Fedora a problem s wifi

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod TheSearch 10. 5. 2012 15:00

Dobrý deň,
včera som kúpil nový netbook a nainštaloval do neho fedoru 15 ale ako naschvál mi nejako nejde zapnúť wifi. Keď idem do nastavenia siete -> wireless dám ho zapnúť ale hneď ho aj vypne a ja sa domnievam že nejaký ovladač by to mohol opraviť nie? A mám tam ešte zapnuté "režim lietadlo" ale bez toho by mi nešlo ani lan pripojenie.
Čím by to tak asi mohlo byť podla vás?

P.S.: Keď som chcel dať do notebooku ubuntu nešlo ju spustit a len načitavalo a to do nekonecnal, fedora 16 nedokazala zaviest grub a fedora 15 sla. Dokonca mi to slo len z tatovho usb ktore som si musel potajomky požičať lebo z mojho neslo absolutne nic nabotovat.

Prosim poradte čo s tým spraviť tak aby som uz len mohol instalovať programi ktore budem potrebovať a nie sa tu s tym tak trapit. Dufam ze vy budete mudrejsi a budete skorej vedet co s tym !

Netbook: Lenovo Ideapad S205 (cpu verzia: e-300)

Za kazdu radu vopred Dakujem!!!
TheSearch
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 10. 5. 2012 16:50

Chybí verze wifi....

Jinak když je zapnuté letadlo tak je normální že jsou bezdrátové věci vypnuté - takže letadlo zrušit.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Junior

Odeslat příspěvekod Pavouk106 10. 5. 2012 17:01

Zkus ten režim letadlo. Pokud se nehneš z místa, zkopíruj sem výpis příkazu lspci nebo napiš, jakou wifi v tom máš.
Pavouk106
Junior

Odeslat příspěvekod Miroslav Pragl 10. 5. 2012 17:11

neni to WL43 (pisu z hlavy)? S tim jsem mel take problem a musel jsem pouzit alternativni driver. lsmod napovi.

MP
Miroslav Pragl
Expert

Odeslat příspěvekod TheSearch 10. 5. 2012 18:12

1. No lietadlo som zrusil a nepomohlo len na sekundu skoci ze zapnute a potom hned vypne.

2. Co sa tyka wifi tak: RaLink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe

Ale neviem preco len n ked by mal byt b,g,n.
TheSearch
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pavouk106 11. 5. 2012 12:03

On bude b, g, n, ale napíšou jen n, aby v názvu nebyla změť písmenek ;-)

Těžký radit. Já osobně jsem RaLink v ruce neměl. Google tahle narychlo vyhodil odkaz http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=249999, tak zkus počíst.

Wifi ale systém zjevně vidí, pokud to chápu dobře (máš možnost jí zapnout/vypnout v nějakym network manageru)? Co přepínač na klávesový zkratce nebo wifi přepínač na notebooku? Hlásí se wifi jako taková zapnutá?

Na mym starym NTB šla vypnout jak SW (ze systému), tak HW. Pokud nebylo obojí ve stavu "zapnuto", nejelo to vůbec...
Pavouk106
Junior

Odeslat příspěvekod TheSearch 11. 5. 2012 12:11

No hardverove tlacitko co mam z boku je zapate aj mi svieti ze je zapate.
Tlacitko FN + F5 = neriaguje, ako keby som ani nedaval tuto kombinaciu a stale svieti ze je zapaty.
Ale ked vo fedore nastavenia -> siete -> bezdratove -> a tam som prehodil vypinac na polohu zapnute tak mi asi na max sekundu naskocila kolonka v ktorej mi ma vyhladat siete a po sekunde sa samo vyplo.
TheSearch
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pavouk106 11. 5. 2012 12:26

Ok, tak tohle je vyřešené (zapnutí/vypnutí).

mrkni se do ifconfig a případně iwconfig, jestli tu wifi kartu vůbec vidíš... Příkaz lshw (nebo lépe sudo lshw nebo lshw jako root) vypíše hromadu věcí, ale je v nich zahrnutá i wifi a na posledním řádku toho wifi bloku i driver, kterej systém pro ní používá.

Příkaz lshw |grep -i ralink -A 15 (je tam znak | ne / ) by mohl odfiltrovat tu zbytečnou hromadu bordelu okolo, případně alespoň omezit výstup jen na pár věcí, abys tu wifi rychleji našel.

Napiš, až to omrkneš, případně sem zkopíruj do značky Code výstup příkazů, kterej uznáš za důležitej/užitečnej.
Pavouk106
Junior

Odeslat příspěvekod TheSearch 11. 5. 2012 14:19

1. ifconfig = miestna smyčka a Ethernet HWard
2. iwconfig = lo (nic) em1 (nic) wlan0 (IEEE 802.11bgn)
3. prikaz lshw pise ze prikaz nebyl nalezen
TheSearch
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pavouk106 11. 5. 2012 14:37

Tak lshw nainstaovat ;-)

sudo yum install lshw lshw-gui

Bude se instalovat zřejmě i nějaký GUI, tak nemusíš ani hledat složitě ve výstupu v řádce, ale lze to nejspíš vyklikat v GUI. Hledej, jakej má ta wifi driver. Někde to tam bude například jako na obrázku vpravo dole.
Pavouk106
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 22. 5. 2012 17:53

Ai ti prikaz iwconfig rozozna kartu, je predpoklad, ze bude fungovat po spravnej konfiguracii. Ralinky instaluju svoj vlastny konfiguracny subor do: /etc/Wireless/RT2870STA/RT2870STA.dat

Treba v nom nastavit spravne hodnoty.

Jednoduche odskusanie karty bez pripojenia je mozne vyskusat prikazom pre scaning sieti: iwlist wlan0 scan

IP parametre siete po pripojeni su v konfiguraku:
/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-wlan0
hunter21
Pokročilý

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor