Pasivní case se zdrojem mini ITX

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod xeerf 26. 4. 2012 23:44

Ahoj,

poraďte prosím mini ITX case s pasivně chlazeným zdrojem pro ASUS E45M1-I DELUXE. Původně jsem chtěl vzít MOREX MX-141. Líbíla se mi i designově, ale zjistil jsem, že při pasivním chlazení dokáže dávat jen 45W. To by na zmíněnou deskou patrně nestačilo.

Dík za rady
xeerf
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 27. 4. 2012 03:27

Mám doma takřka stejnou desku (Asus E35M1-I deluxe, tzn. to stejné, jen E-350).
Použil jsem akasa crypto vesa 80W, má zdroj v podobě externího trafa (podobně jako ntb), uvnitř je jen převodník 12->5 V a jeden 40mm fan (ten dáš pryč).
Je to case orientovaná na výšku, má buď nožky, nebo se dá namontovat na VESA držák za LCD. Cca 1800Kč i se zdrojem.

Nevím, jestli je ale rozumné tu desku dávat do malé skříně úplně bez chlazení.
Já tam dal scythe slipstream slim (tenká verze 120mm větráku, běžný se tam nevejde!!!, 800rpm verze), nechávám ho nasávat vzduch z boku skr perforaci + vytlačuje ho to nahoru (musíš nějak trochu inteligentně naskládat kabely, abys nechal volný prostor pro průchod nahoru k otvorům, je to maturita, pač jinde než tam kabely dát nejdou, ale udělat to jde, +je dobré ostatní průduchy zasleppit) a nechal ho běžet na cca 500rpm. Možná by to v idle zvládlo méně, no i tak tam mám 2,5' 5400rpm HDD (WD5000BPVT), který ten větrák spolehlivě "přeřve", takže asi tak :)

Více infa zde, dole jsou i nějaké foto a co jsem vysledoval v prvních dnech provozu
viewtopic.php?f=932&t=1150065&st=0&sk=t&sd=a&hilit=kompaktn%C3%AD+ITX&start=15
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod xeerf 28. 4. 2012 09:14

Díky za radu, notebookový adaptér bude asi schůdná cesta. Jen ta skríň mi připadá málo odvětraná na pasivní sestavu, radši bych volil něco jako SILVERSTONE SST-SG05BB-450 Sugo. Velká škoda, že to nedělají bez zdroje.
xeerf
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 28. 4. 2012 11:19

J, to je pravda, bez toho přidaného větráku bych to tam nedával. Ale fakt je nejhlučnější komponentou i tak ten pevný disk (a t oje jeden z nejtišších disků na trhu).
někde jsem ale viděl plně perforovanou ITX case, pohledám to. Ale bylo by to bez mechaniky.
S SSD to pak bude bezhlučné.
Bez SSD nemá ale smysl stavět fanless PC, to snad víš.

to je ono
http://store.antec.com/Product/enclosur ... 170-2.aspx
ten větrák může být nastaven jako "rezerva", tzn. aby se spouštěl až po dosažení určité teploty např.
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod xeerf 28. 4. 2012 12:50

Tahle skříň by mohla chladit dobře, absence mechaniky mi vůbec nevadí. Co bych ale naopak ocenil je chybějící slot pro PCI kartu a kov jako hlavní materiál, tohle vypadá trochu jako dětská hračka ;)
Ohledně disku, chtěl bych tam dát malý interní SSD na provozní záležitosti a externí klasiku přes USB jako odkladiště vypínané při nečinnosti a nasdílené přes sambu.
Chlazení bych tam zpočátku nedával žádné, pokud by se později ukázalo jako nutnost, tak nějaký větší větrák. Ale určitě by neměl být součástí zdroje nebo skříně s nějakým nestandardním rozměrem, aby se dal pohodně vyměnit. Abych to vysvětlil, z počátku plánuju PC využívat jako domácí NAS, FTP a HTTP server, download server, VPN server. Všechno pro domácí účely, neplánuju velkou zátěž. Tohle si myslím by mohlo zvládnout bez větráku. Do budoucna bych z toho udělal MCE na nahrávání a přehrávání TV, filmů. Tam bych s aktivním chlazením už počítal.
xeerf
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 28. 4. 2012 14:11

A tu desku už máš doma?
Nevím, jestli je to nejvhodnější volba pro HTPC na přehrávání filmů.
Nevím tedy jako E-450, no E-350 některé FHD nedá, v tomto ohledu je na tom lépe Atom +ION2, i přes slabší CPU část. ta grafika daleko lépe akceleruje a nemá to problém ani se samsung ocean life demo.
(třeba shuttle XS35GT se prodává jako hotové pasivně chlazený nettop s dual core atomem a ION).

Ideálně by to ale bylo na G530 + undervolt, ale to pasivně nedáš, respektive ne v takto malé skříni.
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod xeerf 28. 4. 2012 14:44

Nene, ještě jí nemám. Díky za tip, podívám se na benchmarky jak si vede protio IONu. Hotový řešení bych mohl vzít, ale mám radši stavebnici, kde můžu díly dle potřeby měnit.
xeerf
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 28. 4. 2012 14:53

Jj, taky preferuji stavebnice, v případě poruchy jen vyměníš desku za jiinou a jedeš dál...
Pak popřemýšlej ještě o tom G530. Chladiče typu kozuti, shuriken, apod. to uchladí spolehlivě. Výkonem je to jinde, v idle to moc nežere. ITX desky pro sc.1155 jsou.

zde máš porovnání ION2 vs zacate:
http://pctuning.tyden.cz/hardware/proce ... 25-s-ion-2

Zdroj se dá pořešit pasivně vždycky, i v běžné skříni. Koukej se po tzv. "picoPSU", což je převodník z trafa na ATX. Pak už stačí jen trafo o příslušném výkonu.

Obzvláště, pokud počítáš už rovnou s tím, že tam později přidáš chladič, nebál bych se aktivně chlazeného PC už rovnou. NEmusí to být hlučné, je to jen o výběru vhodných větráků + regulaci. Jendoznačně nejhlučnějšími komponentami jsou HDD, i ty 2.5, takže asi tak k hlučnosti aktivního chlazení.
alfah4ns
Moderátor

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor