Verbatim Insight 500 fat32 to ntfs

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod luskys 3. 6. 2012 00:26

Zdravim,

chtěl bych zmenit systém fat32 na ntfs u tohoto disku.. bohužel hrubá změna ve windows způsobí že disk po přeformátování nabíhá několik minut... někde sem se dočet že se musejí měnit ještě nějaký věci nevím přesně co. můžete někdo poradit jak na to případně jaký program použít?

A ještě by mě zajímala nějaká utilita na zaheslování disku a ochrana proti smazání dat, díky.
Notebook: Lenovo IdeaPad Y570
Mobile: Sony Xperia J
luskys
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 3. 6. 2012 06:25

Na změnu z FAT32 na NTFS není zapotřebí formát, ale používá se (ve Windows) příkaz convert, což má výhodu v zachování dat (pochopitelně, záloha není od věci, co kdyby...). Pokud jsi formátoval, tak disk není systémový a není důvod, proč by se měla změnit doba nabíhání systému, leda snad to, že jsi měl na původní disk směrováno něco systémového a že se změnilo písmeno toho oddílu (ovšem návrat označení je i pro laika směšně snadnou záležitostí).
Ohledně zaheslování: Zkus TrueCrypt. Umí zaheslovat jak adresář (resp. vytvoří virtuální zaheslovaný), tak oddíl. Jediná ochrana proti smazání je účet s omezenými právy, aby jiný neměl k chráněným datům přístup (nebo pouze pro čtení). Jinak totiž cokoliv, k čemu mám přístup (s výjimkou systémových záležitostí), to jsem schopen smazat.
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mmmjack 3. 6. 2012 09:20

Pise ze dlouho nabiha disk a ne system, pokud jsem to spravne pochopil, cili po pripojeni k pc dlouho trva, nez se objevi a je pouzitelny? Pokud jej strkas do ruznych usb ,tak je mozne, ze instaluje ovladace pro kazdy port zvlast a proto to trva.
mmmjack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod luskys 3. 6. 2012 11:20

pouze pro čtení by se hodilo s tím že smazat by to bylo možné pouze s mím heslem aby to mohli používat i ostatní. někde sem právě čet o tomhle disku přímo, že taky někomu po přeformátování nebo jak se tomu nadává na ntfs to nabíhalo dlouho na tom displeji disku bylo scaning i třeba 3 minuty když byl prázdnej, že stačí změnit nevim přesně co nějakou snad sběrnici nebo nevím ted vůbec na tom disku že u fat 32 je 64kb snad ale fakt nevim jestli to pomůže :)

Edit: zatim převádim ten systém souboru přes cmd tak uvidíme

Edit: Chyba dat cyklická redudantní kontrola ? co s tim ? O.o, ale když kouknu na vlastnosti tak je tam normal ntfs tak uvidime
luskys
Junior

Odeslat příspěvekod mmmjack 3. 6. 2012 11:45

A co ale nabíhá dlouho? Nevím jestli jsem tak blbej, ale pořád tomu nerozumím...
Intel Core i3-2100 + Arctic Freezer 7 (fan F12PWM) · 8GB DDR3 · Gigabyte Radeon HD777OC · Gigabyte B75M-D3H · Fractal Design Define Mini (2xF12PWM) · Seasonic G360 · Samsung SyncMaster 225BW (16:10!)
mmmjack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod luskys 3. 6. 2012 11:55

disk.. ted sem to testoval.. je prázdnej disk.. systém souboru ntfs a zapojil jsme ho v 11:41. a naběhl v 11:54 .. což je trochu dlouho moc
luskys
Junior

Odeslat příspěvekod mmmjack 3. 6. 2012 12:54

Aha tak to jsem pochopil dobře, že prostě trvá dlouho, než se objeví.
A když dáš zpět fat32 tak to jede zase v poho? Ono u takových exteráků těžko říct, bůhví co je tam za řadič, taky Verbatim...od něj kdysi krom DVD jsem raděj nic nebral, nepůsobí moc jako důvěryhodný výrobce takovéhoto HW příslušenství, nevím je to jen můj názor, ten ti moc nepomůže ;-]
Může být problém v káblu, v USB portu...zkoušel jsi jiný?
Intel Core i3-2100 + Arctic Freezer 7 (fan F12PWM) · 8GB DDR3 · Gigabyte Radeon HD777OC · Gigabyte B75M-D3H · Fractal Design Define Mini (2xF12PWM) · Seasonic G360 · Samsung SyncMaster 225BW (16:10!)
mmmjack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 3. 6. 2012 13:58

problém může byt i OS plný bordelu...

BTW ext. HDD = disk např. od Seagate, WD, Samsungu který je v krabičce a jedno jestli je na ni Verbatin, Akasa, Apple, atd...
Python.p
Moderátor

Odeslat příspěvekod mmmjack 3. 6. 2012 14:29

No tak to je mi jasný, že vevnitř jsou standardní harďasy těch 3(4(5)) výrobců, ale záleží přeci jak se s tím ten výrobce popere, s napájením, jaký tam dá řadič ze Sata na USB...
mmmjack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod luskys 3. 6. 2012 16:14

nevim no, prostě jestli s tim někdo tu má zkušenosti nebo Vás napadá nějaké řešení, protože ten fat32 je u 500gb exteráku naprt a nebaví mě dycky hodinu v raru rozdělovat jeden soubor a pak za jinde skládat a to jich tam potřebuju narvat tak 400gb
luskys
Junior

Odeslat příspěvekod mmmjack 3. 6. 2012 18:26

No mne se tohle nikdy nestalo.
Mas stolni PC? Zkus jej vyndat z toho ramecku, dat do PC a naformatovat na ntfs v nem. Potrebujes ta data externe? Zkusil bych na ten 2,5" disk jiny ramecek, stoji par korun, ja mam od Transcendu, kovovy, v nem vlastni disk, nikdy sem s nim nemel problem.
Omezeni max velikosti souboru je blby, to je fakt.
mmmjack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod luskys 4. 6. 2012 06:42

ne mám notebook lenovo v podpisu
luskys
Junior

Odeslat příspěvekod luskys 5. 6. 2012 20:01

takže nejlepší by bylo ho prodat jako normální exterák a koupit si nějakej lepší ? xD
luskys
Junior

Odeslat příspěvekod mmmjack 5. 6. 2012 21:06

:) tak pokud se systemem fat32 normalně funguje...je to sice asi trochu svi*ský, ale nwm to je na uvážení.
mmmjack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod luskys 5. 6. 2012 21:46

tak jako já ho dřív používal jen na filmy což fat32 stačil no ale ted už mi nestačí..
luskys
Junior

Další stránka

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor