Instalace Windows na SSD - Lenovo IdeaPad Y580

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

FAQ sekce notebooky: viewtopic.php?f=907&t=1113128
Testy a srovnání procesorů a grafických čipů: viewtopic.php?f=907&t=1105643

Čtěte FAQ, jinak Vašemu tématu hrozí podmínečné uzamčení!

Odeslat příspěvekod ThotX 20. 6. 2012 16:58

Zdravím, pořídil jsem si Lenovo IdeaPad Y580 a hned jsem narazil na problém. Notebook má 64 GB mSATA SSD a já samozřejmě od začátku plánoval systém nainstalovat právě na něj. Jenže při instalaci se při výběru umístění SSD vůbec neukáže a lze systém nainstalovat pouze na standardní 1TB HDD. Po nainstalování na HDD lze SSD normálně v systému vidět a používat. Nevíte prosím někdo, čím by to mohlo být?
ThotX
Junior

Odeslat příspěvekod JVIC 20. 6. 2012 17:08

Vyhoď HDD a nech tam jen mSata SSD. Obnovovací utilita Lenova ho najde a nainstaluje systém jenom tam.
JVIC
Junior

Odeslat příspěvekod ThotX 20. 6. 2012 17:28

To pro mě bohužel není možnost, protože jsem provedl čistou instalaci a obnovovací utilita Lenova již na notebooku není. Odstraním-li HDD, instalace Windows mi nenabídne žádný disk.
ThotX
Junior

Odeslat příspěvekod Whisky 20. 6. 2012 17:37

obavam se že msata hdd není přímo určen na příme bootovaní:-)
system msata v tomto NB je ... cituji:
"Disky jsou spojené pomocí technologie RapidDrive do jednoho a systém automaticky a inteligentně přesouvá často používaná a systémová data na rychlý SSD disk."
Proč furt kupovat nový HW? Ten tex?ák jede i na deset let starém kávovaru :-)
Whisky
Junior

Odeslat příspěvekod ThotX 20. 6. 2012 17:56

Tak to je pro mě novinka, ale děkuji moc za informaci, myslel jsem, že je s notebookem něco špatně. :)

-- 20. 6. 2012 18:02 --

Mám teď trochu jiný problém - jeden z nefunkčních návodů radil, abych převedl hlavní disk na dynamický. To jsem udělal a nyní, když jsem naformátoval HDD v instalačním procesu, nelze nainstalovat systém na žádný oddíl. Znamená to, že jsem nějak znefunkčnil HDD? :-|
ThotX
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 6. 2012 18:28

Opravdu Ti na tomto fóru někdo poradil takový nesmysl nebo si chodíš pro rozumy jinam? :-/
Používáš NB jen k experimentování nebo s ním chceš někdy v budoucnu také pracovat? :-)
Co s tím?
1) Převeď HDD zpět na Basic disk. Dojde ke ztrátě dat, pokud tam nějaká jsou.
2) Vrať HDD zpět do NB a instaluj OS.
Pokud to nezvládneš:
přenech instalaci OS odborníkovi, není to hračka pro začátečníky.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ThotX 20. 6. 2012 18:39

Nejsem úplný začátečník, rada nebyla z toho fóra. Snažím se o převedení disku zpět na základní pomocí Diskpartu, zatím bohužel neúspěšně. Podařilo se mi propracovat k poslednímu kroku v příkazové řádce, kde už jen stačí disk pomocí příkazu "convert basic" převést na základní. Tam to bohužel ztroskotá s tím, že operace není povolená na discích, které jsou v offline režimu. Přitom při příkazu "list disk" jasně vidím, že je online.
ThotX
Junior

Odeslat příspěvekod JVIC 20. 6. 2012 18:40

Z mSATA lze bootovat. Právě z takového notebooku píšu. Navíc se to zde řešilo v tématu o Lenovo E320. Právě píšu z E320 právě na mSata jako bootable disk s win 7.
JVIC
Junior

Odeslat příspěvekod ThotX 20. 6. 2012 19:56

Tak se mi podařilo převést disk zpět na základní, stejně ale pořád nejde instalačnímu procesu vytvořit systémový oddíl a proto se systém nedá nainstalovat. Nevíte prosím někdo, co si s tím počít? :-(
ThotX
Junior

Odeslat příspěvekod JVIC 20. 6. 2012 20:08

Tak to ti bohužel už neporadím, protože nechápu proč jsi smazal licencované win 7. Jednou měř, dvakrát řež. Kdyby si měl lenovo utlitu, tak to nainstaluješ na první dobrou.
JVIC
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 6. 2012 21:38

Po Tvých pokusech s diskpartem zůstaly nějaké zbytky partition|mbr|gpt.
Co s tím?
V instalátoru odstraň zbytky partition: HDD musí být prázdný.
Pak teprve vytvoř systémovou partition.

Nebo pokud se chceš naučit pracovat s Diskpart:
Kód: Vybrat vše
list disk
select disk 0
clean

tento příkaz nemaže žádná data z datové části HDD, jen je znepřístupní pro BFU; fyzicky vymaže (vynuluje) jen systémovou oblast.
Pokud bys chtěl bezpečně vyčistit celý HDD, můžeš místo
clean

použít
clean all

= bezpečné smazání dat; v HDD 1 TB bude trvat ~ 3 hod.
Pozor: clean all není vhodné používat pro SSD.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ThotX 20. 6. 2012 21:56

Díky za radu, ale bohužel nepomohla. Z mých dalších pokusů jsem se dostal k tomu, že disk je funkční na jiném počítači a naopak jiný, ozkoušený disk, na notebooku nefunguje a hlásí to tu samou chybu: "Instalační program nemohl vytvořit nový systémový oddíl nebo najít existující systémový oddíl. Další informace naleznete v souborech protokolu instalačního programu."

-- 20. 6. 2012 22:31 --

Tak vyřešeno, nakonec pomohlo vyměnit pořadí SSD a HDD v biosu. Upřímně nechápu, jak to mohlo ovlivnit funkčnost, navíc když nefunkční bylo pořadí dané výrobcem. Hlavní však je, že notebook funguje. Všem přítomným děkuji za rady a trpělivost. :)
ThotX
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 21. 6. 2012 15:56

JVIC:
JVIC píše:Vyhoď HDD a nech tam jen mSata SSD. Obnovovací utilita Lenova ho najde a nainstaluje systém jenom tam.

a kde se ta utilita vezme ? když je v 99% na HDD :hm

bohužel trošku pleteš hrušky a jabka.... u Edgu je mSata řešeni jinak...

ThotX:
ThotX píše:Nejsem úplný začátečník...

to možná ne, ale zkušený uživatel taky ne proto takové " hokusy pokusy" nech na někom zkušeném a nebo si nejdřív zjisti okolnosti.

ono taky věta
ThotX píše:Tak vyřešeno, nakonec pomohlo vyměnit pořadí SSD a HDD v biosu. Upřímně nechápu, jak to mohlo ovlivnit funkčnost.

taky o něčem hovoří ...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
Python.p
Moderátor

Odeslat příspěvekod ThotX 22. 6. 2012 07:06

Možná v tuto chvíli již trochu OT, ale musím ospravedlnit JVICe, nakonec se mi opravdu podařilo nainstalovat OS na SSD, i když ne způsobem, jaký on popisuje.
ThotX
Junior

Odeslat příspěvekod Kubax 21. 9. 2012 21:47

ThotX:
Jak se tedy podařilo nainstalovat Win na SSD?
Dostal jsem od kamaráda na přeinstalování Y580, kde po jakýchkoliv stopách Win zbyl pouze štítek na spodní straně...
Have you tried turning it off and on again ???
------------------------------------------------------
Kubax
Junior

Další stránka