Teplota CPU (SpeedFan vs Everest vs HWmonitor)

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod voidmain 12. 6. 2012 21:04

Zdravím všechny,
právě jsem ve svém PC vyměnil BOXový chladič procesoru za Freezer 13, a změřil teploty. Jenže mám problém, že každý program mi ukazuje něco jiného, a to tak, že hodnoty se liší celkem výrazně. Pro představu:

SpeedFan, EVEREST - cca 50°C
HWmonitor - 73°C !!!
tady je screenshot všech programů najednou: http://www.sdilej.eu/pics/186b8ac65136ef5100ecee5b8cd99477.png

Teploty jsou v idle, procesor AthlonX2 4400+ @ 2800MHz, deska Gigabyte GA-M56S-S3. Chladič je zmiňovaný Freezer 13 BEZ VĚTRÁKU, jen pasiv. Cca 3cm nad ním je ventilátor zdroje Fortron ATX-350PNF, což je vyhlášený průvaňák.

Otázka zní, jakému softwaru mám důvěřovat? BIOS ukazuje taky cca 50°C, ale je to pár sekund po vypnutí windows...

Díky za jakoukoliv radu.

EDIT: Ještě přidám zátěžový test v Prime95 (už s ventilátorem): teploty v EVERESTu 60°C, ale větrák už točí 2000rpm a je dost slyšet. Proti BOX chladiči nic moc zlepšení. Není třeba špatná pasta? Teď je tam ta původní nanesená od výrobce.
voidmain
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 13. 6. 2012 07:57

Čtečka teplot musí být kompatibilní s daným MB.
Nejlépe použít nástroj výrobce MB.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 6. 2012 09:05

Jake pohnuti mysli muze nekoho vest k provozu tak maleho chladice na tak topicim procesoru bez ventilatoru ... chtel bych ten myslenkovy pochod znat.

A nebo mozna radeji ne... :D

Radeji na chladic nasad ventilator a do zdroje dej Arctic F12 PWM, dohromady to bude jak mnohem tissi pocitac, tak mnohem lepsi chlazeni.

Puvodni pasta je Arctic MX4, jedna z nejlepsich. AD otacky ventilatoru ... je jen na TObe, jak si to umis zregulovat. IMHO ten zvuk nemusi ani delat Freezer, ale treba prave ten zdroj.
Don't think you are. Know you are.
KineCZek
Přeborník roku 2010 Administrátor

Odeslat příspěvekod voidmain 13. 6. 2012 14:00

Bylo mi divné, že když přiložím na chladič ruku tak je úplně studený. Zkusil jsem tedy vyměnit pastu za MX-2, ta původní mi přišla docela ztvrdlá a hlavně jí tam bylo naneseno až moc. Výsledek opět to samé - HWmonitor v zátěži hlásí přes 80°C a chladič je na pohmat vlažný.

To mi nedalo, vzal jsem multimetr s teplotním čidlem, natřel čidlo pastou a přiložil na okraj heatspreaderu procesoru. Displej po ustálení ukázal 40°C (idle), což by odpovídalo i teplotě chladiče.

Takže mě napadají 2 možnosti - buď jsou špatné senzory v CPU, nebo pasta mezi samotným křemíkem a heatspreaderem...
voidmain
Kolemjdoucí