Univerzální PC do 22000 Kč včetně monitoru

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Pravidla sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1132453
FAQ sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1131824
Doporučené sestavy: viewtopic.php?t=1131316&all=1

!!! Čtěte, než se zeptáte !!! Respektujte, nebo budou vaše vlákna zamykána !!!

Odeslat příspěvekod LammerOutsider 24. 5. 2012 19:26

Zdravím, rád bych si po dvou letech používání pouze NB pořídil nový Stolní počítač.

Použití: Použvat budu podle odhadu tak na 50% surfing, přehrávání filmů, hudby, výkonově jednodušší práce, 40% hraní nových her, rád bych si zahrál jakoukoli hru, ale nejsem nijak nejnáročnější, ale aby to na FullHD nějak plynule jelo.

Nehlučnost: Šlo by se nějak dostat do LN?

Limit: Těch 22000,- Kč včetně DPH a včetně monitoru

Operační systém: Mám svůj, nebudu kupovat, mám sedmý Widle 64bit

Sestavení: Sestavím sám s kamarádem, který s tím má taky zkušenosti.

Taktování: Rád bych taktování zkusil, podle informací co jsem zatím měl šanci vstřebat, by to měl být poměrně lehce dosažitelný výkon navíc zadarmo. Pokud se šeredně mýlím, raději mě "profackujte"

Monitor: Rád bych si nechal poradit nějaký 24", asi pokud možno LED podsvícený, jinak se v tom vůbec nevyznám...

Bude to tedy jen bedna a monitor, ostatní mám.

Zatím jsem vybíral a vybral toto, dává to tak nějak smysl? Není v tom ten monitor.

Jsem kdyžtak ochoten slevit z grafické karty, pokud by se ukázalo, že to zbytek nevyužije, nejsem zas takový hráč. Nehraji kvůli grafice, takže je možná na mě zbytečná a stačila by třeba 6770?

Bude tato sestava hlučná příliš? Neměl bych raději slevit na tu 6770 nebo podobně a zainvestovat do utišení?

Ještě - viděl jsem tam i nějaké RAMky 1866Mhz, 2x 4GB, má to smysl, nebo jsou to jen uplně zbytečně vyhozené dvě stovky?

K platformě - neměl bych přecejen uvažovat spíš o INTELu? Je ale o dost dražší... Jde překonat Intel přetaktováním AMD?

Ještě jednou díky za připomínky a rady, a díky za pomoc s výběrem monitoru :)
Rockbox ► DIY iMod 240GB by Ohm711 ► PFE111
ASIO ► NFB 15.32 ► HD600
LammerOutsider
Junior

Odeslat příspěvekod minig 24. 5. 2012 19:41

1866MHz RAMky mají o pár procent více výkonu, neřešil bych je.
k tý sestavě:
jako grafiku bych dal radši http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0BV9501K4R
monitor http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... X23B1QUUAW (osobní zkušenost), popřípadě http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 23B1QU1D7G (v podstatě to samé, jen s LED podsvícením)
minig
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 24. 5. 2012 19:52

Pretaktovanim AMD procesoru stejne SandyBridge neprekonas. A to ani i5 2320. Pricemz cenove vyjde 2320 jen o malicko draz => jasna volba. Grafiku GTX560, nebo 560Ti.

Radeon 7850 je, jak jsem jiz dnes psal jinde, jen o 4% vykonnejsi, ale o 15% drazsi, zatimco ke Geforce je jeste navic zdarma Mass Effect 3.

Pameti jsou jen zbytecne vyhozene penize, rozdil max 3%.

- - -

21.860,- Kc
Don't think you are. Know you are.
KineCZek
Přeborník roku 2010 Administrátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 5. 2012 13:19

Promazano.

Ano, tentokrat ponekud dukladneji - trpelivost i nervy, oboje mam jen 1x. Flamewar tady trpet nebudu.
KineCZek

Odeslat příspěvekod LammerOutsider 25. 5. 2012 14:45

Hm. Takže to vezmem odznova. Rozhodl jsem se ušetřit, myslíte že kombinace i3 2120 a 6770 s pasivem + tichým ventilátorem je dobrá volba? A slevit na 60GB? Stačí to?
Je ten i3 lepší než třeba to čtyřjádro od AMD?
Děkuji
ASIO ► NFB 15.32 ► HD600
LammerOutsider
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 25. 5. 2012 15:01

vliv cpu na hry:
http://pctuning.tyden.cz/hardware/grafi ... d?start=16

phenom x4 bude ve hrách o něco výkonnější, než i3, pokud ho přetaktuješ.
Samozřejmě, té 6770 bude jedno, jestli ji krmí 2jádro nebo 4jádro, i pentium dual core by ji nakrmilo.

Jinak by to mohlo vypadat takto:
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... FZ01130Q01
s x4 (vyžaduje o něco lepší desku a chlazení, protože 4jádro a protože se bude taktovat)
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... 710111P101

jestl stačí 60GB na systém, musíš vědět ty sám (resp. co všechno budeš chtít cpát na systémový disk). Mně 60 GB stačí na win7 + několik CAD programů +ostatní základní hry s přehledem.

Btw. ty F12 PWM to bude chtít 3 kusy (jeden z nich na grafiku, dva na case)
Naposledy upravil alfah4ns dne 25. 5. 2012 15:03, celkově upraveno 1
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 5. 2012 15:02

Ve hrach i3 urcite lepsi je. Pokud planujes strihat HD video, byl by lepsi Phenom. Osobne bych vzal klidne G840 + HD6850. Cenove to vyjde +/- nastejno a hernim vykonem jde o lepsi kombinaci. Vetsinu her ve fullHD 6850 + G840 da na vysoke detaily.

Tady zalezi, kolik penez do toho chces dat.
KineCZek

Odeslat příspěvekod LammerOutsider 25. 5. 2012 18:39

Ok, ta verze G840 + HD 6850 nevypadá špatně, pěkně se na tom dá ušetřit. Pokud se nemýlím, rozdíl mezi i3 a tou řadou G je pouze v HT, což je, že se dvoujádro i3 chová jako logické čtyřjádro?

Nebude ten G840 nějakým způsobem brzdit třeba při té práci ve winech, při příliš mnoho otevřených záložkách v prohlížeči, při kopírování/stahování a zároveň třeba při přehrávání nějakého HD filmu? Je to jedno? Mám teď v NB 2,2Ghz dual-core celeron, a občas procesor nestíhá... ale to se asi nedá srovnávat, že?
Já jen se tak ujišťuji, kdyžtak bych těch cca 900 na ten i3 přihodil, ale pokud to nemá smysl, rád je ušetřím. Ne, žádné videa nerenderuju, ani 3D modely, ani podobně.

G850 neboo G860 taky nemají cenu?
ASIO ► NFB 15.32 ► HD600
LammerOutsider
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 25. 5. 2012 18:43

Ano, pentium = i3 bez HT a nějakých dalších drobností.
G620 až G860 = rozdíl snad pouze ve frevkenci, po cca 100MHz kroku.
G530 má pak ještě zmenšenou cache.

Při běžné práci nebude dvoujádro brzdou, to spíše jestli tě v tom notebooku nebrzdí HDD, do kterého prohlížeč cachuje (to SSD hodně pomáhá).
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod LammerOutsider 25. 5. 2012 18:57

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_130Q010TUP0215Z50119FU0119LG011L3Z011460011HR9011KB1011KGO0111M3011FQP01

Co třeba takhle? i3, střední grafika a IPS. Takhle se mi to líbí, má k tomu někdo nějaké výtky? :) sem s nimi. Děkuji.

EDIT: z košíku odebrán zbytečný kabel - monitor má HDMI.

Dotaz navíc: Je na to IPS vhodné HDMI? Ten kámoš, co má IPS, používá VGA, že prý mu to s HDMI dělalo škaredé barvy a nějak to nefungovalo. V čem by mohl být háček? není to tím nastavením sRGB? Srakra ty monitory mi ale dělají guláš.
ASIO ► NFB 15.32 ► HD600
LammerOutsider
Junior

Odeslat příspěvekod LammerOutsider 28. 5. 2012 23:50

http://extrahardware.cnews.cz/recenze-a ... age=0%2C13 podle tohoto testu rozhodli pro Ten bulldozer. Má to smysl? Cenu mají stejnou, výkon má i3 podle těch testů o chloupek lepší, ale to AMD jde taktovat. Vyplatí se to?
I ten X4 965 BE je výhodnější podle toho testu (když vezmu výsledky celkového výkonu a zohledním aktuální ceny).

Mám tedy přejít zpátky k AMD platformě? Nebo je nějaký háček který mi uniká či ten test je uplně mylný??
ASIO ► NFB 15.32 ► HD600
LammerOutsider
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 5. 2012 10:01

Velky hak visi ve spotrebe a v hlucnosti. 20W v idle je hodne, ale 50W v zatezi BEZ TAKTOVANI ... to je pri shodnem vykonu masakr. Po pretaktovani v zatezi spotreba jeste dale stoupla - o dalsich 70W (!!!) To je uz rozdil 140 vs 260W. (!) Tzn. 185% spotreby!

Pocitej s tim, ze pokud to pretaktujes, zaplatis za dva roky ten procesor podruhe v uctu elektrinu.

Pokud se bude na pocitaci 4h denne internetovat, kancelarit, prehravat videa atd a 3h denne hrat ... zkusime si modelovy priklad.

Internet a dalsi vykonove nenarocnou praci vezmu jako 20% zatez, hrani jako 80% zatez. 4h 20% zateze by tedy znamenalo 80% casu v idle a 20% casu v zatezi. Nejde o exaktne presny vypocet, pro nase ucely je ale presny dostatecne. Hrani her by znamenalo 80% casu v zatezi a 20% casu v idle. Presnost bude podobna, jako v predeslem pripade.

Budu uvazovat 6,50Kc/kWh, moc daleko od pravdy nebudu. S DPH a s ekodani na fotovoltaiku jsem vyslednou cenovku elektriny pravdepodobne jeste podstrelil.

Hodina nenarocne prace znamena 40Wh, hodina hrani, nebo narocne prace 100Wh. Jednoduse pak: 4*40+3*100 je rozdil Wh za jediny den. Krat 6,5Kc za kWh a vysledek delit tisicem, protoze kilo = tisic.

Vysledek jsou 3Kc za den (2,99). Pokud si pocitac ale nechas pet let, i pokud nebudu pocitat s tim, ze cena energie poroste, a pokud NEBUDU uvazovat, ze o weekendech a prazdninach pobezi pocitac STOPROCENTNE vic, nez 7h za den, i potom je to 5.460,- Kc zaplacenych v uctu za elektrinu navic.

A to jsem pocital s nizkou zatezi po vetsinu casu, s prumerne dost malo hodinami spusteneho PC za den a nezohlednil jsem nijak narust cen energie v pristich letech. Se zohlednenim vsech vyse vypsanych faktoru to bude cca o polovinu vic.

Pridejme rozdil v porizovaci cene - k taktovani potrebujes drazsi desku, uz pri nakupu je to cca osm stovek.

- - -

UPOZORNENI: Castka NENI celkovou cenou za provoz pocitace, nybrz pouhym ROZDILEM v nakladech na provoz i3 2100 vs FX4100!

- - -

Prispevek je dlouhy, ale plny faktu. Pro mne vyplyva, ze je lepsi koupit i5 2320 hned ted, protoze provoznimi naklady na nej oproti Bulldozeru za 5 roku stoprocentne usetris. Kazdopadne pokud Ti plati elektrinu rodice, je to asi jedno.
KineCZek

Odeslat příspěvekod LammerOutsider 29. 5. 2012 19:11

Děkuji moc za rozebrání ceny, ani jsem netušil kolik to může být peněz! Mě ale jsou peníze za spotřebu naštěstí jedno, neplatím ji :oboze

Je tedy lepší ten X4 965 BE nataktovaný na 4Ghz s Arctic freezerem 13 (to by mělo zvládnout), a ta deska ASUS M5A97 by na toto nestačila? Takováto kombinace (deska+cpu) stojí stejně jako intel varianta.

Pokud by deska, na které se dají pohodlně zvednout takty nad 4Ghz, nestálá nějak nepřekousnutelně víc, bral bych to AMD platformu, protože je mi spotřeba jedno.

Otázkou je, jestli to utáhne 430W zdroj, abych si nemusel doplácet na 500W.
Děkuji!

Takhle jsem to zatím vymyslel 8-)

PS: slibuji, že toto je poslední věc co po vás chcu. Pokud se ukáže že AMD varianta by vyžadovala dražší desku a ještě by raději chtěla 500W zdroj, tak to raději vezmu tu intel která by tím pádem vyšla levněji, a kde bude 430W v pohodě a rozdíl ve výkonu nepoznám :)
ASIO ► NFB 15.32 ► HD600
LammerOutsider
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 29. 5. 2012 20:06

- VGA PSU req.: http://bit.ly/N0KD2S
- PSU Calc w/o OC: http://bit.ly/KBt60C

Tvemu pocinu dost dobre nerozumim, ale to bude jazykovou barierou. AMD ma co nabidnout, problem je, ze Tobe ne.
V historii mel moderator za ukol udrzovat poradek, vecnost a tematickou cistotu na forech. Dnes slouzi vylucne k tomu, aby kazdy kun, ktery zabloudi do staje byl radne vykartacovan, okovan, nakrmen a byl mu zalozen opatrovnicky fond.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 5. 2012 21:56

Se 430W zdrojem bych se do toho se 6850 radeji nepoustel, pokud chces taktovat i grafiku. Ne ze by to nezvladl, zvladne. Ale nejaka rezerva, zivotnost...
KineCZek

Další stránka