Win XP SP3 nevidí hdd větší než 130GB?

Na téma Windows XP, 2000, Me, 98, 95 a starší

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod DennyNet 16. 5. 2012 20:38

No na úpravu partitions je spousta programů, ale já jsem měl namysli mini distribuci linuxu (velikost tak 5MB max), který bude dělat "virtuální" bios. něco jako toto:

http://gujin.sourceforge.net/

Gujin je sice pouze bootovaci verze na disketu ale obchazi to "mezery" v biosu, aby se dala spustit instalační cd win 7 na starších pc.

----> boot linux -------> boot Windows xp 150GB NTFS

D.
DennyNet
Junior

Odeslat příspěvekod SpaceExplo 16. 5. 2012 20:59

Zajimave, o tomhle jsem nevedel.

V kazdem pripade - zkusil jsi uz rozdelit ten disk pred instalaci windows a mit dve ruzne velike partition?
SpaceExplo
Junior

Odeslat příspěvekod DennyNet 16. 5. 2012 21:29

jo zkusil jsem rozdělit pevný disk na 70GB a "zbytek" do 130GB, ale úspěšný jsem nebyl.

Kamarád mi radil, abych při instalaci Windows XP v "modrém" prostřední při načítání instalátoru zvolil F6 a nahrál tam nějaký ovladač na chipset nebo IDE řadič, ale tudy cesta nevede, protože výrobce nenaprogramoval ovladače pro "msdos"
A stejně se "msdos" pořád "ptá" biosu jakou velikost má pevný disk?

Díky D.
DennyNet
Junior

Odeslat příspěvekod SpaceExplo 16. 5. 2012 22:45

DennyNet píše:Jediné co mě napadá upgrade biosu, ale je mi divné že když tam měl Win XP sp2 Profesional tak ty to bez problémů "viděli"

Tohle je psano v prvnim prispevku, a protoze se v tom zacinam ztracet, chci se zeptat - odkud byly tyto WinXP SP2 Prof ?
SpaceExplo
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 17. 5. 2012 01:22

Je uplně jedno odkud byly,Denny v každym jednom přispěvku ma celkem perly takže se vůbec nedivím že s tim nemůže hnout.Je třeba vychazet z jedne a to zakladni premisy - XPsp2 tam byly a disk viděly bez problemů celý.Samozřejmě stejně tak nemohou mit z principu problem ani XP s sp3,pokud ovšem se mezitim nestalo něco kvůli čemu LBA problem je opět na sceně.
Kód: Vybrat vše
Asi se kouknu po upgrade biosu, ale tím to nebude když to ve Win XP Pro SP2 fungovalo.
A to se nestane samo.Někteři lidi běžně zamlči i drobnosti typu že bios byl předtim jinak nastavenej,frknou ho do defaultu napřiklad,popřipadě tvrdi že v biosu nejde nastavit nic i když to neni pravda.
Nic vic v tom neni třeba hledat.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod SpaceExplo 17. 5. 2012 04:37

oooooooooo píše:Nic vic v tom neni třeba hledat.

I kdyby jsi mel pravdu, a skoro verim ze ji mas, pokud bude DennyNet smysluplne odpovidat na (nejen) moje otazky, klidne se na tom patrani budu podilet.

@DennyNet: Pokud trvas na tom, ze tam kdysi byly Win XP SP2 a ze videly cely 160GB pevny disk - pak je nekde chyba budto v nastaveni Biosu nebo mozna jinde. Takze budto se ti podari zpetnou rekonstrukci udalosti zjistit, co se kdy stalo mezi tim kdyz to jelo a kdyz to ted nejede, nebo si muzes jeste zkusit zavolat do ceskeho Toshiba servisu a zkusit je pozadat o radu, zda by nevedeli jak na to.
SpaceExplo
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 17. 5. 2012 09:02

Windows XP SP2 i SP3 podporují disky větší, než 128GiB (137GB) bez jakéhokoliv nastavování a to i tehdy, když je nepodporuje BIOS.

Žádný ovladač pro MS-DOS Windows XP nepotřebují.

Co když se v tom Knoppixu vytvoří jeden oddíl přes celý disk, tedy 160 GB? Co potom vidí Windows?
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oooooooooo 17. 5. 2012 12:45

Doporučuju se mrknout na screen kterj Denny pastnul - vysvětluje celkem leccos o tom jak si denny představuje vytvořeni oddílu :-)
I kdyby jsi mel pravdu, a skoro verim ze ji mas, pokud bude DennyNet smysluplne odpovidat na (nejen) moje otazky, klidne se na tom patrani budu podilet.

Nemůže smysluplně odpovidat když co post to nesmysl - s lillem tomu dal mimochodem korunu,to když jste se bavili o tom bootloaderu,nema to lautr ale lautr nic společny ho s tim o co jde.To mu rovnou můžu doporučit supergrub na diketě,cd,dvd,flashce,bude mu to uplně stejně k ničemu.
Pokud ma XPSP1 a vyšši platí toto
http://support.microsoft.com/kb/303013/cs
takže no problem, setup bios default,odebrani a vytvořeni oddilů -tim ovšem myslim opravdu vytvořeni,včetně FS ,když slyšim slovo reinstal tak si pod nim představuji minimalně tři scenaře totiž.Nahozeni win.Hotovo.A?
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod DennyNet 17. 5. 2012 21:14

oooooooooo píše:Je uplně jedno odkud byly,Denny v každym jednom přispěvku ma celkem perly takže se vůbec nedivím že s tim nemůže hnout.Je třeba vychazet z jedne a to zakladni premisy - XPsp2 tam byly a disk viděly bez problemů celý.Samozřejmě stejně tak nemohou mit z principu problem ani XP s sp3,pokud ovšem se mezitim nestalo něco kvůli čemu LBA problem je opět na sceně.
Asi se kouknu po upgrade biosu, ale tím to nebude když to ve Win XP Pro SP2 fungovalo.
A to se nestane samo.Někteři lidi běžně zamlči i drobnosti typu že bios byl předtim jinak nastavenej,frknou ho do defaultu napřiklad,popřipadě tvrdi že v biosu nejde nastavit nic i když to neni pravda.
Nic vic v tom neni třeba hledat.

1) bios jsem aktualizoval v prubehu "hledani" problému
2) Tuším, že jsem se trochu spletl v prvním postu - když jsem tam měl Win XP Pro tak jsem měl rozdělený disk na 20GB - disk C: a asi 110 GB - disk D:
(mohu to ověřit , že tam nainstaluju Win XP Pro SP2)
3) takže různýmy pokusy jsem dospěl k názoru, že tím, že se bios nedá nijak nastavit je to problém biosu. (jestli máte zájem mohu udělat fotky z biosu co tam je za všechno za volby, aby jste mi věřily, že to nastavení u disku "big lba" nejde nastavit)
4) pokud tam spustím linux tak ten vidí celý pevný disk.
5) V neděli jsem koupil 1GB RAM takže mohu zkusit jestli to pobere tam pro testovací účely nainstalovat Win 7. Problém je ten, že to má pomalý cpu 1.5GHz Celeron Mobile takže to bude jak "šnek"

Díky za rady. D.
ps: a omlouvám se za nesprávnou informaci v prvním příspevku....
DennyNet
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 17. 5. 2012 21:22

Zopakuji svou otázku:

Co když se v tom Knoppixu vytvoří jeden oddíl přes celý disk, tedy 160 GB? Co potom vidí Windows?
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod DennyNet 17. 5. 2012 22:06

ale jak tam nainstalovat knopix a pak windows xp to mi pořád není jasné... :roll:

pokud jste se chtěli podívat na "super" PhoenixBios tak jsem připravil obrázky:
pic bios 01
pic bios 02
pic bios 03
pic bios 04
pic bios 05
pic bios 06

V žádném menu neexistuje volba, kde by se dalo změnit typ LBA.

D.
Naposledy upravil DennyNet dne 17. 5. 2012 22:13, celkově upraveno 1
DennyNet
Junior

Odeslat příspěvekod SpaceExplo 17. 5. 2012 22:12

Knoppix nebudes instalovat, jen pustis jeho LiveCD (nebo LiveCD jakehokoli jineho linuxu) a vytvoris 160GB FAT32 (nebo NTFS) oddil na celem disku.
Pak tam vrazis to CD s WinXP SP2 (nejlepe rovnou s SP3 - na integraci balicku primo do iso se da pouzit nLite) a zkusit instalovat - schvalne jestli Windows uvidi cely 160GB oddil.

DennyNet píše:jo zkusil jsem rozdělit pevný disk na 70GB a "zbytek" do 130GB, ale úspěšný jsem nebyl,

A ty oddelene oddily jsi mel samozrejme vytvorit uz v tom Linuxu - ve kterem jak jsi sam psal vidis celou - tedy 160GB - velikost disku a potazmo moznost vytvorit oddil.
SpaceExplo
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 18. 5. 2012 06:55

Jenom bych doplnil, že 160 GB = 160000000000 B = 156250000 KiB = 152588 MiB = 149 GiB, což je velikost, kterou by měly vidět Windows, které používají binární jednotky, i když je značí jako dekadické.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oooooooooo 18. 5. 2012 08:43

Denny toto už neni znalostech ale opravdu o blbosti...
pokud jste se chtěli podívat na "super" PhoenixBios tak jsem připravil obrázky:

Můžeš sdělit jeden jediny důvod proč pokud pastneš screen - neotevřeš volbu HDD kde k ni maš mimochodem znamenko plus - takže je rozbalovaci?.Ukazal bych ti velmi pravděpodobně že mimo voleb co ty zminuješ takže žadna :-) je tam třeba volbba autodetect,ručně zadat velikost a to na konkretnim HDD.Nejde o to že by ti to pomohlo ale o to že v okamžiku kdys napsal nic - bylo jasny že ani v tom blbym biosu si nedaš namahu ho projit...
Proč Knoppix co proboha blbnete s Knoppixem?Knnopix neni dobra volba pro Dennyho,když existuji distra ala gparted,parted atd.A proč s ho chtěl instalovat?Ne že by nešel,jeden přikaz a jde i na disk ale je to livko primarně.A hlavně už vidim jak v Knoppixu je Denny schopen smysluplně sdělit co vidí - co vidí neznamena mimochodem jenom odpověd vidim oddil o velikosti X a vidim disk o velikosti x.
Stahni gparted proboha živyho - live distribuce specializovana na praci s disky + pochopitelna i pro tebe - tim myslim krasně vidiš ihned vše - včetně flagů atd.Kobercový nalet - odstranit vše - nasledně vytvoř dva oddily - Data pojmenuj datovej System pojmenuj ten kde budou XP,naformatuj na NTFS,oddilu system dej přiznak active.Reboot - instalačka XP a instaluj na DATA.A?
Zsadně vychazim z jedne věci vždycky - a to se některým nelibí.Pokud se to neděje 99 procentům populace,nemaji s tim problem - je problem mezi židli a klavesnici.
nejlepe rovnou s SP3 - na integraci balicku primo do iso se da pouzit nLite

na to se použiva dejme tomu isobuster a přikaz WindowsXP-KB936929-SP3-x86-CSY.exe /integrate:C:\XP
Důvodem je že nlite vam může zatopit v některých připadech až budete potřebovat po pul roce udělt určitou operaci v cmd

Samozřejmě může ale z principu je uplně jedno jestli rovnou si připravi syste+data nebo necha souvisle - můj postup mu ušetři ovšm krok - kurna chtěl bych mit system a data zvlašt a bude to dělat ve win nasledně.Což když jsem viděl screen dopadne že bude patrat po tom jaktože ma nepřidělene misto.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod SpaceExplo 18. 5. 2012 13:08

ooooooooo:
- to myslis to plusko u hdd na BOOT screenu?
- knoppixe mu nikdo nenuti - vybral si ho sam, tak at se potrapi. 03 kvě 2012 00:10 jsem ja psal o LiveCD, treba Ubuntu, staci mrknout do historie
- ty mu nechces moc pomoct, ze?
SpaceExplo
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka