Windows 7 HP 64bit 8GB / Windows XP 32bit 2GB - jedno PC

Na téma Windows XP, 2000, Me, 98, 95 a starší

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Smith4you 31. 7. 2011 03:42

Zdravím,
nedávno jsem dělal upgrade PC, použil jsem přitom Windows 7 Home Premium 64bit a chtěl jsem při tom na druhém HDD nainstalovat Windows XP 32bit, jenže jsem pozapomněl na základní věc. V PC mám v dual channel zapojené dva 4GB moduly (Kingston CL9 1600MHz Grey Series) a protože Windows XP 32bit podporuje max 3GB ram, nemůžu je tedy nainstalovat.
Napadlo mě tedy, že bych koupil jeden samotný 2GB modul se stejnými parametry, jako ty dva 4GB a při provozu XP by šel jen ten 2GB a při Windows 7 bych měl 10GB ram. Může nastat nějaký problém nebo existuje i nějaké lepší řešení, jak používat na jednom PC oba operační systémy? Býval bych to neřešil, ale nutně potřebuji XP kvůli některým aplikacím, které na W7 nefungují nebo mají při nejmenší plno problémů se správných chodem.

Předem děkuji všem ochotným rádcům za jejich pomoc :-)
Smith4you
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 31. 7. 2011 04:43

WinXP by neměl mít problém s jakýmkoliv množstvím RAM. Jen ti prostě nealokuje více jak 4 GB RAM, včetně VRAm na grafických kartách apod.

Resp. jsem osobně ještě neviděl moderní PC, na který by XPčka nešly vrznout.

Btw, je taktéž možnost získat WXP x64. Jen netuším, jestli zrovna některé tvé aplikace nemají s x64 systémy problém.
milsimr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Abox 31. 7. 2011 07:40

Na starem PC mam taky 8GB Ram.
Mam na nem XP 32bit, W7 32bit a W7 64bit.
Pro ty 32bit systemy jsem pouzil prebytecne 4GB pro ramdisk, a do nej jsem prsknul swap i tempy z Opery. Ale kazdopadne nemusis zadne pameti vytahovat z PC...32bit systemy ji akorat neuvidi.
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod karlos00x 31. 7. 2011 09:06

1) velkou cast problemu s nekompatibilitou resi pod W7 "XP Mode" aka virtualni pocitac s windowsXP 32bit. Toto se tyka pouze verzi pro a ult.
2) nehrozi zde nekompatibilita, pouze se stane ze windows tu pamet "neuvidi", ale nic vypinat nebo prepinat netreba.
3) XP 64bit do toho nema smysl tahat
4) muzes prosim sdelit s cim mas na W7 64bit problemy? (vetsinou staci poridit novejsi verzi programu, nekdy jen nastavit spousteni v rezimu kompatibility)
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Smith4you 31. 7. 2011 19:21

Mám bohužel jen Windows 7 Home Premium, tím mi XP mode padá. XPčka chci především kvůli hrám a instalací XP bych si rád ušetřil starosti s jejich provozem.
Mám problém s tím, že když se pokusím nainstalovat XP z originálního bootovacího disku, tak po načtení souborů mi naběhne modrá obrazovka "Byly zjisteny potize a system windows byl ukoncen,....." a na závěr informace "STOP 0x0000007B)...". Z toho jsem usoudil, že bude problém nejspíš kvůli 4GB ram modůlům a tím pádem jsem za řešení problému považoval zakoupení 2GB ram. Instalaci jsem zkoušel na dvou různých HDD, na kterých už jednou XP instalované byly. Jeden naformátovaný, druhý s nainstalovanými Vistami.
Smith4you
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 31. 7. 2011 19:29

Hlavní problém je v tom, že jsi VŮBEC nečetl FAQ této sekce na fóru, protože jinak by jsi nemohl přehlídnout červeně označený řádek "Kterak instalovat XP na SATA disk".
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Abox 31. 7. 2011 19:29

Neco se mi plete, ze XP Mode uz lze provozovat i na W7 HP.
A ta chyba spise vypada na SATA radic..?

http://support.microsoft.com/kb/324103
Kazdopadne na to nema zadny vliv to, ze bys tam mel treba i 16GB ramky.
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod karlos00x 31. 7. 2011 19:38

a jakyma hrama mas proboha problem pod W7 64bit?
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Smith4you 31. 7. 2011 19:47

Bari007 / Abox : moc se omlouvám, zakládal jsem nové téma ve spěchu a jen jsem pohledem přelétnul první FAQ. Že by byla chyba v SATA řadiči mě zprvu vůbec nenapadla. Po výměně základní desky, procesoru a pamětí jsem měl pořád v hlavě omezení 32bitových systémů. Každopádně díky, zkusím si to pročíst a dám vědět, jak jsem dopadl.

karlos00x : jedná se opravdu o oldschool - Diablo 2 (špatné barvy, padání), Star Wars Racer (chybějící textury), F.E.A.R. (nesmyslný pokles fps). Na většinu problémů jsem našel řešení a většinou hry rozběhnul s určitými kompromisi, a proto jsem chtěl nainstalovat XP, abych nemusel řešit připadné problémy s dalšími hrami.
Smith4you
Junior

Odeslat příspěvekod Smith4you 1. 8. 2011 11:56

Případ uzavřen. Postupoval jsem podle článku na pctuning.cz a dostala jsem se k úspěšnému nainstalovaní Windows XP. Měl jsem ještě několik drobných problémů během samotné instalace a systém ještě není plně provozu schopný, ale věřím, že už je to jen otázkou instalace driverů.

Opět DĚKUJI za spolehlivou pomoc! Snad už budu mít zase na delší dobu klid :)
Smith4you
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 1. 8. 2011 15:47

shodou okolností jsem minulej týden instaloval diablo 2 (+LoD, obojí ve verzi 1.13c) na W7SP1 64bit a bez jakýhokoliv speciálního řešení nebyl s jeho provozem žádnej hmatatelnej problém...

snad jedinej rozdíl mezi mou a tvou instalací může být ten, že zásadně nikde nic neinstaluju do Program files a hry už vůbec ne, což u tak staré hry a s ohledem na způsob, jakým W7 chrání systémový složky, může být elementární problém ("padání")...

ale určitě by se neprojevoval "špatnou barvou"...

takže i tvoje ostatní problémy můžou být ryze lokálního charakteru, řešitelný respektováním jednoduchých zásad...
internetový nihilisty střílím na potkání...jsi si jistej, že dokážeš ustát aspoň jeden zásah a získat tak čas na útěk, než znovu naláduju?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor