Router/Switch/Firewall-vysoká spolehlivost(cena do +/-2,5t)

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod MgX 26. 5. 2012 15:32

Ahoj,

zřejmě mně definitivně umřelo mé oblíbené kombinované zařízení, které jsem opravdu měl rád, pro jeho dobrý chod a poměrně slušnou formu nastavení přes WEB rozhraní a také, že vydrželo mnoho let poctivě vykonávat činnost - byl to ZyXEL P335 Firewall Router s Print Serverem, 4xLAN, VPN. Tudíž - mám potřebu zakoupit cosi obdobného, lepšího a moderního. Přesnou cenu nechci psát. Méně může být lépe, ale ne vždy. Kolem 2 500,-Kč není problém, ale vím, že se dají koupit zařízení i za méně než polovinu.

Upozorňuji, že nepotřebuji ADSL modem - připojen jsem jinak - jiný systém.

Primárně je nutná spolehlivost, odladěnost. Nechci něco, co se bude muset 3x denně restartovat.

Zařízení musí kombinovat router (DHCP- > Server, Client, Statické, Dynamické), switch, firewall (NAT-samozřejmě, SPI, DoS prevence, nastavení blokace portů ...). Jestliže bude k dispozici i s print serverem (USB) budu rád - využívám ho. Prostě obdoba toho, co jsem měl.

Podpora „gigasítě“ vítána.

Případná WIFI je bonusem, který není potřebný. Možná není ani žádoucí. Zde váhám.

Chci, aby router uměl i bandwith management, port forwarding, potažmo práci s multimediálním přenosem, či hraním po síti (podpora). UPnP...

Zařízení musí korektně fungovat i s domácími spotřebiči (TV, BD přehrávač atp.)

Raději tedy pokročilejší možnosti nastavení. Předpokládám uživatelské rozhraní dostupné přes běžný internetový prohlížeč (port 80) + cokoliv dalšího - Telnet atp. Uživatelské rozhraní v angličtině, nebo češtině.

Předpokládám, že moderní zařízení bude nejen s podporou IPv4, ale i IPv6.

Je nezbytně nutná plná funkčnost s mnou používaným VoIP zařízením Linksys SPA942 (QoS). Z vlastní zkušenosti vím, že kompatibilita občas hodně kulhá, ač by neměla.

Nechci se orientovat jen na jednu značku - vím, že jsou lidé nespokojení s čímkoliv.

Předem díky všem za radu. Pokud žádáte doplňkové informace, rád dopíšu.
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 26. 5. 2012 16:13

zyWall USG bych rekl za sebe s ohledem na cenu, ale to zrejme nehledas.
V historii mel moderator za ukol udrzovat poradek, vecnost a tematickou cistotu na forech. Dnes slouzi vylucne k tomu, aby kazdy kun, ktery zabloudi do staje byl radne vykartacovan, okovan, nakrmen a byl mu zalozen opatrovnicky fond.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vanamond 26. 5. 2012 16:30

ZyXEL ZyWall USG 20 je za cca 2800 bez DPH, to zase tak mnoho není. No, holt je chtěno hodně, tak to něco bude stát.
vanamond
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 26. 5. 2012 18:41

To zařízení vypadá moc pěkně. Jen cena je vyšší, než jsem původně myslel. Předpokládal jsem, že nabídnete i něco z nižších vrstev. Pokud máte další návrhy, sem s nimi.

Nemusí to být jen ZyXEL, ač mi - samozřejmě - nevadí.

EDIT: Teď jsem se díval, co stál mnou používaný ZyXEL kdysi ... 1830,-Kč s DPH. Tudíž předpokládám, že nyní jsou zařízení krapet dál s výbavou než kdysi, já chci o něco víc, tak by 2,5t mohlo stačit :-[

Ale ZyXEL ZyWall USG 20 je broučánek v hlavičce :-)

EDIT:
něco s doporučením od Linksys/Cisco?
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 26. 5. 2012 21:27

Určitě může být.
Při stejné/podobné funkčnosti dražší, tj. vysoko nad Tvůj původní rozpočet.
Na CISCO IOS (Internetwork Operating System) nedá žádný profík dopustit, ale cena se pohybuje řádově jinde. ;-)
Při daném finančním limitu bych neváhal:
vanamond píše:ZyXEL ZyWall USG

= jasná volba.
Levněji můžeš sehnat nějaký **** od **** firmy. :-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 26. 5. 2012 22:15

To nemůžeš Milane. Ty mě nemůžeš podporovat. Musíš napsat, že takové zařízení jistě nevyužiji, tudíž si mám koupit levnější ... a dát link. :-D

Hele - nemá někde ZyXEL viditelné uživatelské rozhraní ... aby se člověk koukl? Hledal jsem něco od tohoto typu, který doporučujete, ale nenalézám. Abych viděl co a jak.

A dotaz - opravdu neexistuje nějaká levnější alternativa k ZyXEL ZyWALL USG 20?
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 26. 5. 2012 23:21

Hledám, koukám a vidím - Netgear . Cena je o trochu níž a navíc WIFI (kterou sice nepožaduji, ale z druhé strany zde se dá HW tlačítkem jednoduše vypnout), tedy JAKOBY bonus.
Špatná volba?
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod Mike.M 27. 5. 2012 08:46

Nejlevnejsi bude varianta tplink 1043nd s ddwrt firmware. Splni to co chces v prehlednem webrozhrani.
Zivot je kurevsky tezky.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod sr2053 27. 5. 2012 09:21

Já používám MiktoTiky
s Wifi http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400060000001LTF&Search=mikrotik&SearchType=1
bez Wifi http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140006000000WEM&Search=mikrotik&SearchType=1

Spolehlivost velmi dobrá, jenom to nastavení je složitější, ale na netu je návodů dosti. Jenom ten print server sem nezkoušel (751 usb má)
sr2053
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 27. 5. 2012 11:45

Ještě dotaz k ZyXEL ZyWALL USG 20. Někde jsem četl náznak, že má aktivní chlazení ventilátorem. Je to tak? Zařízení mám přímo v pokoji, takže případná vyšší hlučnost od nějakého malého rychlootáčkového ventilátoru by nebyla žádoucí.

Hledal jsem v popisu, ale něco jako hlučnost není uváděno.
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod fatman 27. 5. 2012 12:15

MgX píše:Hledám, koukám a vidím - Netgear.

Mám Netgear WNDR3700 a za mě spokojenost, běží rok a půl s jediným restartem (když jsem ho stěhoval na jiné místo :-) ).
"Věřím v reinkarnaci, jakožto nutnou likvidaci materialisace lidské idealisace, bez vyloučení sensace!"
(J. Váchal, Krvavý román)
fatman
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 27. 5. 2012 12:44

Tak jsem našel - ventilátor tam skutečně je. Tady ty malinkatý bestie mně několikrát dělaly problémy, tudíž k nim nemám důvěru. No, snad to mají u ZyXELu více vychytané, ale přesto - mínus.
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 27. 5. 2012 15:00

sr2053: Mikrotiky používám taky, ale mylsím si že print server to nepodporuje - já to teda nezkoušel - mám jen verze bez USB.
Další problém Mikrotiků je složitá konfigurace pro člověka co se v tom úplně neorientuje (nejsou to úplně SOHO zařízení)
A taky podpora wifi na N standardu není úplně 100% komaptibilní s některejma kartama co jsou v noteboocích a jede to dost blbě (osobní zkušenosti)

Jinak jsou to naprosto úžasný zařízení a nedokážu si představit, že bych používal něco jinýho. Už jen kvůli nutnosti mít 2 baráky propojený přes VPN+ještě notebookem se připojovat přes VPN.
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 27. 5. 2012 18:29

Ne, ne - pokud tam není trochu rozumná - uživatelsky přívětivá konfigurace, pak se nejedná o zařízení pro můj účel vhodné. Není čas kvůli každé blbině hledat návod na netu a pak zkoušet, co půjde/nepůjde. I u přívětivého menu se stejně najdou situace, kdy člověk hledat musí - chtíc nechtíc.
Přesto díky za informace.

Má někdo osobní zkušenost s USG2?? Hlučnost ventilátoru, reálná datová propustnost při aktivovaném firewallu (bez doplňkových antivirových funkcí - ty jsou myslím placené).
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 13. 6. 2012 21:32

Hoši, jakou máte zkušenost obecně s TP-LINKem v prvním revizi s prvním FW? Je to většinou děs, nebo se dá?
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Další stránka