Prosim o pomoc - ULN, do 30tis, hlavne FOTO&VIDEO + prace

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Pravidla sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1132453
FAQ sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1131824
Doporučené sestavy: viewtopic.php?t=1131316&all=1

!!! Čtěte, než se zeptáte !!! Respektujte, nebo budou vaše vlákna zamykána !!!

Odeslat příspěvekod emdo 18. 5. 2012 14:35

Zdravim zdejsi odborniky, protoze jsem dnes uz v prehledu PC komponentu lehce mimo, rad bych poprosil zdejsi komunitu o pomoc s vybranim ultra tiche sestavy na praci, editace foto a HD videa.

Protoze sestava bude v loznici, musi byt co nejtissi.... Take pred nejzhavejsimi novinkami preferuju treba trosku starsi, ale hlavne proverene a stabilni reseni (napr. Sandy Bridge vs. nove Ivy Bridge procesory), co se nebude **** vlivem nedostatecneho testovani vyrobce a co nejrychlejsimu uvedeni na trh.

Podle pozitivnich referenci ostatnich mam hrube predvybrane tyto komponenty:

Skrin: Fractal Design (big tower)
Vetraky na procesoru a skrini: Noctua (Noctua NH-D14, Noctua NF-S12B ULN, Noctua NF-P12-1300)
Zdroj: Seasonic X-660 Gold
Procesor: i7 2600K Sandy Bridge (alternativne novy 3770K Ivy Bridge)
Deska: Nevim, rad bych neco od Gigabyte (ne Asus)
Pameti: Nevim, doporucte, min. 8GB, spis ale 16GB...
Disky: Nevim, co nejspolehlivejsi a nejrychlejsi, laicky koukam na Intel SSD 120GB + nejaky 1TB od Seagate
Grafika: Nevim, preferuji nVidia, napr. Gigabyte GTX570, rad bych, aby ji aktivne vyuzivali Photoshop ci Adobe Premiere (myslim, ze tomu Adobe rika Mercury Playback Engine nebo tak nejak).

Diky za jakekoliv korekce a spravnejsi nasmerovani :-).
emdo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod skype 18. 5. 2012 14:53

Rozpocet je OK na klasicky tichou sestavu, ale na ULN by to chtelo aspon 40tisic.

Odeslat příspěvekod Matysek 18. 5. 2012 14:54

Strucne:
- Jake LCD? ... 10bit NEC/Eizo nebo vykopavka za 3000 ... to je rozdil
- Pro zabavu, pro praci, jaky objem, co konkretne
- Define XL ... tezko, R3 na ULN dostanes
- s2011 > s1155 byt je i7-2600k velmi dobrym kompromisem, uznavam
- RAM ... 16GB je na PPro proste malo, pokud k tomu pojede jeste neco
- HDD potrebujes minimalne 2, optimalne 4ks SSD OS, SSD cache/temp, a pote klasickou plotnu
- CUDA, CUDA a skoncis u Quadro
- Asus ne? ... proc?

http://goo.gl/DQbb1
http://goo.gl/ifXlG
http://goo.gl/rjKSb
http://goo.gl/T9sCd
V historii mel moderator za ukol udrzovat poradek, vecnost a tematickou cistotu na forech. Dnes slouzi vylucne k tomu, aby kazdy kun, ktery zabloudi do staje byl radne vykartacovan, okovan, nakrmen a byl mu zalozen opatrovnicky fond.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod emdo 18. 5. 2012 17:00

skype: Tak to bude "klasicky ticha sestava", 40litru nedam. :-)

Matysek:
- Nezacinam, uz foto/video nejake roky aktivne delam. Tudiz napr. LCD mam uz spickovy, disky uz taky nejaky mam... Jen stavajici PC na posledni produkty od Adobu uz nejak nestaci.
- tj. PC pro "pracovni zabavu", foto/video amater, ale nadseny :-)
- Gigabyte GTX570 by CUDA snad uz podporovat mela, je primo ze stranek Adobu u Premiery.
- 16GB je malo? Podle ceho soudis? Ja si myslim, ze staci v pohode...
- s Asusem mam dlouholete a mnohonasobne spatne zkusenosti, co se spolehlivosti a poruchovosti tyce. Vykonove spicka, ale neustale problemy.... Netreba dal rozebirat, proste nic od Asusu si urcite nekoupim.
- nerozumim: "Define XL ... tezko, R3 na ULN dostanes"
emdo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alfah4ns 18. 5. 2012 17:36

jenže neprofi karty umí max. 8bit.
Pokud máš profi LCD s 10bit vstupem, potřebuješ profi grafiku.
Vzhledem ke CUDA tedy Quadro.
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod Matysek 18. 5. 2012 17:42

Prozatim Ti odpovim jen na dve otazky:
- Protoze Define XL obsahuje smecku 140 + 180mm fanu a nevim, ze by existoval vylozene ULN fan mimo 120mm velikost.
- Rozdil mezi Quadro/FirePro a beznou GTXxxx/HDxxxx je zejma v tom, ze dokazi s profi LCD xVA/x-IPS 10bit na kanal, coz u multimedialni VGA, byt s podporou CUDA, pripadne Streamu nikdy nedosahnes. Proto jsem se ptal na panel.

Zbytek necham byt, odpoledne si najdu cas,

//
- 16GB RAM je nekdy malo. Budu-li mit aktivni mapove podklady, grafiku, browser, souradnice, efekt, svizne PP a neco navic ... cache, pote bude RAM pomerne malo. Ale to je muj pohled na celou vec, tedy kdyz pominu samotnou rozezranost a je-li pritomen rusici prvek s kotlikem caje, esteticky nabitymi casticemi a vybavena vlastni zidli a ponozkama. Sem dej tohle, ukaz tohle, ne skoc sem, tak ne sem, a jak to bude vypadat, ne tohle ... proc je to tak pomale. Ja jen vim, ze poradne zatopi i7-2600k @4.7GHz supplovane 32GB RAM - to jeste nebyla trhu s2011 a pak, je to spis obyc. domaci pocitadlo, sice na P8P67WS-R, ale ta je tam kvuli maximalne stabilnimu pojeti, TPM a eth. Presvedcovat Te ale nebudu, sam vis, kolik potrebujes. Ja si myslel, ze 16GB musi stacit, ale komfort 32GB za to stal.
- Asus ... kdyz budu hodne kriticky, garantuji Ti, ze ani jeden MB osazeny zmetkem RTL, coz je specialitka treba GB/levnejsich Asus, neprojde. Na net proc ne, na sitovou praci nikdy. Nemluve o tom, ze si nechutne ukrajuje z vykonu CPU. Vymlouvat Ti to nebudu. Pokud bys volil s2011 ... upozornim Te, ze Gigabyte nenabizi jediny slusny MB. UD3 - UD5 kvalitou a OC pojetim nevynikaji, UD7 ne spis vtip. Zbyva tedy Asus/Intel. C602 chtit nebudes.
- SSD bych pouzil dva OCZ Octane/Synapse S2 60GB veskera dyn. (cache, swap, temp, app_cache, app_temp, usr, ...) a druhy budto ciste OS (nevim co mas doma za HDD, NAS, .. a co chces pouzit), rekneme Intel 330/320/520 60GB, nebo vetsi 80 - 120 budto Intel 330 nebo Crucial M4. Muzes pouzit i jine, mensi ci vetsi. Zalezi jak moc jsi ochotny to ladit.
Nechces-li, tak proste vem jednu 120GB cokoliv a mas klid. Treba Intel 320.
- VGA ... az podle pozadavku LCD. Accelero na Quadro dostanes.
Jednak mi nefunguje Alfa, na ktere ja stejne postradam x veci, ale hlavne proto, ze je asi zbytecne neco sestavovat, kdyz tu pred nedavnem bylo neco podobneho:
http://goo.gl/9wBXl
http://goo.gl/9MNnf
http://goo.gl/Ggoeu
... a hlavne ja bych se neumel vejit do limitu s ULN. Proste to neumim, protoze se divam na veci uplne jinak. Tim jsem tu znamy a pokazde delam takove dablova advokata. Nebudu ani tvrdit, ze jsou nezbytne NF-S12B ULN zregulovane nekam k ~250rpm, kdyz mi je treba "prerve" 140tkove FLX s ~500rpm nebo dvojice P12-1300 na Acceleru. Ale to je muj pohled na pomer hluk/teploty. Kineczek nebo kdokoliv jiny by treba nesouhlasil. Gigabyte lze pomerne lepe regulovat, resp. si vice rozumi se SF. GTX 580 bylo mozne provozovat s Accelerem a Noctua 903/4400 1.15V ~15%OC (~500 - 1300rpm) pod parou ~60 - 62°C. Zalezi jen na Tobe, kolik pustis a za jakych teplot. Jak na tom budes konkretne s GTX570 nevim.
V historii mel moderator za ukol udrzovat poradek, vecnost a tematickou cistotu na forech. Dnes slouzi vylucne k tomu, aby kazdy kun, ktery zabloudi do staje byl radne vykartacovan, okovan, nakrmen a byl mu zalozen opatrovnicky fond.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod emdo 18. 5. 2012 22:41

Matysek: Diky za obsahlou odpoved :-)

Podivej, naprosto si vazim tve snahy doporucit seriozne vyvazenou sestavu s minimem kompromisu... a chapu, ze do 30tis. to urcite idealne nejde. Musime tedy ubrat... mozna jsem svy pozadavky nenapsal presne, zkusim to ted: Rad bych sestavil do 30tis. co mozna nejtissi a nejvhodnejsi sestavu pro AMATERSKE zpracovavani fotek a videa v Photoshopu a Premiere. Vim dobre, ze s timto financnim limitem nejdou udelat zazraky, ale presto pojdme zkusit postavit co nejtissiho a nejvhodnejsiho pujde.

- monitor mam EIZO SX2462
- OK, misto Gigabyte ted pojdme radeji do Intelu (ad zakl. deska)
- co se grafiky tyce, do quadra nejdu, proste ty prachy za to nedam. I kdyz bych si samozrejme hrozne rad uzil slastne rychle renderovani videa, tolik toho zase fakt nedelam... Dulezite je taky zminit, ze video je pro me sekundarni zalezitost, primarne delam a zpracovavam fotky
- ad SSD: ano, vezmu jednu 120GB, treba ten Intel 320.

Pomohl bys mi prosimte tedy neco konkretniho & rozumneho navrhnout?

Jinak pochopil jsem, ze zde nekteri i nabizite velmi peclive sestaveni konecne sestavy (ty, Kineczek?)?? Urcite bych dal prednost peclivemu sestaveni od "nadsence" vaseho typu nez od otravenych zamestnancu nejakeho znameho velkoobchodu :-)
emdo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 18. 5. 2012 22:51

Quadro/FirePro bys mohl pouzit i zakladni, za velmi nizkou cenu, protoze podstatne na nem je to graficke podani barev, ktere Ti nabizi Eizo. GPU zpracovani videa je az druhorade. Primarni by pro Tebe melo byt prave on graficke podani barev.

Ja nenabizim nic, jednak to neni goegraficky mozne a hlavne se vyhybam SOHO jako cert kriz :)
Dnes si navecer cas asi nenajdeu, zitra behem dne. Nejspise se ale chytne nekdo jiny.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod emdo 18. 5. 2012 23:15

Matysek: OK... :-) Jinak vubec nespecham, ale budu rad, kdyz si najdes cas treba i za tyden, stojim o tvuj nazor & navrh.

Cemu, ze se to vyhybas a proc, co je to "SOHO"...? Jsem uz starsi kousek, ty novy slangy jdou mimo me... ;-]
emdo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 18. 5. 2012 23:37

SOHO

jde o to že Matysek žije trošku jinde, jak geograficky tak v IT sféře ;)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Moderátor

Odeslat příspěvekod Matysek 18. 5. 2012 23:52

Small Office Home Office

To je technicky resitelne, horsi je ale mysleni:
... slunce, pisek plaze, lehatko, knizka, slany vlhky vzduch a krik racku a dalsi haveti, kterou podle revu rozpoznalvas. Ja bych to popsal jako peklo, protoze se i ThinkPad prehriva, opatlavaji te nejakym sajrajtem, vlkhost a ten hnusnej pisek nesvedci chlazeni. Kdyz si najdes konecne nakej strom, kde chytnes wifinu/3g, tak te stejne vyzene. Si pripadas jako natocenej procak v boxu a porad tam chodi divny lidi, kteri na tebe cumi, kdyz se snazis chytit wifinu. No proste peklo. No do toho mas pozorovat zapad slunce a padajici hvezdy, coz je z hlediska fyziky uplna blbost ale to pricmoudle stvoreni s pripeklou prckou to nechape... a kdyz podlehnes, tak si muzes poridit leasing na 9 mesicu a 18 let.
... zarivky, stabilni vlhkost bezprasneho prostredi, lehatko, ThinkPad a ten krasny zvuk vsech naslapanych 18 rackovych skrini, kdy se podle toho libezneho zvuku naucis rozpoznavat sve masinky a bezpecene poznas, kterou masinku nebo pole obtezuje horda sitovych opic.
Matysek je k lidem velmi nevhodne zviratko. Vazne, ja se k lidem nehodim, ja si radeji ziju ve svem svete relacnich databazi a jsem spokojen. Cloveci vycvik, pochodovy vycvik, lavickovy vycvik, romanticky vycvik. Porad nejaka clovecina a to te jeste nehravaji jak ze spani brblas "zku*** syntaxe".A taky jsi pastelkar, diky kterym se vsechno dela graficke namisto shellu. Nic ve zlem :))

Omlouvam se za OT, proste mam vysmato.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 19. 5. 2012 00:05

:tleskani :lol: moc hezky napsané, kdybych měl klobouk smeknu :tleskani
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Moderátor

Odeslat příspěvekod The Shitman 19. 5. 2012 00:16

Úžasná pohádka na dobrou noc. Skvěle, Matýsku. :lol:

If I drink alcohol, i am alcoholic. So if I drink Fanta, am I fantastic?
The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod Matysek 19. 5. 2012 19:27

Priste si dame v ramci vycviku O princezne triapulce, cernokneznikovi95 a spolecenstvu tri klaves. Alespon nemate uterky na mlaceni.

Jeste se zeptam:
- jak moc to se stabilitou myslis vazne
- co presne potrebujes a jak pripojit. S usb3 pocitam, ovsem 1394a, com, ctecku, eSata ...
- budes vyuzivat NAS, pripojovat externi disky, pridavat zvukovku, strihovou kartu, tuner, ...
- budouci upgrade

Popravde asi hodinu jsem projizdel ruzne moznosti, jak by se hodilo i levnejsi FirePro (kvuli fotkam ... je skoda nevyuzit moznosti Eiza. Bral jsem v uvahu i moznost Accelera), jestli volit SSD + Cache SSD + plotnu, nebo pomerovat kombinaci SSD + plotna, s vyssim vykonem cpu, ULN nebo LN a FirePro. Budto mi vyslo neco, co bych ja osobne nechtel, nebo jsem skoncil u Asus P8B WS, pripadne na Tyanu/SuperMicro + FirePro .... pak mi doslo, ze Asus nechces, nutit Te do ni nebudu a jit na Tebe s Tyan/SuperMicro se mi zdalo prilis, uz kvuli tomu, ze ten neposkytne zadne moznosti a tez jsem bral v uvahu, ze bys mesl problem najit nekoho, kdo by Ti to postal. Na skopiciny se Speedfanem zrovna delane nejsou. I tak to bylo uz pres rozpocet. Z77 a Ivy Bridge jsem zatim ulozil k ledu. Zustal mi jen Xeon E3 a i7-2600k (Hyper Threading). Xeon stabilita, i7-2600k vykon. Upravena ULN z FAQ by se vesla i do rozpoctu v rozumnem pomeru. Pockat jeste na odpved a pote nahodim ony mnou vytvorene navrhy. Predpokladam, ze si nevyberes a skoncime u upravy sestavy z FAQ.

Nerikam, ze Tvou nechut k Asus uplne chapu, ovsem rozumim Ti. Ja se take vyhybam vsemu, co nese oznaceni RTL a nikdo mi to nevymluvi. Pravda, umim si to obhajit. U Gigabyte jsem proste nebyl schopny vybrat MB na s1155, ktery bych volil v pripade maximalni stability, tudiz Xeonu. S i7-2600k, nebo Ivy Bridge se situace meni. Zastavim se navecer.

// Kin ... Jisteze ma, prave proto se snazim najit chladic, ktery napasuje nejlevnejsi 10bit PNY Quadro, protoze Q2000 do rozpoctu nedas. Asi by to slo chladit i pasivne, preci jen to ma jen 32W max. Zatim nic davat nebudu, dokud si neoverim, jestli tam dam Zalmana, nebo treba Mono.
Naposledy upravil Matysek dne 20. 5. 2012 00:52, celkově upraveno 2
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 19. 5. 2012 19:57

Ja jsem do pondelka mimo. Nekteri si mozna uz vsimli. Zkuste se alespon trochu drzet topicu.

BTW: Hlavni vyhoda Quadro = 10bit barvy, coz je hlavni a nejvetsi vyhoda pro praci s FTOTGRAFIEMI. Jsem uplne mimo civilizaci, je tu jen GPRS, a to jeste na metrovou antenu a se dvema carkami signalu. Na odkaz monitoru jsem tedy neklikal, ma to 10bit?
Don't think you are. Know you are.
KineCZek
Přeborník roku 2010 Administrátor

Další stránka