Ahoj,
zřejmě mně definitivně umřelo mé oblíbené kombinované zařízení, které jsem opravdu měl rád, pro jeho dobrý chod a poměrně slušnou formu nastavení přes WEB rozhraní a také, že vydrželo mnoho let poctivě vykonávat činnost - byl to ZyXEL P335 Firewall Router s Print Serverem, 4xLAN, VPN. Tudíž - mám potřebu zakoupit cosi obdobného, lepšího a moderního. Přesnou cenu nechci psát. Méně může být lépe, ale ne vždy. Kolem 2 500,-Kč není problém, ale vím, že se dají koupit zařízení i za méně než polovinu.
Upozorňuji, že nepotřebuji ADSL modem - připojen jsem jinak - jiný systém.
Primárně je nutná spolehlivost, odladěnost. Nechci něco, co se bude muset 3x denně restartovat.
Zařízení musí kombinovat router (DHCP- > Server, Client, Statické, Dynamické), switch, firewall (NAT-samozřejmě, SPI, DoS prevence, nastavení blokace portů ...). Jestliže bude k dispozici i s print serverem (USB) budu rád - využívám ho. Prostě obdoba toho, co jsem měl.
Podpora „gigasítě“ vítána.
Případná WIFI je bonusem, který není potřebný. Možná není ani žádoucí. Zde váhám.
Chci, aby router uměl i bandwith management, port forwarding, potažmo práci s multimediálním přenosem, či hraním po síti (podpora). UPnP...
Zařízení musí korektně fungovat i s domácími spotřebiči (TV, BD přehrávač atp.)
Raději tedy pokročilejší možnosti nastavení. Předpokládám uživatelské rozhraní dostupné přes běžný internetový prohlížeč (port 80) + cokoliv dalšího - Telnet atp. Uživatelské rozhraní v angličtině, nebo češtině.
Předpokládám, že moderní zařízení bude nejen s podporou IPv4, ale i IPv6.
Je nezbytně nutná plná funkčnost s mnou používaným VoIP zařízením Linksys SPA942 (QoS). Z vlastní zkušenosti vím, že kompatibilita občas hodně kulhá, ač by neměla.
Nechci se orientovat jen na jednu značku - vím, že jsou lidé nespokojení s čímkoliv.
Předem díky všem za radu. Pokud žádáte doplňkové informace, rád dopíšu.