LCD monitor, max. 22", multimédia, 4500Kč

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Nock 1. 7. 2012 15:12

Zdravím, rád bych si vybral nějaký monitor podle uvedených parametrů. Nepracuji s grafikou, takže nepotřebuji hi-tech modely, nevyznám se v technologiích monitorů :)

grafika je GeForce GTX 560 Ti

Rád bych vybíral ze značek Samsung nebo LG, ale nechám si poradit :)

Třeba tenhle? http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 23B23C1GCR
Nock
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 1. 7. 2012 23:56

Pro filmy skvělý výběr. (I když osobně dávám přednost značce Samsung.)
Předpokládám, že jsou Ti jasné vlastnosti panelů TN s podsvícením LED:
1) lze sledovat monitory jen z kolmého směru pohledu, jinak dochází k zásadní degradaci barevného spektra; nejsou tedy vhodné pro více diváků;
2) LED = vždy nerovnoměrné; jen panely > 10 tis. Kč jsou vybaveny jemnějším podsvícením, takže nerovnoměrnost není na první pohled patrná;
3) barevné spetrum nedosahuje ani S-RGB, takže TN není použitelný pro zpracování bitmapové grafiky, jen vektorové.
4) kombinace více panelů TN = nesmyslná, jak vyplývá z bodu (1).
Je tedy zbytečné, abys tyto vlastnosti zde po nákupu dotazoval jako „chyby“, což se kupodivu často vyskytuje v mnoha threadech.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod _honza_ 2. 7. 2012 09:27

Připlať si na IPS panel a vyhneš se nedostatkům TN panelů. Získáš tak barevně věrný obraz s dokonalou kresbou i ve stínech, odezvou vyhovující hráčům a úhel pohledu je 178°. Podsvícení i černá je vyhovující. I únava očí je daleko menší (píše o tom i ALFA):
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 23B23C15XM
O něco levnější IPS:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 23B23C1AJU
_honza_
Junior

Odeslat příspěvekod Nock 2. 7. 2012 09:49

Jak jsem psal, v technologiích monitorů se příliš nevyznám a ze zde zmíněných bodů jsem věděl jen o těch úhlech a barvách, takže díky za poznatky. :)

Připlácet za IPS? Vždyť stojí téměř stejně, čili volba jednoznačná? :mrgreen:
Nock
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 2. 7. 2012 11:03

Každý (i ten nejdražší > 100 tis. Kč) typ panelu má své pro (vyjmenoval _honza_) i proti:
Levný panel 6-bit IPS + LED (tj. všechny panely do 10 tis. Kč):
1) pomalejší odezva => nevhodné pro akční hry/filmy;
2) nevěrné barvy, nemožnost vyvážení bílé, nezkalibrovatelné => nepoužitelné pro editaci bitmapové grafiky;
3) nastavení jasu na nulu => stále příliš vysoká svítivost => nevhodné pro citlivé oči;
4) časté pískání, jaké se u jiných typů panelů nevyskytuje;
5) zároveň platí totéž jako pro TN:
Milanr1 píše: LED = vždy nerovnoměrné; jen panely > 10 tis. Kč jsou vybaveny jemnějším podsvícením, takže nerovnoměrnost není na první pohled patrná;
barevné spetrum nedosahuje ani S-RGB

Pokud Ti to nevadí, zvol např. nejvhodnější z laciných IPS:
Dell 2412M
případně (při extrémní nouzi) lacinější panely navržené uživatelem _honza_.
Před nákupem:
- prohlédni řadu threadů v této sekci, které popisují zkušenosti s tímto LCD;
- pokud možno osobně vyzkoušej v kamenné prodejně.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Nock 2. 7. 2012 12:20

Tak co jsem se dočetl, člověk si nevybere. Oboje má svoje nevýhody, nicméně shledávám výhodnějším IPS. :) Asi nebude moc změna v kvalitě, pokud vyberu 23", že?
Nock
Junior

Odeslat příspěvekod _honza_ 2. 7. 2012 13:57

Nebude moc změna v kvalitě pokud si vybereš 23“, ten má stejné rozlišení 1920x1080 pixelů. Velikost bodů u 22“ je 0.248 mm a u 23“ je 0.265 mm. U obou je stejný počet počet informací v obraze. Někomu však může lépe vyhovovat větší plocha.
Já mám 23“ LG, koupil jsem si polohovatelný LEDkový IPS panel s matným rámečkem, ale i velikost 22“ se stejným počtem informací by mi nevadila.
Kvalita nebývá úměrná ceně, proto jsem volil levný IPS od LG a jsem přesvědčen, že obrazem se vyrovná těm drahým. Zisky dělá marketing a ne kvalita.
Levné IPS od LG patří dnes k nejprodávanějším, a nejsou negativní odezvy od uživatelů.
_honza_
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 2. 7. 2012 15:02

Není to jen marketing u těch dražších, ale i služby kolem. Například velice oblíbený DELL U2412M má v základu 3 roky NBD on-site záruku i při koupi na IČO. Což třeba to LG nemá. Navíc třeba garance 0 vadných bodů, což také nemají všechny monitory.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Nock 2. 7. 2012 17:27

Ok, takže nějaké doporučení na 22" kromě těch zmíněných? :)
Nock
Junior

Odeslat příspěvekod _honza_ 2. 7. 2012 17:31

DELL U2412M patří ještě k těm levným, ale i ta oprava do druhého dne u zákazníka, nebo garance 0 vadných bodů je již marketing, který donutí mnohé jej koupit. DELL já také doporučují.

Koupí-li si uživatel "Nock" kupříkladu LG IPS231P-BN bude mít na 99% monitor bez vadného bodu a LCD vydrží bez opravy. Tento LG je na závěr výroby přesně a individuálně zkalibrován a Kalibrační certifikát je přiložen k monitoru, což DELL nemá. LG své zisky dává více do výroby a vývoje, než do marketingu.
_honza_
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 2. 7. 2012 17:45

To je asi dost subjektivní věc. Já třeba 3roky NBD on-site záruku hodně ocením. Protože spoléhat na to, že se ta věc (monitor, počítač, notebook, cokoliv) během tří let nepokazí, je hodně odvážné. A být pak měsíc bez té věci a ještě řešit odesílání do servisu, tak to opravdu není nic, čím bych si chtěl procházet. Proto mám 3roky NBD on-site na notebooku i na monitoru a rozhodně toho nelituji a ani to nepovažuji za marketingový tah.

Ne nadarmo mají všechny zařízení z té profi sféry takové záruky (servery, WKS, notebooky, tiskárny, ...). A někdy je i NBD moc dlouhá doba, tak se dávají záruky s opravou do 8 nebo dokonce 4 hodin.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod _honza_ 2. 7. 2012 18:21

NJN, je to subjektivní. 3Roky NBD on-site je potřebné pro podnikatelé, kde případná i 1% porucha dělá velké ztráty. Já jsem přesvědčen, že poruchu mít nebudu a ten případný výpadek budu řešit také rychle, respektive náhradou (mám notebook) aj.
_honza_
Junior

Odeslat příspěvekod Nock 2. 7. 2012 18:29

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 23B23C15XM

Takže koupí tohohle monitoru nic nezkazím? ;-)
Nock
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 2. 7. 2012 19:54

Hodnocení jsi už dostal:
_honza_ píše: levný IPS od LG a jsem přesvědčen, že obrazem se vyrovná těm drahým.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod _honza_ 2. 7. 2012 23:13

To: Milanr1
Nock dostal doporučení koupit LG IPS zatím jen ode mne. Prosím vyjádři se také ke koupí. Doporučíš také aby si tento monitor koupil? Měli bychom se na tom shodnout. ;-)
Dík Honza
_honza_
Junior

Další stránka