Jak bezpečně smazat disk před zbavením PC

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod five-min 8. 5. 2012 08:40

Zdravím,
mám doma docela starý stolní pc, který mi celkem překáží a hodlám se jej zbavit.
Buď jej někomu daruji, pokud bude zájem, nebo jej rovnou hodím někam na sběrný dvůr.

Jen řeším, jak smazat disk tak, aby z něj nikdo nic nemohl zjistit (chci se jej zbavit komplet i s diskem, který je mi k ničemu). Na PC už není ani windows, hrál jsem si trošku s linuxem a zkoušel jsem jej na tom pc.

Jak mohu ten disk promazat tak, aby z něj nešlo nic vydolovat?

Děkuji.
five-min
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 8. 5. 2012 09:13

Co je to za disk? Použij třeba utility od výrobce (na CD) a tam bývá možnost přepsat disk nulama.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod satai 8. 5. 2012 09:17

Spustit pocitac, spustit prikazovy radek a na nem mount. Zjistit, jak se jmenuje disk (bude to asi neco jako /dev/sda)

Nabootovat linux (staci trebas instalacka Mintu nebo Ubuntu) z CD/DVD/flashky.

dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M
dd if=/dev/urandom of=/dev/sda bs=1M
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M

Pokud clovek neni paranoidni, staci prvni radek. Pokud je superparanoidni, tak muze to cele nekolikrat zopakovat.

Alternativa:
shred -vfz -n 5 /dev/sda
Understanding is a three edged sword. Your side, their side, and the truth.
satai
Junior

Odeslat příspěvekod Kostka1234 8. 5. 2012 10:10

Disk rozeber a z plotny si udělej podtácek tak jako já, to je nejjistější než spoléhat na nějaký SW. Stačí ti povolit pár šroubků a zbavíš se krůhů od hrnků na PC stole :)
Kostka1234
Junior

Odeslat příspěvekod anti66666 8. 5. 2012 10:34

anti66666
Junior

Odeslat příspěvekod five-min 9. 5. 2012 12:48

Hmm, tak nakonec pc nejde ani z nějakého důvodu zapnout, takže jej asi rovnou vyhodím a HDD rozeberu podle rady od "Kostka1234".

Pc nebyl už nějaký ten rok vůbec zapnutý, ale před tím normálně fungoval. Při zapnutí to pípne a vyhodí nějakou hlášku, asi něco s napájením, baterií, nebo co já vím.

Každopádně kdyby to jelo, tak jsem jej chtěl alespoň někomu dát (našel jsem pár inzerátů) než jej rovnou vyhazovat, ale co už...
five-min
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 9. 5. 2012 13:08

Jestli tam už něco instalovals, tak je velká pravděpodobnost, že z toho disku už nic nepřečteš. Tím spíš pokud tam neměls data typu seznam špionů z USA a podobně, tak to vůbec nemsuíš řešit.

Nejspíš bude vybitá ta baterka za 10kč.
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod Baki 24. 5. 2012 14:05

Třeba CCleaner má možnost přepsání (tuším až 30×?) a přepisuje všechno, nebo přepíše jen volné místo.
Canon: 5D MKII+BG | 5D | 85 1.8 | 28 2.8 | 430EXII | Sigma 50 1.4 |
Intel x3440, 12GB Ram, 120+60GB SSD, 3TB
MBP Late 2011 15" - i7, 16GB Ram, 256GB SSD, 500GB HDD
Baki
Junior

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor