Router/Switch/Firewall-vysoká spolehlivost(cena do +/-2,5t)

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod MgX 17. 6. 2012 22:24

Ještě jeden hodně začátečnický dotaz. Proč mnou zmiňovaný Asus RT-N66U je značen i jako GATEWAY, zatímco TP-Link TL-WDR4300 nikoliv?

Díky za odpověď jako pro blbce.
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 18. 6. 2012 20:19

Koukám, že jsem vás svým dotazem asi lehce vytočil. No, přiznám se, že já jsem taky.

Vadí mně nejednotnost některého názvosloví, kdy nejen prodejci, ale dokonce i výrobci označují své výrobky kategoriemi, které nejsou jednoznačné, nebo výrobek do určité vlastně ani moc nepatří, či pro změnu patří, ale kategorie není uvedena. A tak kombinované zařízení router, AP, bridge ... je označeno jako router a obyčejný router má milion přívlastků, které nikdy ani nespatřil.

Omlouvám se vám za hloupý dotaz. Vím, že Google existuje a poskytne nějakou obecnou informaci. Jen já chtěl konkrétně věc napasovat na ony dva routery. Takže - pro mě a ty, kteří rádi čtou. Prý je GATEWAY vlastně to samé co ROUTER - jedná se o takové slovíčkaření. Z druhé větve ale přichází informace, že GATEWAY je zařízení nadřazené funkčností ROUTERu.

Jestliže já jako laik vezmu mnou posuzovaný Asus, pak označení GATEWAY by měl - teoreticky - mít, protože umožňuje navázání spojení s WAN různých druhů. Zde kromě „běžné“ kategorie, i v případě potřeby s 3G sítěmi.

Jestli je výše uvedené totální blábol - opravte mě. Rád si počtu. Nicméně - označování výrobků a jejich kategorizace ... zvláště v ČR, dělá výrobcům a prodejcům (dlouhodobě) problém ... a pak se v tom má jeden vyznat :-\
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 18. 6. 2012 21:03

Myslím si, že v této sféře gateway (brána) je router. Nic víc bych v tom nehledal.

Každopádně i kdyby to mělo být něco víc (méně určitě ne), tak by to pro tebe nemělo být na škodu.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Milanr1 18. 6. 2012 22:18

MgX:
Tvůj smysl pro kanadský humor se už téměř blíží Kanaďanovi Matýskovi. :-)
Opravdu se domníváš, že vybraný
MgX píše:Asus RT-N66U

může být
MgX píše: nějaká levnější alternativa k ZyXEL ZyWALL USG 20?

:?:
:-)
Router s funkcí
MgX píše:gateway

obvykle umožňuje vytvořit virtuální DMZ s proxíkem.
Nestudoval jsem manuál vybraného ASUSu (RTFM), dle prostého popisu předpokládám tuto funkčnost.
(Opravdu doma využiješ DMZ + proxy?) ;-)

Btw:
proč tohle
MgX píše:Ještě jeden hodně začátečnický dotaz.
Díky za odpověď jako pro blbce.

napíše jen odborník, nikdy ne BFU? :-D
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 18. 6. 2012 22:49

Milanr1 sorry - musím se ventilovat :-D

Ne. ZyXEL má své - na tom si stojím. Bohužel jeho součástky je třeba aktivně chladit a já nemám možnost ho ukrýt někde, kde by případně nerušil. Trauma s reklamacemi kvůli malinkatým rychloběžným ventilátorům v mé osobě nechaly zářez tak hluboký, že kdykoliv je vidím - nemohu jinak, než zboží odmítnout.

Milanr1 píše:Router s funkcí
MgX píše:gateway

obvykle umožňuje vytvořit virtuální DMZ s proxíkem.
Nestudoval jsem manuál vybraného ASUSu (RTFM), dle prostého popisu předpokládám tuto funkčnost.
(Opravdu doma využiješ DMZ + proxy?) ;-)

Ne, nevyužiji. Jen mám rád jasno co kupuji. Porovnávám si postupně produkty a v těch popiscích aby se prase vyznalo. Neskutečný chaos :-\
Díky za upřesnění.

Čekám na dodání TP LINKU (WDR4300) k odzkoušení. Cena oproti Asusu skoro poloviční a funkce podobné. Sice nerad vracím zboží (konzervativní zákazník ... raději 5x vybírám, než jednou objednám), ale u některých věcí si to člověk prostě musí odzkoušet přímo v jeho podmínkách.

Bari007 díky za reakci. Právě protože mnou objednaný TP LINK nemá údajně tuto fíčuru (gateway), začal jsem se více zajímat, co tímto označením kdo myslí ... o co teoreticky přicházím.
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 18. 6. 2012 22:59

Tak důkladný a trpělivý výběr (25 dní :!:) hned tak někdo nezvládne! ;-)
Takže to bude router opravdu super-duper! :-)
Mohl bys napsat postřehy z praxe o vybraném routeru?
To je řádově lepší než zmatené popisky v e-shopech od zamilovaných studentek. ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 19. 6. 2012 03:04

Já ho mám a zatím OK jediné co mi zatím nechodí je administrace z internetu - sice jsem ji nastavil a nic - budu muset se kouknout jak přijdu do logů proč to nefunguje - jestli jsem neudělal chybu v IP z které se připojuji či nějaká zrada v firewalu.

Jinak kdo má rád barevnou hudbu se vyřádí, ledky blikají jak šílené - prostě ledky se mi moc nezamlouvají - a nemusel mít ta křídla na boku akorát zvětšují jeho velikost.

Mohly ho dát do stejné bílé krabičky jako ostatní routery.......ovšem jedno plus ta nová má jde snadno rozdělat - kdežto u těch bílých už jsem nějaké packy urval.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 19. 6. 2012 12:47

Administraci z WAN striktně zakaž, jinak dáváš šanci hackerům = extrémně nebezpečné.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mike.M 19. 6. 2012 12:57

Pripadne zmen port a dej dobre heslo. Lepe ale prez vpn.
Zivot je kurevsky tezky.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 19. 6. 2012 18:36

Ve finále administrace z wan nebude povolena, mám to povolené protože potřebuji doladit přesměrování portů, firewall a tak - ovšem někde jsem udělal chybu - protože jsem nastavoval aby se tam dalo připojit pouze z určeného rozsahu IP. Prostě až přijdu domů to budu muset poladit.

Jinak port je změněn a heslo taky protože na 80 mám jiný stroj s www (HTPC).

O VPN ce jsem uvažoval, ale zatím jsem se nedokopal ji sprovoznit a teď když jsem vyměnil router, potřebuji hlavně přístup k HTPC stroji co tam mám (ten už je sprovozněn).
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 20. 6. 2012 22:37

Milanr1 píše:Tak důkladný a trpělivý výběr (25 dní :!:) hned tak někdo nezvládne! ;-)
Takže to bude router opravdu super-duper! :-)
Mohl bys napsat postřehy z praxe o vybraném routeru?
To je řádově lepší než zmatené popisky v e-shopech od zamilovaných studentek. ;-)

Ano dovedu VOTRAVOVAT ostatní i sebe celkem dlouho :D ... teď vážně ... všem díky za trpělivost.

No, spíš bude duper, než super - uvidíme.

Tak ho mám chvíli doma. Jen jsem stihl nastavit a zprovoznit PCčko a VoIP. WIFInu mám zatím vypnutou - zkoušení všeho ...vč. WIFIny, bude následovat.

První postřehy spíše pro „blondýny“, než pro odborníky ...

1. Design - paráda
2. Jak už to bývá, když je design parádní, někde se to projeví. Takže ... lesklý povrch bude mít určitě sklon ke škrábancům, navíc vaše prsty na něm nechají viditelné stopy.
3. Souhlas s drakem sobanem ... ty křídla na boku ho zbytečně rozšiřují. Sice vypadá jako UFO, ale ... méně by znamenalo více
4. Souhlas s drakem sobanem ... mám rád modrou, dokonce i část PC má modré podsvícení. Přátelé ovšem na routeru to opravdu v této podobě vadí. No, řekl bych, že mně to nevadí, mně to vytáčí a ruší. Takže - jestliže si router ponechám, otočím ho jinak, nebo něčím překryji „majáčky“, nebo to celé přelepím, nebo to rozšlápnu
5. Nevyhovuje mně reset aplikovaný do jednoho TLAČÍTKA společně s WPS. Reset má být samostatně a nejlépe ve formě utopeného tlačítka (nutno tedy ke stisku použít ostrý předmět, malý šroubováček atp.) ... no jak to známe.
6. Vypínaní WIFIny je řešeno posuvným tlačítkem zezadu těla routeru. OK, chápu, chtělo se to odlišit od čudlikózy onoffovky. Z druhé strany - právě hlavní vypínač by možná měl lepší kondici v konzervativnější kolíbkové podobě. Je zde osazen stiskací prvek na vnitřní pružince (můj odhad) a tyto lahůdkové věci dosti často „odcházejí v dál“ - nečekaně. Ano - mnoho z vás napíše, že jsem magůrek Kryštof, když zmiňuji takovou blbost. Přeci není nutno router vypínat, ten má fachat 24h denně/365dnů v roce.
7. VoIP Linksys SPA 942 navázal úspěšně spojení a funguje - snad - korektně. Uvidím co dál.

Tolik zatím vše. Chápu - není to moc. Ale co chtít po starci hrajícím si s hračkou jen pár chvil.
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod soban 21. 6. 2012 02:48

No tak si vypínač na wifi můžeš dobastlit někam dopředu - místa je tam dost.

No tlačítko pro reset že jde zmáčknout rukou a je spojené s WPS mi nevadí (WPS vypínám) chápu proč to tak je ovšem není to moc šťastné pro neznalé uživatele kteří přijdou na návštěvu a hledají WPS.

HW tlačítko pro vypínání wifi jde ovládat i poslepu - ovšem jde o to jak dlouho vydrží - kdyby bylo bytelnější tak by to bylo lepší.

Jinak hlavní vypínač u tohoto routeru je blbost - nevím k čemu tam je - vypnutím se stejně nevypíná zdroj který je do zásuvky a pořád spotřebovává elektřinu (i když méně ale pořád nějaká drobná spotřeba tam je) když ho potřebuji vypnout tak je lepší zdroj vytáhnout ze zásuvky.

No podpora tohoto routeru se pomalu dostává do Openwrt zatím pouze trunk r32461 http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr4300 tak uvažuji zda to nemám skusit.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Junior

Odeslat příspěvekod davidas 21. 6. 2012 09:54

...ja bych sel do toho asuse, rozsireny alternativni fw......

rt-n16

pokud ti zyxel vydrzel tak dlouho jak pises, nebo spise jeho zdroj tak muzes byt rad, nedavno mi ve zdroji u d-linka (uz dedecek) odesly kondenzatory, to jen proto ze nekdo v cine sahnul po levnejsim na nizsi teplotu, a nedavno mi odesel i zdroj u asuse, jedina nevyhoda u toho rt-n16 je ta, ze nema wifi karty ve slotu, v pripade nepotreby wifi nejdou vytahnout jako u wl500gp, tim si o malinko snizis spotrebu a odpadni teplo.........
davidas
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 21. 6. 2012 23:01

Ahoj,

nebyl čas zkoušet a tak moc nových informací nepřinesu.

Přesto.

WDR 4300 nemá podporu IPv6. Alespoň tomu nic nenasvědčuje. V technických údajích je toto potvrzeno. PC taktéž nedostává přidělenu adresu v tomto rozměru přes DHCP.

Druhá věc. Buď někdo přemýšlel, nebo se stala „nehoda“. Všimněte si prosím zadní strany čtyřitisícetřistovky. Mezi dva USB porty jsou vloženy indikační diody, což lehce rozšíří prostor mezi porty. Zájemce o zapojení rozměrnější flešky s dalším zařízením tak nemusí zoufat, nebo používat různé prodlužky atp. Příjemné zjištění.

Obrázek
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 22. 6. 2012 01:56

Jsi rychleji, jak PC, ale presto, ze to tu nesleduji si trosku rypnu :)
Vazne myslis, ze pro SOHO interni sit je IPv6 rozsah naprosto nutny? ^^
V historii mel moderator za ukol udrzovat poradek, vecnost a tematickou cistotu na forech. Dnes slouzi vylucne k tomu, aby kazdy kun, ktery zabloudi do staje byl radne vykartacovan, okovan, nakrmen a byl mu zalozen opatrovnicky fond.
Matysek
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka