Kompletní PC sestava, LN/ULN, 30000Kč

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Pravidla sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1132453
FAQ sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1131824
Doporučené sestavy: viewtopic.php?t=1131316&all=1

!!! Čtěte, než se zeptáte !!! Respektujte, nebo budou vaše vlákna zamykána !!!

Odeslat příspěvekod Matysek 2. 6. 2012 19:40

Proc ne? Mezi CPU je prece rozdil 100MHz za pet stovek. Evidetne tyka ... Asus prece nema Military Class II.
V historii mel moderator za ukol udrzovat poradek, vecnost a tematickou cistotu na forech. Dnes slouzi vylucne k tomu, aby kazdy kun, ktery zabloudi do staje byl radne vykartacovan, okovan, nakrmen a byl mu zalozen opatrovnicky fond.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod The Shitman 2. 6. 2012 19:48

Jenže on to bere naopak, ne? Bere levnější model a je za to rád, tak o co jde? Asi to dneska nějak nepobírám, nemám úplně nejlepší náladu...
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz

If I drink alcohol, i am alcoholic. So if I drink Fanta, am I fantastic?
The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod mmmjack 2. 6. 2012 20:11

No šlo i o tu desku, ale to je jedno, kašlem už na to, já se prostě nemoh udržet.
Jde o to, že každý příplatek na desce by měl být opodstatněný. Člověk si musí uvědomit co na ní chce provozovat a podle toho si stanovit základ+ pak podle dodatečné výbavy.
To že MSI stojí o 100Kč víc automaticky neznamená že to bude kvalitnější, spolehlivější nebo lepší deska.
Intel Core i3-2100 + Arctic Freezer 7 (fan F12PWM) · 8GB DDR3 · Gigabyte Radeon HD777OC · Gigabyte B75M-D3H · Fractal Design Define Mini (2xF12PWM) · Seasonic G360 · Samsung SyncMaster 225BW (16:10!)
mmmjack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 2. 6. 2012 20:47

Je dost mozne, ze jsem to zpusobil ja (odkazy nevidim), ale utkvelo mi v pameti i5-2320, ktere se domnivam, ze tam nekde bylo, ale mohu se mylit. Pokud se opravdu jednalo jen o i3 vs i3, pote se tazateli omlouvam za svuj omyl.
V historii mel moderator za ukol udrzovat poradek, vecnost a tematickou cistotu na forech. Dnes slouzi vylucne k tomu, aby kazdy kun, ktery zabloudi do staje byl radne vykartacovan, okovan, nakrmen a byl mu zalozen opatrovnicky fond.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod drendr 3. 6. 2012 09:49

Tak to se stu strhl pěkný flame :-)
Pokusim se to uvéct na pravou míru:
K procesorům: Sestava opravdu v provopočátku začla na core i5 2320 - ale pak jsem to hned srazil na Core i3-2130 - hlavně kvůli rozpočtu (1000kč) a přecijen nejsem supernáruživý hráč.
Potom mi Shitman poradil srazit Core i3-2130 na Core i3-2120 - dalších 500 dolů, což je fajn na 100 Mhz.
Vim, že tim výkon obzblášť pro budoucí hry o něco padne dolů, ale momentálně je pro mě větší priorita tichost počítače, protože ho mmám vložnici.

Deska: MSI jsem nevybral kvuli ceně, jak se tu rozčilujete ale kvuli novjejšímu chipsetu, podpory IVY bridge a podpoře 1666Mhz+ pamětí, což ta levnější asuska neměla. Pokud jsem vybral špatnou desku, nebo nemám pravdu tak mě prosím opravte, přecijen se sestavováním PC v současnosti nemam zdaleka takové zkušenosti jako vy. Ale z mého pohledu jde o zajímavé výhody za 100Kč.

SSD: Nikomu neříkam, že má svůj kingston trhat. Pokud jste s ním spokojeni, tak super. Ale vzhledem k tomu, že si SSD teprv vybírám a na forech se dočtu, že s tim xy lidí mělo problémy, tak si ho prostě nevyberu a dam si do sestavy doporučovanej model s doporučovaným řadičem. Co je na tom proboha divnýho?

CASE: Fractal r3 je pro mě pecka. To, že pro vás je to jen "normální case" je věc druhá. Jsem rád, že se sestava mohla upravit tak, aby neztratila moc z výkonu a přitom jak doufam bude o dost tišší a líp chlazená než v case za 500kč.
drendr
Junior

Odeslat příspěvekod mmmjack 3. 6. 2012 11:40

Jo, šlo o zmatek s rozdílem mezi i5 a i3, který není jen ve frekvenci, to je ti ale předpokládám jasné. Samozřejmě je blbost dávat 500 za 100MHz výkonu, který prostě při práci nepoznáš! A u těch her taky ne, tam se spíš do budoucna hodí 2 jádra navíc...

U desky šlo o to, že s MSIčkama nejsou tady dobré zkušenosti celkově (já mám 2xMSI staré 7 let, a pořád běží tak nwm). Nejnovější čipset ne vždy znamená, že je lepší! Rozdíl mezi pamětmi 1333 a 1600 nepoznáš! (krom benchmarku). Těmito "výhodami" bych se asi vůbec nezabýval.

Fractalka je super, za tu cenu nic lepšího neseženeš, má tady s ní plno lidí jen kladné zkušenosti, mám doma, vím o čem mluvím. Matýska prostě musíš brát někdy s rezervou, jde o to, že ta skříň je prostě za tu cenu "normální" v tom, že nemá nějaké velké neduhy, kterými trpí levnější skříně (ale i stejně drahé) + odhlučnění, supr uspořádání, cabelmanagement, zdroj dole, ventilaci, dvířka atd...
Intel Core i3-2100 + Arctic Freezer 7 (fan F12PWM) · 8GB DDR3 · Gigabyte Radeon HD777OC · Gigabyte B75M-D3H · Fractal Design Define Mini (2xF12PWM) · Seasonic G360 · Samsung SyncMaster 225BW (16:10!)
mmmjack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 6. 2012 11:38

2130 se kriticky nevyplati. Dival ses, kolik stoji 2120? A jedinym rozdilem je 100MHz.

Pod 2120 staci BOHATE P8H61-M PRO, cokoliv vic = plytvame penezi. Podpora ivybridge tam je az do 3770. Naopak s MSI mam zkusenosti u desek vyslovene SPATNE.

R3 je dobra skrin, pro mensi desku ber ale klidne o par korun levnejsi Define Mini.

- - -

Pokud plati limit financi co nejblize ke 20k + ULN + pozadavek na i3, stejne skoncime u: 21.437,- Kc s tim, ze to bude potrabovat odladeni.
Don't think you are. Know you are.
KineCZek
Přeborník roku 2010 Administrátor

Odeslat příspěvekod drendr 4. 6. 2012 12:15

Tak procesor je jasnej - půjde tam ten Core i3 2120, jak už jsem tu psal.
Moje finální sestava zatím vypadá takle:
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... PQ0115Z501

ULN už jsem vzdal - je to opravdu hodně peněz navíc + to odlazování... Spokojím se s nějakou Semi LN - LN sestavou, se kterou si pohraju sám.
Myslim si, že můj návrh to docela splňuje. Procesor moc topit nebude a Artic pojede na nízký otáčky což mu docela sedí co se týče hlučnosti. Prolez jsem dost recenzí a srovnávání a rozhodně to neni řvoun, co se týká hlasitosti si vede na svojí cenu velmi slušně.
Ventilátory na grafice jsou taky slušně tichý v porovnání s ostatníma standartně montovanýma chladičema.
Ventilátory dodávané s case by měli taky být ok. Samozřejmě nejsou super ULN, ale vzhledem k mým požadavkům naprosto dostatečný. Navíc R3 má super krytí a odhlučnění těchto ventilátorů, tak věřim, že to bude v pohodě. A taky vzhledem k tomu, že sestava nebude nějaký nadupaný přímotop, tak ty ventilátory zreguluju minimálně na poloviční otáčky, což by mělo stačit - uvidim.
Case by teda měla všechno utlumit na nějakou únosnou míru + nějaké to odregulování taky zvládnu, když dokážu nastavit i regulátor pro 200MW generátor :D

Zdroj - dal jsem tam míň výkonej Seasonic S12II-430 430W Bronze. Hlavně kvůli penězům. Co se týká hlučnosti, někdo říká hlasitější, někdo zase tišší než enermax. Je to docela fuk, ten rozdíl bude nepatrnej a vzhledem k tomu, že to nebude HC ULN, tak rozdíl nepoznam - aspoň dofám :-)

Case - bych radši nechal ten Fractal r3 midi tower, mám je radši :-)

no a deska - fakt nevim :-) Mám v rozpočtu ještě 400 kč tak mi přišlo rozumný zainvestovat do lepší desky s větším upgradovacím potenciálem. Opravdu je to zbytečný?
drendr
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 6. 2012 13:32

Ten potencial tam je akorat k tomu, ze az za tri roky nebude vykon dostacovat, stejne bude na trhu uz daaavno jina patice, DDR4 pameti, atd.
KineCZek

Odeslat příspěvekod drendr 4. 6. 2012 15:09

Tak do čeho ty 400 navíc dát, když né do desky? .)
...a kdybych opravdu tam chtěl dát o něco lepší desku, jakou bys doporučil, když né MSI? Protože pokud padnou ty procesory za ty 2 roky na slušnější cenu v poměru k výkonu, tak by mohl přijít ten upgrade...

Jinak co si myslíš o té sestavě jako celku? Dala by se považovat za LN po nějakým odladění? .)

BTW, Podle čeho určujete, jestli jde o HC ULN, ULN, LN, semi LN? :-) Zkoušeli jste měřit hlučnost sestav v njakým testovacím prostředí?
...dejme tomu na rozřazení podle dB počítače měřeného z jednoho metru nebo tak něco .)
drendr
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 6. 2012 17:03

ASUS P8Z77-M PRO. Urcovani kategorie hlucnosti je z vlastni bohate zkusenosti. Zrovna u hlucnosti MERENI nerekne absolutne nic, a to proto, protoze bohuzel clovek vnima JINAK 35dB u 200Hz a jinak u 5kHz zvuku. Pro merici aparat jde o stejne "silny" zvuk, pro cloveka o naprosto jiny vjem.

Je jasne, ze mereni hlukomerem je takove to "aspon neco, aspon nejak" - nerikam, ze je to spatne, rikam jen, ze mereni neni vsechno.
KineCZek

Odeslat příspěvekod Oggi09 4. 6. 2012 18:31

Jde o to, že jsou zde jako měřící přístroj používány KineCZkovi uši :D . Slyšel už spoustu chladičů a kombinací ventilátorů a tak je schopen objektivě řící co je tišší a co ne. Vytvořil proto stupnici od stíhačky po TNN.
Naopak problémem je, že nikdo neví jak budou uživatelovi uši reagovat na určitou sestavu (např. LN dle KineCZka). Jednomu se to může zdát dle zvukového projevu jako HC-ULN a někdo zase bude slyšet vrtulník.
Intel Core i5 2500K @ 4,5GHz + AC Freezer 13 | Gigabyte GA-P67A-UD3P-B3 | MSI N560GTX-Ti HAWK @ 1/2/5GHz | Kingston 8GB 1333MHz CL9 | SSD Intel 320 80GB | HDD Seagate 7200.12 1TB | Corsair Builde​r Series CX500 V1 | CM Elite 371 + 5x AC F12 PWM
Oggi09
Junior

Odeslat příspěvekod drendr 4. 6. 2012 18:46

Tak to musim souhlasit, mě třeba děsně vytáčí vysokofrekvenční pískání, který většina lidí ani neslyší :-)
Na druhou stranu to nějakou vypovídající hodnotu má, protože pro tebe může být vrtulník nebo startující letadlo to samý, co pro jinýho tichoučkej počítač. A pokud to označení ULN neni podpořený nějakým měřením, tak je to všechno trochu ve vzduchu.
Navíc by bylo určitě zajímavý změřit odladěnej a neodladěnej počítač...

S tou deskou je to krapet skok ne? .) Ale co, když říkáte, že se lepší deska prostě nevyplatí, tak vám budu věřit :-)

Jinak počítač budu kupovat u CZC - nemají tam ten seasonic 420W bronze, tak tam dám:
Enermax PRO82+ II 425W
To PRO82 znamená tušim 82%+ účinnost, že? To znamená méně odpadního tepla než verze PRO80 - takže by se neměl zahřívat a točit hezky pomalu, ještě když tam bude jen core i3.

Jen mě teď zaskočilo toto u grafické karty:
Požadavek na zdroj 450 W

Max tdp je 160W, což je ok, i3 má nějakých 70W...

bude ten zdroj vůbec stačit? :O
drendr
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 6. 2012 19:18

Realne by stacil i 350W zdroj. Bohate.
KineCZek

Předchozí stránka

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení