Monitor + notebook (propojení, výběr)

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Javor05 20. 8. 2012 17:28

Zdravím.

Po delší době používání notebooku s displejem 15,6" bych si rád dopřál větší luxus a to konkrétně koupí většího monitoru.

Chtěl bych úhlopříčku min. 22". Na czc.cz jsem si vybral díky nižší spotřebě a příjemné ceně tento http://www.czc.cz/philips-227e3lphsu-lcd-monitor-22-/95089/produkt?q-c-1-f_2026687=t1&q-category-id=59ut0ir02oif7b6j8lbbftr5i8&q-c-0-f_96259940=d22.0

K tomu se váže první dotaz - je je tento monitor pro běžnou práci + nenáročné hraní správnou volbou? Popř. dá se za podobnou cenu sehnat lepší?

Propojení bych chtěl uskutečnit pomocí HDMI. Má ho jak monitor tak pochopitelně můj notebook (dále už jen VGA výstup) (GPU ATI Mobility Radeon HD 5650)
Ovšem narazil jsem na první problém jen při hledání kabelu. Ceny jsou od 85,- do několika tisíc :-D a není kabel jako kabel

A proto další otázky: :-)
Stačil by k propojení i takový kabel? (běželo by to ve FullHD) http://www.czc.cz/premiumcord-hdmi-a-hdmi-a-v-1-4-m-m-2m/75477/produkt?q-category-id=82qf5nj0sui8jbbo6pqpgaj8nc&q-c-0-f_2027165=sHDMI

Nebyl by problém s rozlišením (kvůli kabelu) a zvládala by to vůbec grafická karta?
Nevyšlo by lépe pořídit redukci VGA->DVI a pak dodávaným kabelem propojit monitor s NTB? Případně pořídit kabel HDMI (ntb) - DVI (lcd) http://www.czc.cz/premiumcord-hdmi-a-dvi-d-m-m-2m/62221/produkt?q-category-id=82qf5nj0sui8jbbo6pqpgaj8nc&q-c-0-f_2027165=sHDMI

Děkuji za jakékoliv rady a tipy. Kdybych si na něco ještě vzpomněl, tak doplním. Kdyby byly nějaké další otázky od Vás, opět se pokusím co nejrychleji odpovědět.
Javor05
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 8. 2012 17:46

Vybraný LCD = perfektní k daným účelům/za danou cenu.
S jedinou výhradou: měl sis ho pořídit ihned a neničit si oči + páteř u NB.

Kabel HDMI -> HDMI zatím nepořizuj.
Port HDMI toho monitoru je univerzální, obousměrný, tj. vstupní i výstupní.
Optimalizovat obraz z jakéhokoliv NB v tomto portu vyžaduje nadlidské úsilí.
Co s tím?
Vyzkoušej k propojení dodaný datový kabel VGA -> VGA.
Kabelem VGA -> DVI si nepomůžeš, jen budeš nesmyslně utrácet.
Teprve pokud nebudeš spokojen s obrazem, můžeš se odvážit k absolvování martyria s HDMI.

Btw:
předpokládám, že znáš klady/zápory technologie panelu TN?
Pokud ne, prohlédni fórum: bylo to zde diskutováno nesčetněkrát.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Javor05 20. 8. 2012 17:57

tak díky moc :) myslím, že bez HDMI bych se tedy obešel a pak někdy v experimentální náladě bych to zkusil zapojit :D To že to má VGA jsem úplně přehlídl :)

O těch panelech jsem teda moc nepřemýšlel a přiznám se, vůbec o nich nic netuším - něco si přečtu, ovšem předpokládám, že jako nenáročnému uživateli mi bude stačit i tohle :)

Jinak páteř si alespoň trochu šetřím celkem nakloněnou podložkou, která je ještě sama podložena 8-) - spíš mi jde o tu obrovskou plochu 22"

A ještě menší otázka: kde hledat, případně co googlit při pokusu o optimalizaci HDMI vstupu?
Javor05
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lama 123 20. 8. 2012 19:15

Nevím co se na HDMI musí optimalizovat prostě vezmeš kabel zapojíš max nastavíš správné rozlišení pro monitor a funguješ. Nikdy sem neměl problém s tím že by HDMI nejelo. Ohledně kabelu vzal bych nějaký levný HDMI je digitální připojení takže ty 1 a 0 musí vypadat na obou stranách stejně ať je ten kabel drahý nebo levný. U větších vzdáleností bych nad tím přemýšlel, ale na krátké fakt ne.
NTB: Lenovo Thinkpad Edge E320+ 24"FHD+ G15 + MX518, HP Elitebook 8570w
TEL: Google Galaxy Nexus + Blackberry Curve 9320
Vozítko: Renault Megane 1.9DCi 140kW
lama 123
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 20. 8. 2012 19:30

na VGA připojení se vykašli, výstupy v noteboocích jsou děs a hrůza.
Vyšší rozlišení jedině digitálně.

Jinak bych ještě popřemýšlel o 23' FHD, na to rozlišení mi přijde ta velikost vhodnější, cenově je to skoro stejné, s tím, že vybírej cokoliv, co má matnou obrazovku+ dá se připojit digitálně, kvalita těch TN obrazovek u levných LCD je +/- autobus stejná.

Kabel stačí obyč.
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
alfah4ns
Moderátor