ASUS P8H61 M PRO

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod shadycz 16. 8. 2012 16:58

Ahoj. Trochu jsem se inspiroval tady na foru a koupil tuto desku (ASUS P8H61 M PRO) a k ní procesor intel core i5 3470.

Celá moje sestava: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... HL011OJF01

PC jsem skládal doma. Po zapnutí vše jede asi 5s a pak se rozsvítí červená kontrolka na desce DRAM. Zajímá mě jestli nevíte čím to je a taky zda tato deska podporuje ivy bridge (na alfacomp je psáno pouze sandy bridge?
shadycz
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 16. 8. 2012 17:54

A co tak kliknout na té stránce Alfacompu na odkaz "Informace na stránkách výrobce"?
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Oggi09 16. 8. 2012 18:23

Naposledy upravil Oggi09 dne 16. 8. 2012 18:53, celkově upraveno 1
Intel Core i5 2500K @ 4,5GHz + AC Freezer 13 | Gigabyte GA-P67A-UD3P-B3 | MSI N560GTX-Ti HAWK @ 1/2/5GHz | Kingston 8GB 1333MHz CL9 | SSD Intel 320 80GB | HDD Seagate 7200.12 1TB | Corsair Builde​r Series CX500 V1 | CM Elite 371 + 5x AC F12 PWM
Oggi09
Junior

Odeslat příspěvekod shadycz 16. 8. 2012 18:34

Jak to zjistím aktuální verzi biosu, když se do něj nedostanu? Nerozjede se mi monitor (funkční je - zkoušel jsem ho). Před chvíli jsem zjistil ,že po zapojení speakeru to 3x pípne.
shadycz
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 16. 8. 2012 20:15

Verze BIOSu nahraná z výroby je uvedena na desce za sériovým číslem.

Pokud nepodporuje tvůj procesor, je třeba pro update použít starší (např. vypůjčit od kamaráda), nebo navštívit servis (placená služba).
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod The Shitman 16. 8. 2012 20:37

Kontrolka DRAM = chyba paměti? Vyzkoušej paměť v druhém slotu.

Jinak ta chyba s verzí BIOS je pravděpodobná. Stalo se mi to bohužel dvakrát. Pak by to ale s velkou pravděpodobností nadávalo, že nevidí/nezná procesor - už si přesně nepamatuju chování, ale samozřejmě nenaběhlo nic - ani nemohlo. Deska daný CPU podporuje až od nové verze (přesné číslo viz web výrobce). Pokud máš starší verzi, budeš si muset zařídit flash - udělá snad každý PC servis, ale ne zadarmo.
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz

If I drink alcohol, i am alcoholic. So if I drink Fanta, am I fantastic?
The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod Petr_S 16. 8. 2012 21:05

Na webu výrobce není uveden tenhle procesor mezi podporovanými, což už shadycz určitě zjistil, takže bych nahrál nejnovější BIOS a doufal, že se třeba rozeběhne.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod shadycz 16. 8. 2012 21:58

Aha takže někomu to jede a někomu zase ne. No já jsem stejně zjistil, že mám špatnou i RAM, takže se chystám zítra do alfy.

Co mi doporučíte s tou deskou?
1. vyměnit za jinou, kde pojede IB?
2. nebo flashnout?

Půjdu zítra domu s deskou nebo na ni budu muset čekat? Jaké máte zkušenosti?

Jinak zkoušel jsem PC zapnout - s jiným zdrojem, jinou grafikou, bez grafiky, s jiným monitorem, jiným dvi kabelem, s jiným vga kabelem, oba sloty RAM i bez RAM a ani jednou mi nenajel BIOS. Se zapojenou RAM se dokonce PC neustále vypínal a zapínal, bez ní jel v kuse, ale bez obrazu. A ještě PC vždy 3x pípal (1x kráce a 2x dlouze nebo možná naopak). Takže to vypadá jak na ten problém s biosem, jak jste říkali.
shadycz
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 16. 8. 2012 22:02

shadycz píše:No já jsem stejně zjistil, že mám špatnou i RAM

Jak? Testoval jsi ji v jiném PC?
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod shadycz 16. 8. 2012 22:12

Netestoval, neměl jsem další desku s DDR3. Prostě jsme to vydedukovali z chování PC, jak se choval s RAM a bez RAM.

Prostě nám z toho testování vyšlo, že je buď:
- špatná RAM a deska ok (až na ten bios teda)
- dobrá RAM, ale špatná deska (sloty + bios)
- a nebo je oboje OK chce to jenom flashnout

nic jiného nás nenapadlo a byli jsme na to 3
shadycz
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 16. 8. 2012 23:12

Už jsi na desce zjistil, jakou máš verzi BIOSu? Pokud není procesor podporován, je dle mé zkušenosti svítící kontrolka u DRAM jen vedlejší doprovodný efekt, z něhož nelze vyvozovat směrodatné závěry.
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Milanr1 16. 8. 2012 23:14

Větší počet testerů nezaručuje kvalitnější výsledky. :-D
Proč se neřídíš radami odborníků?
r34ktor píše:nepodporuje tvůj procesor, je třeba pro update použít starší (např. vypůjčit od kamaráda), nebo navštívit servis (placená služba).

The Shitman píše: Pokud máš starší verzi, budeš si muset zařídit flash - udělá snad každý PC servis, ale ne zadarmo.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr_S 16. 8. 2012 23:55

Jiná věc je, že se nedá vyloučit, že je skutečně vadná jen ta RAM a po její výměně se to rozeběhne aspoň do té míry, aby šel BIOS přeflashovat.

Podle CPU support listu nepodporuje přímo tento procesor žádný BIOS, takže je to vůbec ve hvězdách.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod The Shitman 17. 8. 2012 11:41

Dal bych krk za to, že ještě nedávno mezi podporovanými byl. Nevím, kde je problém. Každopádně ale deska podporuje jak nižší, tak i vyšší modely Ivy Bridge a sám mám na třech kusech té desky ověřeno, že je s novým BIOSem pobere (2x i5-3470, 1x i5-3450).
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz

If I drink alcohol, i am alcoholic. So if I drink Fanta, am I fantastic?
The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod shadycz 17. 8. 2012 14:12

Reklamace zamítnuta - prý jsem to mou neodborností poškodil, chybí tam jeden pin na slotu pro procesor. Jinak RAM je ok a deska se prý celá chovala podivně.

Takže mám nově tuto desku - http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0984YC1L7C

Dík všem za rady.
shadycz
Junior

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor