Stránka 1 z 2

32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2015 19:42
od DasIsGut
Dobrý den,

Chtěl bych se Vás zeptat, jestli je dobré mít 32-bit systém a 4GB RAM.
Slyšel jsem totiž, že 32-bit systém je pro PC s méně jak 2GB RAM.
A já mám 4GB a 32-Bit.
Možná tyto 'bajtové' systémy mají jiný význam v praxi.
V tomto případě bych rád věděl vysvětlení abych se něco dozvěděl... Každopádně jsem chtěl vědět, jestli to nějak neomezuje využití RAM atd.

Děkuji.

Re: 32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2015 19:49
od vladimir
Je to O.K. Až na to, že celé ty 4 GB nevyužiješ, systém rozpozná pravděpodobně jenom zhruba 3.2GB (podle HW tvého počítače).

Re: 32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2015 19:50
od DasIsGut
Aha, děkuju Ti za odpověď :)

Re: 32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2015 20:37
od borekz
Pokud vím, 32bit systém může využít 128GB RAM, pokud HW podporuje PAE.

Re: 32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2015 20:47
od soban
Blbost pouze 64 GiB RAM

Kvůli zpětné kompatibilitě je však v rámci jedné strojové instrukce stále možné adresovat pouze 4 GiB RAM (tj. stejné omezení, jako mají procesory od verze i386). Kvůli návrhu jader operačních systémů pak ve skutečnosti typicky ještě méně (2 nebo 3 GiB).

Re: 32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2015 21:48
od borekz
Pokud vím, limit je 4GB pro aplikaci + jádro a buď je to 2+2 nebo 3+1. To je limit pro jeden proces. S PAE je může součet paměti obsazené všemi procesy přesáhnout 4GB.

Re: 32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2015 22:39
od lubokubo76
nahoď 64 bit OS a nerieš to. Ja som chcel ušetriť niekľko MB RAM, tak som na W7 PAE povolil (je na to patch) a obmedzenie 2 GB/app mi stačilo, lebo žiadna moja app viac RAM nepoužije

Re: 32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2015 23:07
od vladimir
borekz píše:Pokud vím, limit je 4GB pro aplikaci + jádro a buď je to 2+2 nebo 3+1. To je limit pro jeden proces. S PAE je může součet paměti obsazené všemi procesy přesáhnout 4GB.
Jenže od těch 4GB se odečítá adresovací prostor jednotlivých zařízení, tedy reálně využitelná (adresovatelná) paměť bývá kolem 3.2GB.

PAE: kromě ramdisku existuje velice málo aplikací, které by s ním uměly pracovat. A musel by ho podporovat procesor, jehož typ neznáme. Vzhledem k tomu, že 64-bitové aplikace a OS spotřebují trochu více operační paměti, je se 4 GB operační paměti prakticky jedno, jestli bude mít 32 nebo 64 bitů.

Re: 32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 21. 11. 2015 01:15
od lubokubo76
vladimir: nie je škoda nechať asi 1GB ležať? A časom môže urobiť upgrade RAM na 6 GB

Re: 32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 21. 11. 2015 03:24
od karlos00x
to je zase topic... kdo ma dneska nejaky rozumny motiv pouzivat 32b OS pokud nema strep s <= 2GB RAM?

Re: 32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 21. 11. 2015 09:00
od borekz
Proč musí aplikace podporovat PAE ? Není to záležitost OS ?

-- 21. 11. 2015 09:02 --

karlos00x píše:pokud nema strep s <= 2GB RAM?

Taky záleží na velikosti HDD. Vista 64b bere několik GB navíc na HDD a pokud je to SSD 32GB, tak je poznat. Navíc 32b OS bere i méně RAM.

Re: 32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 11. 2015 10:05
od 19jmsr56
Zdravim. Mam 8-rocny ntb Acer Extensa 5210 s CPU Intel Celeron 1jadro s architekturou 64bit 1,6GHz, 2,5GB RAM. Pod OS Vista Home x86 SP2 bol cpu casto vytazovany na 100%. Po reinstale na OS Vista Home x64 SP2 sice zabral viac miesta na HDD, ale system je svizny (ako "sedmicky") a cpu vytazuje v priemere na cca 45% - jednoznacne odporucam 64bit OS

Re: 32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 11. 2015 10:30
od mople71
To asi bitovou verzi nebude, ale ok. :-))

Re: 32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 11. 2015 11:31
od lubokubo76
jmsr, pridaj RAM, alebo urob čistú inštaláciu x86 (32bit). A dnes na 1 jadre beží aj internetový prehliadač?

Re: 32 Bit a 4GB RAM

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 11. 2015 11:47
od eLzyx
19jmsr56 píše:Zdravim. Mam 8-rocny ntb Acer Extensa 5210 s CPU Intel Celeron 1jadro s architekturou 64bit 1,6GHz,

pokud bych chtěl takovou archaičnost provozovat i nadále, tak bych si být tebou zjistil, co v tom je za chipset a podle toho upgradoval CPU na C2D, nebo alespoň Pentium Dual-Core :hm