Sestava kolem 10.000,- korun na hry

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Pravidla sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1132453
FAQ sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1131824
Doporučené sestavy: viewtopic.php?t=1131316&all=1

!!! Čtěte, než se zeptáte !!! Respektujte, nebo budou vaše vlákna zamykána !!!

Odeslat příspěvekod The Shitman 18. 8. 2012 10:38

A ventilátor na chladiči se točí, když to hlásí 0 RPM? Kam je připojený jeho kabel? Není v jiném konektoru, než má být (správně v CPU_FAN).

Disky posuň z dosahu předního ventilátoru. Chladit nepotřebují a akorát stojí v cestě vzduchu.

Ventilátory zapoj oba do sebe a následně do jednoho konektoru na desce. Možno propojit i s chladičem CPU, je to jednodušší, ale asi bych radši reguloval každé zvlášť. Funkce se nazývá Arctic PST.

Obrázek
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz

If I drink alcohol, i am alcoholic. So if I drink Fanta, am I fantastic?
The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 18. 8. 2012 11:55

Jojo, ventilátor uchladiče CPU se točí furt... A je zapojenej správně.

Tady foto ventilátoru + chladiče CPU (zapojení)
Obrázek

A tady zapojení druhýho ventilátoru:
Obrázek

Říkáš teda, propojit oba dva ventilátory a zapojit do jednoho konektoru na desce ? Koukal jsem do manuálu a měl by se nazývat CHA_FAN ?
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 18. 8. 2012 13:15

Hmmm, to zapojení ventilátoru je blbě. Samozřejmě.

Jestli máš ten manuál, tak je to tam docela hezky popsané včetně obrázků. Pokud bys zapojoval společně s CPU chladičem, tak zapojíš do CPU_FAN konektoru, pokud bez chladiče, tak do jakéhokoli jiného.

The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 18. 8. 2012 13:23

OK. Jdu si s tím zkusit pohrát :)

Mimochodem, teplota procesoru, není to moc ?

Obrázek
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod testicko 18. 8. 2012 14:17

Teplota procesoru je hodne vysoka. Mas pevne uchyceny chladic?
Intel Core i5 750 ~ Asus P7P55D ~ 8Gb ram DDRIII 1333Mhz Kingston ~ AMD Sapphire HD7770 Vapor-X OC ~ Asus Xonar DG ~ HDD 500GB Seagate ~ Fractal define R3 ~ Noctua F12 PWM ~ Corsair CX430 ~ LG IPS235P
testicko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 18. 8. 2012 14:54

Chladič CPU jsem kontroloval - je zapojenej (el. i mechanicky), sedí tam dobře, vůle žádný... Jediný co mně napadá, tak že by to nebylo máznutý tou pastou, ale to by se snad nemohlo stát... :shock: A mimochodem, utilita od Asusu ukazuje teplotu CPU 24 stupnu.

Dál jsem koukal na ty dva větráčky... Přemýšlím, jak je zapojit oba do toho jednoho konektoru na desce... V manuálu to popsaný není... Díval jsem se na kablíky který mám navíc a aní jeden nevypadal, že by se k tomuhle účelu hodil... Pak mně ještě udivila jenda věc - konektor větráčku nahoře co je napojenej do konektoru CHA_FAN má čtyři zdířky (do každé vede kablík), ale konektor na desce má jenom 3 výstupky nebo jak to nazvat...

Takhle vypadají konektory těch dvou větráčků:

Obrázek
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 19. 8. 2012 15:49

Ta teplota rozhodně není v pořádku. Opravdu je dotyk s procesorem v pohodě? Co hlásí BIOS hned po startu za teploty? Je pasiv v zátěži prohřátý?

The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 19. 8. 2012 23:09

Pátral jsem tak trochu na netu a zjistil jsem, že ten speedfan dost často ukazuje nesmysly, když to indikovalo těch 90 stupnu, tak jsem sáhnul na chladič CPU a byl studenej... Utilita od Asusu ukazovala 24 stupnu, takže tomu bych asi věřil spíš...
Tady jsem našel nějakej návod na zapojení těch ventilátorů: http://www.arctic.ac/en/support/support ... system.htm

Tak si s tím zkusím pohrát až budu doma...
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 19. 8. 2012 23:24

24°C, pokud nemáš pokojovou teplotu pod dvacítkou, je taky divných. Kdyby třicet, tak by to ještě mohlo odpovídat, takhle těžko.

Jinak ano, já si nevšiml, že jde o Speedfan. Koukl jsem se jen na teplotu jako takovou. Za ty roky na fóru už prostě filtruju, jinak to nejde.

Jinak přesně tenhle návod na zapojení jsem ti chtěl předtím poslat. Nenašel jsem ho, tak jsem vzal za vděk schématem co visí v prvním postu na téhle stránce. Díky za odkaz, archvuju ho, třeba někomu někdy pomůže.

The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 21. 8. 2012 10:03

Tak to je záhada s tou teplotou... V každým případě, když sáhnu na chladič, tak je studenej, takže teplota CPU asi vpořádku :)

Taky jsem se už dostal domů a přezapojil ty ventilátory - propojil jsem oba větráčky s chladičem CPU a všechno připojil k CPU_FAN. PC teďka vpodstatě neslyším :)

Ale nezůstal mi žádnej volnej konektor kterej bych zapojil do CHA_FAN jak zmiňují v tom návodu.

Taky jaksi nevím, ani v tom návodu to není zmíněný, kam zapojit ty žlutý kablíky. Soudě podlo toho, že sledovací nástroj Asusu mně upozorňuje, že Chassis fan 0 rpm, tak se asi jedná o kablíky který přenáší počet otáček...

Jinak CPU FAN 0 rpm už mi to přestalo hlásit... Podotýkám, že vent. CPU se točil pořád...
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 21. 8. 2012 11:30

Žlutý dvoužílový kabel nese jen informaci o otáčkách. Vůbec nemusí být zapojený.

The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod mmmjack 21. 8. 2012 11:30

A teplota je pořád 24° ? Zkoušel jsi nějaké zátěžové testy? Jestli je to teplota 5 minut po zapnutí PC tak se tomu nelze divit ...
Zkus nějaký Orthos nebo tak něco a pak řekni teplotku.

Ten žlutý právě můžeš zapojit do Cha_fan, abys věděl, kolik otáček točí ty fany zapojené do vláčku. Jelikož by ale měly být spřažené na tom CPU, tak by měly mít cca stejné točky ni?
Intel Core i3-2100 + Arctic Freezer 7 (fan F12PWM) · 8GB DDR3 · Gigabyte Radeon HD777OC · Gigabyte B75M-D3H · Fractal Design Define Mini (2xF12PWM) · Seasonic G360 · Samsung SyncMaster 225BW (16:10!)
mmmjack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod The Shitman 21. 8. 2012 11:32

Tak, to jsem teďka chtěl taky ještě napsat. Pokud se počítač ani v zátěži nebude chovat divně, asi bych ty teploty prostě neřešil.

Maximálně by ještě mohla být na vině nějaká podivná verze BIOSu. I to se občas stává. V tom případě by ale tento problém mělo víc lidí.

The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 21. 8. 2012 12:00

OK, jeden z těch žlutejch kablíků jsem zapojil do CHA_FAN a už vidím otáčky.

Ty větráčky + CPU chladič jsem zapojil takto:

Obrázek

Taky jsem stáhnul Orthos a provedl test, v zátěži šla teplota CPU a otáčky ventilátorů nahoru, dle Asusu Utility. Těch cca 26 stupňů to mělo jenom při prohližení internetu, hry jsem ještě moc nezkoušel, zatím nebyl čas :(

Obrázek
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod mmmjack 21. 8. 2012 12:27

Ještě by taky nebylo na škodu se podívat jiným nástrojem na teplotu, ať vyloučíme chybu chlazení! Např CPUID Hardware monitor.
Já teda osobně nevím, jak topí G840, ale asi moc topit nebude :)
No ale nech to běžet i víc než jen 5 minut, dej tomu alespoň půl hoďky, kdyby bylo chlazení blbě, tak se ti komp resetuje, a je to jasný. Jestli ne, tak je všecko v "pohodě".
Intel Core i3-2100 + Arctic Freezer 7 (fan F12PWM) · 8GB DDR3 · Gigabyte Radeon HD777OC · Gigabyte B75M-D3H · Fractal Design Define Mini (2xF12PWM) · Seasonic G360 · Samsung SyncMaster 225BW (16:10!)
mmmjack
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka