Optická síť

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Khostri 15. 5. 2012 15:11

Rád bych se zeptal zdejších odborníků na názor:
Začínám koketovat s myšlenkou, že bych si v domě udělal svojí optickou síť. Aktuálně tam mám metaliku, ale bohužel v době, kdy jsem dům stavěl, byla nejvyšší kategorií 5 (5e začínalo).
I když jsem to zkoušel všelijak měřit, tak bohužel mi po síti jede jen 100Mbit. A dostávám se na limity sítě. Mám na ní 1x NAS, 2x Pc, 2x NB, WiFi AP, ke kterému se připojují jak NB, tak iPad, mediální centrum, PS3.
V momentě, kdy například jede stream videa z NASky (standardní MKV 1080p, takže třeba odhadem 3MB/sec) a do toho se něco někde kopíruje, což není tak neobvyklé (na tu samou NAS, synchronizace itunes a podobně), je to docela opruz.

Mám síť koncipovanou takto:
Internet -> 5GHz Wifi client - > 3com router -> AP Ubiquity 5GHz - > client Ubiquity 5GHz
Za klientem začíná můj dům (zbytek je u souseda). Router 3com slouží jako router i pro mojí síť (překlad adres, gateway) a se sousedem máme stejný segment. Jen si dělíme rozsahy v rámci segmentu. Na routeru je puštěn DHCP server.

Moje síť v rámci domu:
Client Ubiquity - > 8 port Gbit router (tuším ALINK nebo podobný noname) - > jednotlivá zařízení (NAS, switch 4 port (TV, media center, PS3, Satelit), PC1, PC2, AP Ubiquity 2.4 Ghz (a/b/n) pro interní pokrytí prostoru - na něm 2x NB, iPad.

Co si myslíte o tom, že bych ve zdi nechal stávající kabely a do podlahových lišt, které mám kolem stěn bych dal optiku? Případně tedy zasekal do zdi. Co by to obnášelo z pohledu aktivních prvků? (technickou stránku nemám moc nastudováno, proto se ptám). Je vůbec reálná šance za rozumné náklady toto postavit? Musel by se předpokládám vyměnit hlavně switch, kde by musely být všechny porty na optice. Což by asi bylo výhodnější, než ke každému portu dát media konvertor. Dále asi ke každému zařízení nějaký media konvertor na metaliku. Jaké kabely by byly vhodné? předpokládám, že multimode, ale nechám si poradit.

Nedělám to ani tak z důvodu současné rychlosti, která mě sice pálí, ale dá se vyřešit Gbit Ethernetem, ale nechci se za 10 let dostat znovu do stejné situace, kdy z důvodu vývoje technologií budu muset zase měnit celou strukturu. Proto bych rád měl v lištách universální medium, které s příslušnými konvertory přenese cokoliv bez ohledu na vývoj rychlostí.

Jsem vděčen za každý nápad nebo doporučení.
Khostri
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 15. 5. 2012 15:26

Cat5e je postačující pro GB ethernet. Pokud ti jede jenom 100 Mbit, tak jsi kabely polámal (nedodržel jsi minimální poloměry ohybů) nebo jsi nezvládl technologii ukončení do zásuvek/konektorů (rozpletené konce, například, nebo jsi použil 100MBitové zásuvky.). Taky jsi je mohl špatně zapojit (u 100Mbit jsou využity jenom 4 dráty z osmi.)
Naposledy upravil vladimir dne 15. 5. 2012 15:33, celkově upraveno 1
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod PalmTungsten 15. 5. 2012 15:33

Mám stejný názor jako vladimir. Zkus zjistit, proč ti nefunguje gigabit a opravit to - ty reálné rychlosti na kvalitní kabeláži tam jsou kolem 100 MB/s. Za těch 10 let které zmiňuješ už stejně beztak bude nějaké velmi rychlé bezdrátové spojení.
PalmTungsten
Junior

Odeslat příspěvekod Khostri 15. 5. 2012 15:36

Asi jsem to napsal zmateně. 5e tam právě NEmám. Mám tam pouze 5. 5e nebylo v době stavby ještě rozšířené.
Khostri
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 15. 5. 2012 15:45

Natáhnout nové GB kabely: stokoruny.

Optika včetně aktivních prvků: tisíce.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Khostri 15. 5. 2012 15:49

Díky za názor, také jsem to řešil. Nebyl jsem si právě jist, jestli to udělat teď a pak někdy znova a nebo jednou pořádně. Pokud to budou tisíce, tak se to dá unést, desetitisíce jsou asi zbytečné a nevyplatí se to.
Ono jsem to nechtěl dělat vícekrát i proto, že mám vyrážku z kopání do zdí, vyřešení nového centrálního rozvaděče s patch panelem, natažení do všech místností (v každé mám připraveny 2 dvojzásuvky, dohromady tedy 26 kabelů včetně garáže.)
Průchodky skrz zdi a monolitickej strop. V každé místnosti buď udělat drážku, nebo dát do lištu k podlaze, ale to je vyměnit lištu aby měla prostor. Samozřejmě si už nepamatuji, jak přesně vysoko jsou třeba trubky k topení, abych je nekřížil :)
Živě si pamatuju, jak jsem tam dával 5 a 5e byla vymoženost, kterou v životě v běžném provozu nebudu doma potřebovat, navíc nesmyslně drahá. A to bylo v roce 2002...
Khostri
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 15. 5. 2012 15:57

Jo a pozor - stream z NAS + současné kopírování z/na NAS: úzké hrdlo nemusí být 100Mbit LAN, ale právě ten NAS (gigabitové porty mívají některé tyhle hračky leda pro parádu).
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Khostri 15. 5. 2012 16:04

To není tento případ, je to vyzkoušené. Mám Synology DS410. Ta síťovka je gigabitová a není úzkým hrdlem. Mělo by to dát kolem 480Mbit při čtení a 280Mbit při zápisu (změřeno v testech při provozu). Což samozřejmě nedává. Čtení velkých souborů je kolem 10MB/sec, tzn pokud počítám i režii, je to 100Mbit síť jak vyšitá.
Khostri
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 15. 5. 2012 16:19

O.K., nemáš tedy hračku :D

Poslední nápad:
Ten NAS není připojený přímo do switche? Teoreticky by ti dost pomohlo vyměnit tento jeden kabel mezi NAS a switchem, aby tady byl gigabit, protože ty souběžné provozy půjdou obvykle z různých zařízení, tedy z různých 100Mbit kabelů a úzké hrdlo pak tvoří hlavně tento jeden kabel, pokud by byl taky jenom 100Mbit.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Khostri 16. 5. 2012 08:30

Díky za tip, to je možná zajímavé řešení, které jsem nějak přeskočil :)
Pokud bych udělal Gbit k NAS a ke dvěma PC, tak je to vlastně ok. Media center případně televize na 100Mbit budou fungovat v pohodě, když jede jen jedno zařízení (což zpravidla jede). Jen je na stejné větvi PS3, ale to zas tak nevadí. Update není stejně každý den.
Notebooky a iPad jsou stejně na WiFI, která i když je Nková, tak je to half duplex pokud se nepletu. Takže stejně reálná rychlost přenosu bude něco málo nad 100Mbit a to už není takový rozdíl.
Pokud bude Pc na Gbit i NAS na Gbit, určitě to pomůže. Navíc tato vzdálenost je odhadem tak 8m podél zdi a skrz. tzn ve výsledku něco kolem 30m kabelu ve dvou lištách u země. To se dá.
Díky moc za naťuknutí :)
Khostri
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mike.M 18. 5. 2012 15:07

Kde mas ten nas? ja bych jej dal conejblize switche nekde nejlepe aby nerusil a 2m dratem max. pripojil. PC bych zatim neresil. Kabel mas temer zadara, proste to vyzkouset jestli to pomuze. Kdyby to stacilo je to OK kdyby ne pak upgrade kablu na PC

PS: A jedna perlicka jak se rika ze pod svicnem je nejvetsi tma tak je to pravdda. Ja mam ve firme cca 20 pobocek vsechny jsem tahal zapojoval vse v RACKu patch panelama spojene s GBit switchi a doma mam kupu 1km kablu zapleteny do klubicka na pude a jeden dokonce strihnuty a nakrouceny (neletovany) na nej druhy zaizolovane leukoplasti (na odreniny z autolekarnicky) a hadejte PC mi detekuje na tom kablu 1GBit
Zivot je kurevsky tezky.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Khostri 18. 5. 2012 18:01

switch mám v rodinném domě jakoby uprostřed mezi místnostmi v komoře pod schody do prvního patra.
NAS mám v jedné spodní místnosti, která slouží jako pracovna. Takže je to přibližně 40 cm skrz zeď od rozvaděče a pak kolem místnosti (rozvaděč je na stěně mezi switchem a místností s NAS)

ale je pravdou, že můžu zkusit vzít ten switch, dát ho do místnosti a spojit k němu PC a NAS. A uvidím, jak se zvýší výkon a co mi to přinese.
Khostri
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod harrym 18. 5. 2012 20:10

Po baráku mám natažený taky ten nejlevnější síťový kabel, a po převedení síťovek a routeru na 1GBit, se zvýšila rychlost na 2násobek (ideálně by to měl být podstatně vyšší násobek, jelikož 1GBit má upravený protokol a je obecně rychlejší).
I kdyby ta kabeláž byla sebehorší, musí to být vždy aspoň ten 2násobek, jelikož 100Mbit využívá jen 4 dráty z 8mi.
2x víc drátů = 2x vyšší rychlost.

To, že si natáhneš optiku, ti ještě rychlosti nezaručí... Musíš mít sakra výkonný switch, a potažmo i router. Switchovat GBitový rychlosti není jen tak...
i3-530@22x150MHz/0,9-1,15V; MSI H55M-ED55; Kingston HX 12GB DDRII1600/1,5V; Sapphire HD4830@800SP (2D/160/250/1,00V - 3D/625/1075/1,08V); SSD OCZ V2 60GB, WD WD20EARS 2TB; DVDRW Samsung SH-S223C, SS-350ET activePFC, Spotřeba: Win7 idle=55W, Furmark=154W
harrym
Junior

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor