Čítačka kníh (hlavne PDF)

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod mylan4 4. 7. 2012 19:28

Zdravím,

rozmýšľam nad kúpou čítačky kníh, ale nejde mi ani tak o beletriu, ale o pohodlné čítanie PDF kníh / dokumentov / skrípt do školy. Teda mojím hlavným kritériom je bezproblémové zobrazenie PDF (ako na PC), bez konverzie, bez potreby zoomovania, aby to bolo pohodlné.

Pozeral som po Amazon Kindle, ale tie malé 6'' verzie vraj nie sú veľmi vhodné pre pohodlné čítanie PDF, na druhej strane Kindle DX s 9.7'' uhlopriečkou je dosť drahý, vraj má nejaké problémy s diakritikou (?) a celkovo sa mi nepáči zožitosť nákupu Kindle, keďže je to zo zahraničia.

Existuje nejaká kvalitná a relatívne lacná alternatíva ku Kindle DX, ktorá by sa dala kúpiť v nejakom SK e-shope? Ide mi hlavne o dosť veľký displej, aby sa mi dobre čítalo hocijaké PDF. :-)
mylan4
Junior

Odeslat příspěvekod mylan4 4. 7. 2012 23:27

Má niekto skúsenosti s touto?
http://citacky-elektronickych-knih.heur ... ecifikace/
Celkom sa mi páči :)
mylan4
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 5. 7. 2012 08:58

6" Kindle se da na PDF pouzit jen pri cteni s otocenim o 90 stupnu, ale myslim, ze ne kazda verze to umi. Ale zas neuvidis celou stranku a musis posouvat dolu
http://www.pina.cz/2010/09/25/amazon-ki ... f-soubory/
SE Xperia X1, Lenovo Thinkpad X220 (12,5" IPS, i5-2410, 6GB RAM)
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 5. 7. 2012 09:49

Kindle ma jednu absolutni killer funkci - to co ti vadi,jde změnit a bricknout ho je prakticky nemožny.Vadi mně že musim posouvat,otačet?neni problem - změnime.Diakritika,česky slovnik?Neni problem změnime atd atd
Kód: Vybrat vše
Teda mojím hlavným kritériom je bezproblémové zobrazenie PDF (ako na PC),

Toho nedosahneš nikdy a nikde a na žadnym zařizeni,ani na PC když budu uplně přesnej,můžu ti poslat tak zpraseny PDF že budeš zoomovat atd i na PC.PDF je strašně širokej pojem.Pokud zdroj je katastrofa - vystup neni tip top na ničem.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mylan4 5. 7. 2012 12:17

OK, no tak povedzme, že také bežné PDF - formát A4 alebo podobný, nejaká kniha / skriptá, sem-tam tabuľka, obrázok... Na PC som s tým ešte nikdy nemal problém. :D
mylan4
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 5. 7. 2012 12:30

Jo tak ja mam PDF nakejch 30 giga - všelijakych,od velmi jednoduchych po fakt složitě formatovany věci.Neni problem aby na PC musels potom řešit vzhled a upravy.Jinak nepreferuji zařizeni protože ho mam já - ani nahodou ale zkus si odpovědět na par otazek..
Je zařizeni ktere jsem si vybral lepši než leaedr ne trhu?
To co mně na leadrovi vadí - to zařizeni má pořešeno ,nebo jenom ho ma tak malo lidi že se o něm nic nedočtu a naopak chyb ma jednou tolik?
Pokud vim že u leadra trhu můžu nahravat třeba alternativni firmaware podstatně měnici funkčnost a to bez rizika - umožnuje mně to jine zařizeni?
Kindle ma solidni komunitu ktera neustale rozšiřuje funkčnost zařizení ktere mam+tipy a triky hromada,jak na tom asi bude zařizeni co jsem si vybral?
Bezproblemove reklamace - jak na tom bude zařizeni co jsem si vybral?
Cena?Vyhodnější?
Pokud si odpovim ano,kupuju něco jineho
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FuzzyOndřej 5. 7. 2012 14:14

No a musí to být nutně čtečka? Mířím k tomu, jestli by nebyl lepší nějaký tablet, který zrovna ta PDF zobrazí bez problémů. Tablet bude rychlejší (třeba u stránkování, ale v podstatě u jakékoliv jiné akce), bude mít lépe vyřešenou správu dokumentů, bude mít více funkcí (například on-the-fly ořezávání PDF), zobrazí nejspíš větší množství formátů… Samozřejmě ale s sebou nese i hromadu nevýhod vyplývající z toho, že to není E-Ink. Já právě na tyto věci používám tablet a jsem hodně spokojený.
FuzzyOndřej
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oooooooooo 5. 7. 2012 14:21

Měls čtečku?Potom by tě toto ani nenapadlo :-)Pokud chceš čist, opravdu čist tak čtečka.Tablet - čteni - nouzovka.Sprava dokumentů je vyřešena zcela uspokojivě na čtečce - největši neduh strukturu pořešiš pětiminutovou akcí.Takže zůstane ta hromada neduhů u tabletu pokud opravdu tě zajima primarně četba dokumentu.Pokud chceš všechno v jednom - preferuješ tablet.Umim vše a nic.Mohl bych ale pokračovat - proč ne rovnou notebook?Sice bude trochu těžši ale můžeš si zahrat call of duty kdykoliv :D Asi tak.Proto čtečka.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FuzzyOndřej 5. 7. 2012 14:26

Mám čtečku. A přesto používám na veškeré čtení, vyjma beletrie, tablet.
FuzzyOndřej
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oooooooooo 5. 7. 2012 14:42

Tak to je zvlaštní - opravdu by mně zajimalo kterej tablet ma aspon z desetiny display kterej by nenamahal oči,takže jako elink a byl tedy perfektně čitelnej - opět jako elink.V připadě čtení je to pro mně primarní vlastnost,mimo tedy spec.požadavku klavesnice v mojem připadě.Můžeš řict značku prosim at si udělam obrazek?
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mylan4 5. 7. 2012 22:05

Tak chcem čítačku, keďže ako písal oooooooooo, to už môžem rovno čítať z NB, je to podobné. A 13'' NB mám, ale keď doňho celý deň čumím, tak ma bolia oči a to som si myslel, že z LCD ma oči bolieť nebudú (kedysi som mal len CRT), preto má láka ta e-ink technológia + tá pekná výdrž ~2 týždne.

oooooooooo: Diky za názor, dnes som nemal veľmi čas, ale odpoviem si na tie otázky :D Idem si nájsť niečo viac o obidvoch...
Len ma teraz napadlo že s tým lídrom trhu to je tak... Windows, MP3, FB chat sú lídri v OS, hudbe, IM a pri tom sú aj kvalitnejšie alternatívy a marginalizované :D Nehovorím, že je to takto aj tu, lebo Kindle nepoznám, idem si o tom niečo viac prečítat :D
mylan4
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 6. 7. 2012 08:57

Kód: Vybrat vše
Windows, MP3, FB chat sú lídri v OS,

Něco mně uniklo?FB lidr v IM?I když na IMO s nim nemam nejmenší problem a jako kecalek je to absolutně nenaročna věc sloužici opravdu jen k posilani zprav a fungujici tak o 100000 procent spolehlivěj než třeba Jabber.S Windows problem mimochodemv vůbec nemam,to že vyhrady je něco jineho,na rozdil od spousty lidi co ovšem system kritizuji přičemž po pětiminitove debatě je klidně zařazuji do kategorie neviš o systemu nic a pleteš si problem systemu se svojím.Krasně je to vidět s minimalnim rozšiřenim linuxu - mrkni na par postů tady ve foru - ani nejtrivialnějši problem ktery se mu stane v linuxu a je řešitelny za deset vteřin ,neni klasický průměrný uživatel windows schopen vyřešit,nicmeně si myslel že přechodem na jiny OS se nějak zahadně změni jeho level schopnosti pochopit jak věci fungují.
Ale k věci nemyslim si že KINDLE - rovna se nejlepši automaticky..Ale leadr to je a pokud budeš vybirat nema cenu koupit něco o čem viš jenom jak velkej ,že to ma display a že to čte formaty takovy a takovy a nikde neni napsany co to neumi,protože těch 10000 uživatelů o sobě ani neví :-D
Na ojediněly vykřik ala ja ho mam a je to super bacha.chce to fakt velky fora atd a udělat si obrazek.Hodně lidi totiž i když koupi total blbost si to zasadně nepřizná.Znamy efekt ze světa mobilnich telefonů třeba.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FuzzyOndřej 6. 7. 2012 12:52

mylan4 píše:Tak chcem čítačku, keďže ako písal oooooooooo, to už môžem rovno čítať z NB, je to podobné. A 13'' NB mám, ale keď doňho celý deň čumím, tak ma bolia oči a to som si myslel, že z LCD ma oči bolieť nebudú (kedysi som mal len CRT), preto má láka ta e-ink technológia + tá pekná výdrž ~2 týždne.

Podobné to určitě není, tablet má přece jenom víc tvar jako kniha/časopis, notebook je pro čtení strašně nepraktický. Ale chápu, pokud ti vadí LCD, tak pak jedině E-Ink. Jen jsem to zkusil navrhnout, mně fakt tablet připadá v součtu všech vlastností lepší :-).

oooooooooo píše:Tak to je zvlaštní - opravdu by mně zajimalo kterej tablet ma aspon z desetiny display kterej by nenamahal oči,takže jako elink a byl tedy perfektně čitelnej - opět jako elink.V připadě čtení je to pro mně primarní vlastnost,mimo tedy spec.požadavku klavesnice v mojem připadě.Můžeš řict značku prosim at si udělam obrazek?

Ale já jsem přece nepsal, že ten tablet je perfektně čitelný jako E-Ink. Výše jsem dokonce psal, že „[tablet] s sebou nese i hromadu nevýhod vyplývající z toho, že to není E-Ink”. Mně koukání do LCD nevadí a všechny ostatní výhody tabletu převyšují skvělé čtecí vlastnosti čtečky, alespoň u mě. Jinak mám iPad.
FuzzyOndřej
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mylan4 6. 7. 2012 14:29

Tak som si pozrel http://www.youtube.com/watch?v=xqyNq36hlJQ a ten ASUS už nechcem, je to strašne pomalé a ten touch-screen ma veľmi neoslovil :D

Kindle DX je dosť drahý na to, že na ňom plánujem čítať len DPFka... Niekto možno bude argumentovať, že to má všelijaké "fičury" - 3G, wifi (?), amazon obchod s knihami a časopismi a neviem čo ešte, ale toto ja nevyužijem, čiže by som to len zbytočne preplatil...

Neexistuje nejaké LACNÉ zariadenie na čítanie PDF s ~9'' displayom? Bez všelijakých tých funkcíí navyše, bez dotyk. displeja, atď....
mylan4
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 6. 7. 2012 14:51

Existuje jich spousta - věř mně nebo ne PDF s alternativnim firmware na Kindle neni problem...Kvalitni čtečky dělali ještě u Sony - levnějši ale nebudou,každopadně vim že jako vše od sony to maji ve stylu ber jak je nebo nech být...
Spiš byt tebou popřemyšlim proč je nejprodavanějši 6-ka a to i v zemich kde těch par euro neděla rozdil nad nimž by někdo přemyšlel.
Osobně kdybych měl prioritu PDF absolutni tak bych volil asi PocketBook Touch 622,pokud bych se rozhližel jinde než to co mam,je to ale zase 6-ka.
oooooooooo
Pokročilý

Další stránka

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor