Zyxel P-660HN-T3A a Asus wl500g - WDS/Bridge

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod eskimo 21. 4. 2012 10:04

Dobrý den,
od včera řeším jeden síťový svízel. Jde o propojení dvou routerů skrze wifi.
Nastínění situace:
K internetu je připojen Zyxel P-660HN-T3A (O2 ADSL), který funguje jako AP. Na druhém straně domu se nachází druhý router Asus wl500g premium, ke kterému je přípojeno vše v domě (od počítače, přes tablet, tiskárnu až po televizi). Asus je bez připojení k internetu.
Potřeboval bych, aby se právě asus připojil k internetu skrze zyxel a aby se tedy internet po domě šířil jak skrze zyxel, tak i asus.

Jde o to, že jsem přešel od jiného ISP právě k O2 ... dříve šel internet pouze do Asusu, nyní bych potřeboval do téhle funkční sítě zapojit nějak ten zyxel.

Na obou routerech sem povolil WDS (na asusu hybrid mode), zadal sem potřebné mac adresy do obou routerů, ale propojení stále není funkční. Zkoušel jsem to i bez zabezpečení, dělal s tím všemožný kusy, ale prostě to ne a ne jít.

Chtěl bych se zeptat, jestli s tadytou problematikou má někdo zkušenosti, popřípadě jestli někdo neřešil stejný problém.
Díky moc
Everything happens for a reason...
eskimo
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 21. 4. 2012 12:58

Funkce WDS není mezi zařízeními různých výrobců zaručena, někdy to funguje, někdy ne.
(Zyxela s Asusem jsem nikdy propojit nezkoušel. Bez šifrování snad (ale ani to ti nefunguje, píšeš), se zapnutým šifrováním a starým Asusem skoro určitě ne.)

Natáhni mezi Asuse A Zyxela kabel, nebo kup universal repeater, nebo wifi-klienta nebo použij homeplug.
Taky by ještě šlo experimentovat na Asusu s DD-WRT a nastavit ho jako (universal) repeater.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod eskimo 21. 4. 2012 15:08

díky za rady, s tim dd-wrt to zkusím ... už tam na Asusu mám nějakej neorig custom firmware (tuším že oleg, ale nejsme si už jist) .... každopádně dd-wrt vypadá lépe - zvlášť, jestli se umí chovat jako universal repeater :)
eskimo
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 21. 4. 2012 21:06

Takže je ještě možnost vyzkoušet i originální firmware.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod eskimo 28. 4. 2012 19:19

Tak problém víceméně vyřešen :)
tkaže jen pro ostatní, co by měli podobný problém:

cesta vede opravdu skrz experimenty s DD-WRT. dle rady jsem se zaměřil na Universal repeater, nicméně po chvíli experimentování sem bricknul router :D unbrick šel pouze tzv. '9-pin trickem' - router se musí rozdělat, na základní desce najít flash pamět a uzemnit 9tý pin (žádný 30-30-30 reset nefungoval :( ). Po úspěšném unbricku jsem se zaměřil na spojení skrze Repeater bridge - viz. http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Repeater_Bridge . Nastavení jsem provedl podle pokynů na dd-wrt wiki a vše šlape jako po másle. Doknoce se oba AP tváří jako jeden (vysílají stejný SSID), vše je v jedný sítí, všechny počítače se vidí, všude jde internet, co víc si může člověk přát :)

Ještě mě čekají experimenty se sdílenou tiskárnou na dd-wrt, ale to už snad bude maličkost:)

Takže díky za nasměrování na DD-WRT :)
eskimo
Junior

Odeslat příspěvekod Ladix17 5. 5. 2012 12:28

Dobrý den :-) Potřeboval bych podrobný návod jak zapojit Zyxel P-660HW-T3 v2 na vlastní modem. S tím, že bych již zmiňovaný zyxel používal jen jako Wifi router, pokud by to teda šlo. Budu vděčný za každou radu. :-)
Samsung Galaxy Ace
CM7.2
Ladix17
Junior

Odeslat příspěvekod soban 5. 5. 2012 12:35

Jako wifi router samotný Zyxel P-660HW-T3 v2 nejde použít protože wan je napojená natvrdo na ADSL část (modem).

Jinak jako AP se dá použít jako jakýkoliv jiný router.

Vypnout v routeru funkce pro IPTV (přepnout eth prostřední porty pro lan).

Vypnout DHCP server.

Nastavit wifi, nastavit routeru nějakou volnou IP z rozsahu vaší sítě.

A zapojit kabel do lan portu.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Junior

Odeslat příspěvekod Ladix17 5. 5. 2012 14:59

Děkuji za rychlou reakci, ale jelikož jsem v tomhle úplný amatér, tak mi to moc nedalo. Mohl bych vás poprosit o ještě podrobnější návod krok za krokem, kde, co a jak nastavit? A ještě bych potřeboval nějak laicky vysvětlit jak pracuje ten AP. Doufám, že nejsem příliš otravný :-D
Samsung Galaxy Ace
CM7.2
Ladix17
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 5. 5. 2012 17:24

Návod na vypnutí IPTV najdeš u O2 http://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy ... cle=229590

Jak vypnout DHCP server? Vlezeš ve webové administraci do menu LAN / DHCP setup a v políčku DHCP nastavíš None. Apply.

Jak nastavit IP-adresu? Vlezeš ve webové administraci do menu LAN / IP a do políčka IP Address napíšeš novou IP-adresu. Apply. (Jakou IP-adresu konkrétně nastavit nemůžu říct, protože jsi nesdělil IP-adresu tvého "vlastního" modemu a rozsah address poolu, případně pevně ručně nastavené IP-adresy jiných zařízení v síti. Musíš nastavit takovou IP-adresu, aby s ničím nekolidovala, ale byla ze stejné sítě jako tvůj modem, jinak bys nemohl přistupovat do jeho webové administrace.)

Následně modem restartovat (odpojit od elektřiny). Příště už budeš do administrace vstupovat přes novou IP-adresu.

Access point pracuje jako switch, který má na jeden port připojený wifi-modul. Velmi zjednodušeně: paket, který přijde kabelem, pošle do vzduchu, paket, který přijde ze vzduchu, pošle do kabelu. Více třeba na stránkách http://it.cestuji.info/access-point.php a http://it.cestuji.info/wifi-router-jako ... -point.php
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Ladix17 6. 5. 2012 09:35

Děkuji moc. :-) Vše jsem tedy podle tvých rad nastavil. U té IP adresy si sice nejsem úplně jist, ale když mám pomoci ní přístup k té webové administraci tak by měla být správná ne? No, dále jsem zkusil nastavit ten AP. Zvolil jsem zabezpečení WPA2-PSK (zkoušel jsem i bez) jenže síť je sice viditelná, ale pokud se chci připojit, tak po chvilce to vypíše: "Připojení bylo neúspěšné, možnosti připojení tohoto počítače k této síti jsou nyní omezeny". Vůbec si s tím nevím rady :-( Navíc se mi tam objevila nějaká nová bezdrátová síť s názvem VOIP, která tam předtím vůbec nebyla.
Samsung Galaxy Ace
CM7.2
Ladix17
Junior

Odeslat příspěvekod soban 6. 5. 2012 11:27

VOIP je další tvoje wifi - bezpečnostní díra od O2 - vypnout VOIP.

Vypnul jsi IPTV funkce ? Pokud je nevypneš tak většinou neprojdou pakety od DHCP serveru na tvůj původní router, obzvlášť jak používáš - máš nějaký kabel v lan portu který je určen pro IPTV.

Dostal tvůj PC IP z DHCP serveru ?
Naposledy upravil soban dne 6. 5. 2012 11:41, celkově upraveno 1
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 6. 5. 2012 11:36

Nehrál sis někdy (nebo předchozí majitel) na tom Zyxelu s filtrováním MAC-adres?

Z jakého počítače se připojuješ, jsou tam aktualizovaná Windows a jsou aktualizované ovladače wifi-karty?

Dej sem výpis ipconfig -all z toho počítače z doby, kdy se snažíš připojit přes wifi.

Jakou IP-adresu má modem a jakou ten Zyxel používaný jako AP?
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Ladix17 6. 5. 2012 12:11

IPTV je vypnutá, s filtrováním MAC-adres jsem nic nedělal, nevím jak předchozí majitel, ale stejně byl Zyxel resetován, což by měla všechna předešlá nastavení smazat ne? Připojují se z notebooku Asus - Windows 7 Ultimate, aktualizace jsou zapnuty. IP adresa modemu je : 192.168.169.71, IP Zyxelu : 169.254.218.62
Výchozí brána IPv4 tam úplně chybí.

Výpis z ipconfig:

Konfigurace protokolu IP systému Windows

Adaptér bezdrátové sítě LAN Bezdrátové připojení k síti 2:

Stav média . . . . . . . . . . . : odpojeno
Přípona DNS podle připojení . . . :

Adaptér sítě Ethernet Připojení k místní síti:

Adaptér sítě Ethernet Síťové připojení Bluetooth:

Adaptér bezdrátové sítě LAN Bezdrátové připojení k síti:

Místní IPv6 adresa v rámci propojení . . . : fe80::8969:7688:263:da3e%10
Adresa IP automatické konfigurace : 169.254.218.62
Maska podsítě . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Výchozí brána . . . . . . . . . . :

Adaptér pro tunelové připojení Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Adaptér pro tunelové připojení isatap.{465846FF-1D1E-4CE6-93BC-5C86D1149BDF}:

Adaptér pro tunelové připojení isatap.{B307F995-AEEB-4989-A539-93E64683271F}:

Adaptér pro tunelové připojení isatap.{F363F707-3633-42CD-AB72-33F280549B6C}:

Samsung Galaxy Ace
CM7.2
Ladix17
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 6. 5. 2012 12:18

Ano, reset stará nastavení smaže.

Toto ale není výpis
Kód: Vybrat vše
ipconfig -all
takže z něj nepoznám, co máš za adaptér a tedy ti nemůžu poradit, kde jsou nejaktuálnější ovladače. Obvykle to je u výrobce wifi-čipové sady.

IP Zyxelu 169.254.218.62 je špatná, ale to by nemělo mít vliv na možnost připojit se přes něj po wifi k modemu. Pokud má tvůj modem na LAN (hodně podivnou :hm ) IP-adresu 192.168.169.71, měl bys mít na Zyxelu 192.168.169.x a ne APIPA adresu.

Je na tvém modemu aktivovaný DHCP server? Dej sem i výpis ipconfig -all z počítače, na kterém jede internet.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Ladix17 6. 5. 2012 15:19

Aha, tak to se omouvám, kde najdu ipconfig -all?
DHCP server na modemu je deaktivován.
S tou IP jsem to možná spletl, podle: http://www.mojeip.cz/ je moje IP 62.209.230.6
ale když jsem se díval v počítači přes centrum síťových připojení, tak tam jsem žádnou takovou adesu nenašel.
Samsung Galaxy Ace
CM7.2
Ladix17
Junior

Další stránka