Notebook vs. tablet (pro důchodce)

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jannk 6. 8. 2012 23:30

Prostě neřeší věci, které na tabletu hledá zkušený uživatel pc. Třeba odpadá veškeré elaborovani s myší, trefovani se do křížků na zavření okna apod - prostě hrabou prstem po displeji a ono to něco udělá.
jannk
Junior

Odeslat příspěvekod kejki3 7. 8. 2012 00:15

Zeptej se na zahradě, tam chodí několik dam v důchodu.
Ve skutečnosti to nebyla žádná lavina, to se jen sesulo větší množství sněhu.
kejki3
Moderátor

Odeslat příspěvekod The Shitman 7. 8. 2012 00:27

Pokud nevadí malá obrazovka (není problém se zrakem), tak bych se tabletu asi úplně nebál. Kamarád přenechal svůj starý iPad prarodičům (70+, počítačem neposkvrnění) a ti prý hned věděli, co a jak. Tablet je prostě intuitivnější na ovládání, než klasické PC (a Win + Office tuplem).

Samozřejmě, není tam ta ergonomie, není tam univerzálnost PC, ale jak dlouho denně budou děda s babičkou sedět s tabletem na klíně? Děda si přečte co je nového ve světě, koukne na sportovní výsledky... babča si najde recept a zjistí, kdy jí na Nově dávají seriál... No a to je pomalu všechno. Tak jako tak "práce" na pár minut. Proč kvůli tomu startovat velké a neohrabané PCčko? Tablet může být po ruce v obýváku a funkční během okamžiku...
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz

If I drink alcohol, i am alcoholic. So if I drink Fanta, am I fantastic?
The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod gotak 7. 8. 2012 01:13

mám 15" notebook s w7 a ikonami na střední velikosti a musím říct, že písmo je jak na nových transformerech, aceru a510 tak na ipadu větší, hezčí, celkově lépe čitelné
navíc vás nechápu s tou ergonomií, co je lepšího na tom sedět v kutlochu u pc než na svém křesle u tv a držet něco co má půl kila nebo si to vzít do kuchyně a pouštět si hudbu k vaření např.
přece v tomto nemůže konkurovat architektura pc (primárně na práci) přístroji o generace novějšímu, který je přesně pro to stvořen, měl jsem možnost mít měsíc ipad 2 a to je přesně ta ergonomie ovládání, přejít zpět k myši je bolestné
plus notebook i tablet jsou spotřebou energie úplně jinde, když jsme u důchodců
gotak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Majsner 7. 8. 2012 01:48

The Shitman píše:...Děda si přečte co je nového ve světě, koukne na sportovní výsledky... babča si najde recept a zjistí, kdy jí na Nově dávají seriál... No a to je pomalu všechno...

A to je právě největší chyba. Pokud s počítačem ani tabletem ti lidé nikdy nedělali, nemůžeš jim takhle načrtávat, co na tom budou dělat. Prostě jim to zařízení dáš, naučíš je základy a oni sami se nakonec doberou k tomu, co je na tom baví, nebo k čemu jim to je užitečné. A pravděpodobně to, o čem sis myslel, že pro ně musí být super, je vůbec nebude zajímat a to, co tě vůbec nenapadlo, je naopak chytne a budou to chtít, navzdory tomu, že tobě se to třeba nelíbí.

A když to pojmeš takhle, tak je tablet extrémně svazující jednoúčelové zařízení a pokud má starý člověk investovat svoje úsilí a čas do učení se s něčím novým, já říkám, ať je to počítač, protože s tím se naučí a pak na tom zvládne naprosto všechno. Krom toho tablet je zařízení, které je tu velmi krátce a je pravděpodobné, že to je jen módní záležitost, která časem zmizí, až ji vytlačí nějaká nová módní záležitost. Naproti tomu osobní počítač je tu 30 let a jen tak nevymizí.
Majsner
Junior

Odeslat příspěvekod kejki3 7. 8. 2012 22:20

A dětem líčí babička, jak vypadala elpíčka.
Přenosné počítače rostou mnohem rychleji než stolní. A sice je spousta lidí, kteří chtějí telefon na telefonování, ale ještě víc už v něm má něco úplně jiného. Můj otec v 70 letech pohořel na myši a dvojkliku, možná by mu tablet vyhovoval víc. Kameru si taky nepořídil a s mobilem už natáčel a fotil. Ovšem SMS nechává smazat vnuka :D
Ve skutečnosti to nebyla žádná lavina, to se jen sesulo větší množství sněhu.
kejki3
Moderátor

Odeslat příspěvekod Majsner 7. 8. 2012 22:52

To že něco roste a je to IN nemá nic společného s tím, jestli je to vhodné pro 65leté důchodce. Dívej se na praktickou stránku věci, ne na to, co se líbí Tobě. To, že jsi nadšený z tabletů a dalších absolutně nerozhoduje.

A to, že 70 letý člověk pohořel na myši právě naznačuje, že s tabletem to bude ještě horší. A v 70ti má pán jedinou jistotu: mladší už nebude, čili se to určitě samo nezlepší. Navíc klávesnic a myší existuje nespočet druhů, takže si může vybrat to, co mu vyhovuje.
Majsner
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 7. 8. 2012 23:40

Já mám pocit, že problém je jinde. A to konkrétně v tom, že
Majsner píše:tablet je zařízení, které je tu velmi krátce a je pravděpodobné, že to je jen módní záležitost, která časem zmizí, až ji vytlačí nějaká nová módní záležitost. Naproti tomu osobní počítač je tu 30 let a jen tak nevymizí.

Totéž kdysi pár starých gentlemanů prohlásilo na téma žárovka vs. petrolejová lampa, víme? :)

Následně je potřeba si uvědomit, že ten důchodce, ač je mu třeba 70, je v tomhle ohledu nepopsaným listem papíru. Všechny návyky si musí vytvořit, není zvyklý na X let práce s PCčkem, a tedy mu omezení, která tablet má, nemusí vůbec vadit. Navíc bude patrně jen konzumovat obsah, ne ho vytvářet, takže se k limitům zařízení vůbec nepřiblíží.
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz

If I drink alcohol, i am alcoholic. So if I drink Fanta, am I fantastic?
The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod Majsner 7. 8. 2012 23:49

A to je to, oč mluvím. Důchodce je nepopsaným papírem, ale nebudeš ho popisovat ty, bude ho popisovat on sám tím, co ho bude bavit a o čem sám z vlastní praxe usoudí, že je mu něčím užitečné. Proto bys ho ani neměl omezovat jednoúčelovým svazujícím zařízením, ale měl bys mu dopřát maximální svobodu v tom, co všechno na tom může dělat.
Majsner
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 8. 8. 2012 02:58

Ačkoliv bych byl taky pro PC, tak u PC je dost nevýhoda, že se může dostat tam kam nemá - stačí jen maximalizovaný ovládací panely a dokážu si představit že ti bude volat s tím, že to rozbil. Tohle by to chtělo pořešit a bylo by to ideál
Tablet (pominu profi použití někde v evidenci skladu atd..) je neergonomická kejda určená tak na matlání na facebook, ale i to je prostě líp realizovatelný na PCčku. Nevím co na tom všichni vidí, vždyť všechno se dělá líp na PCčku - i to scrolování na faceboku je mi příjemnější na velkým monitoru a otáčením kolečka myši než abych někde mával rukama.
Opravdu bych je ale zkusil naučit na klasickým PCčku, protože na tabletu cokoliv dělat může být dost odrazující zážitek... Ovládání prstama se sice může zdát "přirozené" ale opak je těžkou (doslova) pravdou. Tablet se ovládá blbě (ve srovnání s myší) i mně a raději si nepředstavuju, jak se bude ovládat někomu komu se třesou ruce a je rád že je udrží ve vzduchu nad obrazovkou a ještě blbě vidí na věci pod rukama :pozor . Myš a klávesnice je momentálně nejlepší způsob ovládání PC. Dotykovej displej je dobrej u nějaký jednoúčelový věci jako třeba navigace v autě nebo tam kde se musí šetřit místem (mobil). Rozhodně to není na normální používání.

gotak píše:...
navíc vás nechápu s tou ergonomií, co je lepšího na tom sedět v kutlochu u pc než na svém křesle u tv a držet něco co má půl kila nebo si to vzít do kuchyně a pouštět si hudbu k vaření ...

Tohle je ten nejvíc mimo názor, sorry. Nemůžeš to brát ze svýho pohledu, kdy sedíš u PC, jedním uchem posloucháš k tomu rádio, na klíně máš tablet a ještě píšeš SMSku na mobilu. To oni vůbec takhle rychle nad víc věcma přemýšlet nedokážou.
Myslím si že postoj "mít PC koutek" je naprosto nejlepší, protože to bude takovej "rituál" jít si k PCčku něco udělat.

The Shitman píše:Totéž kdysi pár starých gentlemanů prohlásilo na téma žárovka vs. petrolejová lampa, víme? :)

Tyhle srovnání nesnáším. Ony jsou totiž naprosto mimo, protože to nejsou věci co se můžou vzájemně nahradit a co přináší nějaký výhody. Když už srovnávat, tak je to asi jako říkat že kulatý kolo je už starý a tak raději přijdeme s novým, revolučním pětiúhelníkovým designem. Nebo že bílý žárovky(LED, zářivky..) jsou moc mainstream, tak si budeme všude svítit zelenou. :-|
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 8. 8. 2012 04:13

Ačkoliv bych byl taky pro PC, tak u PC je dost nevýhoda, že se může dostat tam kam nemá - stačí jen maximalizovaný ovládací panely a dokážu si představit že ti bude volat s tím, že to rozbil. Tohle by to chtělo pořešit a bylo by to ideál

tohle, hadam, nemyslis vubec vazne? pokud jo, tak bys mel presedlat vedle do sekce JNP...
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oooooooooo 8. 8. 2012 07:27

muzu se celkem vklidu povazovat za pokrocileho uzivatele za tech 30 let s vypocetni technikou co bojuju,tablet jse celkem zavrhoval a jsem ted jako majitel hodně spokojenej,surfovat mne nako complu nebo notasu nenapadne uz ani omylem,ciste praconivnì použití už jenom.no a moja to je pc analfabet,i když jsem to vyřešil linuxovým distre;m co frčelo z flašky a bylo prakticky nesmrtelný tak řekněme ted když ma tablat je tak o 1000 procent spokojenější s provaděnim činnosti fb,surf,zkouknuti jednim okem filmu v kuchyni,ctěni knižky na balkoně u kafe,mrknuti na yutube u telky když ji nebaví,čtení knížky v autě.Pohoda na surfovani a mnou popisovane je absolutní,pokud to bude kupovat člověk se zkušenostma aspon kolem aplikací na daný platformě,nebo majitel ,jako já ženě ,je to o řád lepší volba než pc.jenže zde dotaz vylučuje minulou větu jinak by tu ani nebyl položen.jo a ten horror s psanim co tu kdosi zminoval zajimalo by mne co ma za zgarba,pisu prakticky uz poslepu,fakt velmi velmi presna klavesnice na dotyk,kde naopak skoncil problem pro moju s klavesnicí na notasu.jenže musite mit ICS v pripad androida,IPS panel a podivat se na ohlasy jestli panel reaguje bleskově,potom je to pohoda.Jak řikam pišu prakticky poslepu.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 8. 8. 2012 11:32

IPAD2...
Don't think you are. Know you are.
KineCZek
Přeborník roku 2010 Administrátor

Odeslat příspěvekod akira.uzai 8. 8. 2012 12:06

Můj názor:
tablet by byl lepší (pokud prarodičové nabudou mít moc roztřesené ruce) , už z důvodu instalace programů, která je na tabletu intuitivní a stejně tak následné nalezení nainstalované aplikace (netřeba si pamatovat, kdo aplikaci vytvořil jako je tomu u windows), novou verzi OS také nainstalují i sami (což u instalace windows pochybuji) a pokud bych kupoval laptop (či stolní PC) tak určitě s Linuxem (opět z důvodů snadnéhé instalace jak programů, tak nové verze os, programy jsou v nabídce členěny logicky a navíc s vysvětlením k čemu slouží)
あきらうざい
akira.uzai
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 8. 8. 2012 12:35

karlos00x píše:

tohle, hadam, nemyslis vubec vazne? pokud jo, tak bys mel presedlat vedle do sekce JNP...

Nějak tě nechápu...Já s tím problém nemám, jen vím, že lidi jsou schopní všeho - zvlášť staří :-|
Cos tím myslel?
czatlantis
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor