Dobrý den,
doma mám "server" postavený na platformě Intel Atom. Mám tam nainstalovaný FreeNAS 7.2, a sdílím na něm v domácí síti data - hlavně jde o fotky. Webové stránky a email s vlastní doménou mám na nějakém předraženém hostingu. Věc se má tak, že bych chtěl všechno přesunout na ten můj server. Chci si u mého ISP nechat zřídit vlastní IP, a potom na ni přesměrovat doménu a email server, při zachování funkce NAS.
V IT jsem "mírně pokročilý ?" - Dokáži koupit , sestavit a nainstalovat stolní PC, Nastavit WiFi Router, zprovoznit zmíněný freenas server,zvládám HTML, PHP, trochu C... chtěl bych se tomu věnovat trochu víc, a cítím, že tudy je cesta, jenže s linuxovými příkazy moc kamarád nejsem, zvládám jen základy ze školy..
Jak byste to řešili vy? rozdělení domácí / venkovní sítě, jakou distribuci na server? Co všechno budu muset potřebovat udělat, nastavit, vyřešit?, atd. Co by bylo tak nejschůdnějíší?. Prosím o rady.
Vlastně.. mohl bych si udělat menší webhosting? - hostovat několik svých stránek s menší návštěvností a různými domény na tom jednom stroji s jednou IP? přesměrování portů atd, Nebo jsem mimo?
Předem děkuji moc za každou odpověď k věci.
Matěj.

.
Je mě jasné, že z "venku" nebudu tahat filmy tak rychle jako na vnitřní gigabitové síti. Jde mě fakt jenom o pár dokumentů, a přístup k PC doma, menší datové rychlosti.
- dobre delam si srandu, jde o to, ze upload je proste pomalej, s cimz se budes muset smirit.