Stránka 1 z 2

Česká a slovenská 1337 klávesnice CShack - znáte?

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 2. 2006 22:50
od Howard
Chtěl jsem se zeptat, znáte CShack? Používáte? Víte, o co jde? Já to nyní vyzkouším.

Jedná se o specifické rozložení klávesnice pro Windows 2000 a XP se zrušenou klávesou CapsLock a Numlock a ScrollLock a s rozložením všech českých a slovenských (a také všech německých a španělských) znaků s diakritikou poblíž znaků bez diakritiky a dále spoustou DTP znaků. Klávesa CapsLock funguje jako nový přeřazovač – přidává ke skoro každé klávese ještě další dva znaky, se Shiftem a bez Shiftu. Klávesa NumLock je zcela vyřazena ze hry – klávesnice se chová jako by byl NumLock stále zapnutý. Původní přepínač NumLock teď funguje jako Mute – ztišení audia ve Windowsech. Klávesa ScrollLock je Playback/Pause z multimediální klávesnice.

http://xakru.com/cshack/

EDIT: Tedy je to hodně o zvyk. A zvyknul bych si. No uvidíme. Každopádně je to velmi zajímavé.
Na programování a současné psaní českých textů je to to, co jsem hledal.

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 2. 2006 23:52
od JIV
zaujimave..premyslam ze to nahodim...ked si clovek zvykne mose ist o profesionalne synchro...

ale neviete ako zariadit aby to bolo len na jednom profile v XP?

Control Panel > Keyboard > Input Locales. toto tam jaksi nemam...

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 2. 2006 00:02
od Howard
pravý tl. na ukazatel klávesnice u tray -> nastavení -> ...

s tim 1 profilem...nevím

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 2. 2006 00:16
od JIV
jo uz to funguje a tesi ma ze v druhom profile ostaly povodne nastavenia kalvesnice

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 2. 2006 00:33
od JanFiala
A k cemu je dobre, ze je NumLock stale zapnuty ?
Tim je to nepouzitelne na notebooku

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 2. 2006 23:31
od Howard
Zkusil si to na noteboku? Mozna, ze "zapnuty numlock" neznamena, ze jsou tam cisla, alespon bych to tak logicky videl.

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 2. 2006 23:41
od JIV
no ja to už mám a musím uznať že je to skvelé, ale mám problém že v ICQ5 mam stále qwertz a neviem prečo (a keď mam otvorené icq tak funguje aj numlock vypínanie)..skusim to preinštalovať a uvidíme a keď nie idem na mirandu

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 2. 2006 08:01
od JanFiala
Howard píše:Zkusil si to na noteboku? Mozna, ze "zapnuty numlock" neznamena, ze jsou tam cisla, alespon bych to tak logicky videl.


Podle popisu zde i na originale to vypada takto:
Klávesa NumLock je zcela vyřazena ze hry – klávesnice se chová jako by byl NumLock stále zapnutý. Původní přepínač NumLock teď funguje jako Mute

A pokud je NumLock stale zapnuty, neni to pouzitelne na NB

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 2. 2006 09:15
od Howard
a vyzkoušel to už někdo? číst umim

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 2. 2006 09:27
od Nemo-the-Clownfish
Acer Aspire 5024WLMi, CShack bez problemu, numlock se samozrejme neuplatni, jinak by se to nedalo pouzivat.

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 2. 2006 09:35
od Howard
Takze se to chova podle ocekavani. Ja to jeste vyzkousim na kolegovo noteboku a dam vedet.

EDIT: Potvrzuji. Vsude jsou pismena. Na noteboku se to chova, jako kdyby byl numlock porad vypnuty, coz je fajn.

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 2. 2006 09:38
od JanFiala
Dobre, ze jsi to ty, tak jsem to zkusil :-)
Takze na notebooku opravdu zustanou normalni klavesy i v numericke casti klavesnice, takze se to pouzit da i na notebooku.

Ale psani pismen s diakritikou pomoci CapsLock je hrozne nezvykle, musel bych si na to dlouho zvykat.
Osobne preferuji QWERTY rozlozeni a psani anglickych pismen pomoci AltGr

Odeslat příspěvekNapsal: 25. 2. 2006 14:28
od Stibi
Na tohle si budu muset chvíli zvykat ale je to fakt super...jsem zase z něčeho po dlouhé době opravdu nadšený :-)

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 2. 2006 12:03
od Howard
Já jsem byl nadšený, začal jsem to používat, už jsem si na to hodně zvykl a je to v pohodě.
Akorád moje manželka, která na tom počítači taky pracuje, není moc nadšená. Kvůli kompatibilitě s jinými lidmi jsem ponechal možnost přepnout klávesnici pomocí ctrl shift na CZ QWERTY. Ale alt shift jsem zakázal, protože jsem to pořád ze zvyku mačkal, takže jsem se to takhle odnaučil.
Starým způsobem psát jsem ještě nezapomněl.

Odeslat příspěvekNapsal: 1. 3. 2006 22:14
od Stibi
Tak to používám už pár dnů a začínám si zvykat...je to fakt super...nejhorší je přehozené y a z...sranda je taky když pak přijdu do školy a tam normální QWERTZ :)