS, i5-2410, 16GB RAM, 120GB mSata Crucial M4 + 1TB Samsung) + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod zdrazam 23. 9. 2018 10:36

Milanr1 píše:Chybná konfigurace BIOSu před instalací OS.
Co s tím?
Svěř nastavení BIOSu a instalaci OS odborníkovi. Není to práce pro začátečníky.


Co s tim, zkusit vymenit SSD a ejhle uz to funguje jak ma a vse nastaveno jako pred tim i s AHCI, Dekuji za radu, pane oodborniku.

Jen mi je opravdu divne, ze Samsung NTB nefunguje s Samsung EVO 860 250GB, ale se starsim SSD o stejne kapacite a take znacky Samsung chodi bez problemu °( to je zase veda.

Dekuji vsem za rady a napady, ale toto jsem necekal.

-- 23. 9. 2018 10:38 --

zivan píše:Pokud neexistuje nejaky nove FW toho SSD, tak jen zkusit jine. Mozna Samsung notebook nema rad Samsung SSD :)


zkusim jeste novy FW pro ten EVO 860 250GB, jestli to nepomuze °) diky za napad :shock:
zdrazam
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 23. 9. 2018 14:02

A co když vypneš sata gen3 mode a u toho AHCI mode control to máš na manuál co tam jde nastavit? AUTO?

Prostě potom je to nějaká HW nekompatibilita - prostě skoukni zda není novější bios a i novější FW pro ten SSD.

Prostě víc neporadím - bios u noteboků bývá ošizen.....

Ještě mě napadá co skusit odpojit DVD nebo co máš v tom druhém SATA zařízení někdy se to nedohodne.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zdrazam 23. 9. 2018 15:58

soban píše:A co když vypneš sata gen3 mode a u toho AHCI mode control to máš na manuál co tam jde nastavit? AUTO?

Prostě potom je to nějaká HW nekompatibilita - prostě skoukni zda není novější bios a i novější FW pro ten SSD.

Prostě víc neporadím - bios u noteboků bývá ošizen.....

Ještě mě napadá co skusit odpojit DVD nebo co máš v tom druhém SATA zařízení někdy se to nedohodne.



Kdyz vypnu sata gen3 mode a zapnu AHCI, jde nastavit auto nebo manual a ve volbe manual je bud povoleno nebo zakazano, vice moznosti tam neni, je to hodne ocesany BIOS a vysledek je stejny BIOS SSD po restartu nevidi, pouze kdyz je AHCI vypnuto a jen po zapnuti tlacitkem POWER. V BIOSU save and reboot, a po restartu BIOSU, take SSD nevidi, musim na tvrdo vypnout a zapnout, pak funguje, ale bez AHCI.

Jeste zkusim mrknout na SATA u DVD mechaniky, jestli to nejak pujde ;) Diky za napad
zdrazam
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků