Nový monitor max. 5000czk

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Atifanda 16. 8. 2012 20:48

Ahoj, jelikož jste mi zde vždycky dobře poradili (hlavně KineCZek) , dovolil jsme si založit nové téma.
Po znovuobjevování závady monitoru viewtopic.php?f=955&t=1166111 (dnes už vím, že to není tak, jak je v radě, problikává i při vyplým počítači a nejde vypnout )
Chtěl bych si vybrat nový monitor, dokud tento jde než docela klekne.
Doby her už dávno minuly, takže nemusí být úplně super odezva.
Parametry určitě větší než 19" maximálně 24", matná obrazovka (mám teď a lesklou už nechci), rovnoměrné podsvícení a hlavně dobré podání barev (černé) kvůli úpravám fotografií.
Využití : internet (někdy stream sportovních přenosů), úprava fotek na hobby úrovni (nejsem profesionální fotograf), střih domácích videí.
Na filmy a videa koukám přes hdmi na plazmové televizi.
Co jsem koukal, tak je na výběr z Tn ,VA nebo IPS
Přikláněl bych se k VA, hlavně kvůli obavě ze změny barev (glow efekt ) u IPS nebo nové už tímto netrpí?
Moje představa:
BenQ GW2250M http://www.czc.cz/benq-gw2250m-lcd-moni ... 35/produkt (asi favorit)
BenQ GW2450HM http://www.czc.cz/benq-gw2450hm-lcd-mon ... 44/produkt
24" iiyama ProLite X2472HD http://www.alza.cz/24-iiyama-prolite-x2 ... zAodlWIA5A

Anebo zase nějaké Tn s matným povrchem?
Atifanda
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 16. 8. 2012 23:06

Panely TN ani IPS nejsou vhodné pro úpravu bitmap: neposkytují věrné barvy.
IMHO sis vybral dobře LCD na bázi panelů MVA.
Profi grafik by samozřejmě sáhl po PVA, ale tato kategorie se nachází cenově úplně jinde. ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Atifanda 17. 8. 2012 14:27

No jo no každej by chtěl to nej ,ale na to na co bude určen bude stačit v tom rozmezí co jsem dal...
Je nějaká jiná varianta než ty co jsem uvedl?
Jelikož na filmy a videa koukám přes Hdmi na televizi, tak by mohl stačit ten o uhlopříčce 21,5"
Škoda, že není nějakej v poměru 16:10 byl by bližší rozměru 3:2.
Atifanda
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 17. 8. 2012 14:46

V dané cenové kategorii AFAIK nikoliv, když nepočítám nesčetné varianty MVA BenQ, které se liší jen barvou rámečku a případně porty.
Panely MVA se nevyrábějí v rozlišení 1920 x 1200, jen PVA.
Nejlevnější PVA 1920 x 1200 je už skoro za dvojnásobek:
20" Dell UltraSharp 2007FP
22" NEC MultiSync P221W
Ovšem kvalita si tu cenu plně zaslouží.

Úhlopříčka se volí především na základě ergonomie, tj. jak daleko budou umístěny oči od středu LCD.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Atifanda 17. 8. 2012 17:33

No teď to mám cca 60cm v rovině očí na střed panelu (19") a velikost o něco málo větší by mohl být, ale nevím jestli 24" by nebylo moc. Dřív jsem měl 17" Crt a teď mi těch 19 palců přišlo jako polepšení a zároveň akorát tak přehledný.
Atifanda
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 17. 8. 2012 19:30

V tom případě bych nešetřil a zvolil
Milanr1 píše:20" Dell UltraSharp 2007FP

Lze sehnat i za cenu ~ 7 - 8 tis. Kč s DPH.
IMHO Ti to bohatě vynahradí.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Atifanda 17. 8. 2012 20:11

No v tej ceně kdybych vybíral IPS , tak beru dell 2412..nebo radši ten NEc, ale držme se ceny do 5t
Atifanda
Junior

Odeslat příspěvekod Atifanda 18. 8. 2012 07:23

Našel jsem si přepočet uhlopříček a 24" (60cm uhlopříčka) je mimo , tak zbývá už jen ten Benq a ten je ve dvou modelech s Hdmi nebo bez Hdmi, jelikož Hdmi posílám na tv, tak by stačil i jen s portem Dvi ?
http://lcd-monitory.heureka.cz/benq-gw2250m/recenze/
Atifanda
Junior

Odeslat příspěvekod mmmjack 18. 8. 2012 10:10

A nad LG IPS 235 jsi neuvazoval? (stoji cca 4000) nebo kdyz priplatis 1400 tak mas 16:10 (must have) U2412M za 6300 ...
mmmjack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Atifanda 18. 8. 2012 13:39

Uvažoval (je tu všude doporučován), ale prosel jsem si pro a proti a jelikož potřebuji spíš kvalitnější podání černé a bílé a je mi jedno jaká bude odezva, tak jsem si řekl, že pro mé účely je vhodnější technologie MVa ..samozřejmě, pokud bych uvažoval do max. 8t , tak by to nebyl Dell , ale NEC MultiSync EX231Wp.
Atifanda
Junior

Odeslat příspěvekod _honza_ 19. 8. 2012 20:00

Nedostatky IPS jsou již minulosti. U původních IPS vzhledem k umístění elektrod v jedné rovině docházelo u krajních krystalů k nedokonalému otočení molekul vinou slabšího eklektického pole, tyto panely měly nižší jas a kontrast a černá nebyla hluboká a při pohledu z extrémního úhlu dostávala nafialovělý/ namodralý nádech. Tyto první displeje měly odezvu až 60 ms.

Nové IPS mají černou Black Level <0.3 cd/qm. a jen dobrý S-PVA může mít černou ještě hlubší.

Již od počátku byly a jsou IPS barevným podáním nepřekonatelné, mají totiž nejlepší orientaci tekutých krystalů. Nové IPS jsou vývojem zdokonalené ve všech parametrech, mají bohatou kresbu ve stínech, nejvíce podrobnosti v obraze, krátkou odezvu a cena je srovnatelná s TN panely. LG IPS můžete použít i bez kalibrace, monitory jsou dobře seřízené již při výrobě. Každý IPS235P-BN je profesionálně individuálně zkalibrován a „Kalibrační certifikát“ je přiložen k monitoru. Barevná přesnost, vyvážená bílá a dobře nastavená gama je ověřená v testech.
_honza_
Junior

Odeslat příspěvekod Atifanda 20. 8. 2012 09:48

No jenže problémem u toho Ips je, že dostupnost je do cca. dvou týdnů a pořád se navyšuje...
Atifanda
Junior

Odeslat příspěvekod mmmjack 20. 8. 2012 14:32

Já jej teda vidím na skladě:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 23B2OF15BF
sice je to 231, ale je to to samé, akorát bez HDMI, což ale vůbec nevadí, když DVI má.
Intel Core i3-2100 + Arctic Freezer 7 (fan F12PWM) · 8GB DDR3 · Gigabyte Radeon HD777OC · Gigabyte B75M-D3H · Fractal Design Define Mini (2xF12PWM) · Seasonic G360 · Samsung SyncMaster 225BW (16:10!)
mmmjack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Atifanda 21. 8. 2012 09:52

Asi na dnešek naskladnili i tam , ještě to proberu a možná vezmu ten. http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 23B2OF1FQP
Atifanda
Junior

Odeslat příspěvekod mmmjack 21. 8. 2012 11:27

JJ už jej naskladnili, včera byl ještě na cestě.
Intel Core i3-2100 + Arctic Freezer 7 (fan F12PWM) · 8GB DDR3 · Gigabyte Radeon HD777OC · Gigabyte B75M-D3H · Fractal Design Define Mini (2xF12PWM) · Seasonic G360 · Samsung SyncMaster 225BW (16:10!)
mmmjack
Mírně pokročilý

Další stránka