Ukážte Vaše PC - foto

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Ste spokojný s vzhľadom Vášho PC?
áno, páči sa mi a nič už nezmením 111 %  33%  [ 111 ]
čiastočne, ale plánujem ešte pár zmien 88 %  26%  [ 88 ]
nie, no v dohľadnej dobe s tým niečo urobím 48 %  14%  [ 48 ]
je mi to jedno a ostatných to nezaujíma 86 %  25%  [ 86 ]
Celkem hlasů : 333

Odeslat příspěvekod D3VL3R 2. 4. 2012 19:15

to je dobrá věc, škoda jen, že jsou termokamery tak drahé
Desktop:
AMD Phenom II X6 3.8GHz, GTX570-OC, 8GB DDR3, 1.3TB, M4A89TD PRO​/USB3, Win7 a Win8

Notebook:
SAMSUNG RF511, Windows 8 Pro (Core i7, GeForce 540M, 6GB RAM)

Tablet a Tel:
TF300t, Xperia P

Google+: +Lukáš Vaculík
Twitter: @D3VL3R
D3VL3R
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 11. 5. 2012 22:20

Takže dnes proběhla menší změna. :)

Obrázek
Obrázek
A navrch to, co by mělo zůstat skryto:
Obrázek
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz

If I drink alcohol, i am alcoholic. So if I drink Fanta, am I fantastic?
The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod harrym 11. 5. 2012 23:04

To jsem tedy nějak nepobral... Podle mě je tam minimálně polovina těch fanů naprosto zbytečně nebo s naprosto zanedbatelným efektem.
i3-530@22x150MHz/0,9-1,15V; MSI H55M-ED55; Kingston HX 12GB DDRII1600/1,5V; Sapphire HD4830@800SP (2D/160/250/1,00V - 3D/625/1075/1,08V); SSD OCZ V2 60GB, WD WD20EARS 2TB; DVDRW Samsung SH-S223C, SS-350ET activePFC, Spotřeba: Win7 idle=55W, Furmark=154W
harrym
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 11. 5. 2012 23:07

Jasně, dávám je tam jenom proto, abych jich měl víc než soused. :lol:

Vážně, kdyby mi to spolehlivě odtahal jeden FAN na cca 300 otáček, tak tam budu mít jeden. ;)

The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod Python.p 12. 5. 2012 06:31

Noctuaized ! 8-) :tleskani

Harrym: čím víc fanů tím víc addidas :D
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Moderátor

Odeslat příspěvekod harrym 12. 5. 2012 08:08

i3-530@22x150MHz/0,9-1,15V; MSI H55M-ED55; Kingston HX 12GB DDRII1600/1,5V; Sapphire HD4830@800SP (2D/160/250/1,00V - 3D/625/1075/1,08V); SSD OCZ V2 60GB, WD WD20EARS 2TB; DVDRW Samsung SH-S223C, SS-350ET activePFC, Spotřeba: Win7 idle=55W, Furmark=154W
harrym
Junior

Odeslat příspěvekod 1337 12. 5. 2012 08:47

to harrym, jezis a kde ty jsi na ty tvoje maluvky prisel? To si myslis, ze ten vzduch a pruchod vzduchu se v uzavrene bedne vytvori jen tak lusknutim prstu?

Ne vazne nechapu, jinak diky Shitman za inspiraci, je jich tam opravdu dost, ale rozhodne tam nejsou jen tak.

EDIT:
Cemu na tomhle neni rozumet nechapu:
Obrázek
1337
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 12. 5. 2012 09:24

harrym píše:Obrázek

Jo, tohleto a k tomu lexikon černé magie. :))

V děravé bedně by to takhle nějak fungovat mohlo. I tak by tam ale byly vyšší teploty, než teď. A jedním FANem přetaktovanou 560Ti neuchladíš, to Accelero neumí zázraky.

The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod harrym 12. 5. 2012 10:10

Shitman: V té skříni stačí vytvořit citelný podtlak (na to stačí bohatě ty 3 fany v horním rohu), a bude ti to nasávat všemi těmi otvory samo. Předpokládám, že skříň je všude možně navíc bohatě perforována.
Dokonce si myslím, že i jakýkoliv fan na CPU je v tomto specifické případě prakticky zbytečný, když tam jsou kolem něj všude ty 3 fany. Nepřispívá to ke komplexnímu chlazení. Je to jak sedět ve vytopené sauně s vějířem v ruce, a myslet si, že se jím dodatečně ochladí, když jím budu v tý vytopený sauně rozhánět vzduch (i když u člověka by to asi fungovalo, jelikož se díky pohybu vzduchu zvýší odpar vody z povrchu těla, čímž díky ztrátě skupenského tepla dojde k poklesu teploty daného jedince - to u "železa" ale jaxi nehrozí, že).
V posledních sestavách, co jsem skládal, jsem z chladičů CPU většinou fany odstranil (samozřejmě to nesmí být BOX, ale apsoň něco typu freezer s heatpipe, atd.). Pokud je nad chladičem přímo fan zdroje, a hned vedle i výtlačný zadní, tak fan na chladiči už toho moc z principu nepřičaruje. Samozřejmě to byla většinou 2jádra, tj. maximálně core i3.

Abych ti zase nekřivdil, tak jsem ochoten akceptovat, že ty mnou považované nadbytečné fany přispějí několika málo stupni Celsia ke zdárnému dílu. Ale jejich efekt už dle mého názoru není tak velký, aby to vyvážilo, že tam jsou a jsou zdrojem hluku, atp.
Já jsem zkrátka "minimalista". Mým prvořadým krédem je, s co nejmenším nákladem a materiálem, dosáhnout co největšího efektu.

Ještě vtíravá otázka: Tu díru na bočnici pro 92mm fan, tu jsi jistě přelepil páskou, aby skrze jí "netáhlo", že ano?
harrym
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 12. 5. 2012 10:55

Předpokládám, že skříň je všude možně navíc bohatě perforována.

ja kdyz o necem nevim ani ranu tak se do toho neseru a mlcim a soupu nohama ty radoby chytroline! (pokud nevis o cem mluvim tak si zjisti jakou ma skrin a jake jsou charakteristiky te skrine)
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 1337 12. 5. 2012 11:01

Nejvetsi fail je, jak popsal ten sauna effect. Bohuzel, ale nedomyslel, ze ten se vytvari prave pokud by Shitman vyradil ty 3 vetraky urcene k nasavani vzduchu. :D
1337
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 12. 5. 2012 11:27

ale ono to v principu muze na podtlaku nebo pretlaku fungovat. sam mam podtlak kdyz mi to cele vetra jen jeden F12 ve zdroji smerem ven. ale neco jinyho je kancelarsky komp (jak sam rikal, delal max i3) a neco jinyho je herni delo. mimochodem pokud mas 3 ventilatory tak nedelaji hluk = 3x hluk jednoho :) takze jestli tam jede 1 fan na 600rpm tak je hlucnejsi nez 6 fanu na 300rpm. A pasivne bych teda CPU nenechal. Mam undervoltovany dualcore athlon X2 pod freezerem 7. V bezne praci to pasivne nejak +/- zvlada do tech 65C, ale kdyz pustim kodovani videa tak to rapidne jede nahoru prave protoze tam neni ten "vejir" rozhanejici vzduch s teplotou > 60C od zeber chladice aby tam mohl jit vzduch z bedny ktery ma treba 35-40C. Takze prirovnani se saunou je trochu fail protoze clovek jaksi nema zebrovany profil aby mezi zebry stal horky vzduch. Pokud pri kodovani videa necham jen na minimum zapnuty vetrak tak to v poho jede na nejakych 55C prave protoze muze dochazet k vymene tepla.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod The Shitman 12. 5. 2012 12:20

Nečekal jsem, že tu třemi fotkami rozjedu takovou diskusi. :D

Pokud to chceš chladit výkonně a přitom tiše (myslím opravdu tiše), nic jiného, než tahleta hrůznost vymyslet nejde. Nejedná se o děravou skříň, ale o odhlučněný Fractal R3, kde je všechno mimo děr pro ventilátory zaslepené. Pokud bych neměl alespoň dva větráky na sání a dva na výfuk, tak se mi to upeče, nebo bych musel jet na téměř plné otáčky. Takhle si otčím na těch šesti S12ULN nějakých 300 otáček v klidu a 500 v zátěži, a dřív, ve skříni s jedním ventilátorem na sání a jedním na výfuk, jsem musel točit zhruba dvojnásobek i přesto, že jsem měl výkonnější P12 a P14.

Mohl bych ubrat dva až tři ventilátory bez toho, aby se to citelně projevilo na výkonu a teplotách. Bylo by to ale slyšet, což nechci a proto volím tuhle cestu. Jak u tu někdo poznamenal, dvojnásobek ventilátorů se NEROVNÁ dvojnásobné hlučnosti.

A na tvou otázku. Ano, ta pozice pro boční 120mm ventilátor je zaslepená odhlučňovací deskou.

The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod WulFgaR77 14. 5. 2012 12:10

harrym:

http://www.modding.cz/?p=289

To je celej trik tohodle "monstra".
Jedinou prioritou je hluk, ostatní vzal Shitman jako nepodstatný - že když účet viděla žena, tak odešla, už nám nesdělil :) - prostě bez kompromisů.

Ty fany na 300rpm stejně jen odháněj vzduch od žeber, aby tam nestál.
WulFgaR77
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 5. 2012 12:30

Shitman si postavil neco, co jsem uz pred davnejsi dobou ukazoval v sekci PC sestavy v tematu ULN ROZCESTNIK, tam je odkaz na clanek o ULN komponentach.

V nem je popsano naprosto vse, vcetne duvodu, proc je NUTNE osadit takovy pocet ventilatoru. Zajemcum doporucuji k prostudovani: viewtopic.php?f=932&t=1119140
Don't think you are. Know you are.
KineCZek
Přeborník roku 2010 Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor