Přeopnout vzhled M$ Office na srozumitelný

Programy pro práci s textem, tabulkami, prezentacemi

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod oooooooooo 4. 1. 2012 11:50

jaky pohodli?j v officech moc nedělam ale pokud někdo nedokaže dvakrat kliknout - požadovane je dostupne na dva kliky z hlavní nabidky,jako bonus napiše že se považuje za pokročileho uživatele,dalši expert řekne že to je znama chyba office protože to neumí tak si to prostě o komentař že jsou mimo říká.Přeložim - změnili mně ikonku a dali na jine misto a jsem v kelu :-)
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 5h1nj1 4. 1. 2012 13:05

Ale prosim te, vzdyt ty dobre chapes, o co jde.

Pohodli by v tomto pripade znamenalo to, ze i nova verze, kterou jsem nuceny pouzivat, se bude ovladat stejne jako stara, bude mit na stejne funkce stejne ikonky na stejnych mistech a ja tim padem usetrim cas, ktery bych stravil hledanim, zjistovanim, kde co je a ucenim se noveho zpusobu pouzivani aplikace. Tim padem si zvysim pohodli.

Hlavne at nikdo nevytahuje, ze nove rozhrani je efektivnejsi, protoze pro bezneho uzivatele zakladnich funkci MS Office to proste neplati.

Mam zkusenosti ze stovek instalaci prave temto beznym uzivatelum. A mohu zodpovedne rict, ze mit moznost jednoducheho prepnuti do stareho rozhrani by usetrilo temer kazdemu z nich (a potazmo mne) spoustu cenneho casu, ktery stravili neefektivnim ucenim a hledanim neceho, co je v podstate stale stejne a bez jakehokoliv prinosu pro dotycne.

Takze tu lidskou blbost si muzes priste nechavat od cesty. Snaz se spis pochopit cizi pohled na vec.
5h1nj1
Junior

Odeslat příspěvekod xlnc 4. 1. 2012 13:24

Tak jakože si jinak názorů a času, který tu s námi tráví Milan, vážím, tak za "Nadprůměrně zkostnatělý BFU!", byť se smajlíkem na konci, bych mu utrhnul hlavu.

Bude to osobní názor:

Vypráskaný ribbon nám byl čert dlužen.

a) S dovolením v Office nejsem BFU, jsem jen starý pes a na ribbon kousky nemám buňky.
b) Není s nim nic snazší, naopak, ergonomie stojí za h...o. Ale to, někomu, kdo používá Office na 20 minut denně, nevysvětlím.
b) Klávesové zkratky typu ALT+Ů mi normální nepřijdou, navíc se mění s přidáváním karet.
c) Úprava ribbonu pro normální smrtelníky je na úrovni Poznámkového bloku a jednoduše otřesná, o programovém vybavení nemluvě (a o Visual Studiu tu nemluvím). Office 2010 sice postoupila o kousek dál, ale nestačí to.
d) Tlačítko Office už šlo do kelu, ostatně mělo stejnou logiku jako tlačítko Start, že, takže se vrátil nakonec stejně Soubor. Stále to nic nemění na tom, že Backstage View a vše, co je pod ním skryté, je neergonomická pitomost.
e) Ribbon je na notebooku nebo netbooku úžasná věc. I když jde skrývat, zabírá tolik místa na výšku, že je to fakt bomba. A že nová Office mohou umět staré panely, dokazují doplňky třetích stran.
f) Ovládací tlačítko, které má zavírat aplikaci, zavírá soubor. Taky normální? No já ten ribbon a skin nedělal. Místo toho už kdekdo v jiných kancelářských aplikacích dělá ouška pro každý otevřený soubor, aby se šlo přepínat snadno.. Microsoft ne.
g) Fajn, Microsoft si vybral cestu, ale proč k....a se vydal jeho směrem i AutoCAD a další. Kdysi jsem tvrdil, že kdyby ribbon zavedli CAD aplikace, tak by jim asi někdo nakopal zadek a vida... no nic no, máte to barevný, užijte si to.
h) Po ribbonu (nebo spíš k němu) přijde metro? Zase budete jásat? Jděte s ním do ... Další blbá hračka namísto toho, aby někdo dodělal 64bitová Office.
i) S prominutím nebo bez, BFU jsou u mě lidi, kteří ho mají rádi.
j) Klasické menu pro Excel mám a zdarma (web mi pojede tak za týden), protože tím mě Microsoft n...l nejvíc - odstřelil staré menu bez možnosti pozvolného přechodu a nechal na tom vydělávat třetí strany. Pro Word a další jsem se s ním nedělal.

Howgh.
Petr Pecháček
xlnc
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 4. 1. 2012 23:56

Kód: Vybrat vše
Takze tu lidskou blbost si muzes priste nechavat od cesty. Snaz se spis pochopit cizi pohled na vec.

Nebavim se o ribbonu važeni ale o cestě neboli path ktera je přistupna z hlavniho menu.Co se tyče ovladani office - pokusim se to řict jinak - nemohu posoudit,použivam co musim a přijde mně pod ruku - různé operačni systemy a kancelařské balíky.Když se podivaš na moje posty tak o ribbonu jsem neřekl půl slova ale reagoval jsem na to že ta nabidka je i pro mne office laika :-) nalezená za deset vteřin.A je to fakt v 2007 na dva kliky.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jptr 8. 4. 2012 21:25

Použil jsem pro OFFICE 2010- bussiness "UBitMenu for Office 2007 and 2010 Shortcuts" podle doporučení od AI Wintermute ze dne 3.1.12, a to v české verzi. A hned jsem to zase odmontoval...
Ve Wordu se doplňující karta MENU vůbec neobjevila a PowerPoint při spuštění hlásil absenci doplňku od UBit.
V Excelu karta Menu se zdála v pořádku. Ale každý z nás měl ve 2003 lištičky sestavené podle svého gusta, a tedy jinak než jak je to připraveno od UBit. Takže to chce zmodifikovat, aby to doopravdy pomáhalo. To už si ale mohu vše (včetně nové karty) nastavit sám a podle svého vkusu. Akorát to trvá o dost déle.
Outlook, ačkoli i ten je součástí OFFICE, je doplňkem od UBit pokryt jen v angličtině a v němčině.
jptr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ansam 14. 4. 2012 08:05

Asi máš na mysli toto:

Obrázek

Vo Worde 2010 som to za ostatné 2 roky nedokázal nikde nájsť.
Musel som si do Wordu 2010 doinštalovať "Classic Menu In Office 2010" - takto to potom vyzerá vo Word 2010:

Obrázek

a až po skoro dvoch rokoch som to konečne našiel v položke Menus - Súbor - Pripraviť - Vlastnosti - Vlastnosti dokumentu - Rozšírené vlastnosti.

Kto má tento problém, môže si "Classic Menu In Office 2010", ktoré je aj v slovenčine a aj češtine stiahnúť odtiaľto a doinštalovať. Má to iba 3,94MB:
Kód: Vybrat vše
http://cing.be/HuNqlR/
Ansam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod akira.uzai 14. 4. 2012 09:56

Milanr1 píše:Nadprůměrně zkostnatělý BFU! ;-)
Meníčka do MS Office 2007 lze naroubovat.
Nedoporučuji: nestabilní.
Co s tím?
Zapomeň na meníčka a nauč se pracovat s ribbony.
V MS OS W8 už se na meníčka vůbec nehraje.

Vylezte z toho hulánova zadku Donalde, vidím vás! .)
Pokud nemá někdo vymytý mozek od soudruhů z MS nemusíte mu hned nadávat.
あきらうざい
akira.uzai
Junior

Odeslat příspěvekod Ansam 14. 4. 2012 10:32

Milanr1 píše:Meníčka do MS Office 2007 lze naroubovat. Nedoporučuji: nestabilní.

Informacia sa nezakladá na pravde. V MS Office 2007 som používal viac ako 4 roky doinštalované klasické menu. Za celý čas som nezaznamenal žiadnu nestabilitu.

Milanr1 píše:Zapomeň na meníčka a nauč se pracovat s ribbony. V MS OS W8 už se na meníčka vůbec nehraje.

To že sa "MS OS W8" uberá nesprávnou - veľmi komplikovanou cestou neznamená, že si užívatelia nehľadajú a nenájdu cestu, ako tento nezmysel obísť a celý systém rozumne zjednodušiť klasickým menu.

Záver:
S MS Office hlavne s Wordom a Excelom som nútený denne pracovať cca 6 hodín už asi 17 rokov od roku 1995. Začal som pracovať so základným Wordom a potom aj s prvým balíkom MS Office. Keď som sa porovnával s ostatnými uživateľmi na mojom pracovisku, tak sám seba som radil medzi ZDATNYCH užívateľov MS Office - nič ma pri jeho používaní nedkázalo zaskočiť. Po 12 rokoch požívania Wordu a Excelu som v roku 2007 prešiel na MS Office 2007 a začali pre mňa bezsenné noci. Po 12 rokoch používania Wordu a Excelu som s týmto softwarom nedokázal pracovať. Každý vstup (klik) na položku menu ma zastavil na niekoľko minút a mnohé veci som nenašiel dodnes. Povedal som si, že sa to musím s defaultným menu naučiť používať a dal som si záväzok, že to musím pretrpieť a že jeden rok mi musí stačiť na to, aby som toto menu pochopil. No nepochopil. Po roku trápenia a podstatného zníženia pracovnej výkonnosti som uvažoval o návrate na predchádzajúcu verziu MS Office. Našiel som však informáciu o možnosti doinštalovania klasického menu do MS Office 2007 a hneď som si ho aj doinštaloval a odpadol mi velikáááááánsky kameň zo srdca. Konečne som zas mohol plnohodnotne s MS Office 2007 pracovať a nemusel som každý deň polovicu pracovnej doby venovať tomu, kde nájdem určitú položku menu, ako upraviť text .. atď. Opäť bolo všetko také jednoduché.

V tomto roku som prešiel na MS Office 2010. Poučený z predchádzajúcich rokov som ho však nenainštaloval skôr, než som si zohnal klasické menu k MS Office 2010. Akonáhle som ho zohnal, preinštaloval som MS Office 2007 na MS Office 2010, doinštaloval som klasické menu k MS Office 2010 a opäť môžem plnohodnotne pracovať s MS Office 2010. Všetko je v menu tak jednoduché a jasné. Zatiaľ ma pri jeho používaní nič nezaskočilo. V klasickom menu som všetko našiel okamžite a na prvý pokus.
Ansam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Majsner 28. 7. 2012 22:03

Ansam: Tvůj "příběh" je jen potvrzením toho, co psal Milan ve svém prvním příspěvku. 12 let jsi klikal na ikonky v Office a naučil ses, kde jsou. Z toho o sobě vyvozuješ, že jsi zdatný uživatel Office a že Tě nic nedokázalo zaskočit (když ty ikonky byly pořád na stejném místě nebo sis je tam mohl alespoň přesunout, že :D ). Když Ti Microsoft ty ikonky zpřeházel, tak Tě to zaskočilo a ani za rok jsi se to nedokázal naučit ovládat.

Nezlob se na mě, ale podle mého názoru je chyba v Tobě. Je čas popřemýšlet, jestli Ti neujíždí vlak a zhodnotit, jestli neinvestovat čas a peníze do profesionálního školení. Počítačům se prostě musíš umět přizpůsobit. Nelze očekávat, že program bude i za 20 let vypadat a ovládat se stejně. Jediný legitimní způsob, jak proti tomu protestovat, je nekupovat si nové verze. Ale jako zaměstnanec, který v tom musí dělat, se buď přizpůsobíš, nebo poletíš a nahradí Tě někdo, kdo se umí přizpůsobit. A pak můžeš žalovat Microsoft, že Tě připravil o práci. :D

Protože nic nenasvědčuje tomu, že by se Microsoft chtěl ke starému ovládání vrátit. A není to jen Microsoft. Jen z úzké skupiny SW, se kterými jsem se osobně setkal, mohu jmenovat Autocad a Inventor od Autodesku, SolidWorks od DS a Creo Parametric od PTC (nástupce Pro/E). A další budou přibývat...

A aby mě tu někteří neobviňovali z hulánství a podlézání Microsoftu. Já nehodnotím, jestli nové ovládání je lepší nebo horší. Ale prostě to tak je, firmy to používají a jelikož mě práce na počítači živí, tak nebudu brečet v diskusi, jaký jsem chudák, že jsem se za rok (někteří zde i za čtyři) nedokázal naučit ovládat novou verzi Office, ale prostě se to naučím a hotovo.
Majsner
Junior

Odeslat příspěvekod xlnc 29. 7. 2012 13:18

Pár věcí k tomu...

Samozřejmě, že vědět rozmístění ikon, klávesových zkratek atd. urychlí práci. Jde o hlubší logiku věci.. zažitou strukturu menu File, Edit, ... tu MS nabořil bez možnosti plynulého přechodu. Ale co, přišlo tlačítko Office, aby hned o řadu dál se vrátila karta File :-) Až tak inteligentní to bylo. A že někdo nedomyslel Backstage View, natož dialog Možnosti a vůbec veškerý debilní bílý metro styl je dobrý akorát tak do prvního dialogového okna a barvy jsou vybl-té? Dát mašli na krabici Office a vrátit na poštu...

Ano, nové věci nás děsí a vždycky se budeme bránit, ale...

CAD s ribbonem je BLBOST a ano, je to můj osobní názor.

"Naučím se a hotovo" - A to je podle vás počítačová gramotnost a něco co dělá z uživatele IT? Ano, samozřejmě, poradím si s tím, když musím. Ano, Microsoft nás donutí používat to, co si vymyslí. Ale kur... proč mám do hlavy a pod ruce cpát nějaký balast? U mě je idiot ten, který se chvástá příslovím "Kolik řečí znáš.." Rve si do hlavy tisíce slovíček, místo aby zaměstnal mozek v 21. století jinak (protože se o 100 km dál pro svou národní hrdost nedomluvíme). A TOTÉŽ platí v IT.

Ale holt taky nejsem IT, protože odmítám debilní zkratky v "novém" ribbonu typu Alt+Ů. A nebudu IT, protože odmítám i krávoviny typu piano, počasí nebo RSS čtečku v metru... Metro jako náhrada menu Start? Přes celou obrazovku? Hmmmm.

Ribbon je fakt úžasná věc.. na tabletu v Office virtuální klávesnice + ribbon = komplet vyplněný displej :-)

Nemám nic proto vám, jen reaguji a říkám svůj názor.
Petr Pecháček
xlnc
Junior

Odeslat příspěvekod fatman 29. 7. 2012 17:37

Majsner píše:Ansam: Tvůj "příběh" je jen potvrzením toho, co psal Milan ve svém prvním příspěvku. 12 let jsi klikal na ikonky v Office a naučil ses, kde jsou. Z toho o sobě vyvozuješ, že jsi zdatný uživatel Office a že Tě nic nedokázalo zaskočit (když ty ikonky byly pořád na stejném místě nebo sis je tam mohl alespoň přesunout, že :D ). Když Ti Microsoft ty ikonky zpřeházel, tak Tě to zaskočilo a ani za rok jsi se to nedokázal naučit ovládat.

Dovolím si nesouhlasit. Klikání na ikonky je jedna věc, jiná věc je taky vědět, k čemu to slouží a zrovna u Excelu to je dost podstatný. Přesně jak píše kus výš xlnc - je potřeba v ovládání programů zachovat nějakou konzistenci - např. do verze 2003 byla v Excelu kontingenční tabulka v menu Data, nynčko ji na v ribbonu na kartě Data nenajdu, neboť je na kartě Vložit – ve chvíli, kdy ji potřebuju, tak mě to samo naštve, ač si to časem zapamatuju. Dtto pokud byla funkce dostupná na 2 kliknutí a nově je schovaná pod 4. úrovní nějakého dialogu. Ribbon je dobrý pro začátečníky, naštěstí pořád fungují klávesové zkratky a lze přizpůsobit panel rychlý přístup.
S hrůzou vzpomínám na Word s počeštěnými klávesovými zkratkami Tisk Ctrl+T, Podtržené písmo Ctrl+P a počeštěným Word Basicem. :D
Nečiní mi problém naučit se pracovat s novým softem nebo jeho novou verzí, ale něco by se měnit nemělo, blinkry a stěrače najdu kupodivu ve většině aut na stejném místě.
Máme v práci soft, kde až někde do roku 2005 šlo vyvolat konzoli a napsat do ní klasický SQL příkaz, teď je tam jen dialog, který se navíc nedá pořádně ovládat z klávesnice, než si to tam naklikám, měl bych to už třikrát.
"Věřím v reinkarnaci, jakožto nutnou likvidaci materialisace lidské idealisace, bez vyloučení sensace!"
(J. Váchal, Krvavý román)
fatman
Junior

Odeslat příspěvekod WoCZek 29. 7. 2012 18:07

Našel jsem to za 10 minut, jen jsem si přečetl, co potřebuje tazatel hledat. Mám 2010 Professional Plus, nic jsem nemusel doinstalovat.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
WoCZek
Junior

Odeslat příspěvekod Majsner 29. 7. 2012 18:37

fatman: Však já ten pás karet nehájím. Jen říkám, že to prostě Microsoft zavedl a firmy to kupují a pokud nechceš snižovat svoji hodnotu na trhu práce, tak se to prostě naučíš a basta. Můžeš brečet v diskusích, jak je to naprd, ale je to ztráta času.
A co se týče těch blinkrů a stěračů, je vidět, že si ještě nejel v Peugeotu. :-D
Majsner
Junior

Odeslat příspěvekod fatman 29. 7. 2012 23:14

Majsner: Jel jsem i v Peugeotu, a můj domácí vůz je Renault ;-)
Ale jo, naučím, akorát je to votravný - zkus účetní přehodit nabídky a sežere tě (vlastní zkušenost :-D) - potřebuje pracovat rychle a ne přemýšlet, kam jí kdo co schoval.
S počítači pracuju jako programátor i uživatel od roku 1983. Třeba prostředí Pascal/C od Borlandu léta používalo zkratky z WordStaru (Ctrl+KB, Ctrl+QF, ...) zároveň s novými, pak to přešlo pod Win GUI, zas to nějakou dobu šlo stejně, ale dneska mi už přijde, že to, co jsem před pár lety provedl jednoduše, musím s novou verzí hledat (na druhou stranu je samo spousta věcí už předprogramovaných).
"Věřím v reinkarnaci, jakožto nutnou likvidaci materialisace lidské idealisace, bez vyloučení sensace!"
(J. Váchal, Krvavý román)
fatman
Junior

Předchozí stránka