Macbook nebootuje

Mac OS a programy

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jankolive 2. 5. 2012 18:14

Zdravim, potreboval bych poradit s opravou sveho macbooku...Mam macbook aluminium late 2008(10.5.8 ), dvd mechanika je nefunkcni.V sobotu jsem ho restartoval a od te doby nechce nabootovat, nekolik minut se toci kolecko pod logem applu a pote se restartuje a snazi se znova bootovat.Zkousel jsem vymazat PRAM/NVRAM, boot v safe modu a opravu disku v terminalu, nic nepomohlo.Nevi prosim nekdo co ted s tim?
jankolive
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alfah4ns 2. 5. 2012 18:23

Nemám zkušenosti s jabkem, ale u běžného PC se takto projevuje např. chyba disku/jeho řadiče.
Ideálně zkusit se na disk mrknout např. pod nějakým live linuxem.(buď vymontovat HDD a připojit k jinému PC, nebo natáhnou live USB na macbook, ale netuším, jak je to tam s tou podporou...)
Moderátor diskuzního fóra Živě.cz
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod jankolive 3. 5. 2012 18:07

Dekuju zitra to zkusim, mohl byste me poradit nejakej sw pres ktery muzu udelat kontrolu toho disku na linuxu ?
jankolive
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alfah4ns 4. 5. 2012 02:29

stačí vypsat si SMART disku.
http://www.hecticgeek.com/2011/11/how-t ... ntu-linux/

co co znamená, najdeš v tabulce zde na těchto stránkách:
http://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.
hl. se zaměřit na realokované sektory, neopravitelné, atd (v tabulc položky 5, 197, 198, ...)...ale ono to ten OS vlastně napíše, co není ok.
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod jankolive 6. 5. 2012 17:44

Tak vypada to na disk, zkousel jsem ho pripojit k linuxu a druhemu macu a nikde se ani nezobrazil
jankolive
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Zezik 6. 5. 2012 18:01

no ne, jablíčko se polámalo? :-( jsem myslel že za ty prachy je to nezničitelný
Zezik
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 6. 5. 2012 20:40

Zezik:
promiň, ale tvůj názor je velmi naivní.
I jabko je jen kus HW, který se může pokazit.
A zrovna HDD, což je naprosto obyčejná součástka, kterou najdeš od úplně nejlevnějších notebooků až po ty nejdražší.
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod Vykook 9. 5. 2012 16:01

nekrm trolla...
"Stará, kup husu, dostal jsem nápad!" Jakub Arbes
Vykook
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 9. 5. 2012 16:12

on to možná nemyslel jako troll, ale že z vyprávnění některých uživatelů by si člověk pomyslel, že je to boží stroj, kterej se nemůže pokazit...já samozřejmě vím, že je to notebook vyšší třídy jako každej jinej, ale někteří mu přisuzují magické vlastnosti...
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod majkom 9. 5. 2012 16:22

Ahoj, osobny odhad, na 90 percent je to disk.. zazil som na aire - skus nabootovat z usb (bud mas alebo si urob instalacne usb) - daj urobit cez disk utility test disku - podla mna ti napise smart status ze disk odchadza, pripadne ze je psokodeny a nejde opravit - docasne riesenie - format a reinstal, o mesac, dva ta caka to iste - alebo vymena za novy (ber to ako prilezitost, hodis tam ssd a mas stroj, ktory dalsie 4 roky nepotrebuje upgrade:)
majkom
Junior

Odeslat příspěvekod Eketi 12. 5. 2012 21:31

Jak psal Majkom, investice do SSD je zajímavá myšlenka, je to přeci jen mac z roku 2008 a aspoň si ho vylepšíš. A pokud pak projedeš ten bývalý disk a bude v pořádku, tak existují, byť neoficiální moduly místo DVD ROMky. HDD zacvakneš do toho modulu a vyměníš. Budeš mít 2 disky v NTB. Rychlý na soft a druhý na fotky, filmy a spol.
Eketi
Junior

Odeslat příspěvekod majkom 12. 5. 2012 23:42

Tak tak, ale to vsetko plati za predpikladu ze umiera disk, to musis overit ako prve... Keby to boli nieco ine, skoda investovat do disku:)
majkom
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 13. 5. 2012 00:03

Do SSD není škoda investovat, i kdyby byl ten HDD naprosto vpohodě :)
alfah4ns
Moderátor

Odeslat příspěvekod majkom 13. 5. 2012 07:38

Asi sa nechapeme, bolo to myslene tak, ze ak v macbooku odchadza nieco ine ako disk (ale podla mna to bude ten disk) tak je blbost investovat do ssd - ak odchadza main board napr;)
majkom
Junior