Spouštění datového HDD

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod LammerOutsider 20. 9. 2012 00:11

Zdravím, mám takový problém.

Mám počítač s 120GB SSD Intel 320 jako systémový disk, a 2TB Seagate Barracudu 7200.12 jako datový.

Nastavil jsem si vypínání HDD při nečinnosti (při sledování filmů z ext. HDD, práce we winech, surfing), takže se mi vždy důsledně vypne. Vadí mi ale, že když chci počítač vypnout, nebo dát do režimu spánku, neudělá to dřív, než se zdlouhavě nerozjede (zrovna zastavený) datový HDD. Dělá to aji když chci něco stáhnout, třeba obrázek z internetu skrz chrome, a ikdyž se otevře okno kam to chci uložit defaultně na plochu (SSD), tak se roztáčí HDD a to asi na sekundu zdrží systém.

Nevíte někdo co s tím ?

Děkuji
Naposledy upravil LammerOutsider dne 20. 9. 2012 08:44, celkově upraveno 1
Rockbox ► DIY iMod 240GB by Ohm711 ► PFE111
ASIO ► NFB 15.32 ► HD600
LammerOutsider
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 20. 9. 2012 06:04

těžko s tím něco uděláš, pokaždý když otevřeš průzkumníka tak on si hrábne na i na ten disk... resmon a mrkni co na disk v tu dobu šahá
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
Python.p
Moderátor

Odeslat příspěvekod mmmjack 21. 9. 2012 06:00

Ta sekunda je tak drahocenna? Za to, co vypinani prinese, to stoji ne?
mmmjack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Python.p 21. 9. 2012 06:15

čas jsou peníze...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
Python.p
Moderátor

Odeslat příspěvekod ProjectX 21. 9. 2012 08:44

ja mam podobny problem, Intel 520 120GB a 2TB Seagate 7200.14, to roztacanie HDD by mi az tak nevadilo, ako to co sa niekedy stane

1. Ked idem nieco stahovat v Opere, kde mam defaultne stahovanie nastavene do adresara na HDD, tak sa obcas stane, ze cela opera vytuhne, a ked chcem potom otvorit tento adresar v prieskumnikovi, tak sa nic nestane, len sa ho snazi nacitat, zvysne adresare idu normalne otvorit, opera sa neda vypnut ani cez spravcu uloh a dokonca nie je mozne ani vypnut pocitac, lebo vytuhne aj shutdown => musim pristupit k najhorsiemu moznemu rieseniu a to reset pc

2. zatial iba raz sa mi stalo, ze pri vypinani PC som dostal BSOD kernel_data_inpage_error a ak som sa spravne docital, timeoutnul pristup k pagefilu (ten mam tiez presunuty na tento datovy disk) a vsetky data v nom som stratil

Zatial som to vyriesil tak, ze som vypnul odpajanie disku. Vsade ale tvrdia ze to znizuje zivotnost toho disku atd. V minulosti v PC bol len 1 disk a ten isiel tak ci tak stale a zatial ani jeden taky disk mi neprisiel opotrebovany alebo poskodeny.

Aky je Vas nazor?
ProjectX
Junior

Odeslat příspěvekod MiK 21. 9. 2012 09:30

Podívej se na katalogový list disku. Tam máš počet start/stop operací. Zjisti, kolikrát za den se ti disk roztočí. Vyděl údaj z listu zjištěným počtem. Získáš životnost disku v pracovních dnech. Porovnej s ostatními údaji o životnosti. Zjistíš, jestli zastavování disku ovlivní celkovou životnost či ne.
MiK
Junior

Odeslat příspěvekod kejki3 21. 9. 2012 09:58

ProjectX a kontroloval jsi disk? Údržbu souborového systému děláš?
Ve skutečnosti to nebyla žádná lavina, to se jen sesulo větší množství sněhu.
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ProjectX 21. 9. 2012 19:31

kejki3 píše:ProjectX a kontroloval jsi disk? Údržbu souborového systému děláš?

checkdisk som spravil hned po tom BSOD a presiel bez problemov, defragmentaciu mam automaticku cez TuneUp Utilities 2012, na disku mam dokopy aj s pagefilom asi 200 GB, nie je nejako extra vytazeny, disk je pouzivany cca mesiac

MiK píše:Podívej se na katalogový list disku. Tam máš počet start/stop operací. Zjisti, kolikrát za den se ti disk roztočí. Vyděl údaj z listu zjištěným počtem. Získáš životnost disku v pracovních dnech. Porovnej s ostatními údaji o životnosti. Zjistíš, jestli zastavování disku ovlivní celkovou životnost či ne.

v katalogovom liste som nasiel:
Contact Start/Stop Cycles - prazdna kolonka
Load/Unload Cycles - 300 000
z coho usudzujem, ze ma bude zaujimat ten druhy udaj, akurat neviem ako trackovat pocet load/unload cyklov za den. Mne je jasne ze to odpajanie ma vyznam, ale neviem ako vyriesit ten problem s mrznutim, pripadne ten BSOD. Pagefile zase nechcem davat na SSD aby som setril zivotnost SSD.
ProjectX
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 21. 9. 2012 20:02

to se musíš rozhodnout, buď bude na HDD swap nebo se bude vypínat, obojí najednou nelze...
internetový nihilisty střílím na potkání...jsi si jistej, že dokážeš ustát aspoň jeden zásah a získat tak čas na útěk, než znovu naláduju?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod Bari007 21. 9. 2012 20:21

S životností SSD bych si moc velkou hlavu nelámal, pokud ho nehodláš používat ještě za 10 let a nekoupil sis vyloženě nějaký bazmek.

Pokud má disk za měsíc 300 000 load/unload cycles, tak je něco špatně.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ProjectX 21. 9. 2012 23:10

Bari007 píše:S životností SSD bych si moc velkou hlavu nelámal, pokud ho nehodláš používat ještě za 10 let a nekoupil sis vyloženě nějaký bazmek.

Pokud má disk za měsíc 300 000 load/unload cycles, tak je něco špatně.

SSD mam prvy krat a asi som to s tou starostlivostou prehnal. Len mi je luto obetovat 16GB (+/- kolko sa vyhradzuje win) na pagefile, coz je celkom dost velka porcia zo 120GB disku. Bazmek to snad nie je, aj tu bol vo viacerych zostavach na fore odporucany (Intel 520).

Tych 300 000 cyklov je katalogovy udaj na lifetime. Asi som to zle napisal.

kernel_panic [passed] píše:to se musíš rozhodnout, buď bude na HDD swap nebo se bude vypínat, obojí najednou nelze...

Nj, => pagefile nazad na SSD, zapnut odpajanie HDD a budem dufat ze to vytuhnutie Opery bol len sprievodny jav tak ako aj ten bsod.
ProjectX
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 22. 9. 2012 09:18

Pagefile můžeš vypnout (což bych tak úplně nedoporučil) nebo nastavit na pevnou velikost třeba 512 MB, což už na kapacitě disku nepoznáš.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ProjectX 22. 9. 2012 13:27

Pagefile som presunul a zmenil na 4GB, dnes som ale pri restarte dostal dalsi bsod page_fault_in_nonpaged_area, tento krat sa aspon vytvoril dump. Pustil som teda plny check disk s vyhladanim a pokusom o obnovenie chybnych sektorov na tom HDD. Opravil chybne sektory asi v 10 suboroch a potom +/- v tretine vytuhol, ostal stat na jednom subore, nehal som ho skoro 3 hodiny ale bez zmeny. Skusil som teda stiahnut nastroje od Seagate, tj SeaTools for Windows, tie velmi napomocne neboli hned ma odkazali na SeaTools for DOS, tak som si ich vypalil, pustil, lenze nemaju to aktualizovane takze ziadny disk to nenaslo. SMART je v poriadku.

Neviete o nejakom schopom nastroji na kontrolu a opravu disku ?
ProjectX
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 22. 9. 2012 14:05

Odpoj ten 2TB disk a zkus nabootovat systém z SSD.
Pokud to neprojde, dej otestovat RAM.

BTW vůbec nevíme nic o tvém počítači, takže by ses mohl zkusit trochu rozepsat...
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ProjectX 22. 9. 2012 17:12

PC:
Doska - Gigabyte Z77X-UDH5 (bios F14)
CPU - Intel 3570k
SSD - Intel 520 120GB (SSDSC2CW120A3, firmware 400i)
HDD - Seagate Barracuda 7200.14 2TB (ST2000DM001 - 1CH164, firmware CC43)
RAM - G.Skill RipjawsX 2x 8GB 1600MHz CL9
GPU - Gigabyte N670OC-2GD (GeForce GTX670, bios F12)
Win - Win7 SP1 x64 Profesional

cele ssd je jedna particia (C:) a cele hdd je druha particia (D:), check disk som pustal iba pre D:
ProjectX
Junior

Další stránka