Notebook, 15,6", ArcGis, CAD, výdrž baterie 15-20tis

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

FAQ sekce notebooky: viewtopic.php?f=907&t=1113128
Testy a srovnání procesorů a grafických čipů: viewtopic.php?f=907&t=1105643

Čtěte FAQ, jinak Vašemu tématu hrozí podmínečné uzamčení!

Odeslat příspěvekod Assasin 16. 8. 2012 10:50

Dobrý den,

pomohl by mi někdo vytipovat notebook, který bude sloužit pro studium, občas třeba spustit CAD a ArcGis aplikace (akcent na RAM a rozlišení), služnější výdrž baterie, nicméně proti tomu nějaká unosná váha (extended batery pack radeji jen jako option).

A v neposlední řadě jde o NTB pro studenta a tedy s určitými finačními limity...hledám tedy spolehlivé zařízení s výborným poměrem value/money

Děkuji
Assasin
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 16. 8. 2012 12:54

Přenosné GWKS jsou určeny výbavou VGA AMD FirePro (=> NB > 30 000 Kč) nebo nVidia Quadro (=> NB > 40 000 Kč); to je evidentně mimo Tvou cenovou kategorii- ;-)
V tom případě už zbývá jen NB na platformě AMD Brazos, vybavený APU Radeon HD 6xxx, optimalizovaný pro CAD/CAM/GIS/...
Např. nejlevnější:
Acer Aspire 5253 15.6"
seženeš u nás hluboko pod 10 tis. Kč i s DPH; samozřejmě bez systémového SSD, který ovšem můžeš snadno doplnit.
V kategorii levných přenosných GWKS předinstalovaný SSD nehledej. ;-)
Pokud se chceš plácnout přes kapsu víc, můžeš zvolit
ASUS K53BR-SX055V
s nejmodernějším APU Radeon HD 7470M
+ SSD Crucial M4 128 GB
a stále jsi ještě v cenovém limitu 15 tis. Kč i s DPH.
Naposledy upravil Milanr1 dne 16. 8. 2012 12:59, celkově upraveno 1
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hnedahlava 16. 8. 2012 12:58

Na aukru je HP 8560W za 18tis ;)
hnedahlava
Junior

Odeslat příspěvekod Majsner 16. 8. 2012 13:23

Milanr1: On píše, že na tom chce provozovat CADy a GIS a že mu jde o RAM a rozlišení a ty mu doporučíš šlupky s Brazosem s ultrahrubým rozlišením 1366x768 na 15". To má být nějaká recese?

Assasin: Rozlišení je poměrně zásadní požadavek. Když si v jakémkoliv e-shopu omezíš výběr na 15" s čímkoliv nad 1366x768, tak ti toho tam moc nezůstane a nebude to zrovna levné. A pokud chceš poradit s výběrem, napiš, o jaký CAD se jedná. Říkám narovinu, že pokud k tomu nechceš připojit monitor, tak práce s jakýmkoliv CADem na 1366x768 bude utrpení. Třeba nastavovací dialog v AutoCADu 2011 se do výšky 768 pixelů ani nevejde.
Majsner
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 16. 8. 2012 13:52

Majsner:
Samozřejmě že žádný integrovaný LCD v NB není vhodný pro práci v CAD/CAM/CAE/GIS!.
Připojení kvalitních externích LCD považuji za naprostou samozřejmost.
A jak už jsem zdůvodnil výše, jiná možnost než platforma AMD Brazos pro GWKS v kategorii levných NB neexistuje.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Majsner 16. 8. 2012 14:07

To, že ty něco považuješ za samozřejmost, je nepodstatné. Tazatel píše o rozlišení, takže se bavíme o práci na notebooku bez ext. monitoru.

A výše jsi nic nezdůvodnil. Pouze tvrdíš, že AMD Brazos je na to nejlepší (když pomineš profi grafiky). Tak bych byl rád, kdybys to opravdu zdůvodnil. Proč by na CAD použití měla být vhodná netbooková platforma, u které se procesor zapotí při sebemenším zatížení a nejnovější AutoCAD se na tom bude spouštět 3 minuty? A čím je Acer Aspire 5253 "optimalizovaný pro CAD/CAM/GIS", jak píšeš, to mi fakt není jasné. Rád se přiučím.
Majsner
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 16. 8. 2012 14:17

NB = přenosná WKS.
Rozhodně to není náhrada plnohodnotného stolního WKS/GWKS. O tom snad neuvažuje ani tazatel?! ;-)
Pro ergonomickou práci s NB je vždy nutno použít externí perferie, tj. min. klávesnici, myš, monitor. To považuji za naprostou samozřejmost.
Jinak jsi zřejmě nečetl nebo přehlédl:
Milanr1 píše:V tom případě už zbývá jen NB na platformě AMD Brazos, vybavený APU Radeon HD 6xxx, optimalizovaný pro CAD/CAM/GIS/...
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lama 123 16. 8. 2012 14:22

Tak pro studijní účely není potřeba grafika Firepro ani Quadro to mám vyzkoušené. Důležitá je hlavně dedikovaná grafika Intelácké GK si s CAD si moc nerozumí. Důležité je rozlišení, na doma určitě externí monitor, a display notebooku jen jako nouzovka ve škole, určitě bych koukl po větším rozlišení?
NTB: Lenovo Thinkpad Edge E320+ 24"FHD+ G15 + MX518, HP Elitebook 8570w
TEL: Google Galaxy Nexus + Blackberry Curve 9320
Vozítko: Renault Megane 1.9DCi 140kW
lama 123
Junior

Odeslat příspěvekod Majsner 16. 8. 2012 14:44

Milanr1: Tak znova. Tazatel píše o rozlišení. Kdyby k tomu připojoval monitor, tak mu bude rozlišení buřt.

A to, co cituješ, jsem si přečetl. A nejen to. Přečetl jsem si celý Tvůj příspěvek a tudíž mě Tvoje snaha zamaskovat klam vytržením věty z kontextu nezaskočí.

Milanr1 píše:...V tom případě už zbývá jen NB na platformě AMD Brazos, vybavený APU Radeon HD 6xxx, optimalizovaný pro CAD/CAM/GIS/...
Např. nejlevnější:
Acer Aspire 5253 15.6"...

Na základě tohoto opakuji svou otázku, čím je podle Tebe Acer Aspire 5253 optimalizovaný pro CAD/CAM/GIS?
Majsner
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 16. 8. 2012 15:05

Co jsi na tom nepochopil?
Nebude to možná tím, že uvedený NB je vybaven příslušným APU? :-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod AI Wintermute 16. 8. 2012 15:11

Ohledně CAD se vyjadřovat nebudu, ale ten ArcGIS má nároky hlavně na velikost RAM, výkon procesoru a rychlost disku, grafika mu bude asi vcelku putna. Ale stejně si myslím, že na notesu to bude celkem chcípák, pokud to nebude nějaké i7 s 8 GB RAM. Ale na nějaké školní projekty to asi tak vadit nebude.
AI Wintermute
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 16. 8. 2012 15:24

AI Wintermute:
Omyl:
VGA je pro GIS/CAD/CAM zásadní.
Ostatní uvedené parametry samozřejmě také.
AI Wintermute píše:i7 s 8 GB RAM

na platformě Intel LGA 2011 jsou už v kategorii
Milanr1 píše:NB > 40 000 Kč

a tedy úplně mimo finanční limit.
A herní platformu Intel LGA 1155 pro GWKS vůbec neuvažuji = směšná představa!
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lama 123 16. 8. 2012 15:25

Já na svém ntb (viz. podpis) otevřel sestavu v Invertoru která měla 3500 dílů a celkem to šlo no jasně na pořádné pracovní stanici to běhá daleko líp, ale i na tomhle se s tím dalo něco trošku dělat. Takže pro školní účely myslím že nebude problém, to co jsem dělal ve škole já nebylo nic moc náročného. Určitě to chce hodně RAM, stačí koupit něco se 4Gb v jednom slotu a dokoupit další 4Gb a je vystaráno.
lama 123
Junior

Odeslat příspěvekod Majsner 16. 8. 2012 15:38

Milanr1: No nic, vidím, že to nemá cenu. Fakt je, že když se 486kou dá řídit jaderná elektrárna nebo raketoplán, tak proč by se na netbookové platformě nedalo kreslit v CADu. :tleskani
Majsner
Junior

Odeslat příspěvekod Assasin 16. 8. 2012 15:46

K tomu užití int. displaye...uživatel bude používat NTB pro CAD aplikacev limitované míře bez možnosti připojit externí monitor (kolej v německu), po té je v plánu domů koupit slušnou 24" a další bižuterii (mouse a pod) a používat NTB jako základní GWKS...

je to řada kompromisů ale:
- ntb to být musí (bude studovat rok v zahraničí) - mobilita nutná
- preferuje 15/15,6" pro menší rozměry
- bude třeba spouštět SW typu CAD, ArcGis a další
- z toho důvodu ususzuji že 7xx řádků bude málo, ideálně tak 900 - 1000...a uvědomuji si, že 15" display s větším rozlišením je drahý jako pr....napadlo mě, zda jste někdo na něco levnějšího nenarazil.
- jedná se ale o školní projekty, nejde o produkční činnost
Assasin
Junior

Odeslat příspěvekod lama 123 16. 8. 2012 15:52

Za mě takhle myslím že na studium stačí bohatě http://www.mironet.cz/lenovo-thinkpad-e ... +dp174676/
ještě bych tam nahodil další 4gb ram eventualně mSATA disk.
lama 123
Junior

Odeslat příspěvekod Assasin 16. 8. 2012 15:53

A nebo eventuleně jít do většího kompromisu a vzít 17"?
Assasin
Junior

Odeslat příspěvekod lama 123 16. 8. 2012 15:56

No 17" raději ne to jsou krávy ohromný a nedá se to tahat už 15" je dost. Navíc stejně na těch 17" budeš mít nejspíše stejné rozlišení jako na 15" FHD bývají už docela drahé.
lama 123
Junior

Odeslat příspěvekod Assasin 16. 8. 2012 16:11

Díky za ten tip...to Lenovo nevypadáš špatně....
Assasin
Junior

Odeslat příspěvekod AI Wintermute 17. 8. 2012 08:06

Milanr1 píše:Omyl:
VGA je pro GIS/CAD/CAM zásadní.
Ostatní uvedené parametry samozřejmě také.

Špatně jsi mne pochopil. Myslel jsem to tak, že je nutné se přizpůsobit tomu CADu, protože ty GISy na grafiku prakticky žádné specifické požadavky nemají - sám s mnohými pracuju. A protože s CADy nepracuju, tak v tomto ohledu nebudu ani nic doporučovat.

GIS mi jede celkem uspokojivě i na Dellu s i3 a intel grafikou.

Nicméně bych řekl, že s ohledem na finanční limit, bych se poohlédl po nějakém Dell/Lenovo s dedikovanou grafikou. V rámci limitu by mohl stát za to třeba tenhle:

Lenovo ThinkPad Edge E530
Vaše cena: 19 908 Kč (v CZC)

Firemní notebook pro každodenní použití nejen v kanceláři, ale i na cestách za pomoci prodloužené výdrže při práci na baterii. Dvoujádrový procesor Intel Core i5-2520M (2.5GHz, TB až 3.2GHz); 4GB RAM (DDR3); 500GB HDD (5400RPM); DVD±RW/RAM mechanika; 15.6" HD (1366x768 bodů) matný displej; grafika NVIDIA GeForce 610M (1GB); rozhraní: Wi-Fi, Bluetooth, 3x USB (3.0), 1x USB, kamera, TrackPoint, čtečka otisků prstů, numerická klávesnice; operační systém Windows 7 Professional x64.

prej vydrží až 6 hodin na baterku a kdyby bylo potřeba, tak se dá koupit 9ti článková.

EDIT: koukám, že lama 123 už navrhnul ten samej 8-D
Jinak k té 17ce - do toho bych nešel ani náhodou - jsou to neforemné těžké krámy vhodné tak akorát na občasné přenesení, ale celkově hrozně nepraktické.
AI Wintermute
Junior

Odeslat příspěvekod lama 123 17. 8. 2012 08:18

Ano navrhl jsem to samé ale s HD+ displayem a určitě bych vzal ten s tím výším rozlišením.
lama 123
Junior

Odeslat příspěvekod AI Wintermute 17. 8. 2012 08:29

lama 123: aha, tak to souhlas ;-)
AI Wintermute
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 19. 8. 2012 21:08

v GISech nedělám, ale v běžných minimálně strojařských CAD grafika dělá většinou jen to, že vykresluje 3D model, pokud je slabá, projevuje se to pak většinou jen tím, že se to trhá při pohybu při náročnějších modelech.
naopak cpu je zásadní u jakýchkoliv výpočtů (MKP, kinematické analýzy, apod...), stejně tak dostatek RAM.
Těžko tedy říci, co je důležitější, záleží od toho, co v tom konkrétně budeš dělat a v ČEM.

Bacha na některé přepínatelné grafiky od AMD (abych byl přesný - na některé konkrétní notebooky), některé CADy si s tím aut. přepínáním nerozumí a OpenGl jede jen na IGP, případ např. HP probooků -s. CADy vykreslující pod DirectX jsou vpoho všude.

E530 s HD+ by mohla být dobrá volba.
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod Assasin 20. 8. 2012 09:22

Děkuju za tipy....

Existuje nějaký exvivalent od HP...? Např:

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 2K3000178K

nebo HP raději ne...?
Assasin
Junior

Odeslat příspěvekod Assasin 31. 8. 2012 11:06

Tak jsem omezil výběr na dva modely...Prosím, poradíte který? A proč?

http://www.alfacomp.cz/php/index.php?ei ... chSubmit=1

http://www.alfacomp.cz/php/index.php?ei ... chSubmit=1

Díky moc
Assasin
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 31. 8. 2012 16:08

A nikoho nenapadlo S430 ? :hm
Python.p
Moderátor

Odeslat příspěvekod alfah4ns 31. 8. 2012 16:22

Nenapadlo, protoze mam pochyby o vhodnosti tenkych kovovych ntb na cad.
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod Milanr1 31. 8. 2012 16:33

alfah4ns:
Přesněji:
zásadní pochybnosti o vhodnosti libovolného NB pro CAD/GIS.
O laciných multimediálech bez profi VGA ani nemluvě.

Assasin:
Ani jeden z vybraných NB.
Pokud nepotřebuješ nutně pracovat s GIS/CAD na cestách, pořiď stolní WKS.
Jestliže ano, našetři a pořiď profi NB.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod alfah4ns 31. 8. 2012 16:54

K cemu wks, aby se ve skole naucil cmarat ve 3d? Na to mu staci temer cokoliv, na cem to rozjede. Na velke projekty i tak ve skole k dispozici wks mit bude.
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod Milanr1 31. 8. 2012 17:35

Omlouvám se: školu jsem přehlédl.
Možná se tazatel vyjadřoval jako zkušený profík. ;-)
V tom případě stačí vybraný Lenovo ThinkPad Edge E530.
Pro časté přenášení ideální, k záznamu přednášek použitelný, pro nenáročné školní projekty by snad ještě stačil.
A než se dostane do praxe, bude po NB. ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod alfah4ns 31. 8. 2012 19:25

Jop, až ho to začne živit, dstane úúúplně jinou mašinu :)
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
alfah4ns
Moderátor

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor