Jak obnovit MBR u Lenovo Thinkpad Edge E120?

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Fantom007 16. 8. 2012 08:44

Ještě před prvním spuštěním notebooku jsem si zazálohoval celý disk pomocí Norton Ghost. Po zmenšení partition pro disk C (systém) a přidání partition pro disk D (data) mi systém nenabootoval. Po navrácení obsahu disku Ghostem mi sice Windows naběhly, ale po provedení Factory recovery (při startu PC) systém opět nenaběhl. Udělal jsem si tedy Recovery disk na USB a obnovil disk notebooku z něj. Se stejným výsledkem jako při obnovení z harddisku notebooku. Vymazal jsem všechny partition a pro jistotu přemazal začátek disku nulami, aby se vše vytvořilo znovu a správně. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že USB flash disk není bootovací. Asi jsem vytvořil něco jiného, než jsem chtěl. Na internetu jsem zjistil, že programy pro práci s partitions si neporadí s netypickým ID u partition, které má být u Lenovo_Recov partition (poslední) nastaveno na hodnotu 12. Při letmém prohlídnutí nového disku jsem si všiml, že mezi první partition (SYSTEM_DRV) a druhou partition (Windows7_O) je asi 32 GB volného místa, a nejsem si jistý, jestli tam musí být. Potřeboval bych někoho, kdo neblbnul s rozdělením disku jako já, kdo by mi poslal tabulku rozdělení disku (stačí např. obrázek z programu PTEdit32 - Partition Table Editor - nemusí se instalovat) a pro jistotu i které disky jsou Hidden a které jsou aktivní. Po jejich správném vytvoření jsem schopen do nich Ghostem nasypat správný obsah a snad uvedu notebook do stavu jako před prvním spuštěním. Dík za pomoc.
Fantom007
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 16. 8. 2012 09:50

Celkem masakr,myslim že sisi ukousl celkem velky sousto na to jakej maš chaos v akcích.
Nicmeně měl tam 1gigovej hidden oddil ještě,v něm jsou rescue tools ktery si můžeš volat..Dále 12-ti gigovej na němž byla vlastni tovarní zaloha.Ostatni rozděleni velikosti si již nepamatuji ale podstatny je toto.
Takto to měly E120 dodavany s w764-bit ale nevylučuju že existuji varianty dodavany s na některy trhy s jinym systemem.
Pokud bys použil spravny nastroj - spravnym způsobem tak se ti takový chaos nemohl stát.Protože toto
Kód: Vybrat vše
Po zmenšení partition pro disk C (systém) a přidání partition pro disk D (data) mi systém nenabootoval.
řiká, žes to dělal špatně nebo špatným způsobem,rozděleni tam neni problem,lenovo nelenovo,par jsem jich v ruce měl a toto je operace co dělam pomalu se zavazanyma očima na nich.Edge E120 neni v tomto nijak vyjimečnej.
Je fakt že předtim mě leži bitova kopie celyho disku už uplně jinde.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Milanr1 16. 8. 2012 09:54

Nehrab se v tom jako bába v bolaví! :-D
Co s tím?
1) Daný USB flash převeď standardně na bootovací v PC s OS WNT řady 6:
diskpart
list disk
select disk=[x]
list partition
select partition=0
active
= práce na pár sekund.
2) Zkontroluj, zda se na této partition nachází BCD (= složka Boot).
3) Nabootuj z něj = spusť instalaci OS.
4) Odstraň všechny zbytky partition:
Shift + F10
diskpart
list disk
select disk=0
clean all
5) Pokračuj v instalaci standardně, tj. vytvořením systémové (WRE) a bootovací partition.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oooooooooo 16. 8. 2012 10:05

Milane sorry ale to u lenova pokud chce obnovit factory stav absolutně nepomůže to co pišeš - nejenom nepomůže ale je to total mimon postup,uplně mimo, jde o zcela jinou situaci - jo a k ty flashce.Pokud dělal to co ma na strankach lenova a spletl si to s klasickou bootovaci flashkou na niž je instalačka seven tak už vůbec ne :-)
On nechce nainstalovat win :-) jestli sisi nevšiml,asi ne.On chce mit notas ve stavu v jakem ma byt když spustiš obnovu do tovarniho nastaveni...
Po jejich správném vytvoření jsem schopen do nich Ghostem nasypat správný obsah a snad uvedu notebook do stavu jako před prvním spuštěním.

Koneckonců mohl sisi všimnout že nalil zpět zalohu udělanou ghostem a seven jely,takže pokud by šlo to nemusel nic řešit - to ale neni to oč tu kračí.Nasledně totiž zjistil že factory reset je nefunkční.To je to oč tu kračí.
Jenže zaklad je pastnout co volil v ghostovi a to přesně,nasledně přesně vystup současneho stavu - pochopitelně ne z diskpartu ale raděj gparted,až ma celou mapu tak podle situace,každopadně při rozděleni kdy edge měl ten gigovej oddil factory recovery fungovalo jenom za dvou podminek - jedna byla existence toho oddilu,pokud nebyla splněna tak ji nahrazovala druha,to bylo spravne a včasne vytvořeni zachrane bootovaci flashky.Ta mimochodem měla uplně jine požadavky na zakladni velikost než normalní pro seven ktera chce 4.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Milanr1 16. 8. 2012 11:16

K čemu tenhle nesmysl?
Fantom007 píše:Factory recovery

Bohatě stačí záloha OS + záchranný boot DVD|CD|USB|...
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oooooooooo 16. 8. 2012 12:02

Neřešme k čemu :-) To tady bylo tisickrat,v tom připadě nemusels reagovat.Řešme to o čem se bavím ja,co jsem tady mnohokrat zminoval,problem s ID v okamžiku kdy někdo pohne s tabulkou oddílů nevhodným způsobem+nevhodnym nastrojem+nasledně nefunkční factory recovery.
Důvodem proč lide factory recovery chtěji je to že prostě ho chtěji předat ve stavu koupě,namatkou.Takže neřeš důvody.A když už reaguješ opět špatně - pořad sis nevšiml?
Po navrácení obsahu disku Ghostem mi sice Windows naběhly,
On zalohu systemaku měl - a neměl problem obnovit,evidentně to nebyla věc a vysledek kterej dostačoval.
Jinak existuje ještě par vtipnych situací kdy napřiklad se kutil dostane do situace kdy z bodu X už je navrat pouze k použiti instalačniho media což v připadě tohoto stroje znamenalo koupit - kapku se púotom prodraží,nebo nakoupit tam kde se kupují zadarmo se všemi důsledky.Prostě tam se předpoklada že použiješ jejich tools a to hned na začatku a to podle takove škarede věci ktere se řika manual.Jak začne lidova tvořivost aniž by tušil že ta ma tady trochu jiny zakonitosti aby neskončila katastrofou tak je celkem problem.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fantom007 20. 8. 2012 11:24

Stačil podnět od Milanr1 (dík), abych si nastavil partition na předtím vytvořené USB zálohy jako aktivní (taky mě to mohlo napadnout) a pak jsem obnovil notebook do továrního nastavení velmi rychle (nechápu, proč si to Lenovo Recovery nenastaví samo). Proto mně šla obnova do továrního nastavení po nastartování notebooku, ale na prázdném disku se nic nedělo. Ale to ještě nevyřešilo můj problém se zmizením Factory Recovery po rozdělení disku. Nebudu zdržovat - zjistil jsem, že po Factory Recovery z flash disku funguje nabídka pro tovární nastavení okamžitě, kdežto po obnovení z nabídky notebooku při startu se objeví až po provedené instalaci Windows. A já abych neztrácel čas instalací Windows jsem si chtěl vše nastavit předem, což se ukázalo jako neprůchozí varianta. Tím jsem ztratil několik dalších hodin času. Naštěstí už vše funguje podle mých představ.

Děkuji všem za ochotu a snahu pomoci. Podle reakcí to vypadalo, že jsem Tydýt, který počítačům skoro nerozumí, ačkoliv jsem rozděloval disky snad stokrát a s počítači dělám přes dvacet let (jako programátor). Ale chápu, že to z mých trochu zmateně vypadajících akcí nebylo poznat. Ještě jednou díky všem.
Fantom007
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 8. 2012 13:29

Blahopřeji k úspěchu!
Tvůj dobře vymakaný postup může sloužit dalším adminům, kteří budou tápat s NB Lenovo.
IMHO by to měl admin prolinkovat do FAQ sekce
forum-1930/Poruchy-a-problemy-rady-tipy-a-navody.html

AFAIK nikdo nepochyboval o Tvých odborných schopnostech.
Nehledě na fakt, že plnou legální verzi
Fantom007 píše:Norton Ghost

používají jen profi ajťáci.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oooooooooo 20. 8. 2012 13:43

Ale to ještě nevyřešilo můj problém se zmizením Factory Recovery po rozdělení disku. Nebudu zdržovat - zjistil jsem, že po Factory Recovery z flash disku funguje nabídka pro tovární nastavení okamžitě, kdežto po obnovení z nabídky notebooku při startu se objeví až po provedené instalaci Windows

Podivej se na cesty kam vedou - ano-jedna z cest vede na gigovou particii ze ktere se vola vlastni factory recovery.Device,path,identifikace.Pokud rozděliš disk blbě a blbym nastrojem tak i když existuuje oddil fyzicky je to prd platný protože nastroj hleda určitou cestu s určitym jasnym identifikatorem.
No a ted k factory recovery z USB - kdybys četl manual na kterej sem tě odkazal - zjistil bys že factory recovery funguje okamžitě z flashky vždy a za všech okolností - proč?No protože pokud dělaš to co maš tak OBRAZ leži na te flashce přimo,to byl mimochodem puvodni umysl - mrkni se do možností co ti recovery z flashky nabizí a vyber tu ultimatní při tvorbě - vždycky.Proto jsem ti řikal že neexistence te gigove particie je potom irelevantní,jedinou podminkou je doporučena velikost flashky - aby se tam vlezl.Prostě nevymyšlej kolo.Takže doporučovat tvůj postup do faq neni moc vhodný - stači si zapamatovat.Flash - rovna se id atd nezajem protože potřebne nese sebou.Zbytek manual - trápí se pouze ti ktere nebavilo ho čist.
kdežto po obnovení z nabídky notebooku při startu se objeví až po provedené instalaci Windows.
oooooooooo
Pokročilý

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor