Úplné pasivní chlazení, i3 a integrovaná grafika, do 20000

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Pravidla sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1132453
FAQ sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1131824
Doporučené sestavy: viewtopic.php?t=1131316&all=1

!!! Čtěte, než se zeptáte !!! Respektujte, nebo budou vaše vlákna zamykána !!!

Odeslat příspěvekod GHerdan 16. 5. 2012 19:48

Zdravím místní experty na TNN a ULN, mám představu, která je, myslím, snadno realizovatelná, ovšem nejsem si jistý detaily a pokud někdo nabídne své zkušenosti, nepohrdnu jimi. Fóra jsou plná lidí, kteří by chtěli postavit něco takového, ale nenarazil jsem na nikoho, kdo by to dotáhl do konce a pochlubil se zkušenostmi...

Procesor: i3-2130 nebo i5-2400S nebo i7-2600S, záleží, jak bude vycházet celková cena. Ivy Bridge mě nepřesvědčil --- přijde mi, že ten špatně přidělaný IHS je excelentní *****ítko.
Deska: něco, co umí využít integrovanou grafiku a moc nežere, vyberu později, stejně jako paměti a SSD.
Zdroj: něco jako SilverStone SST-ST40NF 400W Nightjar series, ovšem pokud znáte něco, co má větrák a nepoužije ho, když to nebude potřeba (a může být i slabší, 400W je na tuhle sestavu jasný overkill), sem s ním. Pokud možno i levnějšího...

To vše narvu do case bez bočního, horního a dolního plechu, přikryju nějakou drátěnou sítí, aby do toho nešel hmyz a dám na vyvýšené místo, aby do toho nešel prach a lidé:-)

Kromě onoho zdroje mám otázku, jaký chladič procesoru? Někde jsem četl, že pasiv Thermalright HR-02 byl ideální, jenže teď už je k sehnání jenom jeho nástupce Thermalright HR-02 Macho, což pasiv není a na pasivní chlazení prý není dobrý. Víte o něčem lepším?

Konečná sestava by měla umět zvládnout rychlé surfování + svižný excel + programování a měla by být schopná jet nonstop, abych ji mohl používat jako nouzový server na pokusy.

Hlavní otázka zní: Půjde to? Čeho se vyvarovat?
GHerdan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod The Shitman 16. 5. 2012 19:58

Víc než i3 asi pasivně neuchladíš. Ne v zátěži a při rozumných teplotách.

Jako pasiv by bylo ideální něco velikosti D14, u ní se ale zbytečně připlácí za kvalitní ventilátory, takže co třeba Scythe Mine 2?
http://www.alza.cz/scythe-mine-2-d220358.htm

Zdroj... Pasivní Seasonicy jsou prý dobré. Se SilverStone nejsem zrovna kamarád, takže tam nevím.

Realizovatelný projekt to určitě je. Samotnému by se mi něco takového líbilo, jenže zabalené ve vzhledné bedničce, ne zamotané v drátěné síti. :))
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz

If I drink alcohol, i am alcoholic. So if I drink Fanta, am I fantastic?
The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 5. 2012 20:03

TNN jsem uz delal. Je o tom zminka (vcetne foto) v ULN rozcestniku. Cely pocitac vyzaduje specificky pristup. A do niceho jineho, nez D14, bych nesel ani omylem. A to proto, protoze narozdil od vetsiny lidi vim, zkusenost mam.

On mensi chladic procesor pasivne utahne, kdyz v bedne JE nejaky pruvan. Tady ale (u TNN reseni) pruvan NENI, takze bohuzel JE potreba i na to dvoujadro ta D14. Zvlaste pokud planujes dlouhodobou zatez, tak velmi tvrde narazis s cimkoliv mensim. Na TNN provoz ctyrjadra v dlouhodobe zatezi zapomen rovnou.

Ten Silverstone neber. Seasonic X400 tez radeji ne, 460 je elektricky kvalitnejsi zdroj a take dost mene hreje.

- - -

AD zkusenosti ... bohuzel jen malo ctes. Popsane to je dokonce u nas na foru, v teto sekci, a oznaceno jako dulezite. Protoze jsi ale liny hledat: viewtopic.php?p=7951113#p7951113

- - -

19.086,- Kc

+ kratka fotogalerie na mem Google uctu:

https://picasaweb.google.com/1130725356 ... TNNProject

- - -

V te galerii je TNN na stejnem procesorovem zakladu, jen deska je trochu jina. Celkove je tam tato konfigurace: i3 2125 + NH-D14 FANLESS // P8Z68-V LE // 8GB Kingston // 120GB Intel 510 Series // Seasonic X-460 FANLESS // Fractal R3 FANLESS.

Konkretne tato, mnou skladana sestava je v provozu ve Vidni u uzivatele Dudo321.
Don't think you are. Know you are.
KineCZek
Přeborník roku 2010 Administrátor

Odeslat příspěvekod Milanr1 16. 5. 2012 20:15

Platformu Intel nelze chladit pasivně.
K tomu bys musel použít platformu VIA nebo AMD.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod GHerdan 16. 5. 2012 20:16

Aha, díky za radu, předpokládal jsem, že když mají i3-2130 i i5-2400S shodně 65W TDP, tak že je uchladím stejným chladičem.

Jinak ty 2 kKč byl jenom takový nástřel, ono hodně záleží, co do toho dám za SSD...
GHerdan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 5. 2012 20:23

Samozrejme ze i platformu intel LZE chladit pasivne, pokud pri navrhu nekdo premysli. Viz muj nekolikrate upraveny prispevek, vcetne navrhu konkretnich, overenych komponent.

Jak rikam, tento konkretni pripad, presne tuto kombinaci CPU, skrine a chladice, MAM odzkousenou. Takze reci, zda lze, nebo nelze, bych nechal pro tentokrat stranou! Ctyrjadro by neslo, i to mam odzkousene. Ani S-kova verze ne. 90°C nepokladam za bezpecnou provozni teplotu. A v delsi zatezi jich bohuzel i 2400S v TNN setupu je schopna dosahnout.

Ono je nutno pocitat i s tim, ze pri vyssim odberu vice hreje zdroj, takze je chladic procesoru nejen ze vice tepelne zatizen, ale je i "omyvan" vyrazne teplejsim vzduchem, coz v kombinaci neni moc dobre.
KineCZek

Odeslat příspěvekod GHerdan 16. 5. 2012 20:40

Původně jsem plánoval, že to bude obráceně, tedy procák pod zdrojem, páč ten přeci jen snese větší teploty a přitom topí víc. Ideální by bylo, aby byly vedle sebe, ale to by bylo (na mě) moc bastlení...
Otázka na Milana --- vždycky mi při čtení testů přišlo, že AMD je na tom s poměrem výpočetní výkon / wat hůř než Intel (a konkuruje spíš cenou). On je nějaký procesor AMD, o kterém to neplatí?
GHerdan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 16. 5. 2012 20:49

Milan ... neverim tomu, ze dosahne typickych ±40°C v intenzivnim dlohodobem loadu na Valencii a Suzuka neprojde.

// To zalezi na konkretni situaci. Pokud budes porovnavat Xeon E7 8/16 - 10/20 s nabidkou Opteron 12/16, budes pri EVD kombinaci (2 - 4+TB RAM + EVArray), pote budou Opterony vychazet nepomerne lepe per blade rack. Vezmes-li ale FX-8150 a postavis ho proti i7-2600k v primeru herni sestavy, bude i7-2600k vyrazne lepsim procesorem. Generalizovat se nevyplaci. V dokonalem svete multitaskingu to bude vypadat jinak. Suzuka by byla dobrou volbou uz jen proto, ze neni dostupna se zmetkem, ktery bude grilovat cpu ve vlastni stave.
V historii mel moderator za ukol udrzovat poradek, vecnost a tematickou cistotu na forech. Dnes slouzi vylucne k tomu, aby kazdy kun, ktery zabloudi do staje byl radne vykartacovan, okovan, nakrmen a byl mu zalozen opatrovnicky fond.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 5. 2012 21:44

GHerdan: Vymyslis a placas (s prominutim) hlouposti. Otazka zni, proc to delas a zda vubec o tu radu stojis, nebo zda tady marnim svuj cas, ktery bych mohl vyuzit i jinak. Jak sam vidis, popisuji realnou praxi, nikoliv teoreticke uvahy. TNN sestav jsem slozil vicero, s ruznym HW, nektere nakonec nebyly TNN, protoze se to neuchladilo. Proto se Te snazim usmernit tim smerem, ktery vim, ze je schudny. Protoze jsem myslel, ze staci, kdyz namisto Tebe narazili a chyby vychytali jini.

Pokud se chces stat sam sobe testerem, staci rict a ja Te "mentorovat" prestanu. :))

AD AMD: Milan proste ma AMD radsi. Ale hlavne po strance spotreby (a nutnosti chlazeni) je na tom AMD s Bulldozerem tak spatne, ze nemohu doporucit. TNN se na BD neda.

- - -

PS: Doufam, ze muj post nevezmes nijak spatne, neni totiz nijak spatne minen.
KineCZek

Odeslat příspěvekod GHerdan 16. 5. 2012 22:04

Jo, máš pravdu, ta sestava, na kterou odkazuješ, vlastně naprosto přesně splňuje mé představy, takže není co řešit, díky za ni, příští týden se do toho pustím.
GHerdan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 5. 2012 23:17

Hlavne ten zdroj nahore byt nemuze. Zespoda (dno) ma plech, ne diru. Diru ma nahore a nad sebou musi mit minimalne 20cm pro odchod tepleho vzduchu.

A mnohem vic, nez zdroj, se hreje procesor. Opravdu. CPU bude mit 70C bezne, zatimco zdroj ma (i uvnitr te krabice, primo na pasivech) okolo 50max. (Osobne mereno infra teplomerem...)
KineCZek

Odeslat příspěvekod kokomil 17. 5. 2012 00:34

Kine jedna otázka ne přímo k téhle sestavě ale ze zvědavosti. Proč i do TNN sestavy doporučuješ odhlučněnej fractal r3 za 2,5k? Chápu jeho genialitu do běžných sestav, natož pak do (u)ln, ale do tnn sestavy bych čekal cokoliv co nejvíc děrovanýho co danou sestavu udrží pohromadě. Díky za odpověď.
kokomil
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 5. 2012 02:41

Zkracene: Protoze fyzika?

- - -

Zdlouhave: Napred trocha te fyziky (cca z6. tridy zakladni skoly): Co dela teply vzduch? A proto ... cemu tak myslis, ze pomuze bedna, ktera ma predni panel z kraliciho pletiva a v bocnici pozici na ctyri 120mm, nebo 1x 240mm vetrak, kdyz STROP ma z jednoho kusu plechu? No ano ... jedine tak usmazeni pasivne chlazenych vnitrnosti! Teplo totoz STOUPA VZHURU, kde ve Fractalu mas primo nad chladicek procesoru co? Dve diry. A primo pod nim co? No ano, dve jine diry, kudy se vzduch dostane odspoda dovnitr - chladny.

Lidicky, premyslejte trochu... Aspon trochu. :))

PS: Kdybys mel R3 nekdy v ruce, nebo si prosel tu galerii fotek, kterou jsem postoval, nejspis by ses neptal. Kazdopadne jde o skrin s perforovanym stropem, dnem, pod CPU chladicem s preforaci v bocnici. Vzduch tudy tedy proudi sam. Narozdil od skrine se stropem bez perforaci.

A jeste jedno BTW: Fractalka je sama o sobe kvalitni, bytelna. Material je trosicku jiny, nez u papirovek typu Elite, Centurion, atd. Precijen 11,5kg je vymluvny argument.
KineCZek

Odeslat příspěvekod Baki 17. 5. 2012 09:29

Jasně, chápu proč R3, ale nestačila bohatě CM 371?
Canon: 5D MKII+BG | 5D | 85 1.8 | 28 2.8 | 430EXII | Sigma 50 1.4 |
Intel x3440, 12GB Ram, 120+60GB SSD, 3TB
MBP Late 2011 15" - i7, 16GB Ram, 256GB SSD, 500GB HDD
Baki
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 5. 2012 09:50

Vyzkousej a pak mi to sam napises, proc ne. Ale protoze nepredpokladam, ze bys zkousel, napisu to za Tebe:

Mene mista uvnitr (rychleji se vyhreje), horsi perforace (mensi a hure resene). To da v souctu par stupnu nahoru a uz tak nema procesor problem dosahovat 75°C. Fakt si to napred zkuste.

Pokud je rozpocet na R3, proc zbytecne brat horsi kvalitu?
KineCZek

Další stránka