Rád bych se zeptal zdejších odborníků na názor:
Začínám koketovat s myšlenkou, že bych si v domě udělal svojí optickou síť. Aktuálně tam mám metaliku, ale bohužel v době, kdy jsem dům stavěl, byla nejvyšší kategorií 5 (5e začínalo).
I když jsem to zkoušel všelijak měřit, tak bohužel mi po síti jede jen 100Mbit. A dostávám se na limity sítě. Mám na ní 1x NAS, 2x Pc, 2x NB, WiFi AP, ke kterému se připojují jak NB, tak iPad, mediální centrum, PS3.
V momentě, kdy například jede stream videa z NASky (standardní MKV 1080p, takže třeba odhadem 3MB/sec) a do toho se něco někde kopíruje, což není tak neobvyklé (na tu samou NAS, synchronizace itunes a podobně), je to docela opruz.
Mám síť koncipovanou takto:
Internet -> 5GHz Wifi client - > 3com router -> AP Ubiquity 5GHz - > client Ubiquity 5GHz
Za klientem začíná můj dům (zbytek je u souseda). Router 3com slouží jako router i pro mojí síť (překlad adres, gateway) a se sousedem máme stejný segment. Jen si dělíme rozsahy v rámci segmentu. Na routeru je puštěn DHCP server.
Moje síť v rámci domu:
Client Ubiquity - > 8 port Gbit router (tuším ALINK nebo podobný noname) - > jednotlivá zařízení (NAS, switch 4 port (TV, media center, PS3, Satelit), PC1, PC2, AP Ubiquity 2.4 Ghz (a/b/n) pro interní pokrytí prostoru - na něm 2x NB, iPad.
Co si myslíte o tom, že bych ve zdi nechal stávající kabely a do podlahových lišt, které mám kolem stěn bych dal optiku? Případně tedy zasekal do zdi. Co by to obnášelo z pohledu aktivních prvků? (technickou stránku nemám moc nastudováno, proto se ptám). Je vůbec reálná šance za rozumné náklady toto postavit? Musel by se předpokládám vyměnit hlavně switch, kde by musely být všechny porty na optice. Což by asi bylo výhodnější, než ke každému portu dát media konvertor. Dále asi ke každému zařízení nějaký media konvertor na metaliku. Jaké kabely by byly vhodné? předpokládám, že multimode, ale nechám si poradit.
Nedělám to ani tak z důvodu současné rychlosti, která mě sice pálí, ale dá se vyřešit Gbit Ethernetem, ale nechci se za 10 let dostat znovu do stejné situace, kdy z důvodu vývoje technologií budu muset zase měnit celou strukturu. Proto bych rád měl v lištách universální medium, které s příslušnými konvertory přenese cokoliv bez ohledu na vývoj rychlostí.
Jsem vděčen za každý nápad nebo doporučení.