Kubuntu 12.04 Bootovani

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Peace18 8. 7. 2012 01:17

Zdravim, potreboval bych poradit s problemem ohledne zprovozneni Kubuntu 12.04. Mama notebook Lenovo B570e. Windows 7 fungujou bez problemu, ovsem poridil jsem si mensi SSD 32GB disk a chtel bych prejit na Kubuntu protoze driveji se mi v nem pohodlne pracovalo. Problem nastava po instalaci ktera probehne vzdy bez problemu, system nenabehnu nezobrazi se ani vyber OS (pouzivam pouze jeden OS ale i tak by mel vyzkocit seznam). misto toho se mi objevi pouze zda chci bootovat z HDD, CD, eth a porad dokola. Googlil jsem a nasel jsme si rozdeleni disku pro EFI ktere notebook ma a nejde ho vypnout ale stejne to nefunguje ac by melo. Skousel jsem jak manualni rozdeleni tak automaticek (pouzit celi disk) vysledek stejny. Pozdeji jsem vyzkousel Ubuntu 12.04 ktere jsem nainstaloval stejne bez problemu a to mi nabootuje bez problemu, ovsem nove Unity je pro me uzivatelsky neprivetive a Gnome taktez. Potreboval bych poradit jak dal. Predem Dekuji za odpoved.
IT Analytik
Peace18
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 8. 7. 2012 06:58

Co ti brani pracovat v Ubuntu v KDE?Je to jedno kliknuti myši ve spravci software ktery preferuješ,chvilku čekani než se stahnou baličky,nasledně budeš mit o jednu volbu vic při rozhodovani k čemu se přihlasit - KDE.Ty konkrektně rozdil oproti Kubuntu nepoznaš ani nahodou.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 8. 7. 2012 09:52

Pokud se ti zobrazí obrazovka odkud botovat (HDD,CD,USB atd....) tak to je asi obrazovka z BIOSu.

Takže asi BIOS neví odkud botovat, je na HDD nastaven na příslušném oddílu že je botovací, byl grub zapsán na správný HDD.

Jinak pokud tam má pouze jeden HDD tak se u grubu2 nabídka neobjeví.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Junior

Odeslat příspěvekod Peace18 8. 7. 2012 10:45

Ano jedna se pouze o jeden HDD. Rozdeleni HDD mam nasledovne

sda
-sda1- EFI-boot partition 200MB
-sda2- ext4 27GB
-sda3- swap 4GB

stim ze jsem nastavil aby se bootloader nainstaloval na sda1 ale pak jsem zkousel ponechat i puvodni sda. Oboji melo stejny dopad a neslo bootovat.
IT Analytik
Peace18
Junior

Odeslat příspěvekod 2Eagle2 8. 7. 2012 11:07

Zdravím...
Neviem, čím konkrétne mohol vzniknúť daný problém, (možno pri inštalácii ako sda zariadenie zvolil inštalačný alebo iný USB disk)
Keďže Kubuntu je nainštalované, tak by som sa pokúsil možno o jednoduchú opravu Grubu...
https://help.ubuntu.com/community/Recov ... ingWindows
nezaručujem, že to pomôže, ale za pokus nič nedáš :)
2Eagle2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oooooooooo 8. 7. 2012 11:15

Kód: Vybrat vše
Takže asi BIOS neví odkud botovat, je na HDD nastaven na příslušném oddílu že je botovací, byl grub zapsán na správný HDD.

asi sis nevšiml že se bavi o UEFI,obecně ztrata času tato debata - doporučuju UEFI+grub2+UBUNTU nebo jak na to abych se placal opět v legacy nebo
https://help.ubuntu.com/community/UEFIBooting
Jinak chozeni s problema s ubuntu sem, misto na forum ubuntu neni nejchytřejši napad.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Peace18 9. 7. 2012 09:16

Po 3 dnech usilovneho nastavovani a reseni muzu konstatovat ze horsi vec ne EFI nemohli nasvet vypustit... boj jsem vzdal jelikoz z niceho nic prestala funguvat i ubuntu distribuce a ostatni se taky necapali, nainstaloval jsem zpet Win7 a hold budu muset linux jet prez VirtualBox. Ac jsem to nastavoval jakkoliv linux proste nenabootoval takze Vsichni kdo si chcete koupit PC/Ntb hlavne at to nema EFI/UEFI nebo se z toho zblaznite. :)
IT Analytik
Peace18
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 9. 7. 2012 09:27

Ac jsem to nastavoval jakkoliv linux proste nenabootoval takze Vsichni kdo si chcete koupit PC/Ntb hlavne at to nema EFI/UEFI nebo se z toho zblaznite.

Mam a neni problem.Multiboot ale opravdu multi - W7+linuxove distro+W8 vhd boot+W7 vhd boot - zaloha systemu+vlastni winre upravene aby bylo v multibootu.Ovšem můžu tě ujistit že už to jak vypadal dotaz svědčilo o tom že nemaš šanci to vyřešit.Vypisy maji vypadat jinak nikoliv dojem uživatele ale vypis přikazem - dejme tomu pomoci bootovaciho upraveneho udělatka ktere s UEFI nema problem nebo udělatka ktere sice s uefi,gpt problem má ale to se člověk musi umět přepnout a použit legacy - což jde vždy.To že ti to nejde neni rovno nejde to.
Prvni problem standartni - formatovani a rozdělovani v nevhodnem nastroji nebo nevhodnym způsobem.Napřiklad u gparted je třeba se přepnout do advanced rozhrani.
Druhy problem - smixovany postup pro 12.10+danej model+grub2,přičemž postup je funkčni jen pro 11.10+danej model +grub2
takže třeba pokud někdo bezhlavě použije tento postup a navazujici protože tam viděl efiboot tak neuspěje - špatna kombinace
sudo apt-get install bison libopts25 libselinux1-dev autogen m4 autoconf help2man libopts25-dev flex libfont-freetype-perl automake autotools-dev freetype2-demos texinfo efibootmgr
Třeti problem - v okamžiku kdy je použitej špatnej postup je krajně vhodne dokazat se zarolovat zpatky protože potom i když na druhy pokus použivam spravnej tak jsem pro změnu ve špatnem vychozim stavu
Pozdeji jsem vyzkousel Ubuntu 12.04 ktere jsem nainstaloval stejne bez problemu a to mi nabootuje bez problemu, ovsem nove Unity je pro me uzivatelsky neprivetive a Gnome taktez. Potreboval bych poradit jak dal. Predem Dekuji za odpoved.

A navic psaljsem ti to na začatku - pokud nedokazals prostě přepnout na STARE GNOME, na jine uživatelske prostředi ,tak hratky s UEFI a grubem jsou prakticky pro tebe neřešitelne.Jina rozhrani v Ubuntu je otazka jedine věci - zvolim - přepnu.Nebo zvolim - vyberu - nainstaluji - přepnu.Hotovo.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Peace18 11. 7. 2012 13:22

Gnome prepnout na KDE neni problem pokud bych ten system rozjel. Hlavne nechapes jednu vec, jako lehce zbehli uzivatel Linuxu ne Linux guru bych rad pouzival OS na beznou praci zdarma a plnohodnotne, diky tomu ze zadna z distribuci neumi udelat instalator ktery by fungoval UEFI normalne a bez nutnosti hodiny se v tom prehrabovat jsem nucen zakoupit licenci na Win7 coz se mi moc nechtelo ale ntb bez OS je mi hodne platnej :)

Jde mi o princip, jasne ze sem mohl vzit notebook a predat to znamemu ktery by to poresil uspesne, ale co to jako je ? Windows nainstaluje i cvicena opice bez jakych koliv problemu. Instalace linuxu? no uprime nezazil jsem jedinou instalaci kde by nebyli komplikace sice vetsina minoritni ktere clovek vyresil rychlim zagooglenim ale i take ktere sem resil nekolik dni. PRitom jednoducha vec by stacila behem instalace tam mit jednu polozku kde by bylo nastaveni jaky bootloader pouzivat a jak rozdelit disky jako to mela kdysi jeste Mandrake Linux nez to zase zdokonalili na one click installaci kde si clovek pomalu ani nenastavil to rozdeleni....

Pri instalaci *buntu sem po instalaci pokazde musel najet znovu na live tam laborovat pul dne v shellu a vysledek stejne zadny. A to sem ani nechtel zadnej dualboot proste jednoduse Linux bez nakejch serepeticek.

Takze zaver je ze UEFI opravdu stoji za starou backoru uz jenom diky tomu grafickymu rozhrani ale navic se ktomu pridala bouzel jeste linux komunita ktera to neni schopna implementovat tak aby to fungovalo bez nutnosti se v tom hrabat. Windows sou sice nenazrany ale aspon se zpustij.
IT Analytik
Peace18
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 11. 7. 2012 13:33

No nevim ja sem začinal na debianu - prvni pokus - prvni uspěch,pak od UBUNTU myslim 4 sem jel až po verzi 9,přiklon distribuce k lidem kteři netuši co mačkaji a tomu přizpůsobene gui bylo důvodem odchodu od Ubuntu,ted ho jenom občas projedu když znamej potřebuje radu.Windows 7 nainstaluje i cvičena opice - jak je vidět ve foru tak ano - bohužel ale špatně v drtivy většině připadů.
prostě pokud chceš adminovat jakykoliv OS musiš mit zakladni znalosti - pokud je nemaš první problem a končiš,někdy nastane při bootu,někdy po měsici použivaní,vysledek je totožnej - nevyřešitelný blok.
Už se těšim na secure boot a stroje windows 8 cerifikated - myslím že to bude hodně solidní přivydělek za nic.
Ritom jednoducha vec by stacila behem instalace tam mit jednu polozku kde by bylo nastaveni jaky bootloader pouzivat a jak rozdelit disky jako to mela kdysi jeste Mandrake Linux nez to zase zdokonalili na one click installaci kde si clovek pomalu ani nenastavil to rozdeleni....

Nic ti nebrani pokud znaš zakladni pojmy klikaci prostředí uplně opustit a instalovat system pomocí přikazů v pokročilem rozhraní.Takže nenastaví protože one click není totožno s tím nenastaví protože při přepnutí do advanced by byl uplně vkelu.Opomijim to že pokud maš s tim problem a viš to můžeš si to předpřipravit v nějakem nastroji a potom metodou dotaz - akce sazet do přepřipraveneho.
O tom to není.Můžu tě ujistit že bude hůř s přichodem secure boot.
Jinak
Pozdeji jsem vyzkousel Ubuntu 12.04 ktere jsem nainstaloval stejne bez problemu a to mi nabootuje bez problemu,

tak rozjel nebo ne
Gnome prepnout na KDE neni problem pokud bych ten system rozjel.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Peace18 11. 7. 2012 14:31

Vzdit jsem pak psal ze pri preinstalovani Ubuntu postup uplne stejny jako poprve a zniceho nic proste uz sistem nenabehnul z 6 identickych instalaci ubuntu se chytla jedna jedina pak uz nic a mohl sem stim laborovat do zblbnuti. No secureboot je super vec pro bussines class stroje, pro zviseni bezpecnosti. Ale proc to cpat beznemu uzivateli kterej jednak nema paru voco gou zadruhe to vzivote nepouzije (pokud nebude na Win8 bouzel ty bez toho nenastartuje) a za treti stim akorat votravujou lidem vubec zivot kdyz to nekdo chce koupi HW stim kdyz to nechce at delaj serii ktera to proste nebude podporovat jednoduche. Vlk se nazere koza zustane cela.
IT Analytik
Peace18
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 11. 7. 2012 14:33

Hele IT analytiku, ty jsi asi ve škole často chyběl na češtinu, že?
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod oooooooooo 11. 7. 2012 14:50

Za čtvrte co věta to nesmysl - dokonce i faktickej,sama se maximalně Panna Maria stala těhotnou,co je secure boot nema cenu probirat - a mimochodem jo, najedou W8 i bez něj a to i na strojich ktere budou W8 certifikace a futurka tedy bude povina ale samozřejmě se tomu bude muset pomoct.A hlavně bude legrace až někdo bude potřebovat nepodepsanou věc spouštět v multibootu,nastoupi na to kutil kteremu se to metodou pokus omyl povede - nebo taky to dostane do stavu podobneho tvojemu.Potom bude potřebovat akutně pomoc.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Peace18 12. 7. 2012 10:31

Beri: Cestinu neresim to je pro me mrtvej jazyk kdybych nemusel tak s eto ani neucim :)

oooooooooo: to nema cenu resit s vama kdyz podle vas vsechno je jednoduchy a zavsechno evidentne muze de*il za klavesnici... :) no mam nato svuj nazor ne kazdej muze bejt HC Admin a vedet vsechno. Proste potrebuju neco co funguje kdyz to nainstaluju a nemam pak potrebu to hodiny ladit takze sem hold zainvestoval do Win7, Linux komunita prisla o dalsiho nadsence ktery by do toho rad sel ale nemuzu protoze to proste nejde a nemuzu si dovolit kvuli praci bejt odstrizenej od sveta :)
IT Analytik
Peace18
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 12. 7. 2012 10:50

Ale ono to funguje.Pochop,že to nefunguje tobě je jina věc.Někde viděls že řikam že je to jednoduché?Prostě se rozchazi tvoje potřeby s tvojimi možnostmi.To ještě v životě zažiješ mockrat.Linux komunitě nezaleží na člověkovi co ji nic nepřinese,zní to drsně ale je to fakt,pro komunitu jsou přinosní lidi co něco patchnou,pastnou navod na něco atd.Komunita neznamena uživat - komunita znamena ja udělam to a ty to.Ja jsem třeba přispěl kdysi davno aspon malinkatým trikem který se tykal accelerovaneho desktopu a jednoho typu grafickych karet.
Pro tvůj typ notebooku je reportovany daný typ problemu s danou distribucí.
přesně to popisuji o něco vyše.tak k čemu je člen komunity co si nevyhleda ani bug,problem stokrat nahlašenej a alternativni řešeni step by step?
ale navic se ktomu pridala bouzel jeste linux komunita ktera to neni schopna implementovat tak aby to fungovalo bez nutnosti se v tom hrabat.

Možná důvodem je žes ji opustil a tvoje řešeni klik - čary mary fuk a je hotovo je nenavratně ztraceno.Misto toho se s tim ve volnym čase zadarmo nějaci idioti zabývali aby na ně mohli někteři mít ještě hloupe připomínky že to neni uplně odolne vůči lidem co nechapou o čem je řeč.
oooooooooo
Pokročilý