Paměť DDR2 takt ?

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod metrix.m 11. 6. 2012 15:37

Dobrý den,

před pár lety jsem si zakoupil sestavu Intel Pentium 4 524 s 512 MB pamětí RAM. Tato paměť je pro mě v současné době nedostačující proto jsem se rozhodl zakoupit rozšiřující paměť. Bohužel mám ovšem problém s výběrem, proto bych chtěl radu.

Sestava:
Základní deska:
Typ CPU Intel Pentium 4 524, 3082 MHz (23 x 134)
Název základní desky Gigabyte GA-945PL-S3 rev. 1.0 (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Aktuální RAM paměť
Pracovní paměť 512 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
DIMM1: Eudar 512 MB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)

Podle stránek výrobce (http://ee.gigabyte.com/products/page/mb ... -s3/specs/) jsem zjistil že můžu paměť rozšířit na 4 GB paměti, tedy na takovou hodnotu na kterou bychom chtěli rozšířit paměť, bohužel ovšem takt těchto paměti mi dělá problém vybrat. Na stránkách výrobce píší DDRII 533 / 400 DIMM, ale bohužél tato hodnota nekoresponduje již s nainstalovanou pamětí, a tedy proto mi dělá problém vybrat paměť.

Proto bychom se chtěli zeptat zdali můžu zvolit paměť tedy s větším taktem
2X Kingston 2GB (kit 2x 1GB) CL6 800MHz
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 20TW0AKU4K

nebo máme zakoupit

Kingston 4GB (kit 2x 2GB) 667MHz
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 20TW0ALC6O

případně
Kingston 4GB (kit 2x 2GB) 800MHz CL6
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 20TW0ALXHJ

Předem děkuji za radu.
metrix.m
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 11. 6. 2012 15:45

Ať koupíš jakoukoli paměť, stejně se výsledný takt a časování přizpůsobí nejpomalejšímu osazenému modulu.

Jinak obecně platí, že by paměti měly být identické, nebo mít alespoň co nejpodobnější parametry. To ti tak nějak zajišťuje kompatibilitu.

Věc, kterou si bezpodmínečně musíš pohlídat, je stejné napájecí napětí pro všechny moduly.

- - - - - -

BTW, 4GB RAM jsou v té sestavě na nic. Přidání RAM není všelék, jak si někteří stále myslí. Pokud už do toho chceš sáhnout, kup maximálně 2GB modul. Ani nemusí být nový - nové DDR2 jsou drahé.
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz

If I drink alcohol, i am alcoholic. So if I drink Fanta, am I fantastic?
The Shitman
Moderátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 6. 2012 15:58

Pentium 4 nema absolutne ZADNY VYZNAM rozsirovat o pamet. Nic do toho uz nekupuj, rok to nechej dozit, pak to vyhod a kup novou sestavu. Zbytkova hodnota toho pocitace vcetne nove pameti bude i tak VYRAZNE NIZSI, nez na kolik Te prijde porizeni te nove pameti. (!!!)

512MB je malo, ale v XP se to da prezit. Maximalne prohledni Aukro, bazary ... a kup druhou 512MB. S vice pameti XP + P4 stejne nebudou umet smysluplne hospodarit. Je to podobny priklad, jako GT210 se 2GB pameti a GT210 s 512MB pameti - vykon maji stejny.
Don't think you are. Know you are.
KineCZek
Přeborník roku 2010 Administrátor

Odeslat příspěvekod lulinak 11. 6. 2012 16:09

mam podobnou zalezitost, instaloval jsem pres viken stary IBM Thinkcentre s P4 a daval na ne Win7 32.
Pamet tam byla 1GB/400 DDR2, coz je tak nejak spodni hranice pro tenhle system, tak jsem sehnal zadara jeste druhej DDR2 1G modul ale CPU-Z mi pise ze jede jen na 200 MHz, divny, pritom je rychlejsi, ....takze ho zase vyndam aby alespon to gigo jelo na 400 a ten druhej modul mi to nesrazel na polovinu...
Každy svého štěstí strůjcem jest, kolik lidí tohle pravidlo dodnes nepochopilo...
lulinak
Junior

Odeslat příspěvekod metrix.m 11. 6. 2012 16:25

Díky za rychlé odpovědi.

uvažoval jsem právě alespoň o přidání 1GB Ram případně celkově 2GB protože ta Ramka je vytížená dosti a to je čistý systém (XP PRO SP3) a občas to drhne.

Takže tedy pokud koupím napříkald nejlevnější variantu a to Zeppelin Gold - Evolve 2GB (kit 2x 1GB) 800MHz
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 20TW0AKXA0

tak to nebude vadit ? pokud jsem tedy pochopil správně

případně mam se dívat na časování ? a jaké vybrat

Děkuji
metrix.m
Junior

Odeslat příspěvekod minig 11. 6. 2012 17:06

časování vůbec neřeš, stejnak pokud tě něco bude brzdit, rychlost RAM to nebude... Kromě toho z vlastní zkušenosti vím, že 1GB paměti je pro winXP naprosto postačující pro běžné používání(surfování po netu, starší hry, kancelářské užití, nějaké to programování atd.). Jak už tady bylo zmíněno 700kč do zlepšení tohohle počítače nemá cenu dávat, neboť je to skoro cena celého počítače. Pokud se ti nechce kupovat něco staršího na aukru, pořiď něco takového http://www.alza.cz/zeppelin-1gb-ddr2-800mhz-d87231.htm a nech jí tam samotnou...
minig
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 6. 2012 17:12

Vadit to nebude, ale drhnout to neprestane.
Don't think you are. Know you are.
KineCZek
Přeborník roku 2010 Administrátor

Odeslat příspěvekod metrix.m 15. 6. 2012 15:22

Kód: Vybrat vše
Ať koupíš jakoukoli paměť, stejně se výsledný takt a časování přizpůsobí nejpomalejšímu osazenému modulu.

Ještě se tedy zeptám když tedy bych tam měl nyní 512 MB na 667MHz a přidal k němu do modulu 1GB na 800 tak pokud by uměl MB pracovat na 800 MHz tak tedy výsledně bude 1,5GB ale na 667MHz

pokud toto ovšem nezvládne tak se stejně sníží na jeho hodnotu a tedy např 533 MHz ačkoli bych tam měl tu 1GB na 800

Omlouvám se pokud se blbě ještě jednou ptám ale chtěl bych si v této problematice udělat jasno a raději jak se říká 2x měř jednou řež. Díky moc

edit: jak jste to mysleli s tím napětím ?

edit2: rozhodl jsem se tedy koupit prozatím 2GB a tedy chtěl bych se zeptat zdali je tedy lepší mít osazené 1GB a 1GB a pak případně k němu dát další 1GB (a 1GB) nebo rovnou koupit kit 2GB.
metrix.m
Junior

Odeslat příspěvekod lulinak 15. 6. 2012 15:32

obecne - rozdil stejne nepoznas, tak to u techto starsich pameti zase moc neresit.....
Každy svého štěstí strůjcem jest, kolik lidí tohle pravidlo dodnes nepochopilo...
lulinak
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 15. 6. 2012 15:35

Nečetl jsi, co Ti psal KineCZek?
KineCZek píše:Pentium 4 nema absolutne ZADNY VYZNAM rozsirovat o pamet. Nic do toho uz nekupuj, rok to nechej dozit, pak to vyhod a kup novou sestavu.

Muzeální stroje se zásadně nevylepšují.
Co bys řekl majiteli Tatra Aero
http://blog.lanemotormuseum.org/2010/02 ... aero-cars/
kdyby ji chtěl „vylepšit“ modernějším a výkonnějším motorem z Trabanta? :twisted:
Pokud chceš opravdu používat tohle prehistorické topítko jinak, než jako podložku a ohříváček pod nohy, nech ho tak, jak je a nic se nepokoušej „vylepšovat“. :-/
Jestli Ti nestačí, prostuduj si:
viewtopic.php?f=932&t=1131316
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod metrix.m 15. 6. 2012 15:54

omlouvám se pokud tě to nějak urázilo, a chapu že si myslíš o mě že jsem debil co nechape že je zbytečné do toho investovat ale tento pc slouží víceméně na nic jiného než na kancelařinu a tedy to co má tak mu skoro stačí. Jediné čeho sem si ovšem všiml co jsem ho měl doma tak že měl malou RAM a vše ukládal na disk. Proto jsem chtěl tam přikoupit RAM. Určitě si prostuduji co jsi mi poslal, ale určitě budu rád pokud bys mi odpověděl na konkrétní dotazy které jsem položil

Tatrovky mám rád. Líbí se mi jaké jsou a chapu tvou narážku že by mohly jezdit lépe a rychleji a že je lepší koupit nové auto co umí jezdit rychleji ale pak příjdeš o celou tu krásu z toho auta.
metrix.m
Junior

Odeslat příspěvekod parvus 20. 6. 2012 22:01

Z vlastnej skúsenosti odporúčam doinštalovanie RAM aj v staršom PC. Zvýšenie RAM z 1 na 3 Gb aj keď ide o staršie DDR 2 667 Mhz výrazne zrýchlilo 5 rokov staré PC s obdobnou konfiguráciou.
parvus
Kolemjdoucí

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor