Vyber notebooku (13", mobilita, 28k, viac vo vnútri)

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

FAQ sekce notebooky: viewtopic.php?f=907&t=1113128
Testy a srovnání procesorů a grafických čipů: viewtopic.php?f=907&t=1105643

Čtěte FAQ, jinak Vašemu tématu hrozí podmínečné uzamčení!

Odeslat příspěvekod Breaker 27. 7. 2012 18:09

Vyberám si nový notebook a zaujimalo by ma, čo by mi odporucili notebookovo vzdelani spolufornici. :) Takže, aby sme naplnili pravidla FAQu, pome na to postupne:
Jaká je cenová relace, kolik jste za notebook ochotní dát?
1100,-€, nejakych 28 000,-Kč(?).

Máte zvláštní požadavky na kvalitu konstrukce - bude se často přenášet?
Prenášať sa každopádne často bude, v ruke, v dopravných prostriedkoch, v batohoch, v taskach. Mám rad (=poteší, ale nemusi byt) hliníkové či inak neplastove sasi.

V jakém prostředí budete notebook používat?
Kancelárie, škola, dopravné prostriedky, doma - "mestské prostredie."

Potřebujete dlouhou výdrž na baterii (= nad 4 hodiny), nebo máte kolem sebe vždy dostatek zásuvek?
Áno, potrebujem, na cesty, okolo 5-6 hodín by potešilo.

Jaké hlavní činnosti budete s notebookem provádět - internet, hudba, filmy/seriály, kvalitní HD filmy, střih videa, programování, navrhování v CADu, počítačové hry? Které jste schopní oželet, které jsou nutné?
Internet (ale "kompletne," nie že internet=facebook), hudba, filmy, kancelária, sem-tam strih videa, Photoshop (povedzme "semi-pro" úroveň, externé riešenie je samo len doma a tu a tam treba niečo urobit aj mimo). Netreba mi hry.

Vzhľadom k mobilite by mal mat do 13" s tým, že ten displej by mal byt kvalitný - som zvyknutý na iPad a z tých "štandardných" notebookovych displejov mám doslova nervy.

Ďakujem za všetky návrhy - nie som nijak zatazeny na konkrétnu značku či oblasť záujmu, v tomto máte úplne voľné ruky. :)
quietly brilliant
Breaker
Junior

Odeslat příspěvekod Was3k 27. 7. 2012 18:34

Mrkni se po ThinkPadu X220 s IPS displejem, je to sice 12,5" ale zas až takový rozdíl to od 13" není.
http://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-x220 ... 332394.htm
Was3k
Junior

Odeslat příspěvekod mmnm8878 27. 7. 2012 19:21

Ještě se zkus podívat na Asus Zenbook. Taky má IPS a je navíc Full HD. Pak má ještě nový procesor(Ivy Bridge) a vlastní grafiku. Dál splňuje hliníkové tělo. http://www.alza.cz/asus-zenbook-ux32vd-r4002x-d328593.htm
Možná si tento sám koupím. :)
mmnm8878
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Breaker 29. 7. 2012 11:37

Ďakujem za tipy. Teoreticky, čo by mi to Lenovo dalo naviac, keď má za podobnú cenu o dost horšie parametre? A čo ak by sme do uvažovania zaradili ešte aj 13" MacBook Pro? Ten má asi len TN panel, že? Ako je to s jeho reálnou kvalitou v everyday use? :)
Breaker
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 29. 7. 2012 13:18

thinkpad X vs asus jsou úplně odlišné stroje.
Asus je multimediál, Thinkpad je ryze pracovní notebook.
Tzn. věcičky jako TPM čip, dockina, 3letá záruka v základu (+ možnost rozšíření na 4-5 let, na Next business day onsite, na accidental damage protection, ...), atd...

Musíš si rozmyslet, jestli ti dávíce notebook s vyšším rozlišením, nebo vlastnosti charakteristické pro top-business třídu.

Pozn. pokud by ses rozhodl pro Xko, tak si rovnou vem tu NBD záruku, 3letá stojí pro X jen 800Kč.

Mac pro - ano, je tam TN, ale jedná se o dost slušný panel (na notebookový TN displej). Jinak je to taky typický multimediální stroj. Jestli jít nebo nejít do macu bych stavěl na tom, jestli ti bude vyhovovat OS X nebo ne.
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod bling 29. 7. 2012 13:44

Hmmm Myslím že Zenbook je na tom kvlaitně podobně ( samodzřejmě že nemá záruku dock atd,.)
Je z hliníku,má FHD IPS a lepší výkon Lenovo je sicev pevnější a má NDB za 800,- ale i tak mi příjde Zenbook jako lepší volba (pro zadavatele)
I PLAY COMPUTER GAMES!!!!!!

Proto

nejsem přítomný
bling
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 29. 7. 2012 14:05

Nejsem si jistý. Ano, má lepší rozlišení a papírově má i vyšší výkon.
Ale X220 se narozdíl od UX32 uchladí i v plné zátěži, tzn. ve skutečnosti možná bude mít i navrh (procesorově určitě).
http://www.notebookcheck.net/Review-Asu ... 591.0.html

http://www.notebookcheck.net/Review-Len ... 639.0.html

Dále, pokud bude připojeno více periferií vč. LCD, je taky napytel, že jsou skoro všechny konektory (vč. výstupu z GPU) na pravé straně. leda pak i s externí klávesnicí.

Prostě, daň za tenkost. Není ani první ani poslední s teplotními problémy (respektive, mají je skoro všechny takhle tenké notebooky, ve kterých je cokoliv silnějšího než ultra-low voltage dvoujádro a integrovaná grafika).

Každý notebook je hodně velký kompromis, takže je třeba vybrat si, co je důležitější. Netvrdím, že ten či onen je bezchybný.
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod Breaker 30. 7. 2012 11:49

Ako som zistil, tak Zenbook je celkom dobre upgradeovateľný, čo sa u ultrabookov len tak nevidí a súčasne si zachováva obstojnú kvalitu konštrukcie...takže vezmem jeho, k nemu 8GB RAM (2GB má na doske, takže dokopy bude 10GB) a SSDčko a bude to myslím celkom použiteľné. :-) Ak to teda s tými teplotami nebude kritické, ale to zistím v 1. týždni používania. :-)

Záruka u Lenova je ale super vec, škoda, že niečo podobné (trebárs za väčšiu sumu) nejde dokúpiť aj k tomu Asusu. Ďakujem za vaše rady a tipy. :-)
quietly brilliant
Breaker
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 30. 7. 2012 17:29

Budeme rádi za feedback :)
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod Breaker 2. 8. 2012 18:24

Tak Zenbook už je na ceste, keby vás niečo zaujímalo, pýtajte sa, cez víkend sa na to mrknem. Akurát ešte nebude mať SSD a RAM, tie sú z iného obchodu a víkend nestihnú. :-)
quietly brilliant
Breaker
Junior

Odeslat příspěvekod Breaker 6. 8. 2012 00:29

Tak prvé dojmy:
konštrukcia - napriek absencii unibody zatiaľ pevná, bez problémov, všetko lícuje, nevrže, neprehýba sa, víko je pevné
displej - jednoducho skvelý. IPS aj vysoké rozlíšenie na 13" robia svoju prácu podľa očakávaní, ani neviem k čomu to porovnať - možno Retina MacBook.
klávesnica - osobne sa mi na nej píše veľmi dobre, ale záleží od vašich preferencií
hlučnosť - najhlučnejším je podľa očakávania pôvodný HDD, po nahradení za SSD samozrejme nerelevantné
teploty - ešte nedostal poriadne zabrať, doplním neskôr :))
zvuk - hlasný, kvalitný v rámci NTB možností

Celkovo viac ako spokojnosť, vytkol by som mu asi len touchpad - ani ten nie je úplne zlý, ale vadí mi hlavne to, že už po letmom dotyku zvukovo "klepe."
quietly brilliant
Breaker
Junior

Odeslat příspěvekod ruXak 11. 8. 2012 01:09

Velice se těším na to jestli půjde vyměnit SSD disk. Už delší dobu řeším stejnou otázku.

Kvůli tomuhle jsem psal do Asusu a odepsali mi že disk vymenit nejde.

Tak pak díky za postřehy.

Popřípadě jak je to s hlukem pří běýném brouzdání na netu. Díky
ruXak
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 11. 8. 2012 15:50

Zajímala by mě hlučnost v klidu a teploty CPU a GPU v zátěži. Dokáže si notebook udržet plné frekvence, nebo v zátěži throttluje?

If I drink alcohol, i am alcoholic. So if I drink Fanta, am I fantastic?
The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod Breaker 12. 8. 2012 19:52

ruXak: Ja som šiel podľa tohto a no problem:

S tým, že ak si kúpiš SSDčko vo verzii slim (teda 7mm hrúbka), odpadá ti celá tá "sranda" s rozkladaním disku a jeho dolepovaním tam, ktorá je na tom videu, prosto ho tam dáš ako ho kúpiš. :))

Shitman: Hlučnosť v klidu skoro 0, vetráky sa vypínajú stále, keď to ide a aj keď sú zapnuté, tak pôvodný HDD je pocitovo oproti nim lietadlo. :D

CPU 78°, GPU 69°, po 2 hodinách hrania Prototype 2. Nejakými syntetickými testami som ho zatiaľ nezaťažoval, až sa k tomu dostanem, zodpoviem aj na ten throttling. :)
quietly brilliant
Breaker
Junior

Odeslat příspěvekod ruXak 15. 8. 2012 15:18

Díky za video.

Jinak nějaké nové postřehy?
ruXak
Junior

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor