Poškozený HDD

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Burton2 30. 6. 2012 17:24

Zdravím, potřeboval bych poradit...
mám doma už delší dobu poškozený HDD a chtěl bych se podívat na soubory které jsou uvnitř. Problém ale je, že je uprostřed ulomený PIN
Obrázek

Připojil jsem jej, ale PC nechtěl naskočit. Tak jsem ho připojil za provozu, PC se vypnul a z napájení HDD vyšlo trochu kouře. Nevěděl by někdo co stím ?

Předem díky za nápady....
Burton2
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 30. 6. 2012 17:37

Přeposilám dál...Mimochodem předpokladam žes ho připojil za chodu - měls tam dalši disk.Ty data na tom dalši disku, pro ty v připadě problemu chystaš dalši thread že tě zajimají?
Jinak počitej - jedna až 40 nahoru dolů,function - reset,ground,data atd atd
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Burton2 30. 6. 2012 17:48

Ano mám tam ještě jeden disk. Vím, že se tam tehdy dělalo něco s jumperem, ale zrovna ho nemám po ruce. Ale asi to tím nebude, protože tehdy už jsem PC nerozjel, jak jsem ulomil ten PIN a jumper tam tehdy byl.
Nejprve jsem jej zapojil ve vypnutém stavu, ale PC se nezapnul... potom za chodu a vypnul se.
Proč zakládat nový thread kvůli dat ? Tomu nerozumím...
Burton2
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 30. 6. 2012 17:59

Zkus ho ještě párkrát vypojit a zapojit za běhu počítače. Teda pouze v případě, že chceš zkusit, co to vydrží a už ti na ničem nezáleží.

Jo a jinak ten kouř asi nebyl provozní kouřová clona, která je standardní výbavou všech pevných disků ;)
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod oooooooooo 30. 6. 2012 18:00

Kód: Vybrat vše
Tomu nerozumím...
Ironie,ptal jsem se jestli tam maš dalši disk na němž maš nějaka data - jsi na nejlepši cestě aby sis začal připravovat dalši thread v němž se budeš zabyvat jak obnovit data z toho druheho disku ktery tam momentalně maš.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Burton2 30. 6. 2012 18:30

Bari007 - takže by ten disk měl jet bez ohledu na to, jestli je ten PIN urvaný nebo ne ? Protože připojovat a zapojovat disk, který neustále restartuje PC...

oooooooooo - no snad ne :)
Burton2
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 30. 6. 2012 18:31

Ty jsi asi nečetl tu moji druhou a třetí větu.

Jednoduchá rada - pokud ti na těch datech záleží, svěř to odborníkovi. Pokud ne, můžeš experimentovat.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod soban 30. 6. 2012 18:36

Pin je urván z datového kabelu, takže disk po připojení napájení se musí roztočit - pokud se z toho zakouřilo máš smůlu a můžeš hledat novou elektroniku.

Jinak urvaný pin bych řešil tím že bych koupil nový kabel a oddělil z něho tu žílu a připájel přímo na HDD na ten pin zezadu, ale teď už je ti to nanic jak jsi spálil napájecí obvody.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 30. 6. 2012 18:51

Protože připojovat a zapojovat disk, který neustále restartuje PC...

Hned v prvnim přispěvku jsem ti řekl at počitaš,jestli ti nebylo jasny co+ti nebylo jasny proč se zakouřilo tak nechapu cos chtěl řešit.Možna to netušiš ale v tvojem připadě jsem si jistej že i blby poškozeni souborovyho systemu - k němuž měls velmi blizko by znamenalo dalši thread v němž bys hledal cestu jak z toho ven.Prostě je zajimavy že do brouk pytlikovskych akci se lidi pouští zasadně u počitačů,malokdo třeba u televize,u ledničky.Zajimavej fenomen.
Jinak za běhu existuje jediny scenař kdy bych toto připojoval - mam někde bokem nějakou kraksnu na vyhození,v ni flashku za 150 korun ze ktery běži něco bootovaciho.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Burton2 30. 6. 2012 22:07

Bari - ja sem to četl a pochopil, proto sem napsal to co sem napsal... a tady se ptám, jestli je možné aby se ten disk rozjel i bez toho jednoho PINU.

soban - super to sem potřeboval vědět, jestli se ten disk rozjede i bez toho pinu.. :) Takže to vidím tak, že je disk celý rozbitý..

ooooooo - ja to řeším proto, protože ten kouř nevyšel přímo z disku ale od toho napájecího kablíku co vede do HDD.Tedy si nemyslím, že by byl celý disk v háji, ale pouze nastal malý zkrat. A samozřejmě sem si vědom toho, že pokud takto budu eperimentovat, tak se disk může zničit. A tak mi na něm moc nezáleží a hledám pomoc zde na fóru od lidí, kteří ví co stím, nebo se jim podobná situace stala....
Ono ta brouk pytlikovská akce není ani tak zajimavá, protože když se ti pokazí televize tak do ni nebudeš zásadně vrtat už jen kvůli záruce (PC rozmontuješ a vemeš co chceš) ale taky proto, že když se ti pokazí třeba plazma, tak si těžko dokoupíš součástku aby ti opět hrála... což znamená že v diskuzi častěji narazíš na lidi co potřebuji poradit ohledně komponentů...
Já nejsem zase tak velké jelito, abych nevěděl, co se může stát stím diskem, a tak jsem napsal že mi nepříjde dobré neustále připojovat disk, když vyhazuje PC, takto si opravu nepředstavuji... ale je to starý disk, jsou tam možná fotky, videa atd a nestojí zato dát od 1000 - 4000 za opravu. A tak sem se obrátil na fórum a to co jsme potřeboval mi poradil právě soban.
Burton2
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 30. 6. 2012 22:17

jde o to, že manipulací se zařízením pod proudem riskuješ zničení celýho zařízení nebo kterékoliv jeho komponenty, tudíž zapojovat interní disk do non-hotswap portu za provozu je jako vystrkovat pinďoura na vdanou ženu...

možná nejsi jelito, ale o fungování počítače, a obecně elektroniky, víš pramálo...

jánebudupočítatkolikrátooo se ti jen snaží svým květným jazykem říct, že riskuješ (přinejmenším) data všech svých disků, zapojených do tohoto experimentu...
internetový nihilisty střílím na potkání...jsi si jistej, že dokážeš ustát aspoň jeden zásah a získat tak čas na útěk, než znovu naláduju?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod oooooooooo 30. 6. 2012 22:22

Já nejsem zase tak velké jelito, abych nevěděl, co se může stát stím diskem,

Tady si dovoluji oponovat :-) akce kterou provedls tě usvědčuje z opaku.Navíc doted nepochopils absolutně co ti řikam.O co jde, jsem ti napsal přesně v prvnim přispěvku - je tam potom takova pojistka - ten kdo pochopi že je tam přesnej popis už dalši post nenapiše.zbytek provede dalši brouk pytlikovskou akci po niž bude možna mavat dalši komponentě.Ted je stejně po boji takže už neudělaš nic ale prostě takto to opravdu nemůžeš dělat - proto nazyvam brouk pytlikovska akce možná pouze mezi PC FANS,měls jak se řika z pr.ele kliku,vůbec nešlo o nakej starej zapraskanej HDD kterj byl stejně vkelu.ŠLO o zbytek kterej v kelu nebyl - jedina rada je nešahej na to,pokaziš to,zřitime se...jakmile je jasny že prostě člověk nezna ani zakladni principy.Ušetřiš čas a prachy,na foru je hranice kdy je jasny že nejlepši rada je nešahej na to.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Burton2 30. 6. 2012 22:51

Pánové bavíme se tady co se stane s diskem (a celou sestavou), když se připojí do PC který je pod proudem, nebo jak se dostat k souborům na disku kterému chybí PIN ???

Ano sem si zcela vědom, že pokud připojím jakýkoliv komponent do sestavy pod proudem, tak riskuji zničení nejen disku ale i celého PC !!
Proto jsem to ze zoufalství po 4 letech kdy mi tady leží disk v šuplíku vyzkoušel pod proudem a zkratovalo to což by se myslím u zcela fungujícího disku nestalo...

Proto sem do popisku na úvod napsal chybí PIN a disk nejede... jestli to má nějakou souvislost...
Burton2
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 30. 6. 2012 23:23

Bavime se minimalně o tom že v te chvili tam nema byt žadny jiny disk.Minimalně :-)Pokud už to dělam takhle hloupě tak v te chvili je tam specialni bootovaci usb z nějž PC jede,pokud jsem ochoten riskovat, tak disk je strčenej v redukci ktera stoji 400korun a je určena k zapojovani za chodu pokud mam takoveho koníčka a nikoliv tam kdes ho bezstarostně praskl ty, nechceš nahodou se bavit o tom jak by to mělo vypadat když nejsi SÁM schopen si ani spočitat piny a zakouřeni z disku považuješ asi za start koncertu Metallicy?
A sam koneckonců moc dobře viš že žadny extra zajimavy data na něm nemaš.To si lidi pospiši dřiv než po 4 letech - prostě byls zvčdavej jestli to vyjde,měls štěsti že to skončilo ohnostrojem disku a že zbytek ti funguje.Tim bych to uzavřel z mojí strany.
ale je to starý disk, jsou tam možná fotky, videa atd a nestojí zato dát od 1000 - 4000 za opravu.

Zoufalstvi vypada uplně jinak,ůčetnictví,fotky prvni dovolena v exoticke krajině po X letech,narozeni ditěte fotky,prace za cely rok atd
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Milanr1 30. 6. 2012 23:59

Dokumenty, které jsi nepostrádal ani
Burton2 píše: po 4 letech kdy mi tady leží disk v šuplíku

a které nejsou zálohované, opravdu nemají žádnou cenu (jinak bys je zálohoval).
Co s tím?
Sběrný dvůr řeší havarovaný HDD na 100 %.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Další stránka

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor