Jaký monitor nejméně zatěžuje oči?

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod five-min 26. 6. 2012 09:25

A s jakým rozlišením? 1920x1200 je jenom ten dell a ten kvůli tomu podsvícení nechci. Myslím si, že to vyjde nastejno.
five-min
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 26. 6. 2012 09:36

Je jejich víc, stačí hledat
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
Python.p
Moderátor

Odeslat příspěvekod five-min 26. 6. 2012 10:02

Jenže já ani moc to vyšší rozlišení nechci. Stěží vidím na těch 1920x1080 a né ještě 1920x1200.

Spíše uvažuji nad něčím menším (cca 20"), kde může člověk sedět blíž...
five-min
Junior

Odeslat příspěvekod Genie 26. 6. 2012 10:13

Já si pořídil 27" HP ZR2740w s 2560x1440 - to je teprve malé oproti 24" (ZR2440w, kterou mám jako sekundární monitor). Nicméně konečně použitelná pracovní plocha - jak chceš dělat v Photoshopu na jednom monitoru s rozlišením řekněme 1600x900 (mám na displeji ntb, tak posuzuji), když odhadem 1/4 efektivní pracovní plochy ti zaberou docky a nástrojové lišty?

Já osobně bych tedy doporučil spíše návštěvu odborného lékaře (nic ve zlém!), aby ti případně poradil, jak nepříjemnostem s očima předcházet a ušetří tě možná vážných potíží v pokročilejším věku...
Žijeme jen jednou. Až se v životě za sebou otočím, možná si řeknu, že bych některé věci udělal jinak, ale ničeho nebudu litovat.
Genie
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 26. 6. 2012 10:18

Když stačí nižší rozlišení, mrkni se na klasický špičkový 19" PVA panel:
NEC MultiSync 1990SX
1280 x 1024 , 5:4
Na tom nenajdeš chybu. I pro extrémně citlivé oči velmi příjemný profi panel.
http://reviews.cnet.com/lcd-monitors/ne ... 86040.html
http://alatest.co.uk/reviews/monitor-re ... 521713,29/
K jeho pořízení stačí pouze zdvojnásobit původní rozpočet.
http://www.nextag.com/NEC-MultiSync-199 ... rices-html

Samozřejmě nelze používat PVA panely k přehrávání akčních filmů a her.
Milanr1 píše:TN panely = dostačující (a v podstatě jediné použitelné) pro akční hry/filmy.

Genie:
většina profi grafiků používá > 2 monitory.
V tomhle threadu nebyla řeč o tom, kolik monitorů si tazatel pořídí.
Jinak máš ovšem stoprocentní pravdu.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod five-min 26. 6. 2012 10:31

Genie píše:... jak chceš dělat v Photoshopu na jednom monitoru s rozlišením řekněme 1600x900 (mám na displeji ntb, tak posuzuji), když odhadem 1/4 efektivní pracovní plochy ti zaberou docky a nástrojové lišty?

No ty lišty a docky se dají vždycky tabulátorem schovat a zobrazovat jen v případě potřeby. Jelikož jsem do teď dělal na 15.4 1280x800, tak by to asi nebyl moc velký problém :-))
five-min
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 26. 6. 2012 11:03

dobry masochismus.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PD 26. 6. 2012 12:53

Já bych největší problém viděl v tom, že se operační systémy nedokážou automaticky přizpůsobit změně rozlišení. Když nastavim nativní rozlišení nad 1920 x 1080, tak text je nečitelnej a ikony miniaturní. Ve woknech i v Linuxu (KDE4) to lze pracně přenastavit, ale tu a tam na mě vyskočí nečitelná aplikace. Třeba Firefox je v HD rozlišení nepoužitelnej, na rozdíl od Chromu.
SX1 Symbian OS 6.1 / Linux - kernel: 2.6.18-omap1-gc307cb | E71 Night Edition | Huawei U8160 CyanogenMod 7.2.0
PD
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Genie 26. 6. 2012 15:50

Milanr1 píše:Genie:
většina profi grafiků používá > 2 monitory.
V tomhle threadu nebyla řeč o tom, kolik monitorů si tazatel pořídí.
Jinak máš ovšem stoprocentní pravdu.

Vsak proto pisu, ze mam dva a tak mi to vyhovuje a rozhodne se za nejakeho profi grafika nevydavam :) Jen dva monitory a SSD mi prijdou jako jednoznacne nejlepe utracene penize spojene s PC s ohledem na produktivitu prace...

-- 26. 6. 2012 15:54 --

PD píše:Já bych největší problém viděl v tom, že se operační systémy nedokážou automaticky přizpůsobit změně rozlišení. Když nastavim nativní rozlišení nad 1920 x 1080, tak text je nečitelnej a ikony miniaturní. Ve woknech i v Linuxu (KDE4) to lze pracně přenastavit, ale tu a tam na mě vyskočí nečitelná aplikace. Třeba Firefox je v HD rozlišení nepoužitelnej, na rozdíl od Chromu.

Meli jsme na toto tema diskusi s kamosem, ktery dela vyvojare pro RedHat. Rikal, ze i kdyby se nadmiru snazil, vetsina vendoru nedoda spravne informace o displeji (dpi), resp. na to totalne sere a tak se velmi spatne skaluje GUI. Pak jsou samozrejme pripady cislo dve, kdy jsou ruzna GUI delana absolutne / bitmapove a to je pak potiz...

Nicmene jak jsem jiz podotknul vyse, presel jsem na 27" s enormni hustotou pixelu a vse mi prijde krasne citelne, krasne zretelne a dokonce na tom pouzivam i Firefox :) A jsem jednim slovem nadseny z toho uzasne jemneho rastru a nechapu, jak jsem mohl cumet na ty megapixely (rozumej obrovske pixely :) ) na 24" s 1920x1200...
Žijeme jen jednou. Až se v životě za sebou otočím, možná si řeknu, že bych některé věci udělal jinak, ale ničeho nebudu litovat.
Genie
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 26. 6. 2012 16:24

five-min: mluvíš o tom Dellu co mám já? Já teda žádnej problém nevidím, zkoušel jsem bílou plochu, i ten šedej photoshop a obraz je hezky rovnoměrnej, spíš bych to tipoval na vadnej kus....můžeš zkusit provětrat NBD záruku :-D

K pracovním účelům je lepší 1920x1200 jak má ten Dell...hlavně kvůli tomu jsem to kupoval - sice těch pár pixelů už není moc velká změna, ale každopádně je to aspoň o trochu menší nudle.

genie: Jo taky bych rád 27" s nějakým tím 2560x... ale na to už nebyly finance :-| Ale alespoň jsem si tu nechal 2x 19" jako odkladiště malých okem (Total Commander...)
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod five-min 26. 6. 2012 17:33

Nn, myslel jsem ten philips. Ten dell nemám. Spíše mě zajímalo, jestli je to nějaká chyba, nebo je to nerovnoměrné podsvícení, což se asi budu muset v této cenové relaci s tím smířit. Nebo byl by ten LG IPS na tom nějak lépe? Myslím tím, jestli kdybych šel do IPS LG, tak jestli by tam byla lepší rovnoměrnost, barvy a hlavně minimální jas...

Prostě se mi ten obraz zdá takový moc sytý a barvy takové "ostré". Jen nevím, jestli to není třeba jen nezvyklostí na ne-TN panely. Jestli nejsem jen z TN a notebooků zvyklý pouze na jiné barvy...

Co se týká očního lékaře, tak brýle nosím a chodím k němu (proto tak moc řeším to, abych si ještě více oči nezničil a jestli by menší monitor oči méně zatěžoval a nebyl pro ně lepší)

P.S.: jinak jas se snažím mít většinou úplně co nejnižší, aby mi monitor nesvítil do očí a tím je taky nekazil. I když na druhou stranu nevím, jak moc je to dobré...
five-min
Junior

Odeslat příspěvekod five-min 27. 6. 2012 09:14

Jsem tady přečetl jedno vedlejší vlákno, tak tak trošku přemýšlím, jestli tu únavu očí a pálení nemůže dělat kontrast monitoru?
Podle recenze zde: http://www.svethardware.cz/art_doc-7E62 ... B032A.html

Má monitor nějaký větší kontrast a jestli právě to nemůže více očím vadit?

V předchozí kapitole už o kontrastu řeč byla. Nyní se však podíváme na kontrast v číslech. Maximální kontrast dosahuje úctyhodného čísla 5860:1. Ano, nejde o dynamický kontrast, ale opravdu o statický s touto hodnotou. V řeči některých běžných e-IPS monitorů je to hodnota i desetinásobná. Věřte, že je to na obraze hodně znát. Minimální hodnota pak je 3584:1, ale jak jsem již říkal, ta může být ovlivněna přesností měření.

Momentálně mám třeba v monitoru nastaveno jas na 15 a kontrast na 5.

Může právě toto nějak očím více vadit? Co myslíte?
five-min
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 27. 6. 2012 09:55

Co člověk to názor a co člověk to oko...

Ano kontrast a jas a frekvence jsou 2 věci které nejvíc unavují oči.

já osobně na každém LCD co používám ( používal jsem) mám jas na 10% a kontrast pod 40%. Frekvence je u 90% LCD panelů 60Hz
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
Python.p
Moderátor

Odeslat příspěvekod five-min 27. 6. 2012 15:33

Tak pořád ale nějak nevím, jestli je to konkrétním monitorem, nebo jen očima.

Uvažuji nad jeho vrácením. Ty oči mě strašně pálí, občas mě bolí i hlava a večer je mám hodně brzo unavené...

Jen pořád nějak nevím. Asi mi nezůstane nic jiného, než jej vrátit (abych to do 14 dnů stihl) a pak zajít k doktorce na vyšetření, jestli třeba nemám suché oči, nebo nebudou potřeba silnější dioptrie, nebo něco.

Fakt nevím co dělat. Jestli to nechat tak a nějak to přetrpět, nebo jej vrátím (z čehož mám obavy)...

P.S.: kdyby nakonec došlo k tomu nejhoršímu, máte zkušenosti s vrácením zboží u czc (zboži vyzvednuto na pobočce, ale objednáno z netu)
five-min
Junior

Odeslat příspěvekod kejki3 30. 6. 2012 12:09

Já už má mám stařeckou vadu, ale ne pořád. Vlastně už na vysoké jsem naklusal na oční a bylo mi vysvětleno, že mohou být období horší a lepší. A stejné je to s tou stařeckou - dva měsíce bez brýlí a pak bez nich nemůžu číst.
Včera už jsem si je bral i na čučení monitor. Protože jde o nějaké max. 2 dioptrie, tak zaostřím, ale pak pálí oči a někdy bolí hlava. Změny mohou být oběma směry, táta nejprve šel z 0 na 3,5 dioptrie na čtení, teď má 0 na čtení (a nepotřebuje metrové ruce) a má mírné na dálku.
Cílené oční cvičení pomáhá korigovat vady, v něm chybu nehledej.
A oči mohou pálit i z nějaké alergie, suchého vzduchu v klimatizovaných místnostech...
Ve skutečnosti to nebyla žádná lavina, to se jen sesulo větší množství sněhu.
kejki3
Moderátor

Předchozí stránka