shutdown x běžný uživatel

Na téma Windows XP, 2000, Me, 98, 95 a starší

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod vozby 20. 8. 2012 16:07

Zdravím, pokusil jsem se upravit přes AD účty uživatelů tak, aby se jim po přihlášení a také před vypnutím otevřelo určité okénko. S tím souviselo omezení možnosti vypnout pc klasicky přes Start a přidání ikonky na plochu. Vše se mi na Vistách a Win7 povedlo, jen na XP se to nevypíná prý kvůli tomu, že příkaz shutdown vyžaduje oprávnění, které uživatel nemá. Že je to prý chyba systému a dá se opravit aktualizací systému. Já tam mám ale SP3 a nic. Jde to nějak obejít bez použití nějakého prográmku?
vozby
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 8. 2012 16:38

S verzí SP to nijak nesouvisí, můžeš použít shutdown i v OS WXPP/32 bez SP (ovšem neaktualizovaný OS = fatální bezpečnostní riziko).
Shutdown vyžaduje pro běh pod skupinou USERS práva
SeRemoteShutdownPrivilege
Platí i pro lokální OS.
Co s tím?
Přiděl dané OU|BFU tato práva:
User Rights Assignment -> "Force shutdown from remote system" -> Enable
a aplikuj je.

Btw:
Není lepší/jednodušší naučit své BFU vypínat PC prostým Alt + F4 na Ploše? ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vozby 24. 8. 2012 10:29

Jo, o právech SeRemoteShutdownPrivilege jsem taky někde četl, ale nějak nepochopil, k čemu jsou. Vypnout pc na dálku mi jde třeba přes SoftPerfect Network Scanner. O tom SP jsem četl tady http://support.microsoft.com/kb/814761/cs
Vypnout přes Alt+F4 to na daných právech nejde. Vyřešil jsem to nakonec tím prográmkem, např. Vypnutí PC nebo Poweroff, které jdou ovládat přes příkazový řádek.
Teď ještě řeším, jak ve W7 napsat v příkazovém řádku cestu po česku. Když jsem vložil do Po spuštění zástupce, změnilo se mi to v nabídce Start na Startup.
vozby
Junior

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor