otáčky ventilátoru zdroje

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod despa 2. 5. 2012 12:01

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, zda se dá nějak zjistit teplota a otáčky ventilátoru zdroje. Mám podezření, že mi nefunguje regulace otáček, ale nechci to reklamovat aniž bych si byl jistý. Výkonovou rezervu mám dostatečnou. Při občasném hraní se mi po čase vypne obraz a někdy se restartuje PC a někdy zůstane běžet bez obrazu. Když pak sáhnu zezadu na zdroj, tak velmi horký, ale otáčky běží stále stejně (subjektivní pocit na ruce :mrgreen: ) Sleduji teploty HW monitorem a vše se zdá v normě - CPU i GPU 60 - 65°, sytém 40 - 45° :hm
Můj názor je, že se přetíží výstup pro napájení GK a odpojí se, ale nejsem v tomto až tak odborník :lol:

Děkuji

Zdroj:
http://www.alza.cz/enermax-pro82-525w-bulk-d202072.htm
despa
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 5. 2012 12:08

Zjistit se to nijak neda, pokud ventilator nevymenis.

Problem budes mit celkove s chlazenim, takze vypis CELOU SESTAVU, nezapomen na skrin a ventilatory v ni. Plus nahod do prilohy par fotografii vnitrku PC.

Potom provedeme mereni teplot za pomoci dame tomu CoreTemp + GPU-Z + FurMark + OCCT Linpack.

Za normalnich okolnosti se Enermaxy totiz neprehrivaji.
Don't think you are. Know you are.
KineCZek
Přeborník roku 2010 Administrátor

Odeslat příspěvekod despa 2. 5. 2012 12:30

Procesor Intel Core i3-2120 + Chladič na procesor ARCTIC Freezer 13
Grafická karta ZOTAC GeForce GTX560 2GB DDR5 + Chladič ARCTIC Accelero Mono PLUS
Základní deska MSI Z77A-G43
Operační paměť Patriot 8GB KIT DDR3 1600MHz CL11 Signature Line s chladičem
Pevný disk Western Digital Caviar Green 1000GB 64MB cache
Pevný disk 640 GB
Case CoolerMaster Centurion Sileo
despa
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 5. 2012 12:42

Sileo je dost spatne pro GTX560. Jake jsou skrinove vetraky?

A jak mas resene chlazeni VRM u grafiky? Vyndej ji ze skrine a nafot, problem mozna bude prave tam.
KineCZek

Odeslat příspěvekod despa 2. 5. 2012 14:20

1x vepředu + 1x vzadu 120 mm 800 rpm (bez regulace)
Přílohy
DSC_0130-K950.jpg
despa
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 5. 2012 14:45

Tu napajeci kaskadu te karty chladis HODNE NEDOSTATECNE, to se pak nediv, ze to ta karta nedava. Zvlast jestli je to OC verze, nebo mas sam pretaktovano. (!!!)
KineCZek

Odeslat příspěvekod despa 2. 5. 2012 14:54

Pasivy jsem osadil dle návodu k chladiči, nemůžu čuchat, že to nestačí :hm Dá se nějak zjistit teplota té kaskády nebo to musím teploměrem změřit?

Karta je z výroby malinko OC 820/4008. Zkusím ji podtaktovat případně zvýšit otáčky větráku.
despa
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 5. 2012 15:02

Takhle to v manualu snad nepisou, doufam? No ... necetl jsem ho nikdy, takze nevim. Ale na kaskadu maji prijit takove ty podlouhle, o neco vyssi, krasne se tam vejdou ve dvou radach (dole to tak 1x snad i mas, ale vejde se to tam 3x po 2ks), potom ty chladice kryji vsechny chipy celou plochou.

Tohle reseni, kdy chipy kryjes jen z pulky, si koleduje o vyhoreni te karty a troufnu si rict, ze by se zadny vyrobce NEODVAZIL to tak namalovat do manualu.
KineCZek

Odeslat příspěvekod despa 2. 5. 2012 15:06

Máš recht, teď si vzpomínám, že se mi tam v rohu nahoře ty dva nevešly :nenapadne Tak to bude zrovna asi to napájení co :hm Vyřešil jsem to prostě tak jak jsem to měl po ruce, vzhedem k tomu že s originál chladičem tam žádné pasivy nebyly :hm
despa
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 5. 2012 15:36

Byly.

Obrázek

Na obrazku ty dva obdelniky bileho humusu v horni casti snimku.
KineCZek

Odeslat příspěvekod despa 2. 5. 2012 15:59

Tak jestli myslíš ty čipy napravo, tak tam dle návodu měly být pouze 2, viz obrázek. To se mi ale nějak nezdálo, tak jsem to udělal nejlépe jak jsem mohl z toho co jsem měl :lol:
Přílohy
2.5.jpg
despa
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 5. 2012 16:02

Tak ono v manualu to pisou na ruzne grafiky, to mas tezko. Kzadopadne KAZDY CHIP z VRM je potreba chladit. Vsechny bez rozdilu. Podle mne manual myslel 2x 2ks. Ale to nechme konovi.
KineCZek

Odeslat příspěvekod despa 2. 5. 2012 16:18

Manuál nemyslel 2x2, protože tam byly pouze 2ks těchto pasivů. A tak jsem to poskládal z toho co mi zbyo, protože pokud bych použil jen ty dva tak by byly všechny čipy jen napůl. Každopádně jsem ten chladič jednou reklamoval a dali mi komplet novou sadu i s pasivama, takže jak budu mít čas, tak to rozdělám a opravím. Ale nechci to dělat zbytečně, pokud je to třeba tím zdrojem :hm

Dá se nějak monitorovat teplota těch VRM?
despa
Junior

Odeslat příspěvekod WulFgaR77 2. 5. 2012 16:52

Hele, že do toho tak skáču...

1) ad kaskáda...Nechci kecat, ale vod Arcticu tuším, že ve "dvojkový" (VR2) sadě je jeden nebo dva dlouhý pasivy, který (dáš jeden) tam narveš při troše dobrý vůle místo těch malejch, co jsi osadil.

2)Podle mě si už problém odhalil v prvním příspěvku. To Sileo je tak zarvaný komponentama (hlavně tou grafikou) , že uvnitř skříně je totální sahara. Ten horkej vzduch se pak žene přes zdroj. Můžeš poskytnout fotku, jak nabádal Kin ?

3) Na teploty leda měřák, ale na těch kaskádách je v tomto stavu (v burnu) určo přes 90-100st. ne-li víc...
WulFgaR77
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 5. 2012 17:02

Ja se obavam, ze na tech kaskadach bude klidne i 140C bezne, v tomhle stavu. Chtelo by to pomerit, ale to nepujde jinak, nez bezkontaktnim teplomerem.
KineCZek

Další stránka