od Vebloud 25. 9. 2012 11:09
Sorry ale aktualizace běžného menšího webu s nějákým CMSKem webu je asi tak jako výměna dílu v mopedu.
Aktualizace bankovích systémů je asi tak jako výměna dílů v lince, která ten moped výrábí, kde jednotlivá staovuště avazují a sebe, vzájemně se ovlivňují apod.
Pokud jsi webdevloper a už jsi dělal nějákou složitější aplikaci, tak víš, že je velký problém domyslet veškeré důsledky změn. Ano, v bankovních systémech pokrytých testy apod to vypadá jiak. Ale představ si to jinak. Banka má mraky systémů, postupně musí vypínat interfaci ven, aby jim nepřicházeli další požadavky na zpracování.
Nebo je přesměrují do nějáké fronty, kam se budou ukládat pro pozdější zpracování.
Pak se nechají již přijaté požadavky zpracovat, udělají se kompletní zálohy a uvědom si, kolik má banka klientů, transakcí, účtů a jaké top budou objemy dat a jak dlouho to může trvat. Pak instalace updatů, nějáký ten test jednotlivých systémů, pak test integrační, třeba při souběžném běhu starší a nové verze už v ostrých datech, kde se kontroluje, že to co mají mít stejně je opravdu stejné a pak teda ostrý start.
A to jsem si teď tu proceduru uvařil z hlavy, protožer deploy takové aplikace jsem v životě nedělal. Ale po tom co vím, co dokáže způsobit pitomý update framewroku o 20MB a 30 000 souborů mi dva dny na update bankovních systémů přijdou skoro akorát. I když určitě by to šlo vymyslet tak, aby uživatel nic nepoznal, ale to je pak hooooooodně drahý.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz