Zyxel P-660HN-T3A - Nejde nastavit Wifi

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Maarks 1. 8. 2011 23:36

Ahoj,

pořídil jsem si router Zyxel P-660HN-T3A - koupil jsem ho fungl nový na aukru za 350 ,- a chci pomocí něho doma zprovoznit Wifi sít, což se mi povedlo, mohu se k ní v pohodě připojit, ale internet nefunguje. Router mi totiž přiděluje docela nesmyslné IP adresy a v tom je právě problém. DHCP server mi na routeru nejde nastavit. Pokud se nepletu, měl bych na router nastavit svou IP adresu (která je pevná) maska, gateway a dns a právě určité rozmezí adres DHCP serveru, což se mi nedaří.

Internet mám domu přiveden ze střechy sít. kabelem, který jsem pochopitelně zapojil do routeru.
Ještě dodám, že router je od T-mobile s firmware verze 3.40(TSP.1)

Předem díky za rady a doufám, že můj dotaz je srozumitelný :)
Maarks
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 2. 8. 2011 07:33

Ne každé zařízení z anténou je wifi-router :D . Zyxel P-660HN-T3A je adsl modem s wifi a to je dost podstatný rozdíl.

Příště, než zase koupíš nějaký nepoužitelný krám, se s někým poraď.

Tvoje veřejná IP-adresa se v tomto zařízení nedá nikam nastavit, zařízení můžeš použít nanejvýš jako acces point (bez překladu IP-adres), tvoje veřejná IP-adresa pak musí být na počítači a DHCP server musíš zcela vypnout. Připojit můžeš jenom tolik počítačů, kolik máš od providera přiděleno IP-adres, tedy pravděpodebně jeden.
Popis užití adsl modemu jako acces pointu najdeš třeba zde: http://it.cestuji.info/wifi-router-jako-acces-point.php nebo v desítkách threadů tady na fóru.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod jendix 29. 7. 2012 23:34

Máme doma tento modem a narazil jsem na menší problém při zprovoznění sítové tiskárny. Modem jí prostě ignoruje. Koukal jsem na různá nastavení ale zatím se mi nepodařilo tiskárnu zprovoznit (jedná se konrkétně o Kyocera FS1118), stejná situace s routerem od TP-Link bezproblémově funguje.

Předem díky za rady a tipy.
jendix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 30. 7. 2012 10:53

Bavíme se o připojení přes USB nebo přes LAN? (wifi tato tiskárna myslím nemá)

pokud přes LAN: Jakou IP-adresu má ten TP-link (z výroby 192.168.1.1), jakou ten Zyxel (pokud je od O2, tak 10.0.0.138) a jakou ta tiskárna a jakou tiskový port definovaný ve Windows?

(Pokud se mění IP-adresy sítě, je nutno změnit i IP-adresu tiskárny a přeinstalovat port tiskárny ve Windows.)
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod jendix 30. 7. 2012 23:42

jedná se o lan. tiskárnu mám nastavenou naprosto identicky jako přes tp-link, tzn, správně nastevenou IP adresu, masku, výchozí gate apod... jen prostě za boha nemůžu na počítači tiskárnu zviditelnit.. podle mě je v zyxelu něco nastaveno, co tiskárnu blokuje.. jinak jsem nastavil ip adresu tiskárny natvrdo, tzn. bez dhcp.. jestli se nepletu, mělo by to tak bejt lepší..

docela mě to štve.. tiskárna už nějakej pátek leží doma a hlavní důvod proč jsme jí koupili byl právě odstup od pc a možnost tisknou z více počítačů..

napadlo mě jí taky prodat a koupit něco uživatelsky přívětívějšího.. zase až tak moc nestála, byla použitá..

moc díky za reakce
jendix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 31. 7. 2012 07:35

Pingneš ji?

Opakuji dotaz: ip-adresa tiskárny? IP-adresa počítače? Nicneříkající románové popisy typu "mám to správně" nepovažuji za odpověď.

Do firewallu Zyxelu jsi nezasahoval?
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod jendix 31. 7. 2012 08:19

S tim pingnutim si nejsem jistej, u TP-LINK jsem si určitě zkoušel a pingnul jsem jí.

Ale u toho zyxelu si nejsem jistý jestli jsem to zkoušel. Myslím že jo a nešlo to.

K IP adresám:

počítač - automaticky DHCP
tiskárna - přednastavená tak aby to odpovídalo Zyxelu - tzn. 192.168.1.20

nejsem ted doma, tiskárna je u rodičů a já jsem 500km daleko, problém je právě trochu s časem.

Firewall?
Myslíš ho úplně vypnout, nebo jen někde povolit nějaké porty (pokud to vůbec jde)

Další otázka kterou mám, když si nastavím nějaký rozsah adres - pro zyxel - jestli se nepletu říká se tomu Pool, např. v rozmení 192.168.1.100 - 192.168.1.150 - pro DHCP, předpokládám že můžu pořád přiřadit tiskárně např. 192.168.1.151

Jinak se omlouvám za romány, co se sítí týče, nejsem žádnej expert, takže to raději trochu omáčkovitě popisuju.
jendix
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 31. 7. 2012 08:23

Myslet znamená ***** vědět. Takže pingneš ji nebo ne?
Jaká je IP adresa počítače jsi stále neodpověděl.
Vladimir se ptal, jestli jsi zasahoval nějak do firewallu v Zyxelu. Na to je odpověď opět pouze ANO nebo NE.
Tiskárně můžeš přiřadit jakoukoliv IP adresu. Otázkou pak je jen to, jestli bude s danou IP adresou tiskárna dostupná. V tvém příkladě ANO.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod vladimir 31. 7. 2012 08:55

Firewall na Zyxelu: pokud si nejseš jistý, kdo na něm co nastavoval, vypni ho na zkoušku úplně.

Firewall na počítači: pokud nevíš, jak je nastavený v síti se Zyxelem, vypni ho na zkoušku úplně (pokud někdo ten počítač připojil k Zyxelu a nastavil, že se jedná o veřejnou síť, může firewall povolovat komunikaci jenom do internetu). Firewall může být součástí antivirového balíku.

Ano, ručně nastavené IP-Adresy by měly ležet mimo DHCP address pool, takže úvaha Address pool = 192.168.1.100 - 150 => přiřadit tiskárně např. 192.168.1.151 je naprosto správná.

Jsi 500 km od modemu: Pokud ty čísla bereš z manuálu, tak znova upozorňuji, že pokud byl modem náhodou dodaný společností O2, tak má IP-adresu 10.0.0.138 . Doporučuji se orientovat na místě, výpis ipconfig /all ukáže skutečné momentální nastavení síťové karty počítače.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod jendix 31. 7. 2012 22:13

moc díky.. kouknu na to snad teď o víkendu.. doufám že to rozchodím a případně se ozvu.. ;-)
jendix
Kolemjdoucí