Dobrý den prosím o tip, jak postupovat s řešením problému. Jsem úplně bezradný. Řeším to již několikátý den a bohužel nejsem úspěšný.
Postavil jsem server s OS Windows 2008 R2 CZ, který má připojených 20x HDD S-ATA. Při práci s některými z nich vždy dojde k "zamrznutí" systému. Počítač je postaven na MB Intel DZ68BC, 3x externím řadiči SATA disků AXAGO PCIS-60 v PCI slotu a 20 disků Seagate a WD různých kapacit. Z disků jsou vytvořena softwarově RAID 5 pole (Windows), kterým jsou přiřazena písmena O, P, Q a R. Pole O složené z 5x HDD WD 2,5 TB je úplně v pohodě (připojeno k integrovanému řadiči na MB). Pole P a Q jsou z disků 5x 2TB a R z disků 4x 1,5 TB. Když kopíruji z nebo na pole P, Q nebo R, vždy po chvíli dojde k "zamrznutí" počítače, který nereaguje na nic i obraz zamrzne a lze pouze resetovat. Kopíruji-li na nich data mezi sebou, např. z P na Q, dojde k zamrznutí okamžitě. Naproti tomu po pádu systému se vždy RAID pole synchronizuje, což trvá cca 2 dny. Při této synchronizaci však počítač "nezamrzá", ačkoliv běží všechny HDD. V systémovém logu po pádu je pouze: "Ovladač PCI vrátil neplatné číslo ID pro podřízené zařízení (FFFFFFFFFFFFFFFF00)."
Také se začalo nyní stávat, že počítač nenabutuje. (Nevím zda to s tím souvisí). Při startu obrazovka zčerná, pak jede proužek se zelenými čárkami, je slyšet jak si osahává disky, pak opět obrazovka zčerná a již se nic neděje... Např. na pátý pokus nastartuje.
Ještě mě trochu zaráží, že ve Windowsím správci disků je bootovací disk C někdy uveden jako disk 2 (tedy třetí v pořadí) a někdy jako disk 4 (pátý v pořadí). Tedy, že se to mění ačkoliv se na pořítači disky nepřidávají ani "nepřepojují".
Zatím zvažuji dvě hypotézy:
1) při zatížení pole při kopírování dojde nárazově většímu proudovému odběru a jak je napájení napojeno přes několik MOLEX konektorů, dojde na konci k poklesu napájení disků pod kritickou hranici a k zamrznutí. (Zkoušel jsem měřit, napájení je 4,6-4,8 V a cca 12,3 V).
2) disky polí P, Q a R jsou připojeny přes řadiče AXAGO, zatímco O je naintegrovaném řadiči MB. Uvažuji o problému mezi řadičem AXAGO a MB.
Děkuji za radu
Petr