SERVIS24 - Neprofesionální služba

Freemaily, internetové služby a jiná témata

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Ventos 24. 9. 2012 08:53

Od služby jako je SERVIS24 internetové bankvnictví od České spořitelny bych očekával maximální spolehlivost a dostupnost. Bohužel realita je jiná. Nechápu jak se může stát, že služba je někdy bez jakéhokoliv upozornění absolutně nedostupná a to nejen ve večerních hodinách, ale i ve všední dny třeba v 8 hodin ráno jako teď. Po zadání www.servis24.cz prohližeč jen oznámí stránka není dostupná. Tohle bych dokázal tolerovat u nějakého amatérského webu, ale ne u internetového bankovnictví největší české banky, která si mimochdem za službu účtuje docela tučný poplatek. Není ani vyjímkou, že služba není dostupná celý víkend jelikož probíhá aktualizace. Sám se živím jako web developer a správce , ale nikdy bych si nedovolil web zákazníka odstavit na 2dny z důvodu aktualizace vždy se snažím, aby vše proběhlo pokud možno bez narušení provozu webu a když už tak na nezbytně nutnou dobu vždy s informací že stránky se aktualizují a jak dlouho to bude trvat. Pokud už dojde k výpadku serveru tak u služby jako je tato bych očekával 24/7 monitoring a okamžité řešení problému. U Servis24 mám, ale pocit, že tam všichni jdou v 17:00 domu a co se děje se službou je jim úplně ukradený. Chapu, že provoz internetového bankovnictví je z hlediska bezpečnosti náročnější než běžné weby, ale snad by provoz měli zajišťovat opravdový profesionálové, kteří vědi co dělat v každé situaci.
Ventos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wolfheart 24. 9. 2012 09:06

Nebreč nám tu a odejdi od nich. Měl jsi to udělat už dávno. :!:
Wolfheart
Junior

Odeslat příspěvekod Ventos 24. 9. 2012 09:23

To máš naprostou pravdu používám také internetové bankovnictví od MBANK a zatim jsem žádný problém nezaznamenal navíc aplikace je přehledná a funkční.
Ventos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod piErcE 24. 9. 2012 09:30

Kvalitu Servisu 24 hodnotit nebudu . Ale něco k tomu řeknu - ty si to představuješ jako hurvínek válku - ale musíš si uvědomit, že nasazení systému elektronickýbo (nebo internetovýho) bankovnictví není o zkopírování pěti souborů, jako na tvým webíčku. Takže víkendový výpadek (tim spíš, že banka o něm informuje s dostatečným předstihem) je technická nutnos a nic s tím neuděláš.
Garmin Nuvi 3490
HTC Windows Phone 8X
piErcE
Junior

Odeslat příspěvekod Nargon 24. 9. 2012 09:33

Zkusil jsem to teď v 9:30 a mě to funguje. Jsi si jistý, že je to webem a není to problém tvého poskytovatele nebo firemní sítě?
Desktop: E8400@3.645GHz, Asus P5Q-E, 4GB Ram, 1440GB HDD, Ati HD4850
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ventos 24. 9. 2012 10:11

--- piErcE
to by mi opravdu zajimalo proc je 2dny technicka nutnost ? Opravdu mi nenapada jediny duvod proc by tomu melo tak byt. Pokud se provadi aktualizace takoveto sluzby tak pred nasazenim prochazi dukladnym testovanim. Pracoval jsem ve firme kde jsme delali aktualizace a zmeny na systemu ktery pouzivalo nekolik tisic lidi a na systemu stala vyroba cele firmy takze odstavka na 2 dny nebo na nekolik hodin byla neco absolutne nemyslitelneho. Cely proces testovani probihal v nekolika fazich a posledni byla testovani s realnymi uzivateli samozrejme na testovacim serveru teprve potom kdyz aplikace prosla celym procesem tak se mohla nasadit. Navic si dobre vzpominam ze posledni odstavka byla sice oznamena dopredu ale termin absolutne nebyl dodrzen a to o vic jak 10 hodin.

-- 24. 9. 2012 10:12 --

Nargon píše:Zkusil jsem to teď v 9:30 a mě to funguje. Jsi si jistý, že je to webem a není to problém tvého poskytovatele nebo firemní sítě?

ted uz tu funguje
Ventos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 24. 9. 2012 10:14

Odstávka musí být, abys zabránil nekonzistenci dat v době překlápění databáze. Něco jiného je totiž pokud se z databáze jen čte a nebo pokud se v databázi mění obrovské množství dat každou vteřinou.

Opravdu to není ani zdaleka tak lehké, jak si to představuješ ;)
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ventos 24. 9. 2012 10:35

No na to stoprocentne nepotrebujes dva dny. Koncim tuhle diskuzi rekl jsem jen svuj nazor na spatne fungujici sluzbu a podstata toho byla ze sluzba je mimo provoz v dobe kdy ma fungovat.
Ventos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod piErcE 24. 9. 2012 10:49

ventos: to je úplně jednoduché. Ono totiž o těch víkendech se nenasatzuje jen bankovnictví, ale upgradem/updatem prochází většina systému spořitelny. To nesouvisí s testováním. Otestováno je to už dávno před tím.

Tohle není nějaký webový sevrřík s deseti skripty a jednou databází v MySQL, ale celkem složitý ekostystém, kdy mezi sebou komunikuje několik desítek vnitrobankovních systémů.
Garmin Nuvi 3490
HTC Windows Phone 8X
piErcE
Junior

Odeslat příspěvekod soban 24. 9. 2012 11:32

Mě zatím servis24 nesklamal, fungoval vždy....

Samozřejmě mám nějaké výhrady, ale ty jsou snad ke všem produktům.

Je třeba si uvědomit že spravovat systém kde je 50% klientů v republice není jen tak, jak u jiné banky která má pár klientů.

Jinak není to jediná banka, můžeš ji změnit jak nejseš spokojen, ale můžu ti říct že i u jiných bank jsou odstávky a klidně taky dva dny (z pátku na sobotu a potom ze soboty na neděly).

Jinak taky je možné že výpadek taky nemusí být na bance, ale třeba i v propojení tvého ISP.

Se mi stalo že zahraniční WWW běhaly ale české WWW pouze některé pak jsem zjistil že vypadlo propojení mezi sítěmy a můj ISP má přímou linku do německa a přes to to teklo a vracelo se do CR a pod...
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Junior

Odeslat příspěvekod Vebloud 25. 9. 2012 11:09

Sorry ale aktualizace běžného menšího webu s nějákým CMSKem webu je asi tak jako výměna dílu v mopedu.

Aktualizace bankovích systémů je asi tak jako výměna dílů v lince, která ten moped výrábí, kde jednotlivá staovuště avazují a sebe, vzájemně se ovlivňují apod.

Pokud jsi webdevloper a už jsi dělal nějákou složitější aplikaci, tak víš, že je velký problém domyslet veškeré důsledky změn. Ano, v bankovních systémech pokrytých testy apod to vypadá jiak. Ale představ si to jinak. Banka má mraky systémů, postupně musí vypínat interfaci ven, aby jim nepřicházeli další požadavky na zpracování.
Nebo je přesměrují do nějáké fronty, kam se budou ukládat pro pozdější zpracování.

Pak se nechají již přijaté požadavky zpracovat, udělají se kompletní zálohy a uvědom si, kolik má banka klientů, transakcí, účtů a jaké top budou objemy dat a jak dlouho to může trvat. Pak instalace updatů, nějáký ten test jednotlivých systémů, pak test integrační, třeba při souběžném běhu starší a nové verze už v ostrých datech, kde se kontroluje, že to co mají mít stejně je opravdu stejné a pak teda ostrý start.

A to jsem si teď tu proceduru uvařil z hlavy, protožer deploy takové aplikace jsem v životě nedělal. Ale po tom co vím, co dokáže způsobit pitomý update framewroku o 20MB a 30 000 souborů mi dva dny na update bankovních systémů přijdou skoro akorát. I když určitě by to šlo vymyslet tak, aby uživatel nic nepoznal, ale to je pak hooooooodně drahý.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.

Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
Vebloud
Moderátor

Odeslat příspěvekod piErcE 25. 9. 2012 11:23

velbloud: sice jsi možná takový deploy nedělal, ale popsal jsi ho vlastně naprosto přesně. vesměs ten update vypadá tak, že 2 - 3x za rok se dělá kompletní update všech systémů naráz - důvod je celkem přirozený - když nějaká aplikace začne nabízet nový typ produktu, tak ostatní systémy v bance musí s tímto produktem taky být schopny pracovat.

update je třeba na dva dny (a noc mezi tím), každý systém má daný přesný časový rozpis, kdy se má vypnout, kdy proběhnou zálohy, do kdy musí být nasazená, kdy musí být spuštěná, přirozeně včetně scenářů pro případ , kdy se nějaký subsystém nepovede nasadit atd.

Nasazovali jsme takhle relativně malý a nijak rozsáhlý subsystém v jedný bance (v podstatě jenom takový drobný "šolích"), nicméně člověk začal v sobotu odpoledne a skončil v neděli večer, a celou tu dobu se prakticky nezastavil.

vymyslet to tak, aby to uživatel nepoznal, je při komplikovanosti systémů prakticky nerealizovatelné. velmi často probíhá (někdy dost náročná) migrace dat, dochází ke změnám v backendových systémech banky - a udělat to "zfleku" je .. no, technicky nemožné.
Garmin Nuvi 3490
HTC Windows Phone 8X
piErcE
Junior

Odeslat příspěvekod Vebloud 25. 9. 2012 13:39

Co se týře instalace za běhu, dokážu si takové technické řešení představit. Ale vyžaduje to mít duplikátní severy, paralelní běh staré a nové verze v době nasazování a brutální podoporu na straně integračního serveru.

Vymyslet by se to dalo, Google taky nasazuje změny v Gmailu aniž by to uživatel poznal a zaznamenal výpadek. Ale vyžaduje to velké množství serverů, a hodně dobře promyšlený proces a hodně dobře udělaný návrh. Zpětně kompatibilní interfaci staré a nové verze subsystémů apod. Myslím, že vymyslet se to dá, ale prostě to bude drahý.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.

Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
Vebloud
Moderátor

Odeslat příspěvekod karlos00x 25. 9. 2012 13:47

vsechno jde kdyz se chce.
slovo nejde neexistuje.
=> je to jen o mnozstvi penez. takova banka si vlevo napise cislo kolik ji stoji vikendovej vypadek + vypadek v pondeli * pravdepodobnost problemu o vikendu a vpravo si hodi naklady na update bez vypadku + naklady na chybu pri takovem procesu * pravdepodobnost te chyby.

no a pravdepodobne dojde k tomu, ze kdo si chce zadat prikaz v sobotu je ojedinely jedinec a stejne by se mu to strhlo nejspis v pondeli takze ta ztrata za vikendovy vypadek bude relativne nizka.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vladimir 25. 9. 2012 18:04

soban píše:Mě zatím servis24 nesklamal, fungoval vždy....
Stejná zkušenost - taky vždy, když potřebuji, funguje.

Ventos: Pokud máš tak časté výpadky, zkus změnit DNS server nebo si přes tracert zjistit, kde to visí.
vladimir
Expert

Další stránka