Kancl PC do 20tis., neULN, vč. W7 a OFFICE

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Pravidla sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1132453
FAQ sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1131824
Doporučené sestavy: viewtopic.php?t=1131316&all=1

!!! Čtěte, než se zeptáte !!! Respektujte, nebo budou vaše vlákna zamykána !!!

Odeslat příspěvekod Nivelle 24. 5. 2012 09:14

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI - nemusí být ULN, ale tichý být může, v rámci možností.
UCEL PORIZENI SESTAVY - kancelarska prace (Office, firemní IS)
FINANCNI LIMIT - do 20 tis
OPERACNI SYSTEM - je třeba koupit
OFFICE - je potřeba (Word, Excel, outlook)
SESTAVITE SI PC SAMI? Ne
BUDETE TAKTOVAT? Ne
MONITOR? má být v ceně
PERIFERIE, NEBO JEN HOLA BEDNA? -myš, klávesnici (usb stačí, je s tím míň práce, kdo má hlídat baterky...), externí disk s on-the-fly backupem (něco jako Memeo backup, tj. uložím a zavřu soubor, ihned se synchronizuje na externí disk).

Zdravím,

Pc je pro kolegyně, které půl dne běhají po skladu a pak klapou do PC. Nepouštějí si tam filmy, hudbu, je to opravdu pro pracovní použití. Zároveň nepotřebují příliš mnoho prostoru na HDD - po 0,5TB na HDD i externím disku by mohlo stačit, ale pokud je cenový rozdíl ne zase tak velký, většímu objemu se nebráním. SSD by jim taky mohlo práci ulehčit.

Od našeho obvyklého dodavatele jsem dostal nabídku za 25 tis. (bez monitoru)

HP 6200 MT - záruka 3r. (3-3-3) QN087AW#AKB
i5-2500, 4 GB RAM, 500 GB HDD, Win7 Pro 64bit
MS Office Home and Business CZ OEM PKC
Ext. HDD WD Essential 1 TB, 3,5”, 7200 ot.
USB2.0, 3.0, WD SmartWare - backup software

PC bude sloužit minimálně 5 let.

Díky za rady.

R.
Nivelle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karlos00x 24. 5. 2012 10:02

imho chce proste na to be vydelat jinak by ti nenabizel nesmysl s i5.

ja bych to z placu frknu na G530 nebo G620, frknul bych tam 80GB intel 320 a bude to levnejsi a lepe odpovidajici pozadavkum. Pri dnesnich cenach bych se asi ani nezamyslel a vzal 8GB pokud lze jednoduse - w7 s pameti umi dobre pracovat takze v kombinaci s SSD ani nepoznas, ze mas relativne slaby CPU (relativne slaby = na praci co popisuje VICE NEZ DOSTATECNY. ta i5 je vyslovene do herniho kompu).
tadyhle mas pekny navrh:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000001DOE za 11000,-
prikup SSD ( 3400,- ), prikup zrovna 4GB RAM ( 500,- ) kdyz se v tom bude nekdo vrtat, prikup office ( 4900,- )
= 20 000,- vc DPH za mnohem VYVAZENEJSI sestavu s paradnim SSD(tedy z uzivatelskeho pohledu na beznou praci bude vyrazne rychlejsi nez navrhovana s i5)!

V takovem stavu mas 120GB SSD + 500GB HDD tak nevim jestli ho treba vyndat do ramecku nebo jestli se spokojis s klonovanim uvnitr bedny
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 24. 5. 2012 10:53

jak říká kolega, i5 je jako kanon na vrabce v pracovním PC. za 20kKč se Da poskládat i LN.
Python.p
Moderátor

Odeslat příspěvekod karlos00x 24. 5. 2012 11:44

python: tady skladacka nehrozi. dell/hp/lenovo s NBD zarukou na 3 roky evidentne nutnosti
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 24. 5. 2012 11:50

Jasný, já na link nekoukal ( byl jsem na founu), ale ono tohle dokáže být taky slušně tiché, co máme ve škole Delly, od těch ouřednickejch až po WKS tak jsou až nečekaně tiché
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
Python.p
Moderátor

Odeslat příspěvekod The Shitman 24. 5. 2012 11:54

Takže něco takového + vyřešit zálohování? http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... 3Z01152R01

Bez SSD bychom byli v limitu.

If I drink alcohol, i am alcoholic. So if I drink Fanta, am I fantastic?
The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod Matysek 24. 5. 2012 12:00

Fujitsu Esprimo P400 ... tuhle volbu doporucim ja. Otevrit HP to je zazitek na cely zivot.
V historii mel moderator za ukol udrzovat poradek, vecnost a tematickou cistotu na forech. Dnes slouzi vylucne k tomu, aby kazdy kun, ktery zabloudi do staje byl radne vykartacovan, okovan, nakrmen a byl mu zalozen opatrovnicky fond.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 24. 5. 2012 12:01

Matysek: máš fotky? nebo jsi byl tak v šoku že to nešlo... :D
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Moderátor

Odeslat příspěvekod Matysek 24. 5. 2012 12:35

Mimochodem, porad nevidim LCD, ktere ma byt soucasti.

# edit
- LCD musi byt tez s on-site?
PC on-site / LCD on-site http://goo.gl/yXYTO
PC on-site http://goo.gl/tHnq4 + libovolne LCD
USB zalohovani proc ne, ovsem doporucil bych spise NAS mimo pocitadlo, automatizovane a v raidu. Klidne i jako mountovatelny disk.
Fujitsi Calvin bys mohl v 2x1TB vejit, tedy pokud nechces on-site LCD. Pise IS ... co konkretne.

Python: Uchylka, kdy jsem fotil kazdej tistak zezadu uz nejak presla a dalsi eroticky zazitek s olejicky a mazlenim ve jmenu Noctua jen proto, aby fosna zacla pistet nemusim. Nerika mi to pane, vysli mi ve vsem vstric, vcetne rozpoctu za presazeni. Nemam pravo to ventilovat nebo kritizovat. Jina volba stejne nebyla.
V historii mel moderator za ukol udrzovat poradek, vecnost a tematickou cistotu na forech. Dnes slouzi vylucne k tomu, aby kazdy kun, ktery zabloudi do staje byl radne vykartacovan, okovan, nakrmen a byl mu zalozen opatrovnicky fond.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Nivelle 24. 5. 2012 14:45

Tak, on-site a nbd být nemusí, ty tam snad přihodil kvůli ceně. Delší záruka by mohla být, ale za rozumnou cenu.

Co se týče disku - měl jsem na mysli 500gb hdd uvnitř a druhý externí venku. Anebo vlastně můžou být oba uvnitř - jsem zblblý z nb. U Pc se to může zálohovat uvnitř bedny. Hlavně, aby to byly 2 disky - kdyby jeden odešel (jako mně loni), aby data zůstala. SSD jen na běh systému, ne na data.

The Shitmat - to vypadá dobře. je tam i LCD... A když to HP nebudu otevrat, tak mi bude fungovat, anebo to bylo od Matyska myšleno jako "nekvalitní krám"? Protože pokud tam je jen chaos, tak by to nemělo vadit...
Nivelle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod The Shitman 24. 5. 2012 15:01

Já dovnitř toho počítače nikdy nelezl. Objednával se strýcovi do pracovny, ale už je mimo můj dosah. Panovala s ním ale spokojenost, nedoslechl jsem se o opravě ani ničem podobném.

Na druhou stranu... Matýsek se v téhle oblasti trhu pohybuje lépe, než já, takže dej spíš na něj. Pokud říká, že FS bude lepší, tak asi bude lepší. Jen ať se s námi podělí o zkušenosti. :)

PS: Zálohoval bych externě. Pokud by odešel třeba zdroj, tak záloha na druhý interní disk Ti nepomůže. Může je odpálit oba. Ideálně NAS, nebo alespoň ten externí HDD a připojovat jen po dobu zálohy.

If I drink alcohol, i am alcoholic. So if I drink Fanta, am I fantastic?
The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod Matysek 24. 5. 2012 22:22

Vyhoda znackovych sestav je takova, ze i za cenu ne az tak kvalitnich komponent maji on-site NDB = druhy den budes mit opraveno, at se tomu stane cokoliv. Pokud je Ti jedno, ze budes reklamovat .... tyden, dva ... nebo take dele, pripadne Ti po dvou trech letech oznami, ze se tohle uz nevyrabi a nemaji moznost Ti to vymenit (OEM licence zaniknou), pak je pro Tebe vhodna i skladacka. Druhou moznosti by byl Autocont - vadny dil druhy den v poste, vymenis sam po dobu zaruky. Nedotknutelne zasoby drzi az 5 let - treba uz se to zmenilo.

U znackovych sestav najdes i omezeni, pro pripadny upgrade. Nikdo Ti nezaruci, ze prikoupena RAM bude fungovat apod. To jsou sestavy, ktere fuunguji v ucelenem stavu a do nich se nesaha. Skladacku postavis levneji a vejdes se i NAS do rozpoctu. Chces-li mit jistotu, ze budes mit 5 let klid, pote mas volbu snadnou HP-Dell-Fujitsu ... a prikoupit on-site na 3/4/5 let. Jsi bez starosti a u Tebe by mela byt primarni spolehlivost, coz zajisti jedine on-site bez ohledu na kvalitu vyrobku. Rozflaka se totiz uplne vsechno a vzdy v okamziku, kdy to nejmene potrebujes. Bonus v podobe sluzeb, disk vzdy zustava (automaticky u MDD + sifrovani) atd. jsou vzdy prinosnejsi.

Zalohy drz vzdy mimo dosah uzivatele a pocitace, jinak to nejsou zalohy. Ano, tez jsem stavel case na Fujitsu/Autocont a daval tam raidove pole r1 (to neni zaloha, tu musis resit tak jako tak) - HighPoint RR 16xx a WD/Seagate raid edice HDD, pouzival jsem MDD verze Fujitsu (coz je uplne jina verze) a PSU zkrat byl i jisteny rozvodnym PCB, ale za to vsechno platis. NAS je mnohem efektivnejsi a klidne ho kombinuj s externim diskem a DvD-RAM. Ty nemas povinnost drzet zalohy 30let, mas je pro sebe. Sedni si k tomu, rozmysli si to a pak muzeme hledat tu nejlepsi cestu. Treba Ti ale vsechno Tvuj dovatel/clovek vsechno tohle rekl a rozhodnuty jsi, ja to nevim. Nabizi Ti i garantovane sluzby, ... my to nevime.

// Prislo mi par PM s dotazem, co v tom je:
- MB: je specificky a nelze na nej tak uplne snadno cokoliv dosadit. Seznam kompatibilnich zarizeni vzdy uvadi vyrobce. MB je standardni mATX D2990-A11GS 1 - 4 podle omezeni biosu/hw osazny uplne bezne, tedy az na peklo8111. Zadnu zazrak necekejte, hratky v biosu nebo upravy jsou diky specificke case dost nemozne. Na druhou stranu, jsou pomerne tiche. I Celsius nepresahuji 22-25dB.
- RAM: Samsungy. Kingston funguji povetsinou dobre. Na Corsair atd. zapomente.
- HDD: Plotnove HDD jsou Hitachi, ktere se pouzivaji uplne vsude. 1 - 2TB jsou mixem mezi ST31000524AS/WD10EALX-500.
- SSD: Micron C400 0003, nejcasteji 128GB. MDD/GOV jsou nahrazeny Intelem 320. U vyssich modelu, prevazne se tyka laptopu jeste plnokrevnym FIPS FED SSD. FIPS HDD nejsou dostupne ve vsech zemich, protoze existuji zeme, kde je sifrovani omezeno zakony. Z EU je to Francie. MDD/GOV verze v beznem obchode stejne nekoupite.
- PSU / HDD mount ... zalezi na konkretnim modelu. Montuji se na bocnici, nebo do predniho kose. 1x PWM fan, vice neni potreba. Fujitsu pouziva maximalne pasvnich technik.
- Rozhodne ne, vzdy primo veskere drive pripadne firmware primo od Fujitsu.
- Zdroj 210W - 2x sATA 250W 85% 4x sATA
// nez jsem to dopocestin a upravil, .... ne, Dell, Hp, Lenovo vam vazne lepsi MB neda, Otevrete uvidite.
- ~4 - 5let zivotnosti pri bezproblemove el. siti.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Nivelle 29. 5. 2012 08:16

Já doporučil našem IT to FUJITSU.

Vzhledem k ůčelu té sestavy je pro mě lepší sestava, ne skládačka.

Záloha - hlavní data jsou v erp systému, ale mě spíš šlo o to, že různé generované dokumenty (faktury apod) jsou jen na disku, bez jakékoli zálohy. Já nebudu za našeho it řešit zálohování PC, prostě chci externí disk, kam se kolegyni udělá alespoň kopie toho, co má na disku. Kdyby něco. Není to košer záloha, ale je to lepší než stávající situace.

Díky za rady, pečlivě jsem si to pročetl, a i když jsem mnohému nerozumněl, tak od obvyklého (nikoli exkluzivního) dodavatele jsem nedostal žádné info, jen nabídku, tak tedy i přes lehké neporozumění textu jsem smysl pochopil. Budu tlačit na lepší zálohu a doporučil jsem značkovou sestavu.

Potřeboval jsem PC, které utáhne office a vydrží pár let. Zkusíme fujitsu...
Nivelle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karlos00x 29. 5. 2012 08:50

jakekoliv dokumenty nemaji na pc zamestnance co delat. na tohle ma mit pripojene sitove disky ze serveru.

na office a web bude dnesni celer 530 za litr stacit hoooodne dlouho kdyz bude mit dost ram
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 5. 2012 09:26

Dneska je to, jak pise Karlos, po strance vykonu naprosto jedno. Vsechny dnesni procesory maji vykonu na rozdavani - pro kancelar.

S temi dokumenty na klientskem pocitaci ... to jako myslis vazne??? Takoveho "takyIT" bych fakt chtel mit! :lol: :roll: Trochu ted nevim, jestli se smat, brecet, zvracet... Na druhou stranu, pokud Vam to tak vyhovuje ... ze nevyhovovalo, poznas az ve chvili, kdy prijdete o data.
Don't think you are. Know you are.
KineCZek
Přeborník roku 2010 Administrátor

Další stránka