Prevazne pracovní - grafika, non ULN, 15 000

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Pravidla sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1132453
FAQ sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1131824
Doporučené sestavy: viewtopic.php?t=1131316&all=1

!!! Čtěte, než se zeptáte !!! Respektujte, nebo budou vaše vlákna zamykána !!!

Odeslat příspěvekod nasum 4. 7. 2012 17:58

Dobrý den,
v PC už mi dávno ujel vlak, proto bych se chtěl zeptat někoho zkušeného, než vyhodím 15 000 oknem. Můj notebook Dell přestává zvládat můj nový koníček - digit. fotografii i video, i když je kupodivu, kolik toho na fullHD monitoru zvládne.

hlučnost - podřizuji ceně a výkonu, ale letadlo nechci

účel: hlavně grafika - Photoshop, aftereffects, video - generování z fotek, úpravy, střih atd, úprava digitální fotografie, astrofoto - "generování 120mb TIFFu z např. 20 RAW fotografií (nyní na mém Dell studio 1537 akce na 45 min), vyjimečně někoho zmastím v San Andreas a dá-li sestava, tak nově i v GTA IV. + běžná domácí činnost - internet, sem tam office, film.

finance do 15 000 včetně OS

OS nemám, preferuji win 7 home premium 64

netaktuju

sám nepostavím (teda PC)

monitor mám nové 23 palcové fullhd Eizo

periferie potřebuji pouze čtečku karet - SD - zde by mne zajímalo, jestli lze nějak ovlivnit rychlost přenosu, protože tahat 30 Gb fotek je obvykle nadlouho
kompletní periferii jinak mám

pozn pokud by mělo 1000 Kč znamenat +30% mého uživ. pohodlí, rozuměj snížit čas práce s fotografiemi a videem, možno navýšit.

Velmi děkuji za návrhy.
nasum
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 4. 7. 2012 18:15

Na cokoliv seriozniho nemas rozpocet. V pripade CS6 by se dalo uvazovat o APU, ale to uz jen tak na okraj. Kdy vezmes v uvahu, ze ~3000 - 4000 bude stat OS + montaz, mnoho Ti nezbyva.

Rekneme, ze to asi CS6 + 10bit panel nebude, ale tyhle veci jsou pro grafika/upravovace docela podstatne. Rekneme, ze pro CS6 6/6+2/8 treba takto: http://goo.gl/RS1On ... proc? No protoze se to vyplati o fous lepe, nez-li uplny low-end CPU a VGA. Na lepsi CPU + VGA nemas rozpocet. Ale to plati v pripade CS6. U CS5 je situace uplne jina. Pameti v pripade APU drz nad 1600+ a OC, proto jsem tam nahodil i OC APU. To udelat musis ... taktuje se to tak, ze se nasype zrvni na enter a zvladne to i slepice.
V historii mel moderator za ukol udrzovat poradek, vecnost a tematickou cistotu na forech. Dnes slouzi vylucne k tomu, aby kazdy kun, ktery zabloudi do staje byl radne vykartacovan, okovan, nakrmen a byl mu zalozen opatrovnicky fond.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod nasum 4. 7. 2012 18:38

pro upřesnění - bavíme se o CS4. na mém notebooku - Intel GM45, Intel Core 2 Duo T5800 s frekvencí 2,0 GHz, 800MHz FSB a 2MB L2 cache, 2 GB RAM DDR2-800, vista home basic, integrovaná grafika Intel GMA X4500 MHD, to norm funguje, ale je to o nervy, tedy o čas.
nejsem grafik profesional, ale fotograf amater,
mé eizo je 8 bit
opravdu mi nová PC sestava nepomůže vůči současné konf. notebooku?
nasum
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 4. 7. 2012 20:29

Proc by nepomohla? Nerozumim, cemu se divis ... laptop je nevhodny obecne a kdyz k tomu pridas pomale laptove hdd, pouhych 2GB RAM a do toho 775, je prusvih na svete. U 32bitove verze CS4 Ti Photoshop vezme 1.7 GB RAM, vice ne. V pripade 64bit uz pocitej s tim, ze si vezme tolik, kolik mu system beztrestne dovoli ... napr.: 5, 10 a vice. RAM je sice efektivnejsi, jak cachovany SSD + Bigger cache , nicmene SSD je prakticky nutny. 8 + SSD bude pro tebe lepsi, nez-li 16 + plotna (obecne).

Zajimaji tri faktory:
- surovy vykon CPU
- dostatek RAM (8GB+ pro 64bit)
- SSD (80 - 120GB)
- OpenGL

Vezmes-li si DS z pomerance, nebudes na tom spatne. Popravde, ma-li Ti to vydrzet par let a budes-li chtit si neco zahrat, pripadne si dopravat ticho a kvalitni komponenty, datovy/sysel HDD, pote bude platit to, co jsem napsal v uvodu. Rozpocet.
V historii mel moderator za ukol udrzovat poradek, vecnost a tematickou cistotu na forech. Dnes slouzi vylucne k tomu, aby kazdy kun, ktery zabloudi do staje byl radne vykartacovan, okovan, nakrmen a byl mu zalozen opatrovnicky fond.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod nasum 4. 7. 2012 22:03

dik za upřesnění, moje reakce byla na tvůj patrně rozepsaný příspěvek. ten odkaz na sestavu + zbytek textu tam nebyl.

chápu nutnost ssd (mám stejně externí HDD), velké RAM.

Musel sem si načíst něco o AMD a APU. Takže už chápu tu absenci grafické karty v sestavě.

No zní to zajimavě ten tvůj návrh. Díky.
nasum
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 4. 7. 2012 22:17

Nezni, protoze se to tyka pouze CS6, ktera je pres APU akcelerovana. Pro CS4 - CS5.5 je vyhodnejsi Intel CPU - ciste pro Photoshop. Univerzalnejsi, tedy i sem tam ty hry je APU docela vhodne, takove univerzalni domaci pocitadlo. Pro "vice her" by vyslo lepe kombinovat Intel + herni VGA.

Pokud bys vzal, rekneme Xeon 12xx s integrovanou VGA P3000, mel bys vcetne podpory Adobe i 4core + HT CPU. To je jen myslenka, ktera ale narazi na pomer i3/i5 SandyBridge a OC. Co vyjde vyhodneji nevim, nejsem grafik a muj zajem o cmaralisty/pastelkare je ciste okrajovy. Chapej to jako myslenku, ktere se treba chyti nekdo jiny, protoze CS4 je uz pomerne starsi. Osobne si myslim, ze optimalni pocitac by Te vysel okolo $1200 v LN specifikaci.

//edit: Pokud bys v budoucnu planoval zvysit jeste RAM nad 16GB, pote bys musel volit Professional/Ultimate Win7, ktere nemaji 16GB limit jako Win7 Home Preium. Tebe aktualne nejvice omezuje HDD, nebot swapuje (malo ram a i kdybys mu dal 4GB, resp. adresovanych 3.6GB), porad bude swapovat na pomaly laptopovy HDD. O vlivu HT se lehce doctes http://goo.gl/ifXlG
Naposledy upravil Matysek dne 4. 7. 2012 22:27, celkově upraveno 1
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Milanr1 4. 7. 2012 22:25

Při daném komickém rozpočtu Ti ani jiná možnost nezbývá.
Ale moderní platformu AMD APU na bázi platformy Piledriver bych nepodceňoval, APU je velmi výkonný a nemá prakticky žádnou konkurenci.
Nejlépe samozřejmě A10.
Viz např.:
http://www.tomshardware.com/reviews/a10 ... ,3224.html
Ve srovnání s prací v NB to bude nebe a dudy. ;-)
Předpokládám, že záhy upgraduješ na CS6/64. ;-)

Pokud se chceš pokochat dražší grafickou pracovní stanicí, mrkni se třeba sem:
viewtopic.php?f=932&t=1168153
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod nasum 4. 7. 2012 23:15

jednak už to na mně začíná být složité, ty pojmy.

za druhé nejsem počítačový fanda, nemám zájem mít PC za 50 litrů, jen proto, abych ho měl a reálně ho nevyužil. Ani nechci grafickou stanici. Daný limit na PC je tvořen tím, kolik do toho chci investovat, ne kolik si můžu dovolit. Já investoval několikrát víc do fotovýbavy, fotky si upravuji na NTB + Eizo, na rekreační užítí dostačující, neživím se tím, jednou za 14 dní potřebuji zpracovat několik desítek fotek a střihnout či vygenerovat nějaké video, fotky poslat do fotolabu, zbytek uložit na HDD.
Tak jsem si říkal, že bych si mohl práci zrychlit novým PC, že by mi to nemuselo trvat hodinu, ale třeba 15 min. Toť má motivace.
nasum
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 5. 7. 2012 04:33

Tak si vyber v doporucenych sestavach.
Matysek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mmmjack 5. 7. 2012 12:54

To pak asi bude opravdu lepsi doporucenka intel za 16000, mozna vyhodit grafiku a dat lepsi cpu (nebo APU) nebo jeste lip ssd.
mmmjack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod The Shitman 5. 7. 2012 14:30

Pokud bychom vynechali hry (San Andreas a podobné pojedou i bez "velké" grafické karty), tak se za ty peníze dá postavit něco relativně použitelného. I tak by ale chtělo takových pět tisíc přihodit, abychom odstranili pár kompromisů.

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... ZE01193701

Osobně bych sice preferoval čtyřjádrový Intel, ale i takhle by to mohlo být použitelné. Upozorňuji ale, že s procesorem a deskou NEMÁM vlastní zkušenost.
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz

If I drink alcohol, i am alcoholic. So if I drink Fanta, am I fantastic?
The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod nasum 31. 7. 2012 17:57

Pánové, po měsíčním hledání PC jsem přehodnotil jsem situaci. Nejsem na kompromisy.
Shitman zde mluvil o přihození 5000 k odstranění pár kompromisů .

Platí tedy vše uvedené výše a zejména to, že nejsem počítačový šílenec.
Stačí mi kvalitní (rozuměj díly) sestava s rozumnou cenou, u které při úpravě fotografií nezešedivím (což nyní u ntb Dell studio 1537 hrozí), nemám zájem o novinkami nabitou, v reálu nevyužitelnou mašinu na machrování. Prosím o event, další návrhy s cenou do 20 000. Díky.
nasum
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod The Shitman 31. 7. 2012 19:16

Takhle by ta sestava mohla vypadat: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... FU011OJF01

K tomu ještě čtečku karet, o které ses zmiňoval. Rovnou verze do USB 3.0 - limitem najednou nebude čtečka, ale rychlost karty.
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1

The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 31. 7. 2012 19:37

Osobne bych sel v tomto pripade do intelu.

20.569,- Kc

S tim, ze jsem dal lepsi zakladni desku, ktera umozni provozovani procesoru na 3,5GHz az 3,7GHz. To samozrejme prispeje vykonu pocitace jako celku. Freezer 7 to bez sebemensiho problemu uchladi.

Po pridani ctecky jsi o tisicovku nad limitem. Dalo by se to nahnat na graficke karte, pokud ta sestava opravdu NEMA byt herni.
Don't think you are. Know you are.
KineCZek
Přeborník roku 2010 Administrátor

Odeslat příspěvekod The Shitman 31. 7. 2012 19:57

Tak za ty peníze už to rovnou můžeš postavit s Ivy.
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... L0011MW101

The Shitman
Moderátor

Další stránka